Prva Srpska Televizija :: Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/rss.html Da zapuše nos i mole boga da nisu fekalije: Kako je živeti iznad smrdljivog, poplavljenog podruma http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131375/da-zapuse-nos-i-mole-boga-da-nisu-fekalije-kako-je-ziveti-iznad-smrdljivog-poplavljenog-podruma.html U Mladenovcu se širi nesnosan smrad iz jednog podruma koji je potpuno pod vodom. Sve što su stanari stavili u podrum je poplavljeno.

Ipak, voda se tu ne zaustavlja, nego vrlo često prodire i na prve spratove zgrade, u stanove. Zbog karakterističnog mirisa, stanari veruju da se izlivaju fekalije.

Koji su njihovi problemi, ko im je nudio pomoć i zašto im je ekipa Exploziva bila poslednji spas, saznajte.

]]>
Tue, 20 Mar 2018 14:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131375/da-zapuse-nos-i-mole-boga-da-nisu-fekalije-kako-je-ziveti-iznad-smrdljivog-poplavljenog-podruma.html
Podvig za ORDEN! Ovo je Ognjen, dečko koji je spasao dete iz nabujale reke http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131313/podvig-za-orden-ovo-je-ognjen-decko-koji-je-spasao-dete-iz-nabujale-reke.html Ispod brane užičkog kupališta Plaža jedno dete upalo je u nabujalu Đetinju. Na svu sreću tu se našao dečko Ognjen Damjanović koji je bez trunke oklevanja skočio u reku i spasao ovog mališana. "Takvi su svi Užičani", samo je jedan od komentara Ognjenovih sugrađana. Kako ovu strašnu situaciju opisuju očevidci i Ognjen pogledajte u prilogu emisije "150 minuta"

]]>
Mon, 19 Mar 2018 14:42:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131313/podvig-za-orden-ovo-je-ognjen-decko-koji-je-spasao-dete-iz-nabujale-reke.html
Rođak je prepoznao beskućnika koga je snimio Exploziv i sa redakcijom krenuo u potragu http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131258/rodjak-je-prepoznao-beskucnika-koga-je-snimio-exploziv-i-sa-redakcijom-krenuo-u-potragu.html Pre mesec dana emitovan je prilog Exploziva o beskućniku Milenku koji je utočište pronašao u lagumima Kalemegdana. Tvrdio je da je iz Štutgarta i da je tu samo privrememo.

Uskoro se redakciji Exploziva javio njegov brat od strica Branislav, koji kaže da ga nije video pet godina.

Zajedno sa redakcijom Exploziva, Branislav je krenuo u potragu za svojim rođakom.

]]>
Mon, 19 Mar 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131258/rodjak-je-prepoznao-beskucnika-koga-je-snimio-exploziv-i-sa-redakcijom-krenuo-u-potragu.html
STOP džeparošima: Poslušajte savete zlata vredne policijskog inspektora http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131095/stop-dzeparosima-poslusajte-savete-zlata-vredne-policijskog-inspektora.html Često se čuje da je u autobusu ili na ulici neko odžeparen. Džeparoši su odlični psiholozi. Oni mogu da procene da li imate određenu količinu novca tako što se nesvesno pipate, gledate, kaže Aleksandar Mitrović, šef odseka za suzbijanje džepnih krađa, koji je za Exploziv objasnio kako da se zaštite od lopova, kako da se ponašate i šta da radite sa torbom i tašnom.

]]>
Sun, 18 Mar 2018 09:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131095/stop-dzeparosima-poslusajte-savete-zlata-vredne-policijskog-inspektora.html
Ko su majka i ćerka, narko dilerke, koje su unajmile popa i veroučitelja da prenose drogu? http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131085/ko-su-majka-i-cerka-narko-dilerke-koje-su-unajmile-popa-i-veroucitelja-da-prenose-drogu.html Priča o popu i transrodnom veroučitelju iz Čačka koji su prenosili 27 kg skanka dobila je neočekivani obrt. Oni nisu organizovali posao, već su glavne narko dilerke, prema pisanju medija, majka i ćerka iz Požege. Njih dve su isplanirale posao i transport droge. Ko su majka i ćerka o kojima cela Srbija bruji, ispitivala je ekipa Exploziva kod njihovih rođaka, poznanika...

]]>
Sat, 17 Mar 2018 10:50:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131085/ko-su-majka-i-cerka-narko-dilerke-koje-su-unajmile-popa-i-veroucitelja-da-prenose-drogu.html
SEKS AFERA U BRUSU! Tri žene su optužile predsednika opštine za seksualno uznemiravanje, a sada se oglasio i on http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131156/seks-afera-u-brusu-tri-zene-su-optuzile-predsednika-opstine-za-seksualno-uznemiravanje-a-sada-se-oglasio-i-on.html O skandalu u maloj kopaoničkoj opštini već danima bruji cela Srbija. Tri žene - Snežana Bojić, Marija Lukić i Sandra Milovanović obratile su se nadležnim organima i medijima, optužujući predsednika opštine Brus Milutina Jeličića da ih je na poslu seksualno uzmeniravao. Snežanu je zaposlio u Narodnoj biblioteci u rodnom Brusu, Marija je dve godine radila kao njegova sekretarica, a Sandra je vaspitačica koja je Jeličića molila da stažira u obdaništu na licencu. Svima je on izašao u susret, ali je pored posla navodno nudio i svoje seksualne usluge... Žrtve su progovorile i priložile poruke koje im je slao. Sada je odlučio da se oglasi i on...

]]>
Fri, 16 Mar 2018 09:24:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131156/seks-afera-u-brusu-tri-zene-su-optuzile-predsednika-opstine-za-seksualno-uznemiravanje-a-sada-se-oglasio-i-on.html
Peva za dinar na ulici, a mogao bi sa takvim glasom da zarađuje milione! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131079/peva-za-dinar-na-ulici-a-mogao-bi-sa-takvim-glasom-da-zaradjuje-milione.html Goran iz Aleksinca peva na ulici bez obzira da li je kiša ili sneg.. On peva za male pare, a peva odlično. Od njegove pesme odzvanja glavna aleksinačka ulica. Lokalni novinar ga je usnimio, objavio na stranici i tada se Gorana čulo i van Aleksinca. Snimak je došao čaki do Saše Popovića koji je uputio poziv.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131079/peva-za-dinar-na-ulici-a-mogao-bi-sa-takvim-glasom-da-zaradjuje-milione.html
Priča koja para srce: "Da je moje dete imalo samo bluzu, sad bi bio sa nama" http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131072/prica-koja-para-srce-da-je-moje-dete-imalo-samo-bluzu-sad-bi-bio-sa-nama.html Milomir Milivojević koji je bio zaposlen u fabrici "Milan Blagojević - namenska" iz Lučana, nastradao je u eksploziji koja se u julu dogodila na radnom mestu.

U toj nesreći nastradao je i njegov kolega Milojko Ignjatović. I to je 20. incident u kome su poginuli ili povređeni radnici od kada se na čelu fabrike nalazi direktor Radoš Milovanović.

Otac Milovan, koji je i sam dugogodišnji radnik fabrike, i majka Nela gostovali su u emisiji “Život priča” na TV Prva.

Porodica nastradalog Milomira sada pokušava da dokaže da njihov sin i brat, kao i njihov kolega, nisu nastradali sopstvenom nepažnjom i greškom, već da u fabrici, već dugo godina, ne postoji adekvatna procedura zaštite na radu.

Milojko Ignjatović i Milomir Milivojević radili su u popodnevnoj smeni 14. jula prošle godine. Nekoliko minuta pre pola osam uveče prebacivali su burad sa tehnološkim otpadom iz magacina. Tu je bio još jedan kolega. Suknuo je plamen i za nekoliko sekundi Milojko i Milomir su gotovo potpuno izgoreli. Treći kolega uspeo je da pobegne i da se spase.

Dva dana posle nesreće Milojko je podlegao povredama. Milomir se borio 19 dana, ali ni njegov mladi organizam nije izdržao. Usled komplikacija umro je na VMA 3. avgusta 2017. Imao je 26 godina.

Samo dan pre toga u fabrici je izbio još jedan požar i opet su povređena dvojica kolega. Poslednji incident u fabrici u Lučanima dogodio se 17. januara ove godine. I opet su povređena dva radnika. Fabrika „Milan Blagojević namenska“ postoji od 1949. godine i u raznim incidentima poginulo je više od 30 radnika.

Tog 14. jula prošle godine otac i sin su radili u istoj, popodnevnoj smeni. Bili su zajedno na pauzi, posle koje se Milomir vratio na posao. Radio je u magacinu gde se pretovara tehnološki otpad koji se donosi u burićima na elektrokolicima.

Ignjatović je dovezao burad sa tehnološkim otpadom na elektro kolicima i zamolio Milomira da mu pomogne da burad istovare. U trenutku kada su Milojko i Milomir spuštali prvo bure sa kolica na zemlju, dogodila se eksplozija.

Prema Milovanovim rečima, koje potvrđuju i brojna svedočenja kolega, do nesreće je došlo zato što je barutni otpad bio nepravilno uskladišten u kartonskim burićima, bez antistatik vreća. Burići su bili pretovareni i u njih je umesto dozvoljenih 25-30kg baruta tovareno i po 50-60kg. Usled dugotrajnog stajanja, iz baruta se izdvaja nitroglicerin, koji je veoma zapaljiv. Istovremeno, radnici nisu bili adekvatno obučeni – radili su u običnim majicama i pantalonama.

Posle nesreće, rukovodstvo fabrike nabavilo je radnicima adekvatna odela, uveden je video nadzor, kartonski burići zamenjeni su prohromskim. U magacinu je, umesto dozvoljenih 450kg barutnog otpada, na dan nesreće bilo oko dve tone baruta. Kada je izbio požar, u najbližem hidrantu nije bilo vode.

Povređene Milojka i Milomira prvo su prevezli u Dom zdravlja u Lučanima, a odmah potom u bolnicu u Čačku.

“Umesto da odmah budu prebačeni u Beograd na VMA, iz nepoznatih razloga proveli su nekoliko sati u bolnici u Čačku. Za sve to vreme, niko od rukovodstva fabrike nije se pojavio u bolnici“, priča Milomirova majka Nela.

Sanitetskim vozilo povređeni su prebačeni u Beograd. Milojko Ignjatović umro je posle dva dana. Milomir, koji je prema rečima lekara bio lakše povređen, izdržao je 19 dana. Milivojevići pričaju da su tek po prijemu na VMA saznali da njihov sin ima povrede izazvane eksplozijom, a ne samo opekotine nastale od požara. Milomir je, osim opekotina, imao i povrede unutrašnjih organa.

Nakon nesreće policija je uzela izjave od svedoka, koji imaju gotovo istovetne tvrdnje o nepravilnostima. To, prema rečima advokata porodice Milivojević, Vladimira Todorića, upućuje na krivično delo, teško delo protiv opšte sigurnosti za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

Milovan i Nela tvrde da je posle Milomirove smrti direktor fabrike Radoš Milovanović počeo da vrši pritisak na porodicu na razne načine, kako bi im nametnuo pomoć fabrike i na taj način ih uslovio da ćute o uzroku smrti svog sina.

Naime, njihova ćerka Mirjana bila je zaposlena u jednoj lokalnoj firmi, a Milovanović je vršio pritisak na vlasnicu firme da je otpusti, kako bi je on zaposlio u fabrici, jer „tamo joj je mesto“.

CELU EMISIJU ŽIVOT PRIČA POGLEDAJTE OVDE!

Posle te dve nesreće u fabrici su dva puta bili i inspektori rada koji su vršili nadzor i na osnovu njihovog izveštaja podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca i odgovornog lica.

U izveštaju inspektora navodi se da je do “kolektivne povrede sa smrtnim ishodom” došlo jer nisu “preduzete mere bezbednosti i zdravlja na radu” i kao jedino odgovorno lice za to naveden je direktor fabrike Radoš Milovanović.

S druge strane, u izveštaju veštaka, kao uzrok nesreće, navode se potpuno drugačije činjenice. Veštak u svom nalazu kaže da je do eksplozije došlo zato što je iz neispravnog akumulatora elektro kolica curela kiselina koja je dovela do toga.

To se, kako tvrdi Milovan, radi po nalogu direktora Milovanovića, da bi se odgovornost za požar prebacila na odeljenje održavanja elektro vozila, u kome radi Milovan. Da bi on ili optužio svoje kolege ili odustao od postupka kako ih ne bi optužio.

O razmimoilaženju izveštaja Inspektorata rada i izveštaja veštaka govori i pravni zastupnik porodice Miliovojević, advokat Vladimir Todorić, koji potvrđuje da postoji sukob između ta dva izveštaja i da bi trebalo tražiti ne samo izuzeće veštaka, već i njegovu kivičnu odgovornost.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 09:36:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131072/prica-koja-para-srce-da-je-moje-dete-imalo-samo-bluzu-sad-bi-bio-sa-nama.html
Ova lepotica ima samo 22 godine, a na njenom poslu bi joj pozavideo svaki muškarac! Ona popravlja „poršee“! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131035/ova-lepotica-ima-samo-22-godine-a-na-njenom-poslu-bi-joj-pozavideo-svaki-muskarac-ona-popravlja-porsee.html Od detinjstva voli automobile, otac joj je pomogao da nađe posao, a sada ova 22-godišnja lepotica uživa pod haubama luksuznih automobila!

U jednom auto-servisu u Bejrutu 22-godišnja devojka okružena je kolegama, muškarcima. Iako je ona jedina žena u tom muškom radnom kolektivu, predrasuda nema, jer je ona odlična u poslu koji radi.

Rana Haek je sada na završnoj godini studija elektrotehnike.

„Izabrala sam ovaj posao jer od detinjstva volim automobile. Sa druge strane, volim da tražim uzrok kvara i da ga popravljam. Otac me je oduvek podržavao. Štaviše, on mi je pomogao da nađem ovaj posao, tako da mogu i praktično da primenjujem svoja znanja“, kaže Haekova za Sputnjik.

U početku joj ipak nije bilo lako, kolege je nisu ozbiljno shvatale, ali vremenom je sve došlo na svoje. Ipak, ponekad može da se čuje komentar nepoverljivog klijenta kako devojka nije za taj posao.

„Ranije se kvar morao tražiti mehanički i uz pomoć fizičke snage, a sada se automobil priključi na skener i kompjuter sam nađe kvar. Meni daju da popravljam i ’poršee‘ i druge skupe automobile“, kaže lepa stanovnica Bejruta.

Kada se desi da joj neko uputi neki negativan komentar, Haekova uvek navede primer Francuskinje Mišel Muton koja se bavila auto-trkama i bila veoma uspešna u tome.

„Nema više ograničenja za žene“, poručuje vlasnik auto-servisa i šef lepe Rane Haek.

Izvor: sputniknews

]]>
Thu, 15 Mar 2018 08:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131035/ova-lepotica-ima-samo-22-godine-a-na-njenom-poslu-bi-joj-pozavideo-svaki-muskarac-ona-popravlja-porsee.html
Nije po zakonu, ali...Umesto na pravo groblje u Nišu sahranjuju najbliže na oranicama http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131006/nije-po-zakonu-aliumesto-na-pravo-groblje-u-nisu-sahranjuju-najblize-na-oranicama.html Mnogi tvrde da je smrt jedini siguran posao. A koliko je siguran najbolje znaju u Javno-komunalnom preduzeću “Gorica” u Nišu, gde im svakoga dana mrtvi izmiču iz ruku. Naime, umesto na legalno gradsko groblje, građani se opredeljuju da svoje najmilije sahranjuju na tzv.divlja groblja. Istraživali smo ko profitira, zbog čega beži od Zakona i kome je posle smrti važno gde će okončati i sa kim.

]]>
Wed, 14 Mar 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/131006/nije-po-zakonu-aliumesto-na-pravo-groblje-u-nisu-sahranjuju-najblize-na-oranicama.html
Preminuo Stiven Hoking, jedan od najvećih umova današnjice http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130988/preminuo-stiven-hoking-jedan-od-najvecih-umova-danasnjice.html Najpoznatiji fizičar sveta, profesor Stiven Hoking preminuo je u 77. godini života u svom domu u Kembridžu, u Velikoj Britaniji.

Kako je saopštila njegova porodica, Hoking je preminuo mirno, rano ujutru u sredu, okružen najbližima.

"Duboko smo ožalošćeni. On je bio veliki naučnik i izvanredan čovek, čije će nasleđe živeti godinama", saopštila su njegova deca Lusi, Robert i Tim.

Britanski naučnik je stekao svetsku slavu zbog svog rada na teoriji o crnim rupama i otkriću da one emituju tzv. "Hokingovu radijaciju". Hoking je bio prvi svetski naučnk koji je u svom radu kombinovao opštu teoriju relativiteta i kvantnu mehaniku.

Iza sebe je ostavio niz dela od kojih je najpoznatija knjiga "Kratka istorija vremena".

Hoking je tokom karijere razotrkio neke od najzamršenijih tajni kosmosa, uprkos tome što mu je sa 22 godine otkrivena amiotrofna lateralna skleroza (ALS) zbog koje je veći deo života proveo u kolicima, potpuno nepokretan, primoran da komunicira pomoću kompjutera i glasovnog sintizajzera.

Iako su mu lekari predviđali još samo nekoliko godina života, profesor Hoking je još više od pola veka fascinirao naučnu i "običnu" javnost svojom sposobnošću da komplikovane stvari "prevede" na jezik običnih ljudi, zainteresuje ih za nauku, ali i da svojim kolegama naučnicima otkriva potpuno nove horizonte.

Hoking je vremenom postao i ikona popularne kulture, pa se pojavio u "Zvezdanim stazama", "Simpsonovima", "Futurami", "Štreberima", ali i predstavama "Letećeg cirkusa Montija Pajtona" i na jednom od albuma legendarnog benda "Pink Flojd".

"Jednom je rekao, 'Ne bi ovo bio neki kosmos, da nije dom ljudima koje voliš'. Nedostajaće nam zauvek", saopštila je njegova porodica.

Hoking je rođen 1942. godine u Oksfordu, završio je prirodne nauke na čuvenom oksfordskom univerzitetu 1959, a doktorirao je na Kembridžu.

Knjigu "Kratka istorija vremena", koja je prodata u više od 10 miliona primeraka, objavio je 1988. godine. Njegov život je opisan u filmu "Teorija svega" 2014. godine, a Edi Redmejn je za glavnu ulogu dobio Oskara.

Hokingov veliki, nedosanjani san, bio je da otputuje u svemir. Prošle godine je objavljen plan da tamo i ode na jednom od prvih letova kompanije Ričarda Brensona "Virdžin galaktik".

"Svojo planeti smo dali grozni poklon klimatskih promena... Kada god bismo kroz istoriju bili suočavani sa sličnim krizama, imali bismo šta da kolonizujemo... Ali više nema 'novog sveta', nema neke utopije iza ugla. Ponestaje nam prostora, i jedino što nam preostaje je da idemo na druge svetove", govorio je Hoking, koji je zagovarao brži razvoj u oblasti svemirskih putovanja.

Izvor: b92.net, BBC

]]>
Wed, 14 Mar 2018 08:08:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130988/preminuo-stiven-hoking-jedan-od-najvecih-umova-danasnjice.html
Milan Jevđić: Ja nisam rođen da bih bio rob nekog tamo doktora http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130903/milan-jevdjic-ja-nisam-rodjen-da-bih-bio-rob-nekog-tamo-doktora.html Od kada je prošle nedelje bio gost u emisiji "Život priča" prašina o Milanu Jevđiću se ne stišava. Prvo je izazvao osećaj empatije i rasplakao Srbiju, a onda ju je podelio. Šta je istina, ponovo smo ga pitali u "Jutru sa Jovanom i Srđanom".

"Ovo što me je snašlo u poslednjih sedam dana ni u najgorem košmaru nisam mogao da zamislim", počinje ponovo svoju ispovest Milan Jevđić na Prvoj televiziji.

Ološ, manipulator, najveći šljam svoje zemlje samo su neke od osuda koje je, kako kaže, čuo o sebi.

Sve je počelo onda kada se javio doktor iz Švedske koji mu je pomagao, a nastavilo se fotografijama iz provoda i sa ekskurzije.

Da li dečko od 24 godine ima pravo da ode u kafanu, u teretanu, da se smeje i veseli?

Milan je odgovorio na optužbe ali i najavio tužbe:

Ukoliko niste gledali Milanovu priču u "Život priča" možete da pogledate ovde:

UPRKOS SVEMU: “Bićeš klošar ili gospodin? Odlučio sam da ću biti gospodin”

]]>
Tue, 13 Mar 2018 09:38:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130903/milan-jevdjic-ja-nisam-rodjen-da-bih-bio-rob-nekog-tamo-doktora.html
Greške, kajanje, izlečenje: Imaju li ovi roditelji kojima je oduzeto dete pravo na popravni? http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130915/greske-kajanje-izlecenje-imaju-li-ovi-roditelji-kojima-je-oduzeto-dete-pravo-na-popravni.html Veselinka i Aleksandar imaju zdravu petogodišnju ćerku, ali je njena soba mesecima prazna. Mala Jelena živi u domu. Aleksandar Ristić je bio prijavljen zbog porodičnog nasilja, bes nije uspevao da kontroliše, a Veselinka je imala problem sa alkoholom. Kada su socijalni radnici došli tada u njihov dom, atmosfera je bila deleko od idilične. Ipak, mnoge stari su se u međuvremenu promenile.

]]>
Tue, 13 Mar 2018 10:23:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130915/greske-kajanje-izlecenje-imaju-li-ovi-roditelji-kojima-je-oduzeto-dete-pravo-na-popravni.html
Čudo u Crnoj Gori: Drvo iz koga teče voda http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130869/cudo-u-crnoj-gori-drvo-iz-koga-tece-voda.html Exploziv istražuje čudo prirode. Jedna Stara murva u selu Dinoša kraj Podgorice, tokom kišne sezone pretvara se u izvor. Vodeno drvo, kako ga zovu, ponovo privlači pažnju...​

]]>
Mon, 12 Mar 2018 16:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130869/cudo-u-crnoj-gori-drvo-iz-koga-tece-voda.html
Za majku i ćerku iz Železnika vagon je jedina kuća koju imaju. Čak i po ciči zimi http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130851/za-majku-i-cerku-iz-zeleznika-vagon-je-jedina-kuca-koju-imaju-cak-i-po-cici-zimi.html Kada u životu želimo da ostvarimo kakav-takav krov nad glavom- nikada ne pomislimo da bi taj krov mogao biti onaj u vagonu voza. Majkai i ćerka iz priče koja sledi žive upravo u vagonu. U Železniku, u Beogradu ove dve žene u njemu jedu, spavaju i provode dane. Exploziv je jedan od hladnijih dana proveo sa njima.

]]>
Mon, 12 Mar 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130851/za-majku-i-cerku-iz-zeleznika-vagon-je-jedina-kuca-koju-imaju-cak-i-po-cici-zimi.html
Uznemirujući snimci: Isterivanje zlih duhova, nečastivog, Satane... Exploziv na egzorcističkoj sensi http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130850/uznemirujuci-snimci-isterivanje-zlih-duhova-necastivog-satane-exploziv-na-egzorcistickoj-sensi.html Oni koji nisu videli, ne veruju. Oni koji su videli - najčešće ne žele da pričaju. Exploziv je prisustvovao jednoj seansi isterivanja Nečastivog. Jedan od retkih imama na našim prostorima koji to radi- Ferid Orahovac, otvorio je ekipi emisije vrata svoje džamije. . . Pogledajte, pa prosudite. Upozoravamo da za neke ljude sadrzaj koji sledi moze biti uznemirujuć.

]]>
Mon, 12 Mar 2018 17:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130850/uznemirujuci-snimci-isterivanje-zlih-duhova-necastivog-satane-exploziv-na-egzorcistickoj-sensi.html
12. mart, 15 godina kasnije... http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/68648/12-mart-15-godina-kasnije.html Zoran Ðinđić je pogođen hicem u grudi, u dvorištu zgrade srpske vlade 12. marta 2003. u 12.25 časova. Njegov telohranitelj je tom prilikom ranjen.

Atentatu na Ðinđića prethodio je neuspeli pokušaj atentata 21. februara 2003, na autoputu Beograd-Zagreb, kod hale Arena, što je takođe obuhvaćeno presudom atentatorima, pripadnicima "zemunskog klana".

Odmah posle ubistva predsednika vlade, proglašeno je vanredno stanje u zemlji i pokrenuta akcija "Sablja", u okviru koje su uhapšeni a posle troipogodišnjeg procesa i osuđeni, pripadnici "zemunskog klana" kao organizatori i izvršioci ubistva, dok su inicijatori do danas ostali nepoznati.

Ðinđić je rođen 1. avgusta 1952.

Ubijen je 12. marta 2003.

Između toga, bio je Ružičin muž. Lukin i Jovanin tata. Intelektualac. Erudita. Političar. Vođa.

„On zaista nije bio običan. Po svemu je bio poseban, potpuno posvećen da Srbiji vrati dostojno mesto. Promišljao je dublje od svih. Radio više. Uverena sam: da je živ i da je mogao da nastavi započeti posao, Srbija bi zasigurno danas drugačije izgledala.“ (Ružica Đinđić, „Novosti“, mart 2013.)

Jovana i Luka danas imaju 22 i 24 godine.

„Moje i Zoranovo roditeljstvo napravilo je od njih ljude. Ja se sada samo trudim da u njima ostane sve ono čemu smo ih zajedno učili. Nije mi čak toliko ni bitno da budu dobri đaci, koliko da postanu pravični i pošteni ljudi. Oni koji će svojom tolerancijom i vaspitanjem umeti da prihvate drugog i drugačijeg, koji će umeti da preuzmu odgovornost za svoje postupke.“ (Ružica Đinđić, „Glorija“)

Ja možda jesam težak za saradnju i moje obrazloženje za to je: od ljudi tražim isto što tražim od samog sebe – dakle, maksimum.“

Zoran Đinđić

12. MART, 12:25h. Jedan pucanj je zaledio Srbiju.

„Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona time što će mene ukloniti onda se grdno vara, jer ja nisam sistem. Sistem će funcionisati i dalje i niko neće dobiti amnestiju tako što će ukloniti jednog ili dva funcionera države.“

 „Zamislite da vaši fudbalski klubovi igraju u ligi u kojoj su Mančester Junajted, Sao Paolo, Milan i svi svetski klubovi. Ako želite da dobijete utakmicu, to iziskuje ogromne pripreme, trening i sasvim drugi pristup igri. Znači, lako je biti prvi u seoskoj ligi, ali postavlja se pitanje da li će u 21. veku seoske lige uopšte postojati ili će sve biti jedna liga u kojoj možete biti ili među najboljima ili na začelju. Ili ste najbolji ili ste najgori, postoje samo uspešni i neuspešni.“

Poslednje predavanje Zorana Đinđića, održano studentima banjalučkog Univerziteta 21.02.2003.

„Zoran Đinđić je sretao veoma različite ljude: od onih koji su pripadali samom intelektualnom vrhu, do onih koji su pripadali svetu široke socijalne margine i podzemlju. Opisan kao uzdržan, čak pomalo hladan, Zoran Đinđić je bio veoma radoznao čovek. Zanimale su ga ne samo knjige nego i lju­di: "Najjači utisak ostavlja kad ne govori o ljudima nego sa ljudima.“

(Latinka Perović/ Ernst Keler)

„Ja se celog života opredeljujem. Život je, naročito u politici, stalni proces donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti. 'Međutim, ljudi to ne žele. Većina ljudi donese mali broj odluka a ostalo ostavi u nedefinisanom stanju. To ne trpim. Tražim da ljudi budu „za“ ili „protiv“. Oni to doživljavaju kao pritisak. Budim ih iz sna, a oni ne vole da ih neko budi iz tog sna.“

NIN, 03.10.2001.

 

]]>
Mon, 12 Mar 2018 09:36:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/68648/12-mart-15-godina-kasnije.html
Da li je moguće: Reka u Srbiji stavljena pod hipoteku? http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130725/da-li-je-moguce-reka-u-srbiji-stavljena-pod-hipoteku.html Kažu, u Srbiji je sve moguće. Ali dogodilo se nešto što je i najveće skeptike bacilo u rebus. Navodno jedna reka na zapadu zemlje stavljena je pod hipoteku. Kako je to moguće? I ekipa Exploziva se zapitala. Zato su otišli u selo Rakita da provere o čemu se radi.

]]>
Sun, 11 Mar 2018 13:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130725/da-li-je-moguce-reka-u-srbiji-stavljena-pod-hipoteku.html
A od muža... ručno pravljeno traktorče sa zatamljenim staklima i muzikom. Epilog: žena presrećna http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130798/a-od-muza-rucno-pravljeno-traktorce-sa-zatamljenim-staklima-i-muzikom-epilog-zena-presrecna.html Neke žene za 8. mart dobijaju cveće, neke dijamante, automobile... Ipak, čini se da se samo u Srbiji poklanjaju i poljoprivredne mašine. Tako je jedna gospođa iz okoline Smedereva od svog supruga dobila traktor. I to potpuno jedinstven.

]]>
Sat, 10 Mar 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130798/a-od-muza-rucno-pravljeno-traktorce-sa-zatamljenim-staklima-i-muzikom-epilog-zena-presrecna.html
Srbin voli da vozi dizela, pa je nova odluka Nemačke da ih zabrani dočekana s radošću umesto da i mi stavimo prst na čelo http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130666/srbin-voli-da-vozi-dizela-pa-je-nova-odluka-nemacke-da-ih-zabrani-docekana-s-radoscu-umesto-da-i-mi-stavimo-prst-na-celo.html U Srbiji je popularan dizel motor. Kažu da manje troši, pa su ih ljudi češće kupovali nego benzince, iako zapravo više zagađuje i izbacuju čestice koje su kancerogene. Kako će se na nas odraziti odluka nekih evropskih zemalja da ukinu dizel vozila? Šta će biti sa našim dizelašima? Koliko zaista oni zagađuju i koliko smo svesni toga?

]]>
Sat, 10 Mar 2018 17:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/130666/srbin-voli-da-vozi-dizela-pa-je-nova-odluka-nemacke-da-ih-zabrani-docekana-s-radoscu-umesto-da-i-mi-stavimo-prst-na-celo.html