Kurti: "Srbija je naš najveći problem"

Priština -- Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ponovo je optužio Srbiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kurti tvrdi da Srbija suštinski ne priznaje državnost zemalja koje nisu članice EU - Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, čak i Severnu Makedoniju i da se svim svojim kapacitetima angažuje kako bi uništila njihovu državnost, a kada je reč o Kosovu da želi njegovu "bosnizaciju".

Kurti tvrdi da se prema zemljama nastalim raspadom velike Jugoslavije Srbija danas ponaša na Zapadnom Balkanu kao "mala Rusija" - paternalisticki i hegemonisticki: bosanskohercegovacki entitet Republiku Srpsku pokušava da pretvori u Bjelorusiju, a Crnu Goru u Ukrajinu, te da na Kosovu preko ZSO želi da napravi Republiku Srpsku.

Kurti kaže i da imaju posla sa "državom koja ne priznaje Kosovo, koja je autokratska i naklonjena Moskvi".

Priznaje i da je Srbija njihov najveći problem, jer kako kaže, ne može "ni da zamisli ni da prihvati Kosovo kao ravnopravnu državu-suseda".

Kurti kaže i da Srbija dijalog "dve zemlje" razume kao dijalog o statusu Kosova, a ne kao "dijalog o statusu naših odnosa i njihovoj normalizaciji".

Kurti je rekao i da ne razume poruku srpskog predsednika Aleksandra Vucicća da nekima u Prištini treba ostaviti dodatno vreme da promene svoje loše odluke i ako to ne budu želeli, Srbija će doneti mere u cilju zaštite svojih interesa.

"Kad god Srbija kaže da se brani, znajte da napada. U to smo se uverili u poslednje najmanje tri decenije", rekao je Kurti.

Na pitanje da li imaju pravo oni koji ZSO vide kao novu Republiku Srpsku na Balkanu, Kurti odgovara potvrdno.

"Takvu tvorevinu imamo u BiH: zove se Republika Srpska, izgradena je u Dejtonu i služi Beogradu a ne Srbima. Beograd, dakle, slicnu tvorevinu želi i na Kosovu", smatra Kurti.

Na pitanje da li je na opasnu ideju o razmeni teritorija stalvljena tačka Kurti je rekao da želi da se dijalog Kosova i Srbije vodi o pravima i potrebama građana, a ne o teritorijalnoj razmeni kao i da "takvih rešenja nece biti na stolu".

"Moja pobeda na izborima pokazala je da narod Kosova ne želi podelu teritorija. Mislim da ni Srbi to ne žele. Podelu želi samo predsednik Srbije", tvrdi Kurti, ali dodaje da ni Vucic više ne spominje razgranicenje s Albancima i teritorijalna rešenja.

"Umesto toga, traži "bosnizaciju" Kosova, autonomni srpski entitet u sklopu naše Republike", tvrdi Kurti.

Prema njegovom viđenju, uspeh pregovora i normalizacija odnosa izmedu Beograda i Prištine zavisi od "spremnosti Beograda da promeni i pristup i sebe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu