Prvo konkretno saopštenje SZO: Neviđen broj mutacija, moguće ozbiljne posledice; dato i uputstvo

Svetska zdravstvena organizacija konačno se oglasila, sa konkretnijim uputstvima i prognozama širenja novootkrivenog soja koronavirusa, nazvanog omikron.

Izvor: B92
Podeli
Танјуг/Martial Treззini/Keystone via AP, file
Танјуг/Martial Treззini/Keystone via AP, file

Za razliku od prvih saopštenja od kada je taj soj otkriven u Južnoj Africi, a zatim je stigao i u Evropu, a u kojima su stručnjaci te svetske organizacije bili neodređeni, sada su dali konkretnije detalje ali i prognoze i one nisu obećavajuće.

Iz SZO je jutros saopšteno da je državama članicama već dato uputstvo vezano za novi soj kovida 19, a ističe se i da postoji velika verovatnost daljeg širenja tog soja širom sveta.

Takođe, SZO upozorava da bi, u zavisnosti od karakteristika ove varijante koje se tek istražuju, moglo doći i do ozbiljnih posledica.

"Omikron ima neviđeni broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na tok pandemije", rečeno je iz SZO, a dodaje se i da je verovatnoća "potencijalnog daljeg širenja mutacija visoka" na globalnom nivou.

Prva preporuka koju ta organizacija daje državama članicama jeste da prilagode "mere međunarodnih putovanja", navodeći kako će se uskoro izdati i detaljnija uputstva.

"Naime, postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbegne stečeni imunitet", dodaje Svetska zdravstvena organizacija, napominjući da je tada velika verovatnoća daljeg širenja omikrona na globalnom nivou.

"U zavisnosti od tih karakteristika moglo bi da dođe do budućih naleta talasa kovid0a 19, što bi moglo da ima i ozbiljne posledice. Procenjujemo da je ukupni globalni rizik vezan za novi soj kovida 19 vrlo visok", dodaje se u saopštenju.

Saopšteno je i da kod ljudi koji su prošli kompletan proces vakcinacije protiv kovida i dalje postoji rizik od zaražavanja novim sojem koronavirusa, ali u malom i predvidljivom procentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu