Lideri SAD i evropskih zemalja suprotstavljaju se pretnji ruske invazije

Vašington -- Predsednik SAD Džozef Bajden sastao se virtuelno sa ključnim evropskim liderima u vezi sa tekućom pretnjom ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik
Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Istovremeno, priprema se slanje nekoliko hiljada američkih vojnika na Baltik i u istočnu Evropu.

"Lideri su razgovarali o zajedničkim naporima za odvraćanje dalje ruske agresije protiv Ukrajine, uključujući pripreme za nametanje ogromnih posledica i ozbiljnih ekonomskih troškova Rusiji za takve akcije", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Bajden je novinarima nakon sastanka sa savezničkim liderima iz Evrope, Evropske unije i NATO rekao da je imao "veoma, veoma, veoma dobar sastanak, potpuna jednoglasnost sa svim evropskim liderima", prenosi Glas Amerike.

Kancelarija britanskog premijera Borisa Džonsona objavila je saopštenje i podržala Bajdenov rezime, u kom se navodi da su se lideri saglasili "oko važnosti medjunarodnog jedinstva suočeni sa rastućim ruskim neprijateljstvom".

Bajden nije odlučio da li da premesti američku vojnu opremu i osoblje bliže Rusiji. Međutim, sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je pre sastanka sa evropskim zvaničnicima da su SAD "uvek govorile da će podržati saveznike na istočnom krilu" koji se nalaze u blizini Rusije.

Američki sekretar za odbranu ;Lojd Ostin ;stavio je 8.500 američkih vojnika u stanje "visoke pripravnosti" ;zbog slanja u istočnu Evropu, gde bi većina njih mogla da bude aktivirana kao deo snaga za odgovor NATO ako Rusija napadne Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu