"Imate izbor – ili tako, ili rat"; "Ako Amerika bude ignorisala ruske predloge uslediće posledice"

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da se Rusija nalazi pred izborom – pregovori ili konflikt.

Izvor: B92, Tanjug, Sputnjik
Podeli
 EPA-EFE/ERIK S. LESSER
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Moskva je tražila pravno obavezujuće garancije NATO da će blok prestati da se širi na istok i da će se vratiti na granice iz 1979. godine.

Kako je istakao posle sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, Amerika je spremna za obe varijante.

"Ako želi da uveri svet da nema agresivne planove, Rusija treba da počne povlačenje jedinica od ukrajinske granice", rekao je Blinken.

"Možete da izaberete put diplomatije, koji vodi ka miru i bezbednosti, ili put koji će dovesti do konflikta, ozbiljnih posledica i međunarodne osude. SAD i naši partneri u Evropi smo spremni za svaku varijantu", rekao je američki diplomata.

Dodao je i da je američki predsednik Džozef Bajden apsolutno spreman za susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom ako će to doprineti razrešenju krize.

On je obećao ruskom ministru da će sledeće nedelje biti dostavljeni detaljni predlozi o bezbednosti i to u pisanoj formi.

Dodao je da je po pitanju bezbednosti izneo Lavrovu niz ideja i da Amerika insistira na principu uzajamnosti.

"Očekujemo da možemo da podelimo sa Rusjom ono što na brine i naše ideje, uz dosta detalja i u pisanoj formi sledeće nedelje. Dogovorili smo se da nastavimo dalje razmatranje", rekao je američki zvaničnik.

Blinken je rekao i da Amerika neće odstupiti pred Rusijom od fundamentalnih principa, kao što je politika otvorenih vrata NATO-a.

Državni sekretar je ocenio da su dve strane na putu boljeg razumevanja pozicija posle današnjih razgovora.

Upozorenje Lavrova

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu na sastanku da će dalje ignorisanje ruskih zahteva o bezbednosnim garancijama rezultirati najozbiljnijim posledicama, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Blinkenu je saopšteno da će dalje ignorisanje legitimnih zabrinutosti Rusije, povezanih pre svega sa vojnom okupacijom teritorije Ukrajine od strane SAD i njihovih NATO saveznika u kontekstu masovnog raspoređivanja snaga i sredstava Alijanse u blizini naših granica imati najozbiljnije posledice", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva. Moskva poručuje da se to može izbeći ako Vašington pozitivno odreaguje na ruske nacrte sporazuma o bezbednosnim garancijama. "Očekujemo da sledeće sedmice dobijemo od američke strane pisanu reakciju (na garancije) po tačkama", precizirano je u objavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu