Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

Austrijski parlament večeras je, posle višesatne burne debate, usvojio zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija protiv koronavirusa.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FAROOQ KHAN
EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Zakon stupa na snagu početkom februara.

Odluka o obaveznoj vakcinaciji punoletnih građana doneta je velikom većinom. Od 170 predatih glasova, 137 poslanika je glasalo “za”, a 33 "protiv" zakona.

Inače 13 poslanika, gotovo iz svih parlamentarnih stranaka, iz protesta protiv obavezne vakcinacije, ili bolesti, nije prisustvovalo sednici.

Za Zakon su glasali poslanici vladajućih Narodne partije Austrije (OVP) i Zeleni, kao i opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos-a.

Slobodarska partija (FPO) je glasala protiv ove mere, optužujući vlasti i sve koji su glasali za obaveznu vakcinaciju, da time uvode totalitarizam i “zdravstveni komunizam” u Austriji.

Na zahtev FPO glasanje je sprovedeno prozivanjem poslanika, tako da su poslanici nakon prozivanja imena morali da ubacuju svoj glas u za to predviđene glasačke kutije.

Koliko je zakon o obaveznoj vakcinaciji podelio društvo pokazuje da je na sajt parlamenta poslato, tokom perioda javne rasprave, više od 100.000 stavova građana.

Tokom debate sve stranke su uputile kritiku FPO, optužujući slobodarce za nisku stopu vakcinacije.

Na drugoj strani, poslanici FPO su podvukli da je takav zakon neviđen u demokratskoj Austriji i da je time vlada izgubila poverenje građana.

Lider FPO Herbert Kikl najavio je da se neće vakcinisati i pored obavezne vakcinacije.

Prema usvojenom zakonu, svi punoletni građani koji su prijavljeni u Austriji, moraće da se vakcinišu protiv korona virusa.

Zakon predviđa prelazni period tokom kojeg će se nevakcinisani opominjati, a od sredine marta kreće i novčano kažnjavanje od 600 do 3.600 evra.

Bundesrat, pokrajinski dom parlament, treba još 3.februara da potvrdi zakon, tako da će stupiti na snagu odmah posle toga.

Austrijska vlada, u dogovoru sa opozicijom koja je podržala obaveznu vakcinaciju, dogovorila je prethodno i lutriju za sve građane koji se vakcinišu.

Tako će svaki deseti vakcinisani građanim moći da osvoji bon u vrednosti od 500 evra koji će moći da potroši u austrijskim prodavnicama, gastronomiji, hotelima i slično.

Austrija je prva zemlja u EU koja je uvela opštu obaveznu vakcinaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu