Još 2.211 novozaraženih, preminule 53 osobe

U Srbiji je prema poslednjim podacima registrovano još 2.211 novoobolelih od kovida 19.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Preminulo je 53 osoba.

Na respiratoru je 212 pacijenata.

Od početka epidemije testirana su građanina, pozitivno je bilo, a preminula su obolela od ove zarazne bolesti.

U svom najnovijem gostovanju, član Kriznog štaba i epidemiolog dr Predrag Kon je rekao da "mlade baš briga za zdravlje starijih" .

"Mlade je baš briga za zdravlje starijih, samo je četiri odsto populacije uzrasta od 18 do 30 godina vakcinisano. Razlog tome je što su oni prezasićeni informacijiama o pandemiji koja ih apsolutno ne interesuje. Među njima vlada stav da je kul ne vakcinisati se, a kada ih pitate zašto oni nemaju konkretan odgovor. Kad izađemo iz škole sve znamo o ratovima, a o zaraznim bolestima ne znamo skoro ništa i zato ne shvatamo šta je vakcina i zašto je to civilizacijsko dostignuće", rekao je dr Kon

Kako pojava novog soja korona virusa brine javnost, dr Kon se osvrnuo i na to.

"Imamo podatke da se novi virus pojavio i u Belgiji. Hitno ću inicirati da se pojača nadzor svih onih koji dolaze iz zemalja u kojima je soj omikron potvrđen. Omikron se sastoji od 32 mutacije i pojavio se 11. novembra. Ne znamo kako će korona virus dalje mutirati, ono što možemo pretpostaviti je da će postati blag virus koji će opstati zaključio je dr Kon.

Svetski stručnjaci su, iako zadržavaju dozu opreznosti, mišljenja da novi soj neće biti toliko opasan već da se moramo skoncentrisati na realnu pretnju koju predstavlja delta soj.

Ser Džon Bel, jedan od najistaknutijih vladinih savetnika za vakcinu i takođe vođa tima koji je razvio AstraZeneca vakcinu, rekao je da bi nova varijanta na kraju mogla da izazove samo curenje iz nosa i glavobolje kod onih koji su vakcinisani.

"Iako bi nova varijanta mogla da izbegne antitela, manje je verovatno da će izbeći T ćelije i druge delove imunog sistema koji pružaju širu zaštitu", rekao je glavni profesor medicine Univerziteta Oksford.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu