Omikron eksplodirao: Zabeležen znatan porast zaraženih

Čini se da podtip BA.2 omikron varijante koronavirusa ima veliku prednost u porastu broju slučajeva u odnosu na trenutno preovlađujući tip BA.1.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ TSIKAS
EPA-EFE/ TSIKAS

To je saopštila danas britanska Agencija za bezbednost zdravlja (UKHSA).

Zdravstvene vlasti su navele da je došlo do povećane stope rasta BA.2 u poređenju sa BA.1, i da je ta prednost znatna u svim regionima Engleske, gde je bilo dovoljno slučajeva da se oni uporede, prenosi Rojters.

"Sada znamo da BA.2 ima povećanu stopu rasta, što se može videti u svim regionima u Engleskoj", izjavila je Suzan Hopkins, glavna medicinska savetnica za UKHSA.

Agencija je saopštila da nema podataka o težini obolevanja od soja podtip BA.2 u poređenju sa BA.1, ali je ponovila da preliminarna procena nije pronašla razliku u efikasnosti vakcine protiv simptomatske bolesti između dva podtipa omikron soja.

Brzo širenje BA.1 podstaklo je talas omikrona koji je doveo slučajeve na rekordno visok nivo u Britaniji tokom decembra, i tako potisnuo prethodno dominantnu delta varijantu.

Prema britanskim zdravstvenim vlastima, hospitalizacije nisu porasle u istom obimu, zbog imuniteta stanovništva kroz vakcinaciju i prethodne infekcije, kao i manje težine bolesti prouzrokovane omikron sojem.

UKHSA je saopštila da je posebna analiza pokazala da je između 24. novembra i 19. januara većina primljenih na intenzivnu negu od kovida 19 imala infekciju izazvanu delta sojem, iako je u istom periodu omikron bio dominantan u ukupnom u broju slučajeva, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu