"Ima šanse da bude onlajn"; Evo šta će biti sa đacima do 5. razreda

Beograd -- Nakon što je ministar prosvete rekao da će se u sredu znati po kom modelu će đaci u centralnoj Srbiji pohađati nastavu nakon raspusta, oglasili su se pedijatri.

Izvor: B92, Blic
Podeli
Foto: Depositphotos/racorn
Foto: Depositphotos/racorn

Naime, Udruženje pedijatara Srbije navelo je u saopštenju dostavljenom medijima u ponedeljak, da ne bi trebalo pustiti đake u učionice zbog izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije, ali i činjenice da se omikron soj "spustio" s roditelja na decu.

Da su pedijatrijske ambulante prepune potvrdili su i dečiji lekari, koji ističu da ovakva situacija nije bila od početka pandemije.

S druge strane, na osnovu odluke nadležnog tima koji je zadužen za donošenje odluke o tome po kom modelu će se odvijati nastava u osnovnim i srednjim školama đaci u Vojvodini su već krenuli na nastavu. Mlađi osnovci su na kombinovanom modelu, a srednjoškolci su trenutno onlajn.

Udruženje pedijatara apeluje da se deca ne vraćaju u školske klupe bar još dve nedelje, navodeći da bi trebalo ili produžiti raspust ili nastavu pohađati onlajn.

"Mi ne možemo da zahtevamo ništa, ali iznosimo svoje mišljenje za koje smatramo da je u interesu zaštite dece. Činjenica je da se o krajnjem ishodu omikrona kod dece možda najmanje zna u ovom trenutku", kaže za Euronjuz Srbija predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis.

Konstantinidis dodaje da je nova varijanta, koja je već postala dominantna u Srbiji, četiri ili pet puta zaraznija od delte, a kod dece je procenat obuhvata vakcinacije veoma mali.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović ističe da je trenutno kretanje epidemijske situacije veoma nepogodno, i podvlači da treba poštovati preporuku pedijatara.

"Očekujem da će na radnoj grupi, koju čine predstavnici Instituta 'Batut' i Ministarstva prosvete, biti donete drugačije odluke, odnosno da će se praktikovati model kombinovane ili onlajn nastave. Deca do petog razreda će verovatno pohađati redovnu nastavu, s tim što tamo gde se pojavi veći broj obolelih moraće da se pređe na kombinovani model. Sledeće nedelje postoji šansa da ćemo primeniti onlajn sistem", ističe Tiodorović, prenosi "Blic".

"Činjenica je da će (redovna nastava) dovesti do bržeg ili lakšeg zaražavanja. Ovaj talas će imati pik sa strmoglavnijim usponom. Deca su inače više izložena infekciji od odraslih, a ni svi nastavnici nisu vakcinisani. Drugo, učenici će u školu verovatno ići gradskim prevozom", objašnjava Konstantinidis.

S druge strane, Tiodorović smatra da neće biti odlaganja nastavka školske godine, ali i dodaje da u potpunosti podržava odluke pedijatara. Naglašava da je oštrijim merama mogla da se izbegne trenutna epidemijska situacija.

"Sa oštrijim merama ne bismo došli do ovoga, razvukli bismo epidemiju, smanjili bismo pritisak na kovid ambulante. Sada imamo situaciju da kovid ambulante moraju da pretrpe ovaj strašan udarac", zaključio je dr Tiodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu