Lukašenko: Referendum u februaru – "ako ne izbije rat"

Minsk planira da objavi nacrt novog Ustava do Nove godine, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Izvor: Sputnjik
Podeli
 Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV / POOL
Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV / POOL

"Ja sam sastavljao Ustav. Pravnici su pisali perom, a ja sam diktirao, jer sam video, ja sam predsednik, kakva su mi ovlašćenja potrebna da održim zemlju. Sada ćemo ga objaviti, za mesec otprilike".

Referendum o novom Ustavu mogao bi se održati oko 20. februara 2022. godine, "ako ne počne rat", dodao je beloruski lider.

"Još jednom želimo da uvažimo predloge ljudi, a u februaru, negde posle 20. još ćemo razmisliti kako nam odgovara i kako je najbolje po zakonu, po sadašnjem Ustavu, iznećemo Ustav na referendum... Nedavno sam rekao da ćemo slediti taj raspored i obavezno ćemo održati referendum. Ali ako nas ne dovedu do uvođenja nekog vanrednog stanja. Ali to je iz domena fantazije. Stoga mislim da ćemo uspeti da održimo (referendum) u februaru, kako smo planirali", precizirao je Lukašenko.

Takođe je dodao da je preraspodela ovlašćenja i formiranje nove strukture vlasti glavni, ali ne i jedini smisao novog Ustava.

Pored toga, prema rečima predsednika, dokument će obuhvatiti jačanje uloge vlade i parlamenta, kao i pojavu Svebeloruskog sabora koji je prvi put održan još 1990-ih.

"Na Svebeloruskom saboru se raspravlja o najaktuelnijim, ključnim pitanjima. I ako je on tako odredio, čitava zemlja se kreće u tom pravcu. I predsednik. Ali to je odluka predsednika. Sada će to biti u Ustavu", objasnio je beloruski lider.

Takođe je dodao da će u novom Ustavu biti konsolidovana snažna predsednička vlast.

"Predsednik će, kao i danas, formirati vladu, biće lider države. Ostaje jaka predsednička vlast", rekao je Lukašenko.
Vanredni izbori
Lukašenko je saopštio da nije isključeno da će nakon usvajanja obnovljenog Ustava biti održani vanredni predsednički izbori .

"Mogu se održati na vreme, a možda budu i vanredni izbori. Na osnovu odluke predsednika ili će u prelaznim odredbama Ustava biti fiksirani drugi datumi izbora", rekao je predsednik Belorusije.

On sumnja u mogućnost da se predsednički izbori održe već sledećeg leta.

Lukašenko je objasnio da nakon usvajanja novog Ustava na referendumu treba da budu održani izbori za sve organe vlasti, uključujući Svebeloruski narodni sabor čiji će ustavni status biti fiksiran u novom glavnom zakonu zemlje.

Prema kalendaru na sajtu CIK, sledeći predsednički izbori u Belorusiji trebalo bi da se održe najkasnije 20. jula 2025. godine.

Podsetimo, u Belorusiji pripremaju nacrt novog Ustava. Očekuje se da će pre glasanja revidirani nacrt biti iznet na javnu raspravu koja se može održati već u prvoj polovini decembra. Ranije je Lukašenko rekao da je opozicija koja se nalazi van Belorusije pripremila novi plan destabilizacije zemlje, povezan sa predstojećim referendumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu