Ivan Adrovac svedoči iz Švajcarske za tri meseca

Beograd -- Svedočenje Ivana Adrovca u postupku koji se vodi protiv njegove supruge Maje Adrovac i Aleksandra Zdravkovića, odloženo je danas za 16. maj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Oni se terete za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine,

Kako je saopšteno na suđenju, Ministarstvo pravde Srbije mora tri meseca ranije da pošalje Švajcarskoj pitanja koja srpski sud i tužilaštvo žele da postave Adrovcu.

Današnje suđenje je odloženo za 21. mart kada će se održati ponovna uvodna izlaganja zbog promene člana sudskog veća, jer jedan član ide u penziju. Ako sud saslušanje Adrovca održi u maju, sud za jun planira završne reči tužilastva i odbrane, a potom i izricanje prvostepene presude.

Adrovac je trebalo da bude ispitan kao svedok putem video linka između Višeg suda u Beogradu i zatvora u Švajcarskoj gde se nalazi zbog krivičnih dela počinjenih u toj zemlji.

Adrovac je u zatvoru u Cirihu gde, prema pisanju medija, služi kaznu od 14 godina zatvora jer je od 2008. do 2016. godine učestvovao u više pljački zlatara u državama Zapadne Evrope.

Aleksandar Zdravković je optužen kao neposredni izvršilac pokušaja ubistva Beka, a Maja Adrovac se tereti za pomaganje izvršiocima tog krivičnog dela. Maja Adrovac je posle prvog suđenja u ovom postupku bila oslobođena od optužbi zbog nedostatka dokaza, a sada joj je u toku ponovljeno suđenje u postupku u kom je pored nje optužen i Zdravković.

Oboje su pred sudom negirali krivicu i učsešće u ovom krivičnom delu. Zdravković je optužen za krivično delo teško ubistvo u pokušaju i u pritvoru je od hapšenja u julu 2016. godine, dok se Adrovac brani sa slobode.

Postupak protiv Zdravkovića i Adrovac ranije spojen u jedinstveni postupak po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je prethodno ukinuo oslobađajuću presudu Maji Adrovac.

Zdravkoviću se optužnicom na teret stavlja teško ubistvo u pokušaju. On je uhapšen u julu 2016. godine nakon što je ranjen u jednoj gradskoj pucnjavi i od tada je u pritvoru Okružnog zatvora.

Prilikom hospitalizacije proveren je njegov DNK na osnovu kojeg je povezan sa pokušajem ubistva biznismena. Tereti se da je sa više nepoznatih osoba pokušao da ubije Beka, kao i da je doveo u pitanje život njegovog vozača Dragana Dragaša, i to tako što je pucao u njih kada je vozač usporio kretanje vozila kako bi daljinskim upravljačem otvorio kapiju kuće na Senjaku u kojoj Beko živi sa porodicom.

Zdravković je i ranije sumnjičen za teška krivična dela kao pripadnik "zemunskog klana", ali je optužbi oslobođen.

Beko je tokom svedočenja rekao da bi Zdravković mogao da bude napadač koji je pucao na njega, ali to nije mogao da tvrdi sa sigurnošću.

Kod Maje Adrovac, koja je bila uhapšena u julu 2015, nadjeni su meci i DNK koji su je povezali sa napadom na biznismena, ali to Višem sudu tokom prvog postupka nije bio dovoljan dokaz da je osudi za umešanost u pokušaj ubistva, pa joj je izrekao oslobađajuću presudu u junu 2016. Tu odluku je, međutim, Apelacioni sud ukinuo po žalbi tužioca i naložio da joj se ponovo sudi u istom postupku sa Zdravkovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu