Dačić slomljen u programu TV Prva: Sahrana najverovatnije u sredu; "Mrkonjić je zaslužio da počiva u Aleji"

Presednik skupštine Srbije i lider SPS Ivica Dačić je izjavio da će povodom smrti Milutina Mrkonjića biti otvorena knjiga žalosti.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

Pročitajte još:

Ko je bio Milutin Mrkonjić? "Večni graditelj" i veliki prijatelj porodice Milošević

"Želim da pozovem sve Socijaliste da mu odamo veliko priznanje i poštovanje. Sutra u 11 sati će biti otvorena Knjiga žalosti u centrali SPS", rekao je Dačić.

Dačić je takođe rekao će Milutin Mrkonjić najverovatnije biti sahranjen u sredu, a da će pre sahrane biti održana i komemoracija.

Kako je naveo, Mrkonjić im je "više puta pričao da nije vernik i da je komunista, tako da će njegova sahrana, po njegovoj želji, biti upravo bez verskih obeležja".

"Ja ću danas poslati pismo Gradu Beogradu sa predlogom da se on sahrani u Aleji zaslužnih građana, zaista mislim da je on to zaslužio. Organizovaćemo državnu komemoraciju u zgradi Skupštine Srbije, istoga dana, najverovatnije u sredu, biće i sahrana", istakao je Dačić.

Dačić je rekao da je Mrkonjić, bio počasni predsednik SPS, "na neki način svim socijalistima politički otac" i da je njegova smrt "veliki gubitak i emocionalni šok".

"Nama je sve to izuzetno teško palo. Uz Mrku nikako nije išlo to da vi saosećate sa njegovim zdravljem. On se ljutio kada neko spominje, kaže... prošli put se naljutio na jednog našeg druga koji je došao u bolnicu da ga obiđe. On je bio takav čovek. Zaista su svi očekivali da će pobediti u ovoj teškoj bici, ali u poslednjim danima mu je, nažalost, bilo loše i lekari su se nekoliko dana nadaljudskim naporima borili za njegov život. Ja sam juče trebao da budem u Madridu, ali sam je intuitivno vratio juče, i pre ove vesti, i sinoć negde oko 20.39 minuta me je zvao Bojić da mi saopšti da nas je Mrka napustio", rekao je Dačić.

"Postoje trenuci u životu kada čovek jednostavno počne da razmišlja na tu temu večnog pitanja, a nažalost svako ko je izgubio nekog bliskog dođe do te teme, a to je da li ste ikada našli vremena, mogućnosti, načina kako da onima koje volite to kažete. Ali to nije u našem mentalitetu. Uvek ostane žalost za tim što o svim tim stvarima pričate a taj neko ne može da vas čuje", kaže lider SPS.

Podsetimo, srpski političar i narodni poslanik Milutin Mrkonjić preminuo je u Beogradu u 79. godini.

Milutin Mrkonjić (79) preminuo je u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Mrkonjić se u ovoj zdravstvenoj ustanovi nalazio od početka novembra, kada mu je i ugrađen pejsmejker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu