Slovenija na raskršću: Struka traži potpuni lokdaun

U Sloveniji je u zadnja 24 sata od posledica kovida 19 umrlo 11 obolelih, a novozaraženih je 1,136 ili 43 posto od ukupno testiranih.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/ IGOR KUPLJENIK
EPA-EFE/ IGOR KUPLJENIK

To je objavio u utorak nacionalni Institut za javno zdravlje, dok se čeka odluka vlade o novim restrikcijama.

Kako javljaju slovenski mediji, stručnjaci traže uvođenje desetodnevnog totalnog zatvaranja države.

Ako vlada ne prihvati tu meru, onda će se ići na puno strože kontrole kovid potvrda, ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 23 sata, sportske priredbe bez gledalaca, rad od kuće za javni sektor kao i zabranu okupljanja više od deset ljudi.

Udeo pozitivnih testova od 43,1 posto nešto je manji od rekordnih 47,8 posto, koliko je bilo dan ranije, ali je pogoršanje epidemiološke situacije uočljivo na nedeljnom preseku jer su pre sedam dana bile potvrđene 2,292 nove infekcije, uz 37,8 posto pozitivnih testova.

Danas definitivna odluka o merama

Pročitajte još:

Da li je sada sve korona? Dugotrajni Kovid i gubitak pamćenja: Posledice korona virusa menjaju život

Punjenje bolnica kovid pacijentima i dalje se ubrzava i približava brojkama koje su epidemiolozi odredili kao granicu nakon koje će protivepidemijske mere moraju zaoštriti.

Prema novim podacima, na kovid odeljenjima bolnica su 634 pacijenta, 31 više nego dan ranije, a na intenzivnim odeljenjima je njih 158, 13 više nego juče.

Vladina stručna grupa za kovid19 u ponedeljak je predložila nove mere, čiji sadržaj još nije poznat, a o tome bi se nešto više moglo za sazna danas, javljaju slovenački mediji.

Podsećaju da su epidemiolozi prošle nedelje popunjenost intenzivnih odeljenja sa 160 pacijenata odredili kao granicu posle koje treba uvesti rigorozne mere, uključujući i jednu vrstu lokdauna, kako bi se dalji rast epidemijskih brojki ograničio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu