1. Parada u Moskvi je parada,a ovo je pakao. Sve će izgubiti RF. To tako ide jednostavno. Ljudi brane svoju zemlju i tu nema pravila da se dođe do uspeha.
    (Slobo, 1. oktobar 2022 22:56)

    # Link komentara

  2. Pokazalo se da tehnologija dobija rat! Barjaktari, sateliti, javelini, himarsi... sve su to tehnoloski najnaprednije tehnologije i njima se ocigledno rat dobija. Na pocetku rata Rusi su krenuli uglavnom sa modernizovanom sovjetskom opremom na neprijatelja koji je imao istu tu sovjetsku opremu samo nemodernizovanu i zato su Rusi bili u prednosti. Dodatni problem za Ruse je da ne zele vise da salju modernije naoruzanje zato sto je skupo a nisu planirali ovako dug rat. Posto je moral vojske nizak, cim uleti ukrajinska pesadija oni beze u pozadinu i zovu svoju artiljeriju. U tim "pregrupisavanjima" ostavljaju tenkove koji su neki presli po 20tak km ukupno. To je ogroman trosak za Rusiju pod sankcijama. Dalje, Ukrajinci primenjuju jednu vrlo jednostavnu taktiku, obicnim civilnim vozilima sa po 4, 5 vojnika, brzo iz vise pravaca ulaze duboko iza linija Rusa. Rusi kada shvate da je neprijatelj negde oko njih gledaju prvo da se povuku i pozivaju artiljeriju jer su tu nadmocni i imali su uspeha. Medjutim zbog logistickih problema dok se organizuju, Ukrajinci ih opkole. Nece ovde mobilizacija nista pomoci, jedino nuklearno oruzje mozda ali to bi bila Pirova pobeda. U svakom slucaju da nisam Rusima u kozi.
    (IT, 1. oktobar 2022 21:41)

    # Link komentara

  3. Slika i prilika JNA.
    I ovi ce nama da pomognu.
    (Zoran, 1. oktobar 2022 20:29)

    # Link komentara

  4. Rusija jeste nuklearna sila, ali vojno konvencionalna ni slucajno. Ratuju taktikama iz prvog svetskog rata. Neshvatljivo je da u 21. veku nemaju moderne doktrine i logistiku, a o opremi da ne govorimo. Svaki americki specijalac iz marinskih korpusa, NAVY Seals i drugi, za njih izgledaju kao vojnici iz buducnosti.
    (Lane, 1. oktobar 2022 20:13)

    # Link komentara

  5. Da, da, sve su to Rusi uništili i odlučili da se povuku...
    (Paja, 1. oktobar 2022 20:09)

    # Link komentara

  6. Znači neprijatelj je pretrpio ogromne gubitke zbog čega smo se morali povući! Zanimljiva neka nova strategija.
    (Myrthos, 1. oktobar 2022 19:57)

    # Link komentara

  7. Zanimljivo da ne pominju svoje gubitke, već ukrajinske. A, beže kao zečevi. Dozvolili su da taj Liman bude okružen sa i osvojen, a pričaju o velikim gubicima protivnika.
    (🙂, 1. oktobar 2022 19:50)

    # Link komentara

  8. Po meni, ako Rusi ni mogu da posalju vise od 200.000 profesionalnih vojnika, ili bar ove nesrecnike da rotiraju i popunjavaju ja stvarno ne razumem sa kojim optimizmom su oni krenuli u ovu pricu.

    Mislim zna se sta je vojna teorija, ako 200.000 ucestvuje u borbenim dejstvima, 200.000 mora biti u pripravnosti a 200.000 na odmoru. I onda ih rotiras. Znaci treba ti 600.000 da bi 200.000 dejstvovalo.

    A jos se pokazalo da je i 200.000 malo. Mozda Rusi nisu racunali na ovakvu podrsku zapada, objektivno bez zapada Ukrajinci ne bi izdrzali ni ovoliko dugo niti bi mogli da pruzaju ovoliki otpor. Ali svejedno, ovde je za mene najjaci utisak da Rusi osim tih jedno te istih 200.000 vojnika koji tamo ratuju vec 7 meseci nemaju vise koga da posalju.

    Mislim da je jedino resenje da rusi zadrze ovo sto su osvojili i eventualno zaokruze aneksirane teritorije je da izvuku ovih 200.000 napacenih i posalju 500.000 svezih profesionalnih vojnika. Pa makar ovih 300.000 mobilisanih popunilo njihova mesta u jedinicama van borbenih dejstava.

    Ako oni nemaju kapaciteta za to...onda ja ne znam o kakvoj sili mi pricamo, mozda nuklearnoj ali o vojnoj nema govora.
    (Bane, 1. oktobar 2022 19:42)

    # Link komentara

  9. Mislim da će ih terati sve do Lisičanska i Severnodonjecka i da je ugrožen ceo Ruski Donbas.
    (Dejan, 01. oktobar 2022 17:27)

    Ruski ???
    Donbas je Ukrajinski
    (Inntal, 1. oktobar 2022 19:20)

    # Link komentara

  10. Ovi manevri Ukrajinske vojske ce se tek izucavati,naravno da im pomazu i NATO oficiri prvenstveno americki koji su prekaljeni.
    (Svasta, 1. oktobar 2022 18:53)

    # Link komentara

  11. Rusi će se povući potučeni i ponizeni isto kao i 80‘ Godina u Afganistanu!!
    Nikad više ili za jako jako dugo vremena Rusi neće stati na svoje noge!!
    (Pa objavite već jednom moj komentar!!, 1. oktobar 2022 18:33)

    # Link komentara

  12. Briljantni potezi RF-a.
    Rade šta hoće,kad hoće i kako hoće,ni kompletan NATO sa Ukrainom ne mogu im ništa.
    (Điđi, 1. oktobar 2022 17:56)

    # Link komentara

  13. Pokušavali Rusi 4 meseca da uzmu Bahmut, sa juga i istoka, da preseku put Ukrajincima i zajedno sa Limanom, da potpuno logistički odseku Kramatorsk i Slavjansk i da poraze ceo istočni deo Ukrajinskog fronta. Ruska vojska zajedno sa LNR/DNR su apredovali oko 2-3 km za preko 4 meseca, od Maja do kraja Septembra nisu im presekli Bahmut, a sada se otvorio i Liman, direkt najbrži put do Kramatorska i Slavjanska i dalje ka Lisičansku i Severnodonjecku su pravci i sa juga i sa zapada otvoreni. Na nekoliko kilometara istočno od Limana se nalazi najkraći i jedini put od Belgoroda do Lisičanska i Severnodonjecka ako gledate sa Ruske strane, tako da se potpuno obrnula situacija. Sada će Rusi morati da putuju oko 1000km od Rostova do Lisičanska da ga snabdeju, jer ne mogu iz Belgoroda a Ukrajinci imaju otvorena 2 najkraća pravca i potpuno su ugrozili Donbas. U užasnoj su situaciji Rusi, nisu uspeli ni da naprave odbranu na prirdnoj prepreci, Ukrajinci su napravili 2 velika prelaza prek reke i preti još jedno zaokruženje severno od Limana, potpumno su potučeni i u totalnoj bežaniji Rusi. Ukrajinci trenutno imaju ogromnu inicijativu koju je teško sagledati kako Rusi uopšte mogu da zaustave. Mislim da će ih terati sve do Lisičanska i Severnodonjecka i da je ugrožen ceo Ruski Donbas.
    (Dejan, 1. oktobar 2022 17:27)

    # Link komentara

  14. I onda se mi nadamo u pomoć Rusije, možda bi i pomogli da su u stanju.
    (Milos, 1. oktobar 2022 17:26)

    # Link komentara

  15. Koliko sam ja shvatio pricu oko Limana generalstab je naredio povlacenje u isto vreme kao i iz Izjuma nego lokalni LNDR vojnici nisu hteli da ga predaju bez borbe. I onda je tu ostala i jedna jedinica RF, sve u svemu oko 5000 vojnika sto nije mala brojka. Sa druge strane Ukrajinci su tu dolazili u talasima, prvo 10k pa jos 10k i sve tako dok nisu izasli na 50-60k sto je zaista ludilo koja je to koncentracija ljudstva. Imate snimke na netu kako izgleda dolazak ukr vojnika na Liman. To je sve garez i prekopana jos neka cudna magla dal od eksplozija, na sve strane razbucani oklopnjaci. Ma jeza prava, ne do bog rat nikome.
    (Veljko, 1. oktobar 2022 17:15)

    # Link komentara

  16. Nikad kraća aneksija u istoriji čovečanstva....
    (N a., 1. oktobar 2022 16:59)

    # Link komentara

  17. tako su i vijetnamci napredovali protiv amera, a i partizani na sremskom frontu. ideš napred bez obzira na žrtve... e to je danas zločin protiv sopstvenih ljudi
    (kotlić, 1. oktobar 2022 16:54)

    # Link komentara

  18. Ljudi, Ruska vojska je veoma lose obucena i to govorim za profesionalnu vojsku, a da ne govorim o ovim 300 000 mobilizovanih koji nemaju ni pristojne uniforme ni oruzje. To je jedan tigar od papira, totalno ih je pojela korupcija i nepotizam. Jedino sto je celu drzi jeste nuklearni arsenal koji je pod znakom pitanja u kakvom je stanju. Zamislite tuce ih Ukrajinska vojska, sta bi bilo da ratuju protiv SAD ili eto Britanije ? Rusi gube ovo sigurno, vec je pitanje vremena. Treba biti realan i prihvatiti cinjenice.
    (Sogard, 1. oktobar 2022 16:53)

    # Link komentara

  19. OK, da razjasnim ovo. Ruska vojska likvidira ukrajinsku vojsku na novopripojenoj ukrajinskoj teritoriji, ali Ukrajinci tamo i dalje podižu svoje zastave, a onda se ruska vojska povlači. Vau, ovo je zaista neverovatna strategija koju niko ranije nije video na polju bitke.
    (Lilli, 1. oktobar 2022 16:50)

    # Link komentara

  20. E Rusijo, Rusijo da nemate te oruzije za masovno unistenje, do sad vojska Ukrakine bi marsirala Moskvom a cijeli svet je mislio da ste velika sila, fuiiii.
    (marko, 1. oktobar 2022 16:47)

    # Link komentara

  21. Znači Ukrajinci osvojili dio Rusije.
    (Po, 1. oktobar 2022 16:47)

    # Link komentara

  22. Ovi Rusi uništiše Ukrajince,pa se onda taktički povlače
    (Zeitgeist, 1. oktobar 2022 16:45)

    # Link komentara

  23. Liman nije nikakav komunikacijski čvor nego baš naprotiv, logističko slepo crevo. Odbranu su držali LNDR vojnici i Bars jedinica iz RF (komandant Barsa je bio komandant Limana) i prvi dan referenduma je dao intervju da Zelenskom treba politička pobeda da smiri strasti oko četiri regije koje idu u RF, da ih protivnik napada u talasima kao Iranci Iračane, da se UA žrtve broje u hiljadama kao i da će držati odbranu dok se referendum ne okonča i četiri regije zvanično ne pripoje Rusiji. Ima na telegramu taj njegov intervju, kanal Ribar, prvi dan glasanja na referendumu.
    (Leti Vreme, 1. oktobar 2022 16:43)

    # Link komentara

  24. Još jedno saopštenje u smislu dobre volje, a koliko je naoružanja ostalo u Limanu, ustvari kakvo naoružanje, spasavaj žive glave tako je bilo
    (Novo car, 1. oktobar 2022 16:43)

    # Link komentara

  25. bravo za akciju
    (Anti blizanac, 1. oktobar 2022 16:40)

    # Link komentara

  26. Kada pogledate koliko vojnika gube Ukrajinci za svaki kilometar napredovanja, zaključujete da će potrošiti čitavu vojsku da bi dobili marginalni napredak koji će vrlo brzo izgubiti jer prosto više nema ko da to brani.

    Kolega, kako Ukrajinci ginu i imaju velike gubitke ako se Rusi samovoljno povlace (iz taktickih razloga?) A ako Rusi pruzaju otpor, onda je logicno da imaju gubitke i jedni i drugi, zat ne?

    Navijati je jedno, a biti realan je nesto savim drugo...
    (Takticar, 1. oktobar 2022 16:39)

    # Link komentara

  27. medved je smrtno ranjen a tad je najopasniji ameri igraju opasnu igru po covecanstvo al dobro oni ce najvise i izgubiti.nikad na svetu ni jedno carstvo nije posedovalo sve pa nece ni sada po cenu unistenja civilizacije.
    (banacanin, 1. oktobar 2022 16:38)

    # Link komentara

  28. Ovi Rusi nagrdise Ukrajince. Nije mi jasno kako ovi napreduju i oslobadjaju teritorije koje su Rusi, ranije, okupirali. Sa ovakvim gubicima, Ukrajinci nemaju izbora. Slijedi kapitulacija jer ostadose bez zive sile i MTS.
    (Berane, 1. oktobar 2022 16:35)

    # Link komentara

  29. Znaci jos jedan "strateski uzmak" ruske vojske.
    (Tetak od analiticara, 1. oktobar 2022 16:28)

    # Link komentara

  30. Rusi su do nogu potuceni! I sada se situacija potpuno komplikuje, Liman je logisticki hab, u potpunom su problemu Rusi. Oni nemaju nikakva znanja o ratu, totalni su amateri. Ukrajinci sada imaju milionsku armiju koja je stekla iskustvo, imaju kadar, informacije, sposobnost, oruzje, moral, . motiv, razbucace Rusku armiju u potpunosti.
    (Bojan, 1. oktobar 2022 16:27)

    # Link komentara

  31. Uništili Ukrajince i onda se povukli...ccccccc
    (Hi, 1. oktobar 2022 16:27)

    # Link komentara

  32. Kada pogledate koliko vojnika gube Ukrajinci za svaki kilometar napredovanja, zaključujete da će potrošiti čitavu vojsku da bi dobili marginalni napredak koji će vrlo brzo izgubiti jer prosto više nema ko da to brani.
    (Radojko, 1. oktobar 2022 16:26)

    # Link komentara

  33. Oni nas teraju a mi junacki pred njima bežimo!
    (Poznato, 1. oktobar 2022 16:23)

    # Link komentara

  34. 21 дан да узмете Лиман. Украјинци су претрпели изузетно велике губитке, повукли резерве из целог Доњецка и за шта?Сада изгубљено време доноси кише и блато. Веома цењени војници су потрошени (офанзивне јединице обично су најбоље опремљене и обучене).До 5. октобра за 3 дана, руски гарнизон у Лиману се успешно повукао и оставио празан град и медијску победу „Украјинцима“, углавном страним борцима.Као и у Изјуму главни задатак операције је пропао јер јединице руске војске нису предате нити уништене. Украјинци не желе више територије коју ће морати да бране даље од заштите реке Северски Доњецк .Док се све ово дешава линија Артемовск-Северск је озбиљно ослабљена да би појачала офанзиву Лимана.Са војно-стратешке тачке гледишта ово је био огроман успех за необуздано надјачане руске снаге.21 дан држања је прилично лудо када схватите 500-1000 људи бранило овај град.Драго ми је што су успели и видећемо шта ће бити даље...
    (Dr, 1. oktobar 2022 16:21)

    # Link komentara