Amerikanci "proglasili" neprijatelja "broj jedan"; neočekivano

Vašington -- Rezultati najnovije ankete nedeljnika "Ekonomist" pokazali su da Amerikanci kao najvećeg neprijatelja ne navode ni Rusiju, a ni Kinu, što je bilo očekivano.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/TANNEN MAURY
EPA-EFE/TANNEN MAURY

Amerikanci smatraju da je Severna Koreja glavni neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država, dok je Rusija na vrhu liste nedruželjubivih zemalja, pokazala je anketa nedeljnika "Ekonomist" i britanske kompanije za analizu podataka "JuGov".

Prema istraživanju, oko 55 odsto ispitanika smatra da je glavni saveznik Vašingtona Velika Britanija, na drugom mestu je Kanada (53 odsto), a na trećem Francuska i Izrael (38 odsto). Dva odsto Amerikanaca je uvrstilo u tu kategoriju i Rusiju. Kada je reč o prijateljskim zemljama, Amerikanci su na prvo mesto stavili Meksiko (41 odsto), zatim slede Francuska (37 odsto), Nemačka (35 odsto) Japan i Tajvan (34 odsto), kao i Južna Koreja (31 odsto). Za Rusiju je glasalo devet odsto anketiranih.

Prema mišljenju učesnika u istraživanju, u kategoriji nedruželjubivih država prednjači Rusija (35 odsto), a slede je Avganistan (34 odsto) i Kina (33 odsto).

Međutim, status glavnog neprijatelja Sjedinjenih Američkih Država stekla je Severna Koreja (58 odsto). U prvu trojku ulaze i Iran (44 odsto), Avganistan i Kina (36 odsto). Na petom mestu je Rusija za koju je glasalo 34 odsto anketiranih.

U istraživanju je ukupno učestvovalo 1.500 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu