Ovo je izjavio sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov u intervjuu za "Bi-Bi-Si".

"Mi smo uvek spremni. Isto kao što smo bili spremni da u svakom trenutku branimo svoju zemlju. To nije pitanje vremena. Mi treba da shvatimo da ne možemo da propustimo ovu istorijsku priliku da postanemo zaista nezavisna, velika evropska zemlja“, rekao je Danilov.

Tim rečima je Danilov odbacio pretpostavke da je operacija već u toku. Takođe je rekao i da je ukrajinska vojska spremna da pokrene kontraofanzivu čim komandanti zaključe da Kijev "može da postigne najbolji rezultat u toj fazi rata".

"To se može dogoditi sutra, prekosutra ili za sedam dana. Bilo bi čudno da sada govorim o datumima. To se ne radi. Naša država je stavila na nas veliku odgovornost", kazao je Danilov.

Takođe je dodao da su kijevske vlasti svesne toga da ukrajinska vojska nema prava na grešku.

Prethodno je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak saopštio da "kontraofanziva traje već nekoliko dana". Međutim, zamenik Podoljaka Igor Žovka rekao je da će ukrajinske snage krenuti u kontranapad kada dobiju svo potrebno naoružanje od zapadnih saveznika.

O mogućoj kontraofanzivi kijevskih snaga ukrajinski mediji mesecima pišu. Novinari su polemisali o različitim datumima, ali je početak kontranapada već nekoliko puta odgađan. Među navedenim razlozima bili su nedovoljna isporuka zapadne tehnike, loše vreme kao i ogromni gubici ukrajinske vojske u Artjomovsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.