Ako krenu, Vojska Srbije će reagovati

Beograd -- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je da ne isključuje nove jednostrane akcije kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Zoran Žestić
Tanjug/Zoran Žestić

Međutim, kako je rekao, Vojska Srbije će na takve akcije reagovati.

"Ne isključujem mogućnost da se bezbednosne snage koje postoje na Kosovu i Metohiji jednostrano i nesrazmerno angažuju u cilju dostizanja određenih političkih poena na terenu, ali će naš zahtev, insistiranje, pa i neke druge stvari biti u funkciji obezbeđenja, ne samo mira, nego i stanja bezbednosti koje garantuje da naši ljudi na KiM mogu da žive i ostvaruju svoja prava kao svi građani ove zemlje", rekao je general Mojsilović u sredu nakon analize stanja i sposobnosti VS tokom prošle godine.

Ponovio je da su prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova jedinice Kfora jedine legalne snage u pokrajini.

"Insistiramo da njihov odnos sa drugim bezbednosnim subjektima koji u našim dokumentima nisu prepoznati kao nosioci bilo koje bezbednosne funkcije, bude nepristrasan i u duhu potpisanih sporazuma i ne odnose se samo na kosovsku policiju, nego i na kosovske snage bezednosti, sa zabranom prelaska na sever KiM bez posebne saglasnosti komadnata Kfora", rekao je Mojsilović.

Dodao je da se u slučajevima kada se dešava da kosovske snage uz saglasnost ili bez saglasnosti Kfora pređu na sever južne Pokrajine VS preduzima zadatke u skladu s tim.

"Bili ste svedoci povećanja našeg angažovanja uz administrativne linije, posebno na pravcima koji vode sa severa ka centralnom delu Srbije i prevetntivnog razmeštaja snaga za brzo reagovanje VS", rekao je načelnik Generalštaba VS.

Naveo je kako je zadovoljan odnosom novog komandanta Kfora i da se ta saradnja zasad odvija u duhu predviđanja stanja i bez ozbiljnih incidenata koji bi ugrožavali realizaciju Vojnotehničkog sporazuma i Rezoluciju 1244.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu