1. (Drvo/Drvo, 1. decembar 2022 13:11)

    Nema on šta da dokazuje, većinu teritorije Donbasa su oslobodili/zauzeli "vagnerovci" i specijalne jedinice iz Donbasa....malo je šta zauzela regularna ruska vojska. Oni više služe kao vatrena podrška (artiljerijsko-raketna i vazdušna).

    Bez oslobađanja/zauzimanja Bahmuta nema ni oslobađanja/zauzimanja preostalog dela Donbasa. Bahmut je glavna raskrsnica puteva u Donbasu.

    Npr., mnogo se pisalo kako je Herson, navodno, grad od strateškog značaja, što je apsolutno netačno. Herson nema nikakv strateški značaj za Rusiju, a ni za Ukrajinu. Stigli su do Dnjepra i šta dalje...kada se preko reke ne može. Zanimljivo je da su Herson, i Rusi (u martu) i sada Ukrajinci, osvojili, praktično, bez ispaljenog metka. Toliko je značajan.

    Ukrajina će izgubiti Donbas. Velika, ogromna, pobeda za Ukrajinu bi bila kada bi uspela da potisne Ruse sa zaporoškog pravca i zauzme Melitopolj. To bi dovelo da presecenja kopnenog koridora Krima sa Rusijom, naterali bi Ruse da se potpuno povuku iz hersonske oblasti na Krim, zauzeli bi NE u Energodaru i HE Nova Kahovka, ponovo bi presekli snabdevanje Krima vodom , izbili bi pred krimsku prevlaku i sve tačke na Krimu bi bile u dometu ukrajinskih raketa, vratili bi deo azovske obale i luku Berdjansk, stvorili bi odlične operativne uslove za ponovno zauzimanje Mariupolja i ostatka azovske obale i ozbiljno bi ugrozili grad Donjeck sa juga.
    (andra, 1. decembar 2022 15:37)

    # Link komentara

  2. Bahmut nema znacajnu stratesku poziciju, ali je veoma vazan Prigozinu, koji tu hoce da pokaze da je Vagner jaci od ruske regularne vojske.
    (Drvo/Drvo, 1. decembar 2022 13:11)

    # Link komentara

  3. Ako padne Bahmut, na redu je linija Slavjansk - Kramatorsk, tu su najjača uporišta ukrajinske odbrane. Ako Rusi i to probiju, tu je kraj.
    (neđo, 1. decembar 2022 13:07)

    # Link komentara

  4. Rusi ne osvajaju teritoriju. U ovoj fazi ih bas briga za to, jer bi to znacilo da zbog povrsine koja mora da se osvoji angazuju mnogo vise vojske. Oni rade ono sto im je cilj, a to je "denacifikacija i demilitiraziacija Ukrajine". Cilj im je da Ukrajina, kada se sve zavrsi, vise nema vojsku. A teritoriju bez vojske je lako osvojiti. Pitanje je samo zasto Ukrajinci voljno idu u besmislenu smrt. Kako je moguce da je jedan glumac uspeo da hipnotise celu naciju da se samounisti za potrebe SAD? I da li to moze da se desi ili se vec desavalo i drugim nacijama?
    (Drvo, 1. decembar 2022 12:54)

    # Link komentara