Skoro 2.300 novoobolelih, preminule 54 osobe

U Srbiji su do poslednjeg preseka potvrđene 2.272 novoobolele osobe od kovida 19, dok su od posledica ove bolesti preminula 54 čoveka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

UŽIVO "Ovo neće biti dobro"; veliki broj preminulih u Hrvatskoj

Testirano je 16.858 osoba.

Na respiratoru je 199 pacijenata.

Od početka epidemije testirano je 6.814.207 ljudi, pozitivno je bilo 1.254.845 njih, a preminuo je 11.691 čovek.

Kovid propusnice od 18h? Genov za B92.net: Situacija će biti katastrofalna, dolazi do velikog zatvaranja

Sutra u 15 sati u Palati Srbije biće održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, a uoči sednice, glavna tema je koje će se mere naći na stolu.

Jedno je sigurno, jedna od glavnih tema biće pojava novog soja koronavirusa, ali u medijima se pojavila informacija da će se razgovarati i o kovid propusnicama, koje bi od sutra mogle da važe od 18 sati.

To bi, prema navodima, bilo kompromisno rešenje s obzirom na to da će medicinski deo Kriznog štaba tražiti da one traju 24 sata.

Obaveznost kovid propusnica uvela bi se i u teretanama, bioskopima, frizerskim salonima.

"Situacija je katastrofalna"

"Načuo sam da će kovid propusnice važiti do 18 časova. Ako se to desi, situacija će biti katastrofalna, najviše zbog radne snage. Mi nećemo moći da obezbedimo radnu snagu, koja će da radi do 18 časova. Mislim na one radnike koji su vakcinisani. Skoro je neizvodljivo da tako funkcionišemo", rekao je za B92.net direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES Georgi Genov.

Na pitanje koji je njihov sledeći korak ako dođe do odluke da kovid propusnice važe od 18 časova, Genov je kazao da će sigurno doći do masovnog zatvaranja restorana.

"Sigurno će doći do zatvaranja. Nije da restorani neće da rade, već jednostavno ne može da se obavlja proces rada. Mi se zalažemo za visoke kazne onih koji krše pravila, a ne da se kažnjavaju ugostiteljski objekti. Nije mi jasno zašto građani koji ulaze u restorane plaćaju kazne 5.000 dinara, a kovid redar 30.000. Ugostiteljski radnici nisu policajci", kazao je Genov za B92.net.

Lekari traže: Još duže trajanje propusnica

Članovi kriznog štaba će na sutrašnjoj sednici tražiti da kovid propusnice važe od 18 sati.

Omikron soj već se proširio Evropom, a zbog predstojećih praznika i potencijalnog dolaska ljudi iz inostranstva, tražiće se uvođenje oštrijih epidemioloških mera.

"Epidemiološka situacija trenutno jeste mirnija, ali moramo da budemo oprezni, jer sve može da se preko noći pokvari zbog širenja mutiranog soja koji već bukti u Evropi. Zato će se na sutrašnjoj sednici razmatrati mere koje će sprečiti da nam broj zaraženih ponovo skoči na više hiljada. Pre svega, predlog je da školski raspust počne dve nedelje ranije, odnosno da krene od 20. decembra. Takođe, drugi predlog je da kovid propusnice važe 24 sata ili bar od 18 sati, ali i da se prošire na sve ostale objekte, među kojima su teretane, bioskopi, frizerski saloni... Tražićemo i zabranu novogodišnjih koncerata, ali i karantin za sve one koji tokom praznika doputuju u Srbiju. Ideja je da se pooštre mere i na skijalištima, pa da ski-pas možete da kupite samo uz kovid propusnice", navodi izvor Novosti.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon je već istakao da nikako ne smemo ignorisati pojavu novog soja iz Južne Afrike.

"Novi virus je otkriven 11. novembra i veoma brzo je zaveden kao vrlo zabrinjavajuća varijanta korone. Mi ćemo pratiti situaciju, ali trenutno nema razloga za paniku. Jasno je da će nadzor prema ugroženim zemljama morati da se pojača", rekao je dr Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu