1. Nije to trosak nego ulaganje u privredu. Novac nije ispario, armija ljudi je placena za svoj posao, gomile istrazivackih projekata. novih ideja i ko zna cega su nastale iz svega toga. S druge strane i ovakav kakav je predstavlja izazov za bilo koju drugu drzavu.
    (abc, 26. januar 2022 13:30)

    # Link komentara

  2. Svedska mala podmornica je na zadnjim vezbama "potopila" ovaj nosac, toliko o tome ko ga stiti i koliko brodova ga okruzuje, ne postoji efikasna obrana od od hipersonicnih projektila, oni se jednostavno krecu mnogo brze od svega sto se ispaljuje da ih srusi.. Kad pogledas sta ameri instaliraju na svoje brodove kao zastitu.. To su gatling sestocevni topovi koji ispaljuju oko 6000 metaka kalibra 20 mm.. To je radi posao oko slabo pokretne mete ali nema nikakvu sansu od hipersonocnog projektila
    (djidji, 26. januar 2022 13:16)

    # Link komentara

  3. Ovo je prvi nosač aviona prilagođen upotrebi bespilotnih lovačkih aviona.
    (Pera Srbin, 26. januar 2022 13:15)

    # Link komentara

  4. Dajte još kojumilijardu i pouzdanost će da naraste. Uostalom to je ratna mašina, njima neka veća pouzdanost in treba, ima posadu i radionice koje to stalno krpe. Doduše to sa elektromahnetnim katapultom je malo nezgodno, mnogo je to kablova i elektronike koja to drži u željenom režimu, za razliku od parnog topa, klip i cilindar, opravlja se čekićem. Ovde da bise razumele brojke, treba prvo razmeti šta se misli pod pozdanošću, jer to je baš inženjerska reč ali je prodrla i u jezek gde ima potpuno pogrešnu interpretaciju.
    (pouzdanost i kompleksnost sistema, 26. januar 2022 13:15)

    # Link komentara

  5. Što bi Rusi dali da imaju jedan takav fijasko :-)
    (darac, 26. januar 2022 12:58)

    # Link komentara

  6. Кина је њима по овом питању конкурент, а не Русија. Кина по цени коштања једног оваквог носача авиона произведе хиљаду двеста противбродских ракета, домета 1.600 наутичких миља. Њима накити своју обалу и носач не сме да јој приђе. Јер да га погоди само свака стота (а погодиће га можда и свака десета), то би значило 16 погодака, односно сигурно уништење. При томе Кина приводи крају градњу свог трећег носача авиона (биће готов до краја ове године), а упоредо са њиме гради и четврти. Није имала ниједан, пре десет година. Тај четврти који гради биће први по димензијама и капацитету авиона упоредив са америчким (досадашњи су били знатно мањи). Ако се покаже као делотворан, план је да га умноже у још 4 идентична примерка . А иза тога ће почети да праве носаче на нуклеарни погон. За одбрану сопствене обале или интервенције у региону им нису нужни такви.
    (Pantagruel, 26. januar 2022 12:49)

    # Link komentara

  7. Zaista čudne stvari se dešavaju u ovom kineskom moru, kao da je prokleto. Nije ovo prvi put Amerima da se blamiraju na tom mestu i ranije su se njihovi brodovi sudarili sa nepoznatim predmetima.
    (Ivan, 26. januar 2022 12:30)

    # Link komentara

  8. Američki nosač aviona čak i pored cele flote koja ga uvek prati i štiti, moze potopiti bilo koja sila srednje veličine, uključujući Ukrajinu, Egipat ili Alžir. To oružje je namenjeno za projekciju sile na male, slabe ali neposlusne države, udaljene okeanom od amerike. Da se zarati sa kinom nosači neće prilaziti kini na manje od 5 hiljada kilometara(f35 može bombardovati, zavisno od količine oružja koje nosi, bez dodatnih rezervoara goriva(nema stealth) , sa 700-1000 kilometara udaljenosti ako se planira vratiti na nosac). Ili biće tamo gde su često usidreni, na Havajima. 13 milijardi za jedan brod(verovatno nije ni konačna cena) iako je ogroman trošak, je dobro uložen novac za američku vanjsku politiku. Rusija i kina(još uvek) nemaju mogućnost invazije na udaljene države sa kojima ne granice, ma koliko te drzave slabe bile, upravo jer nemaju nosač na nuklearni pogon. Ruska operacija u siriji nema element invazije, nego je Rusija jednostavno transportnim brodovima i avionima dovukla trupe i opremu u latakiju gde su pozvani bez otpora. Da je obala pod kontrolom pobunjenika, ruska operacija nebi bila moguća.
    (kordil, 26. januar 2022 12:26)

    # Link komentara

  9. Ložana, klikbajt. Šatro, loš.

    Jedan takav je 10x jači od ukupnih oružanih snaga celog Balkana, uračunajući sve njegove nedostatke.
    (Peđa, 26. januar 2022 12:25)

    # Link komentara

  10. Ne sumnjam da ce SAD potrositi vise nego dovoljno novca da rese sve ove decije bolesti. Posle toga mogu sigurno da krenu u serijsku proizvodnju.
    (Igor, 26. januar 2022 12:23)

    # Link komentara

  11. na sta se trose resursi Boze sacuvaj, ne zasluzujemo ovu planetu
    (bob, 26. januar 2022 12:22)

    # Link komentara

  12. al vi navijate za ruse.sram vas bilo!
    (dejan, 26. januar 2022 12:19)

    # Link komentara

  13. Bas su se nasekirali,onaj jedan ruski na naftu je bolji.Sto purnja kao lokomotiva.
    (Srbenda, 26. januar 2022 12:18)

    # Link komentara

  14. Ma znamo da je Amerika propala... Nego šta kaže Tramp? Jel bila kradja ?
    (Sale, 26. januar 2022 12:06)

    # Link komentara

  15. Hahahahaha
    (inat, 26. januar 2022 11:28)

    # Link komentara