Podsetimo, Di Vens je zatražio od najviših zvaničnika Bele kuće objašnjenje da li je trans portparolka ukrajinske vojske povezana sa američkim obaveštajnim službama.

"Proteklih dana kruži video snimak pojedinca koji tvrdi da je portparol ukrajinske vojske koji govori engleski. Na snimku, ova osoba, Sara Ešton-Sirilo, gleda direktno u kameru i preti fizičkim nasiljem svakom ko širi 'rusku propagandu'", napisao je senator u pismu i dodao da je video informacije da je "ova osoba Amerikanac, bivši obaveštajni operativac u Sjedinjenim Državama i saradnik ukrajinske vlade", naveo je, između ostalog senator.

Potom se na društvenoj mreži X oglasila Ešton Sirilo, obučena u vojnu uniformu i smirenim tonom najpre zahvalila američkim zvaničnicima i narodu na nedvosmislenoj podršci Ukrajini i njenom narodu u ratu protiv Rusije.

"Bez podrške republikana i demokrata koji rade zajedno naš rastući i nezaustavljivi uspeh na bojnom polju i neizbežna pobeda na ruskim okupatorima trajala bi mnogo duže", rekla je Ešton Sirilo, dodajući da je Amerika pokazala još jednom svoju veličinu.

Takođe je rekla I da su sv u UKrajini veoma zavalni Americi i njenom narodu na pomoći koju dobijaju.

"Sada da kažem nešto o mojoj ulozi u Oružanim snagama Ukrajine… Svi mi u OSU verujemo da su novinari heroji i da imaju parvo da izveštavaju o ukrajinskom ratu za slobodu bez mešanja. Sloboda govora je osnov demokratije i utkana je u američki Ustav u Prvom amandmanu i ona je od Boga određena", rekla je Ešton Sirilo, komentarišući na taj način optužbe senatora da je "prozivala ruske novinare".

A potom je nastavila: "Ruski ratni kriminalci i propagandisti koji šire laži i guraju lažne narative . nisu novinari već agenti Putinove i Prigožinove mašinerije širenja haosa. Mi u Ukrajini ne želimo osvetu, mi tražimo pravdu. Zbog toga, svi neprijatelji slobode i demokratije moraće da odgovaraju za svoje zločine pred sudom."

Navela je da je senator iz Ohaja nedavno poslao pismo najvišim američkim zvaničnicima u kom ih je upitao da li ona u nekom obliku radi za američke obaveštajne službe.

"Jednostavno rečeno, ja sam američki državljanim koji služi u ukrajinoj vojsci u ratnom medicinskom timu, dovedena samm u medija tim s dvostrukim zadatkom – kao portparol I kao analitičar ruskih dezinformacija. Sve spekulacije vezane za mene su me razočarale", navela je portparolka ukrajinske vojske.

Takođe je je uporedila Moskvu i Kijev, navodeći da u Rusiji vlada "haos polova", dok je Ukrajina posvećena slobodi izražavanja i veri u Boga.

Takođe je rekla da se svi oni koji se bore u Ukrajini, ne bore za sebe već za sve i slobodu svih. To je podseća, kako je rekla, na američku istoriju zbog čega "nikada nije bila više ponosna kao Amerikanka nego sada kada se bori za Ukrajinu i njen narod, i to protiv Rusije, njene invazije i propagande, što su sve neprijatelji SAD.

"Još jednom da ponovim, odgovaram samo ukrajinskom narodu, komandi ukrajinske vojske i američkim poreskim obveznicima", zaključila je Ešton Sirilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.