Vučić: Putin obećao, Srbiju neće ostaviti na cedilu; razgovarali smo o izjavi Aljbina Kurtija FOTO

Soči -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da je njihov razgovor bio prijateljski.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putin dolazi u Srbiju; Vučić: "Tri sata produktivnih i dobrih razgovora" VIDEO/FOTO

Vučić se obratio novinarima nakon tri sata sastanka sa šefom ruske države.

On je rekao da je sa Putinom dogovorio cenu gasa.

"Dobili smo u narednih 6 meseci neverovatnu cenu od 270 dolara, da nam se ne menja cena, dobili smo povećanje količine gasa za tih 6 meseci, fleksibilnost. Bajatović je bukvalno skakao od sreće jer je mislio da je to nemoguće da se postigne", kazao je Vučić.

"Ne smemo da budemo slabiji"

Vučić je kazao da će Rusija nastaviti da vodi odgovornu politiku podržavanja međunarodnog prava po pitanju Kosova i Metohije.

"Biće potrebni dani da mi kažemo kroz šta smo prošli. Putin je imao oko 90 pitanja za mene, ja sam imao svojih 10 tačaka", rekao je on.

Kako je rekao, govorili su o stanju u celom regionu, ne samo o nekim teritorijama.

"Pažljivo smo razgovarali o tome i to vrlo detaljno", kazao je on.

"Ja sam govorio nedvosmisleno ono što se dešava u našem regionu, pošto smo potpisali i imamo dobru vojno-tehničku saradnju, tražio sam da prve stvari imamo već pre krja godine, to nisu strateške, ali veoma važne strateške stvari", rekao je on.

Najavio da će biti i većih, strategijskih stvari vezanih za budućnost Srbije.

"Ja sam rekao da se mi ne žalimo, ne plačemo i ne kukamo kada naše komšije dobijaju avione 4 plus i 5 generacije, ali mi moramo da budemo dovoljno odgovorni i da razumemo da ne smemo da budemo slabiji i džak za udaranje i da moramo da budemo veoma, veoma snažni", rekao je on govoreći o vojnom osnaživanju Srbije.

Putin dolazi sledeće godine

Pitanje kulture bilo je takođe jedno od sastanka, čak i o boksu i ruskim stručnjacima u Srbiji.

Vučić je potvrdio da će doći sledeće godine u Srbiju i posetu Beogradu.

"On je rekao – da, očekujte me, između maja i septembra sledeće godine", kazao je on.

Putin je, kako je rekao, kazao da misli da su razgovarali kao veoma bliski prijatelji.

"Da budem sasvim siguran da oko stvari oko kojih Rusija može da pomogne, Srbija neće biti ostavljena na cedilu", kazao je on.

Jedna od tema bila i izjava Kurtija o ujedinjenju tzv. Kosova sa Albanijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras i da je tokom sastanka sa Putinom bilo reči i o izjavama Aljbina Kurtija o ujedinjenju tzv. Kosova sa Albanijom. "O tome smo i prijateljski razgovarali i dobro se razumemo. Ja sam govorio o dvostrukim standardima o neretko licemerju u međunarodnim oddnosima, predsednik Putin to prepoznaje i dobro shvata o čemu govorim, ali je tražio od mene dodatna objašnjenja, pa smo govorili o Severu Kosova, pokazivao mu i na mapi", rekao je Vučić.

"Govorili smo i o svemu drugom, govorili o regionu. Slušao sam i naučio od njega mnoge druge stvari vezano za globalnu politiku, tako da postoji visoko saglasje u međunarodnim forumima, međunarodnim institucijama i organizacijama između naših dveju zemalja. Uskoro potpisujemo i dokument o strateškim-ekonomskim odnosima između naše dve zemlje, to je uvek petogodišnji plan do 2026. godine u narednih sedam do deset dana. Tako da o svemu tome smo razgovarali", dodao je.

Kako je Vučić istakao, kada razgovor tako dugo traje onda je tema mnogo.

"Znate kada tri sata razgovarate, a samo ste vas dvojica, onda nema detalja o kojem ne razgovaramo, dakle od naših muzeja, manastira, crkava... Ne postoji oblast koju nismo obuhvatili i da budem iskren veoma sam zadovoljan i trudim se da svojim osmehom, srećom i zadovoljstvom ne pokažem višak arogancije, a nemojte mi zameriti ako se to desi", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu