"Već sutra možemo da osnujemo hrvatski entitet u BiH"

Predsednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž pozvao je na osnivanje hrvatskog entiteta u BiH.

Izvor: Oslobođenje
Podeli
Shutterstock/Wead
Shutterstock/Wead

Pročitajte još:

Vlada Crne Gore usvojila – "Spremni za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC" VIDEO

Kako je Milanović navukao na sebe bes Srba

On je pozvao na formiranje trećeg entiteta pošto smatra da bez jačeg angažmana i konkretnog pritiska međunarodne zajednice ne može doći do dogovora o Izbornom zakonu na sastanku u Neumu.

"Već sutra možemo osnovati hrvatski entitet i hrvatsku banku u BiH. Prebaciti sav platni promet opština, kantona i preduzeća preko nje. Sada smo zreliji i znali bismo kako to da učinimo. Imamo i svoje partnere koji su članovi EU", poručio je predsjednik Hrvatske republikanske stranke

"Imamo sve instrumente u svojim rukama i možemo rešiti hrvatsko pitanje. Već sutra možemo osnovati hrvatski entitet i hrvatsku banku u BiH. Prebaciti sav platni promet opština, kantona i preduzeća preko nje. Sada smo zreliji i znali bismo kako to da učinimo. Imamo i svoje partnere koji su članovi EU. Ova generacija ima kapacitet za to", poručio je Raguž.

On je predložio reorganizaciju Federacije BiH u skladu sa osnovnim načelima Vašingtonskog sporazuma i osnivanje dva velekantona - Posavsko-herceg-bosanskog kao većinskog hrvatskog entiteta i Bosansko-podrinjsko-krajiškog kao većinskog bošnjačkog entiteta.

Prema njegovim riječima, bila bi formirana i tri distrikta koja su suvlasništvo ova dva kantona - distrikt Travnik, distrikt Uskoplje-Gornji Vakuf i distrikt Mostar.

"Ovim modelom bi se, praktično, za 58 odsto redukovao birokratski aparat. Federacija bi postala konfederacija sa dva velekantona, što bi anuliralo kasnije u potpunosti federalni nivo. Imali bismo jedinice lokalne samouprave, dva velekantona i državni nivo", objasnio je Raguž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu