KIM i Albanija potpisali 13 sporazuma, glavna tema referendum o ujedinjenju

Sedma zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije održana je danas u Elbasanu u Albaniji u prisustvu dvojice premijera i resornih ministara.

Izvor: Kossev
Podeli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Potpisano je 13 sporazuma koji se, između ostalog, odnose na sprovođenje studije izvodljivosti za izgradnju pruge Drač-Priština, te olakšice o protoku robe i putnika i uzajamnu saradnju.

Nakon sednice se govorilo i o "nacionalnom jedinstvu".

Albanski premijer kazao je da bi glasao "Za" ujedinjenje Kosova i Albanije, da će do ujedinjenja doći, ali i da ne zna kada bi referendum o tom pitanju mogao da se održi.

Svi ovi sporazumi imaju za cilj stvaranje povoljnijih i lakših uslova za obe strane, saopštio je albanski premijer Edi Rama, u uvodnom obraćanju na početku sednice, kojom on predsedava po prvi put.

“Stvaramo povoljnije uslove za obe strane, za pristup tržištu rada, još jedan korak ka uspostavljanju zajedničkog tržišta, gde Albanci mogu da rade, studiraju i stvaraju porodice, da mogu da koriste sve povoljnosti, bez obzira gde se geografski nalaze, na Kosovu ili u Albaniji”, rekao je Rama.

Jedan od ovih sporazuma, prema njegovim rečima obuhvata uvođenje zajedničkog bukvara, koji bi, kako je kazao, trebalo da bude spreman već naredne godine.

Kao prioritet u sporazumima izdvojio je potpisivanje memoranduma o saradnji za pokretanje studije izvodljivosti za izgradnju železničke pruge Drač-Priština.

Na sednici se potom obratio i kosovski premijer, Aljbin Kurti koji takođe, kao i Rama, predsedava po prvi put.

Kazao je da je ostvaren napredak kada je u pitanju broj sporazuma koji su ispunjeni. Ocenio je da je njihova važnost ekonomska i istorijska i da bi zato trebalo da budu realizovani na kvalitetan način.

Dodao je i da on i albanski premijer treba da “govore kao diplomate, ali da rade kao patriote”.

“Patriotizam je danas kada se borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala, kada se borimo za medije i slobodu govora, kada se borimo za nezavisno pravosuđe i inkluzivnu ekonomiju – i samo ovakva vrsta patriotizma će ojačati naše države i oživeti ih”, poručio je Kurti.

Ovo je sedmi put da Kosovo i Albanija održavaju zajedničku sednicu Vlade, a do sada je u okviru zajedničkih sednica potpisano preko 80 sporazuma, od ekonomije do obrazovanja.

13 sporazuma

EPA/EFE/ MAURO SCROBOGNA / POOL
EPA/EFE/ MAURO SCROBOGNA / POOL

Šta su danas potpisale dve vlade:

1. Sporazum o primeni zajedničkih olakšica u carinskim postupcima i/ili kontroli ulaska/izlaska robe.

2. Protokol o saradnji za uspostavljanje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata.

3. Sporazum o olakšavanju procedura i uslova za dobijanje dozvole za privremeni boravak.

4. Sporazum o pravilima režima lokalnog pograničnog saobraćaja.

5. Izmena i dopuna Sporazuma o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Šištavec (Kukes) – Kruševo (Dragaš) između Albanije i Kosova.

6. Sporazum o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima.

7. Sporazum o socijalnom osiguranju.

8. Zajednički godišnji kulturni kalendar Ministarstva kulture Republike Albanije i Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova, omladine i sporta.

9. Sporazum o saradnji između Ministarstva kulture Republike Albanije i Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova u oblasti kulturnog nasleđa i muzeja.

10. Memorandum o saradnji između Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Republike Albanije i Ministarstva za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Kosova za izgradnju železničke veze Drač-Priština.

11. Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Albanije i Ministarstva finansija, rada i transfera Kosova.

12. Sporazum o saradnji između Ministarstva prosvete i sporta Republike Albanije i Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Kosova u oblasti međusobnog priznavanja i objedinjavanja diploma, sertifikata i naučnih zvanja izdatih od strane viših obrazovne ustanove i druge ovlašćene ustanove.

13. Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Albanije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova.

Ćući: Bez zaustavljanja na prelazima pre letnje sezone

Pročitajte još:

Veselji ponovo traži kućni pritvor

Kurti odlučio: Dan albanske zastave neradni dan na tzv. Kosovu

Danas je ujedno stigla najava o otvaranju prelaza između Kosova i Albanije.

Albanski ministar unutrašnjih poslova, Bljendi Ćući (Blendi Çuçi), kazao je nakon sednice da će se pre letnje sezone saobraćaj između Kosova i Albanije odvijati bez zaustavljanja na granici, prenosi Gazeta Express.

Ćući je kazao da su se sa svojim kolegom sa Kosova, Dželjaljom Svećljom dogovorili da instaliraju sistem kamera na granici i da automobili prolaze bez zaustavljanja.

Objasnio je da je reč o dogovoru kojem su prethodili zahtevi albanskog i kosovskog premijera, kao i da će kamere na prelazima snimati i očitavati tablice na automobilu, usled čega neće biti potrebe za zaustavljanjem.

Albanski premijer je povodom ovog sporazuma kazao da je u pitanju dobra vest za građane sa obe strane, a posebno za građane Kosova koji hrle ka Albaniji za praznike, vikendima, kao i tokom letnje sezone.

"Otvoreni Balkan nije prepreka za saradnju, Srbija da prizna Kosovo"

Nakon sednice vlade održana je i zajednička konferencija za štampu dvojice premijera.

Edi Rama se u svom obraćanju osvrnuo na inicijativu "Otvoreni Balkan" čiji su inicijatori Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a kojoj se Priština protivi.

Razlike u stavovima o ovoj inicijativi ne predstavljaju nikakvu prepreku za produbljivanje saradnje, ocenio je albanski premijer.

Sa druge strane, kazao je da je nezavisnost Kosova "nepovratna realnost" i pozivao Srbiju da ga prizna.

Rama je takođe odnos Kosova i Albanije definisao figurativno kroz dvoglavog orla.

Skoro 80% građana u Albaniji bi podržalo priključenje Kosova Albaniji

shutterstock/By amyrxa
shutterstock/By amyrxa

U susret današnjoj zajedničkoj sednici albanski Euronews objavio je svoje istraživanje u kojem se tvrdi da bi četiri od pet Albanaca u Albaniji (79,2 odsto) glasalo bi za ujedinjenje u jedinstvenu državu Albanije i Kosova, kada bi danas raspisali referendum o ovom pitanju.

Prema barometru ovog medija, navodno je samo oko 16 odsto Albanaca u ovoj državi protiv unije.

Međutim, manje od polovine Albanaca smatra da bi ovo ujedinjenje moglo da se desi u narednih 10 godina.

U slučaju ujedinjenja, 70 odsto Albanaca smatra da Tirana treba da bude glavni grad.

Ogromna većina Albanaca (preko 90%) smatra takođe da su Albanija i Kosovo jedna nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu