Evo je: Stigla tačna odluka za škole; "Ovako je najbolje"

Beograd -- Doneta konačna odluka o tome kako će se održavati nastava u centralnoj Srbiji, koja počinje u ponedeljak.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija, foto: Depositphotos/racorn
Ilustracija, foto: Depositphotos/racorn

Prema odluci Tima za škole, najmlađi osnovci, odnosno đaci od 1. do 4. razreda osnovnih škola, nastavu će pohađati neposredno, a od 5. do 8. imaće kombinovani model nastave. Po tom modelu ići će i đaci srednjih škola.

Kombinovani model i za osnovce i za srednjoškolce značiće da u školu idu dan za danom, podeljeni u dve grupe.

"Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija. U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera“, rekao je Branko Ružić, prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, navodi se u saopštenju prosleđenom medijima.

On je naveo da će Tim za škole, kao i do sada, pratiti stanje i donositi odluke svake nedelje.

Za vreme i tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica.

Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi, navodi se još u saopštenju.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i od roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole. Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Osnovci u Vojvodini već su se vratili u škole. Đaci od prvog do osmog razreda nastavu pohađaju u učionicama, dok je za srednjoškolce počela po kombinovanom modelu. Učenici su podeljeni u dve grupe i jedan dan idu na nastavu u školu, a potom je dan za nastavu na daljinu posredstvom interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu