Protiv Mustafe svedoči bivši oficir OVK

Hag -- Suđenje nekadašnjem komandantu tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi nastavljeno je danas saslušanjem 12 svedoka Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL
EPA/EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL

U pitanju je bivši oficir 153. brigade OVK Sejdi Veseli, objavljeno je na sajtu suda.

Inače, sudsko veće koje sudi Mustafi predvidelo je da će se izvodjenje dokaza tužilaštva na ovom sudjenju okončati za 4. februra, nakon čega će odbrana moći da predstavi svoje dokaze.

Poslednji svedok tužilaštva W04849 treba da bude ispitan sledećeg petka, 4. februara. Mustafa se optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita tereti za zločine nad albanskim civilima nelojalnim OVK u aprilu 1999. godine u selu Zlaš na KIM.

Njemu je prošle sedmice ponovo produžen pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi. Mustafa je u Haškom pritvoru od septembra 2020. godine, a u septembru prošle godine počelo mu je suđenje pred ovim sudom u Hagu.

U dosadašnjem toku suđenja Mustafa je negirao krivicu, a do sada ispitani svedoci tužilaštva su svedočili protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u logoru na imanju u selu Zlaš, gde su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku. Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz tzv. OVK pred ovim sudom, a u novembru je počelo i suđenje čelnicima Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

U druga dva predmeta pred ovim sudom, protiv Hašima Tačija i Pjetra Šalje pripreme za sudjenja još su u toku. Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. U optužnici se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica. Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu