"Za Srbe na Kosovu nema autonomije. Oni su građani naše republike, a ja sam i njihov premijer. Član 7. sporazuma govori o adekvatnom nivou samouprave. To znači da se pozivamo samo na okvirni sporazum Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina", rekao je kosvski premijer prištinskim medijima.

"Nema samouprave, postoji samo de fakto priznanje između Kosova i Srbije", istakao je Kurti.

Dodao je da na Kosovu ne može biti "privilegija na nacionalnoj osnovi".

"Nisam za diskriminaciju, ugnjetavanje, eksploataciju ili marginalizaciju Srba. Mi Albanci smo čitav vek pod srpskom vlašću, ništa slično nećemo ponoviti, ali isto tako ne možemo da imamo supermanjinu na Kosovu", rekao je kosovski premijer i naglasio da "ne možemo imati privilegovane ljude na osnovu etničke ili verske pripadnosti, jer privilegija za nekoga postaje diskriminacija za nekog drugog".

"Stoga vam garantujem da neće biti netransparentnih rešenja koja narušavaju našu ustavnost i republički i demokratski poredak", naglasio je Kurti, preneo je Kosovo onlajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.