Prva reakcija iz Srbije: "Tražili su nekog ko je spreman na sve. On je iz klana Jašari, ima ga u Beloj knjizi"

Beograd -- Stigla prva reakcija na odluku Prištine da na čelo Kosovkih bezbednosnih snaga imenuje Baškina Jašarija: Drecun: On je spreman na sve.

Izvor: B92, Kosovo online
Podeli
Foto: Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis
Foto: Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis

Epilog sukoba zbog farbanja američkih oklopnih vozila: Komandant KBS podneo ostavku

Podsetimo, iz Prištine je danas saopšteno da je dosadašnji komandant KBS Rahman Rama podneo ostavku na tu funkciju, zbog čega je novi komandant izabran po hitnom postupku.

Razlog odlaska Rame s čela KBS je, navodno, sukob koji datira od kada je odbio naređenje da prefarba u plavo američko oklopno vozilo i pošalje ga na administrativni prelaz sa centralnom Srbijom, u vreme napete situacije na KiM zbog registarskih tablica.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je očigledno da Priština promenama na čelu Kosovskih bezbednosnih snaga želi da upotrebi KBS za jednostrane nasilne akcije na severu Kosova. On kaže i da je Priština našla osobu koja je spremna da uradi sve.

"U Baškinu Jašariju su pronašli osobu, kriminalca koji će biti spreman da uradi sve što može protiv srpskog naroda i da iskoristi maksimalno kapacitete KBS da dovrši entičko čišćenje Srba i kao takav predstavlja rizik po bezbednost i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", ističe Drecun, koji napominje i da je novi komandant KBS već bio predmet interesovanja i Kfora i Unmika i nalazi se u "Beloj knjizi" organizovanog kriminala koju je Kfor objavio za svoje interne potrebe.

Povodom pisanja albanskih medija da je Rama odbio da pošalje vozila KBS na sever kao podršku policijskoj akciji, Drecun je za Kosovo onlajn rekao da su očigledno tražili nekog ko bi bio spreman da u narednom periodu upotrebi opremu, naoružanje, vozila i ljudstvo iz KBS za neke nove akcije na severu Kosovu.

"Tu je postojao plan, sudeći po pisanju medija, da se upotrebe i neka vozila iz sastava KBS za policijsku akciju na severu, što nije dozvoljeno na osnovu sporazuma koji je Beograd postigao sa NATO i koji podrazumeva da bez prethodne saglasnosti Kfora KBS ne može da boravi na severu”, rekao je Drecun.

Naveo je da je posle toga usledilo upozorenje Ambasade SAD da tehnika i oprema koju doniraju SAD ne može da se koristi u drugim formacijama bez američkog odborenja. "Može se pretpostaviti da će Baškim Jašari biti spreman da izvršava i takve naloge, da bez odobrenja komandata Kfora upotrebi opremu ili ljudstvo KBS za akcije na severu”, rekao je Drecun.

Za Baškina Jašarija je naveo i da je pripadnik jednog od najjačih kriminalnih klanova na Kosovu. "To je klan Jašari, čiji je vođa Rifat Jašari. Baškin Jašari je kao brigadni general kosovskog zaštitnog korpusa bio identifikovan kao kriminalac koji je uključen u šverc droge i oružja, u organizovanje prostitucije, iznude i reketiranja, u čemu je aktivno sarađivao i sarađuje sa dreničkom kriminalnom grupom Hašima Tačija", kaže Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu