"Nije smak sveta" - razlog za zabrinutost je "delta"

"Delta varijanta je veća briga za Veliku Britaniju od novog soja koronavirusa."

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA/EFE/NIC BOTHMA
EPA/EFE/NIC BOTHMA

Ovo je izjavio Kris Viti, šef britanskog sistema javnog zdravlja i tamošnji vodeći epidemiolog, govoreći o "omikronskoj" varijanti koronavirusa koja izaziva zabrinutost širom sveta.

Profesor Viti je rekao da je vlada Borisa Džonsona bila u pravu što je preduzela mere predostrožnosti u vezi sa obustavom putovanja iz šest afričkih zemalja kako bi usporila dolazak nove varijante u Britaniju, prenosi "Telegraf."

Ali on je upozorio da bi svaki pokušaj nametanja strožih ograničenja mogao naići na protivljenje javnosti i sugerisao da bi se trebalo bolje usredsrediti na bližu pretnju - delta soj.

Širom sveta raste zabrinutost zbog pojave novog soja koronavirusa, a uplašeni su i investitori na berzama. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,6 odsto, što je najveći pad u godini.

IAG, vlasnik britanske avio-kompanije British Airvais, najveća je žrtva rastuće zabrinutosti na Londonskoj berzi jer su Britanija i Evropa uvele ograničenja putovanja iz šest južnoafričkih zemalja.

Akcije su pale za skoro 15 odsto. Svetska zdravstvena organizacija je u petak nazvala novu varijantu B.1.1.529 zabrinjavajućom i dala joj ime omikron.

Prvi put je prijavljen SZO iz Južne Afrike i od tada je zabeležen u Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu.

Neki naučnici strahuju da bi veliki broj mutacija mogao značiti da je soj otporan na vakcine.

"Ma kakav sudnji dan"

Pročitajte još:

Omikron: Proizvođači vakcina imaju dobre vesti

Novi soj dobio ime - omikron; Šta znamo o njemu?

Međutim, drugi stručnjaci pokušavaju da razuvere javnost, na čelu sa Vitijem, naučnikom sa Oksforda, koji navodi da nova varijanta ne znači "smak sveta".

Profesor Viti je više zabrinut zbog opasnosti koje predstavljaju postojeće varijante virusa, napominjući da je delta epidemija "nesumnjivo glavna stvar o kojoj treba da brinemo do Božića".

"Oduvek smo znali da će se s vremena na vreme pojaviti nove varijante, ali mnogo toga ne znamo i spekulacije verovatno nisu od velike pomoći", rekao je profesor Viti na panel diskusiji održanoj u petak.

On je prokomentarisao i pozive nekih naučnika da se u Britaniji uvede vladin "plan B" koji mesecima leži u fioci.

Plan uključuje preporuke za rad od kuće, nošenje maski u nekim oblastima i potvrdu o vakcinaciji ili negativan test kao uslov za prisustvo na velikim događajima.

"Ako u nekom trenutku budemo morali da uvedemo "mišićavije" mere, bilo da je razlog novi soj ili nešto drugo u kasnijoj fazi, najviše me brine da li će nas građani pratiti", upozorio je on.

Mnogo prehlade

EPA/EFE/Marko Djordjevic
EPA/EFE/Marko Djordjevic

Ser Džon Bel, jedan od najistaknutijih vladinih savetnika za vakcinu i takođe vođa tima koji je razvio AstraZeneca vakcinu, rekao je da bi nova varijanta na kraju mogla da izazove samo curenje iz nosa i glavobolje kod onih koji su vakcinisani.

"Iako bi nova varijanta mogla da izbegne antitela, manje je verovatno da će izbeći T ćelije i druge delove imunog sistema koji pružaju širu zaštitu", rekao je glavni profesor medicine Univerziteta Oksford.

"Još uvek možete imati veoma zarazan virus koji se širi okolo i izaziva mnogo nevolja, ali izaziva mnogo curenja iz nosa i glavobolje i ne šalje ljude u bolnice. Iskreno, sa tim se može živeti", rekao je Bel.

Dr. Angelikue Coetzee, koja predsedava Južnoafričkim medicinskim udruženjem, smatra da su ograničenja putovanja nametnuta njihovoj zemlji ishitrena, a reakcija drugih zemalja poput oluje u šolji čaja.

Dr. Coetzee pita zašto su svi odmah na okidaču i ističe:

'Do sada smo viđali uglavnom vrlo blage slučajeve'.

Profesor Džejms Nejsmit, direktor Instituta Rosalind Frenklin, rekao je za BBC Radio 4 da su informacije o novom soju, s obzirom na to da imamo vakcine i nove terapije za lečenje kovida, loša vest, ali nije sudnji dan.

Stručnjaci kažu da bi Južna Afrika mogla da prođe loše zbog niske pokrivenosti vakcinacijom - samo 24% građana je u potpunosti vakcinisano.

Iako se trenutno vrlo malo zna o statusu vakcinacije južnoafričkih slučajeva novog soja, poznato je da zaražena osoba nije vakcinisana u Belgiji.

U Britaniji još nisu prijavljeni slučajevi nove varijante, ali naučnici kažu da će prekid letova samo kupiti vreme pre nego što se to desi.

"Bolje pretpostaviti najgore nego se nadati najboljem"

Neki vladini savetnici pozvali su na nova ograničenja kako bi se ograničilo potencijalno širenje infekcije.

"Postoje dva moguća pristupa: sačekati više naučnih dokaza ili odmah delovati i vratiti se na staro ako mere nisu bile potrebne".

"Verujem da je bolje delovati snažno, rano i brzo, a kasnije se izviniti ako smo pogrešili nego da zauzmemo akademski stav da se kritični trenutak mora desiti pre nego što se nešto uradi", rekla je Šeron Pikok, šef britanskog programa genetske kontrole.

"Ima dovoljno crvenih zastava da bismo radije pretpostavili najgore nego da se nadamo najboljem i uveli mere predostrožnosti", rekla je ona.

Profesorka Suzan Miči iz vladinog Naučnog saveta za vanredne situacije (Sage) pozvala je na hitno uvođenje mera, uključujući preporuku da se radi od kuće kad god je to moguće i da se nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu