Odgovor Rusiji: "Davno smo rešili da uđemo u NATO"

Sofija -- Bugarska će odlučiti o svojim odbrambenim planovima sama, u koordinaciji s partnerima u NATO, izjavio je danas bugarski premijer Kiril Petkov.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Toms Kalnins
EPA-EFE/Toms Kalnins

On je pozvao Rusiju da učestvuje u dijalogu sa Zapadom radi smanjenja napetosti.

Petkov je to izjavio u bugarskoj skupštini reagujući na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da se bezbednosne garancije koje Rusija traži od Zapada u vezi sa povlačenjem stranih trupa, oružja i opreme odnose i na Bugarsku i Rumuniju kao dve zemlje koje nisu bile članice NATO 1997. godine.

"Bugarska je suverena država, koja je davno izabrala da postane članica NATO. Kao takvi, sami odlučujemo da organizujemo odbranu naše zemlje u koordinaciji s našim partnerima", rekao je Petkov, kako prenosi Rojters.

Moskva je tražila pravno obavezujuće garancije NATO da će blok prestati da se širi na istok i da će se vratiti na granice iz 1979. godine.

Na pitanje šta to znači za Bugarsku i Rumuniju, koje su se pridružile NATO posle 1997. godine, rusko ministarstvo spoljnih poslova navodi da Rusija želi da se sva strana oprema i vojska povuku iz tih zemalja, dodaje Rojters.

"Radi se o povlačenju stranih trupa, opreme i naoružanja, kao i o drugim koracima sa ciljem vraćanja situacije na stanje iz 1997. godine u zemljama koje nisu bile članice NATO u to vreme. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju", istakao je Lavrov.

Bukurešt je ocenio danas da je "neprihvatljiv" zahtev Rusije za povlačenje stranih NATO trupa prisutnih na rumunskoj teritoriju u okviru ugovora koji Moskva traži da bi pristupila deeskalaciji ukrajinske krize.

"Takav jedan zahtev je neprihvatljiv i ne može biti deo predmeta pregovora", navelo je rumunsko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu