"Da, biće rata, ali..."

Aleksandar Lukašenko u obraćanju naciji i parlamentu izjavio je da će Minsk učestvovati u borbenim dejstvima u slučaju vojne agresije protiv Rusije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/ STRINGER
EPA-EFE/ STRINGER

Kako je rekao, rat je moguć ukoliko se izvrši direktna agresija protiv Belorusije i Rusije.

"Hoće li će biti rata ili ne? Da, biće ali samo u dva slučaja: ako se izvrši direktna agresija protiv Belorusije, ako protiv naše zemlje bude pokrenut žestok rat. Mi ćemo svi kao jedan ustati u odbranu naše zemlje i naše otadžbine", istakao je Lukašenko.

Kako je naglasio, drugi momenat kada bi došlo do rata i kada bi Belorusija u njemu učestvovala je u slučaju direktnog napada, odnosno, agresije na Rusiju.

Osnova za to su saveznički sporazumi, precizirao je beloruski lider.

Takođe je dodao da, ukoliko se izvrši agresija na Belorusiju, na njenoj teritoriji će se naći na stotine hiljada ruskih vojnika.

"Želim da odgovorim kolektivnom Zapadu, ovo pitanje im je veoma važno: da li će biti trupe na teritoriji Belorusije? Ako na našu zemlju bude izvršena agresija, ovde će biti stotine hiljada ruskih vojnika koji će sa stotinama hiljada Belorusa braniti ovu svetu zemlju", poručio je Lukašenko.

Kako je istakao, nivo agresije svuda u svetu kritično raste.

"Izazivačka retorika je postala norma. Mirovne inicijative se odlažu. Velike nuklearne sile pokušavaju da izgrade nove sporazume, shvatajući da su male šanse da planeta preživi treći svetski rat", rekao je Lukašenko u obraćanju naciji i parlamentu Belorusije.

Takođe je konstatovao da je eskalacija sukoba u svetu povezana sa borbom za resurse i tržišta. Lukašenko smatra da se sada zapravo odlučuje o sudbini čovečanstva: ili novi sporazumi između ključnih zemalja ili rat.

U obraćanju naciji, Lukašenko je istakao da u aktuelnim uslovima Minsk treba da razvija saradnju sa Rusijom i saveznicima iz ODKB.

Zapad želi da "uguši u krvi rusko-ukrajinsko bratstvo"

EPA/EFE/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S
EPA/EFE/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Pročitajte još:

"Putin će pronaći vreme"

Tema razgovora Putina i Si Đipinga bezbednost u Evropi

Govoreći o Ukrajini, Lukašenko je konstatovao da je za Zapad važno da "uguši u krvi rusko-ukrajinsko, slovensko bratstvo".

"Najveću zabrinutost izazivaju rastuće tenzije u južnom pravcu."

Ukrajina postaje predmet zakulisnog cenkanja, Ukrajince guraju u vatru sukoba, ciljano ih pripremaju za agresiju, formiraju neprijateljski odnos prema bratskim narodima, uključujući Beloruse.

"Za Zapad je važno da utopi u krvi rusko-ukrajinsko, slovensko bratstvo", rekao je predsednik.

"Naše neraskidive veze su osnova naše bezbednosti i opstanka. I ma koliko da to neko ne želi, vratićemo Ukrajinu u nedra našeg slovenstva. To ćemo svakako uraditi“, poručio je Lukašenko.

Beloruski narod neće ratovati na teritoriji Ukrajine

Prema rečima Lukašenka, nikada i nigde nije rekao da će slati beloruski narod na tuđu teritoriju da ratuje protiv nekog drugog naroda.

"Spomenuli ste Ukrajinu, ne daj bože da ratujem protiv tog naroda gde se, možda, kriju i moji koreni. Ne, ja sam miran čovek i takva naređenja ne izdajem", rekao je beloruski lider, ponovo naglasivši da Belorusija može stupiti u vojnu konfrontaciju samo u slučaju direktne agresije protiv nje ili Rusije.

Poslednjih meseci odnosi Rusije i Zapada postali su još napetiji. Vašington i Brisel optužuju Moskvu za pripremu "invazije" na Ukrajinu i jačaju svoje prisustvo u istočnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu