Vraća se služenje vojnog roka? Ministarstvo odbrane se oglasilo VIDEO

Svim mladićima rođenim između 1. januara i 31. decembra 2004. godine upućen je opšti poziv za upis u vojnu evidenciju.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Pročitajte još:

Poziv važi i za starije koji se iz nekog razloga nisu prijavili.

TV Prva je istraživala da li se na mala vrata vraća poziv za služenje vojske.

O činovima vojnika, desetara, potpukovnika ili pukovnika ove godine najviše razmišljaju mladići koji će tokom godine postati punoletni.

Potpukovnik Zoran Filipović kaže da je reč o redovnoj proceduri.

"Uvođenje u vojnu evidenciju je u toku i traje do kraja februara meseca tekuće godine. A nakon toga za lica koja se nisu uvela u evidenciju, sledi pozivanje pojedinačnim pozivom i to će biti realizovano u aprilu mesecu i dalje tokom godine. Ponavljam, to je zakonom propisana obaveza i nipošto ne znači za pozivanje vojnog roka", kazao je.

Inače, uvođenje u vojnu evidenciju definisano je Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Mladići koji žive u inostranstvu mogu se prijaviti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji u kojoj borave.

Ministarstvo odbrane pozvalo je danas sve zainteresovane mladiće i devojke rođene između 1. januara 1992. i 31. decembra 2003. godine da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem. Kako je saopšteno, prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka i vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire moguće je podneti u svim filijalama Pošte Srbije, na portalu e-Uprave kao i u centrima Ministarstva odbrane – nekadašnjim vojnim odsecima.

Pored pojednostavljene procedure prijavljivanja, buduće vojnike očekuje mesečna naknada u iznosu od oko 38.000 dinara kao i mogućnost da, posle odsluženog vojnog roka, odmah postanu profesionalni pripadnici Vojske Srbije.

Detaljne informacije u vezi sa uslovima i postupkom prijavljivanja za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije u 2022. godini zainteresovani kandidati mogu da dobiju u centrima Ministarstva odbrane u svojim opštinama i na sajtu Ministarstva odbrane.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu