Kako se dodaje, Todosijeviću je poziv da dođe u pritvorni centar za izdržavanje kazne stigao prošle nedelje, a tek danas mu je uručena presuda tzv. Apelacionog suda kojom se potvrđuje da je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora.

"Nečuveno je da se poziv na izdržavanje kazne bilo kome uručuje bez prethodno uručene pisane presude, što nedvosmisleno dokazuje da Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem protiv Todosijevića vodi politički i montiran proces koji ima za cilj da se Srbima na Kosovu i Metohiji sudi za verbalni delikt i da im se zabranjuje sloboda mišljenja i govora.

U prilog tome svedoči i činjenica da je o presudi Todosijević saznao iz prištinskih medija, što dodatno potkrepljuje tvrdnju da je žrtva političkog progona", istakao je Petković.

On je napomenuo da će Todosijevićev advokat odmah iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i podneti žalbu takozvanom vrhovnom sudu u Prištini na odluku o zatvorskoj kazni i presudi, dok će Kancelarija za KiM o najnovijem kršenju sporazuma i gaženju osnovnih ljudskih i demokratskih prava Todosijeviću obavestiti i Miroslava Lajčaka, kao posrednika u dijalogu i sve ambasadore Kvinte.

"Posebno je indikativno da se Todosijević poziva na izdržavanje zatvorske kazne uoči nove runde tehničkog dijaloga u Briselu, što pokazuje da Priština na sve načine želi da opstruiše i obesmisli dijalog, a njegov slučaj zloupotrebljava se u političke svrhe", ocenio je Petković.

On je istakao da je i da je u ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića opet prekršen Briselski sporazum i pogažena vladavina prava, s obzirom na činjenicu da je sudsko veće tzv. Apelacionog suda koje je 28. februara odlučivalo o njegovoj žalbi bilo sastavljeno isključivo od sudija albanske nacionanosti.

"To je direktno u suprotnosti sa tačkom 10. Briselskog sporazuma koja kaže da u slučajevima koji dolaze iz srpskih sredina sastav veća Apelacinog suda mora biti većinski srpski, što se ovde, ali i u drugim srpskim predmetima, godinama ne dešava", ukazao je Petković.

O vladavini prava na Kosovu i Metohiji najrečitije govori činjenica da se Albanac Azem Kurtaj koji je pucao na srpsku decu dok su nosila Badnjak uoči Božića pušta u kućni protivor, a njegov pokušaj ubistva se karakteriše kao "izazivanje opasnosti", dok se Todosijević osuđuje na godinu dana zatvora zbog izgovorene javne reči, naglašava se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.