Društvo sudija o referendumu: "Ovo je važan korak"

Društvo sudija Srbije ističe da su građani odgovorom "da" na referendumu "omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo".

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

UŽIVO Izvestilac za Srbiju: Korak napred ka EU

"Referendumska kampanja je prvi put pokrenula u društvu svestranu debatu o pravosuđu, pokazala svu složenost i delikatnost tog sistema i mnogobrojnost pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom njegovog uređenja i time doprinela razvoju ukupnih demokratskih odnosa", saopštilo je ovo strukovno udruženje.

Kako je navedeno, "ovaj važan prvi korak je podstrek da se dobra iskustva saradnje sa strukom nastave i u procesu izrade pravosudnih zakona, koji bi trebalo da dalje razviju mehanizme za sprečavanje politizacije pravosuđa i za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva".

"Veoma je važno da mediji nastave da prate rad pravosuđa na način koji građanima objašnjava kako ono funkcioniše i šta su ciljevi promena, zadržavajući debate stručnjaka kao osnovni oblik tog informisanja", poručilo je Društvo sudija Srbije, čiji je predstavnik bio član radne grupe za izradu amandmana na Ustav Srbije.

Sve u vezi sa referendumom iz minuta u minut pratite u live blogu B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu