Prva Srpska Televizija :: Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/rss.html Poznati su se okupili da pomognu maloj Marti, pomozite i vi! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141315/poznati-su-se-okupili-da-pomognu-maloj-marti-pomozite-i-vi.html Poznati pevači su se okupili na humanitanom koncertu kako bi pomogli jedanaestogodišnjoj Marti Mirković da ozdravi. Ona boluje od tumora na mozgu, a od juna meseca je u komi. Jedina šansa je lečenje u inostranstvu, a prepreka je, kao i uvek novac.

Više o Martinoj borbi i njenom stanju pogledajte u prilogu EXploziva!

Pomozite slanjem SMS-a, tako što ćete poruku sadržine 532, poslati na broj 3030.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 08:14:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141315/poznati-su-se-okupili-da-pomognu-maloj-marti-pomozite-i-vi.html
Sinatra je bio Eskobarov čovek? "Bolje je dilovao kokain nego što je pevao – onda znate kako je bio dobar!” http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141224/sinatra-je-bio-eskobarov-covek-bolje-je-dilovao-kokain-nego-sto-je-pevao--onda-znate-kako-je-bio-dobar.html Sin i brat Pabla Eskobara tvrde da je oskarovac i muzička legenda bio "njihov čovek u Majamiju" i diler kokaina.

Kolumbijac rođen u Medellinu u kartel se ubacio još krajem sedamdesetih, nakon što nije uspeo da privede kraju svoje studiranje. Nakon smrti prvog vođe Fabija Restrepa, Pablo Eskobar je preuzeo kontrolu i započeo masovnu ekspanziju operacija. U isto vreme se kod kuće često ponašao kao Robin Hud, pa su ga mnogi Kolumbijci obožavali zbog humanitarnih projekata koje je finansirao.

Imao je, jasno je iz svedočenja njegovih saradnika i dokumenata kojih se dočepala policija, stotine saradnika širom američkog kontinenta – od “običnih ubica” i dilera, preko trgovaca i političara, pa čak i zvezda.

Naime, Eskobarov sin, arhitekta Sebastijan Marokin, odlučno tvrdi da je jedan od “njegovih ljudi” bio i legendarni pevač Frenk Sinatra. On je Eskobaru svesrdno, kaže Marokin, pomagao da zarađuje oko 420 miliona dolara svake nedelje.

Sebastijan je u intervjuu potvrdio da je Sinatra bio Eskobarov čovek u Majamiju, na Floridi.

– Bolje je dilovao kokain, nego što je pevao. Onda znate kako je bio dobar – rekao je o pevaču koji je preminuo 1998. godine.

Marokin tvrdi i da je čitav niz pevača svoje karijere započeo pod sponzorstvom šefova kartela. Kaže kako, to nigde nema napismeno, ali tvrdi da je svojim ušima čuo kako je njegov otac sa svojim kolegama često pričao o tome kako je Sinatra odličan u poslu.

To nije prvi put da se Sinatra povezuje s mafijom. FBI ima čitav dosije o tome na koje je sve načine on bio povezan s nizom domaćih mafijaških šefova. Iako je on to uvek opovrgavao, znalo se da je, recimo, bio jako dobar prijatelj sa čikaškim mafijašem Semom Đijankanom, a imao je veze s mafijašima iz Filadelfije i Detroita.

Postoji priča i da je lik pevača Džonija Fontejna iz “Kuma” zasnovan na Sinatri i načinu na koji je pevač dobio ulogu filmu u “Odavde do večnosti” za koju je 1954. godine nagrađen Oskarom.

Upravo zato Sinatra nije mogao da podnese ovaj film i nekoliko je puta navodno pretio Kopoli da ni slučajno ne snimi tu scenu, a nakon izlaska filma je koristio svaku priliku da ga pljuje.

Međutim, Eskobarove je upoznao godinama kasnije. Iako se čini kako je više puta uhvaćen s “prstima u pekmezu”, Sinatra nikada nije procesuiran niti optužen za ilegalne radnje. Da li je to zato što ga je štitila “slava” ili zbog toga što je bio tako lukav, ne zna se.

I Pablov brat Roberto u svojoj knjizi “Priča računovođe: Unutar nasilnog sveta kartela Medelin” piše o tome kako su se susreli i otišli na večeru sa Sinatrom u Las Vegasu. Tokom te večere Sinatra im je ponudio da im bude vodič u helikopterskoj turi Las Vegasa.

Sinatra je od tada Eskobarove nazivao “investitorima u nekretnine”. Drugi izvori međutim kažu da kada je Sinatra prvi put čuo “ružne” stvari o Eskobaru, da je pozvao prijatelja koji ih je upoznao u Las Vegasu i rekao mu da ni mrtav ne želi da bude dovođen u vezu s njima.

Izvor: Express.hr

]]>
Sat, 22 Sep 2018 14:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141224/sinatra-je-bio-eskobarov-covek-bolje-je-dilovao-kokain-nego-sto-je-pevao--onda-znate-kako-je-bio-dobar.html
Srbija je 13. u svetu po broju samoubistava, a Subotica grad sa najvišom stopom: "Nedeljno imamo dva do tri slučaja" http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141281/srbija-je-13-u-svetu-po-broju-samoubistava-a-subotica-grad-sa-najvisom-stopom-nedeljno-imamo-dva-do-tri-slucaja.html Srbija je na 13. nezavidnom mestu po stopi samoubistava u svetu. Nekada se pronađe oproštajno pismo koje može da razreši taj čin, ali vrlo često ostaje pitanje zašto. Samooubistva su najprisutnija na severu i jugoistoku zemlje, a Subotica je grad sa najvišom stopom suicida i područje na vrhu svetske rang-liste.

 “Nedeljno imamo dva do tri slučaja”, kaže Zoltan Šagi, neuropsihijatar iz Opšte bolnice u Subotici.

Stidimo se da priznamo da je to opšte- društveni problem, mišljenje je sociologa Iren Gabrić Molnar, a porast samoubistava u ovoj sredini psiholog Olga Terak objašnjava indukovanjem:

“S obzirom na broj suicida koji se dešava, sada je to već pitanje indukovanja sredine. Kad se u jednoj sredini desi jedan suicid, onda sledeća osoba iz te sredine, kada uđe u sličnu problematiku misli - pa on je tako rešio, rešiću i ja”, navodi Terak.

Ko sve pomaže ljudima sa najcrnjim mislima, kako se rešava ovo urgentno stanje, saznajte u prilogu Exploziva.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 13:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141281/srbija-je-13-u-svetu-po-broju-samoubistava-a-subotica-grad-sa-najvisom-stopom-nedeljno-imamo-dva-do-tri-slucaja.html
Kraljica trotoara: Najteže je kad treba da uđeš u nepoznat auto zbog zarade od dve hiljade ili i manje... I nikada ne oguglaš http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141200/kraljica-trotoara-najteze-je-kad-treba-da-udjes-u-nepoznat-auto-zbog-zarade-od-dve-hiljade-ili-i-manje-i-nikada-ne-oguglas.html Prodaju telo, seks i ljubav! Njihov zanat postoji vekovima, a naš zakon je po prvi put uveo kažnjavanje klijenata i strože kazne za odavanje prostituciji. Exploziv je istraživao kompletnu problematiku vezanu za prostituciju. Da li treba legalizovati ovo zanimanje, šta kažu same seksualne radnice, ko se sve bavi ovim zanatom, koliko zarađuju, koja su njihova prava, od koga sve trpe nasilje...

Pogledajte 1. epizodu serijala o prostituciji.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141200/kraljica-trotoara-najteze-je-kad-treba-da-udjes-u-nepoznat-auto-zbog-zarade-od-dve-hiljade-ili-i-manje-i-nikada-ne-oguglas.html
Filmska priča Rumunke i Jugoslovena: Napumpali su gume, seli u njih, vezali se da se ne odvoje i ušli u hladan Dunav... http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141181/filmska-prica-rumunke-i-jugoslovena-napumpali-su-gume-seli-u-njih-vezali-se-da-se-ne-odvoje-i-usli-u-hladan-dunav.html Upoznali su se na njen 21. rođendan; ona je zbog ljubavi preplivala Dunav i bila hapšena, a danas...

Rumunija osamdesetih godina, vladavina bračnog para Čaušesku. Prosečna plata bila je četiri dolara, a građani su živeli sa pet jaja i 50 grama putera nedeljno.

Televizijski program je bio dva sata dnevno, samo o uspesima predsednika, nije bilo grejanja. Tajna policija, Sekuritatea, i korupcija bila u svim porama društva. Jugosloveni su tih godina dolazili u Rumuniju i na njihovim pijacama prodavali vegetu i cigarete. Jugoslavija je za Rumune bila zapad.

26. maja 1987. na njen 21. rođendan, sreli su se Rumunka Kamelija i Jugosloven Vlada.

Kamelija je u emisiji "Život priča" na Prvoj televiziji ispričala kako je je sve proteklo.

On je prodavao na rumunskoj pijaci i došao na kafu kod Kamelijine komšinice. Pozvali su Kameliju da dođe i tu se desila ljubav na prvi pogled. On je govorio vlaški jezik i tako su se sporazumevali.

Vlada je od tada svakog vikenda dolazio u Rumuniju. Počeo je da uči rumunski i ubrzo su mogli da komuniciraju bez problema.

Pošto je Čaušesku zabranio da se Rumuni venčavaju sa stranim državljanima, Kamelija i Vlada su imali veliki problem. Predali su papire u Bukureštu, odeljenju za brakove sa strancima, ali im to nije prošlo, nikada nisu dobili zvaničan odgovor. Nezvanično, rečeno joj je da odobrenje neće dobiti nikada.

Kamelija je pronašla način - rešila je da u novembru 1988. ilegalno prepliva Dunav i prebegne u Jugoslaviju, da bi bila sa njim. Nikome nije rekla svoj plan, ni roditeljima.

Vlada i ona su se dogovorili prvo da to urade zajedno, ali kada su shvatili da nemaju logističku podršku na drugoj strani, presekli su i odlučili se da Kamelija prepliva sama, a da je Vlada čeka na drugoj strani.

Vlada je na pijaci upoznao još dvojicu Rumuna koji su želeli da pobegnu iz zemlje, zbog političkog režima i dogovorio sa njima da zajedno sa Kamelijom preplivaju Dunav.

Kamelija se našla sa njima i utanačili su plan po dogovoru sa Vladom. Našli su se sa osobom koja je trebalo da im pokaže gde je najbezbednije da preplivaju Dunav. Imali su unutrašnje gume od traktora, izduvane, sakrivene, i improvizovana vesla od parčeta drveta. Polili su se rakijom i pravili se da su pijani radnici. Rumunska vojska je pravila zamke od konzervi na putu i pucala na minimalni zvuk.

Trebalo je da se nađu sa čovekom koji će im tačno pokazati mesto gde će ući u vodu. Ali, naišao je kamion sa vojskom i Kamelija se uplašila i skočila u vodu na mestu gde se tog momenta nalazila. Pritom se strašno povredila i onesvestila. Kada se posle jednog sata osvestila i sabrala, predlozila je dvojici saputnika da odustanu, jer je bila slaba. Oni su rekli: „pogledaj preko obale, vidiš farove, Vlada te čeka“. Dobila je snagu, jer je znala da je on čeka.

Bilo je veoma hladno, oko 11 sati uveče, kada su napumpali gume, seli u njih, vezali se da se ne odvoje i krenuli. Ušli su u ledenu vodu. Jedan od muškaraca je dobio napad panike, rekao je da ne može više, da ga ostave. Nisu ga ostavili. Svaki sekund puta se činio dug kao godina. Imali su utisak da se ne kreću. Na pola puta, pukla je jedna od guma. Tu ih hvata panika. Ipak, Kameliji je u glavi samo da moraju da stignu na drugu obalu.

Kad su stigli, bilo im je jako hladno, a niko ih nije čekao. Osećali su da će umreti od zime. Počeli su da povraćaju. Ona se dokopala stena i kada je izašla na put, nije videla nikoga. U jednom trenutku vidi farove, zaustavlja auto misleći da je Vlada. To su bila dva inženjera iz Bora, jedan je govorio vlaški jezik i ona ih pita da li su možda videli jedan žuti auto. Oni se sete da su dva kilometra niže videli taj auto i odvezli su je do Vlade. Kada su se sreli, rekla mu je da mora da spase i onu dvojicu. Svi su otišli po njih i uspeli su da ih izvuku.

Ljudi koje je stopirala ponudili su im svoju obližnju vikendicu da tu prenoće i da se ugreju. Bila je srećna što je živa i što je konačno bila sa Vladom.

Iz straha da ih neko ne prijavi, svi zajedno reše da pobegnu za Austriju. Stigli su do Slovenije, došli do šumice kroz koju je trebalo da prebegnu granicu, ali tu ih je sačekala vojska. Uhapsili su ih i odveli u zatvor u Mariboru.

Odmah su im sudili i ona je bila osuđena na 3 nedelje zatvora, a Vlada i njegov kolega Mile na 7 dana, kao pomagači. Ćeliju je delila sa još jednom Rumunkom, koju su drugi put uhvatili u pokušaju bega. Kaže da su čuvari lepo postupali sa njom, ali je sve vreme živela sa mislima da će je prebaciti u Beograd i odatle najverovatnije nazad u Rumuniju. A tamo je čeka odmazda.

U Beogradu je čekao intervju sa inspektorima UN, koji su odlučivali o njenoj sudbini. Ako im kažete da je vaš motiv napuštanja Rumunije politički, onda ima šanse da ostanete ili vas stave u program za emigrante za Kanadu, Ameriku. Ako, pak, kažete da ste otšli zbog nemaštine i gladi, dakle ekonomske motive, odmah te vraćaju nazad. To je Kamelija znala i rekla je da je htela da se uda za Jugoslovena i da joj to nisu dozvolili.

Od dvojice njenih saputnika, jedan je vraćen u Rumuniju, drugi je stigao do Kanade. Od tada, ništa više ne zna o njima.

Posle četiri dana, došao je Vlada u posetu i rekao joj da ništa ne brine, da je sve rešeno. I zaista, dobila je papir da može da ostane u Srbiji, ako se u roku od 30 dana venča sa Vladom. Što je i uradila.

Godinu dana kasnije, na TV-u je pratila svrgavanje s vlasti Nikolaja i Elene Čaušesku, i pomislila kako će sve biti bolje. Posle toga, uspela je prvi put da se vrati u Rumuniju 1990, da vidi roditelje. A zemlja joj se činila potpuno drugačije, slobodno.

Sa mužem Vladom danas živi u selu Valakonje, smeštenom između Paraćina i Zaječara. Gaje pčele, voće, povće. Imaju dvojicu odraslih sinova - stariji je stomatolog i živi u Rumuniji, a mlađi je student stomatologije, takođe u Rumuniji.

Na mesto gde je novembarske noći 1988. ušla u vodu da prebegne u Jugoslaviju, vratila se tek posle mnogo, mnogo godina. Setila je da je imala nadljudsku snagu da učini taj poduhvat iz kog mnogi nisu izašli živi, jer je znala da je sa druge strane čeka ljubav njenog života i sloboda.

Celu emisiju pogledajte OVDE!

]]>
Thu, 20 Sep 2018 09:18:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141181/filmska-prica-rumunke-i-jugoslovena-napumpali-su-gume-seli-u-njih-vezali-se-da-se-ne-odvoje-i-usli-u-hladan-dunav.html
Ništa im nije sveto: Kradu sa groblja sve šta stignu http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141134/nista-im-nije-sveto-kradu-sa-groblja-sve-sta-stignu.html U okolini Aranđelovca hara takozvana grobljanska mafija i nosi sve što im dopadne šaka. Odnose nadgrobne ploče, vaze, kapije, sve što je od metala... Exploziv se pozabavio ovim slučajem i ispitao šta se sve odnosi sa ovog svetog mesta, na koga se sumnja i i da li se iko usuđuje da u gluvo doba noći organizuje stražu.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 11:50:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141134/nista-im-nije-sveto-kradu-sa-groblja-sve-sta-stignu.html
U ovom gradu u Srbiji šefovi su žene http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141112/u-ovom-gradu-u-srbiji-sefovi-su-zene.html "Nije tačno da žene ne mogu da se slože, da gde su tri već hoće jedna drugoj oko da iskopaju", kažu u opštini Svrljig, gde se žene već godinama "pitaju i rade dobar posao". U toj opštini u Nišavskom okrugu na većini rukovodećih pozicija su žene. Predsednica opštine već četiri godine je Jelena Trifunovic, predsednica Skupštine opštine Tatjana Lazarevic, direktorka Zadruge "Svrljižanka" Dragica Ristic i najmlađa većnica Opštinskog veća Iva Antić. "Nisam osetila nijednog momenta diskriminacija građana jer sam žena, njihovo poverenje mi mnogo znači", rekla je predsednica opštine.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 11:44:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141112/u-ovom-gradu-u-srbiji-sefovi-su-zene.html
Pisala je o tome kako ubiti muža, a onda završila iza rešetaka, osumnjičena da je ubila svog supruga Danijela! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141082/pisala-je-o-tome-kako-ubiti-muza-a-onda-zavrsila-iza-resetaka-osumnjicena-da-je-ubila-svog-supruga-danijela.html Izgledalo je da Nensi Krempton Brofi (68) samo ima dara za pisanje o ovoj temi, dok pre dva dana nije uhapšena zbog ubistva sopstvenog muža. Ova spisateljica iz Portlanda u Oregonu pisala je romane o odnosima koji su bili pogrešni, a često je za naslovniu stranu birala mišićave muškarce gole do pojasa.

U knjizi "Pogrešni policajac" pisala je o ženi koja je svaki dan braka provela fantazirajući kako da ubije muža. U knjizi "Pogrešni suprug" žena pokušava da pobegne od nasilnog supruga lažirajući svoju smrt. U eseju "Kako ubiti muža", Krempton Brofi piše kako se izvući bez kazne nakon ubistva.

Pisala o oružju kojim bi ubila muža

Na svom blogu u novembru 2011. godine, autorka je objavila post opisujući pet glavnih motiva i niz vrsta oružja koje bi ona izabrala ako bi njen lik u romantičnoj noveli želeo da ubije muža. Za taj prljavi posao ne savetuje unajmljivanje plaćenog ubice jer bi, kako kaže, neverovatno veliki broj navodnih plaćenika to prijavio policiji. I svakako, kaže, nemojte unajmiti ljubavnika. To nije nikada dobra ideja.

Otrov ne preporučuje jer se lako otkrije. I dodaje: "Ko želi da ide okolo sa bolesnim suprugom?"

Na kraju posta stoji: "Ako me ubistvo može osloboditi, ja svakako ne želim ostatak života da provedem u zatvoru."

U stvarnom životu, izgleda da je autorka sledila vlastite savete. Barem tako tvrdi policija. Umesto da unajmi ubicu, sama je pucala.

Njen suprug ubijen na radnom mestu

Kremton Brofi uhapšena 5. septembra pod optužbom da je pištoljem za koji nije imala dozvolu, upucala supruga Danijela Brofija. Određen joj je pritvor bez kaucije. Nije uložila žalbu i njen advokat je odbio da da komentar Vašington Postu.

Danijel Brofi (63), šef kuhinje, ubijen je na svom radnom mestu u Oregon kulinarskom institutu, 2. juna. Dan kasnije njegova supruga je napisala dirljiv post na Fejsbuku.

“Moj suprug i najbolji prijatelj, šef Danijel Brofi, ubijen je juče ujutru. Vi koji ste mi bliski i osećate da vest zaslužuje telefonski poziv, u pravu ste, ali ja se ovog časa borim da ovo shvatim”, stoji u njenoj objavi.

Kako su prolazilie nedelje od njegove smrti, susedi su kazali lokalnom mediju da im je nešto čudno oko njegove supruge. Komšija Don Mek Konel priča da je početkom leta sa njom razgovarao i na glas se čudio koji bi bio motiv ubistva, s obzirom na to da je pokojni Brofi bio miljenik svojih komšija i kolega. "Upitao sam je da li je u kontaktu sa policijom. Odgovorila je: Ne, ja sam osumnjičena. Pomislio sam kako je snažna kada se sa time tako dobro nosi", rekao je komšija.

U braku bili 27 godina

Prošlog četvrtka tužioci i advokat Brofijeve nisu mnogo toga imali da izjave o optužbama koje joj se stavljaju na teret. U eseju, "Kako ubiti muža", autorka kaže da iako je često razmišljala o ubistvu, ne vidi da bi mogla da učini nešto tako surovo. Objašnjava da ne bi htela da brine o krvi i komadićima mozga na zidovima.

"Lakše mi je da želim nekome smrt, nego da ga ubijem", kaže.

Par je bio u braku 27 godina, kažu sudski spisi.

Imali su prelep vrt po kojem su šetale kokoške i ćurani, opisuje Brofi na svojoj internet stranici.

"Imali smo svoje uspone i padove, ali mnogo više dobrih nego loših dana. Zaljubila sam se u njega jednog dana kada sam se kupala i pozvala ga da mi se pridruži. Njegov odgovor me je uverio da je on pravi. Kazao je, ali baš spremam predjela. Možete li zamisliti da ostatak života provedete bez takvog čovjeka?"

Osvom braku često je pisala na internetu

Kremton Brofi je produktivna autorka koja je objavila sedam romana koji se uglavnom fokusiraju na odnose između grubih muškaraca i jakih žena. O svom braku često je pisala na internetu, neki put sa smislom za crni humor koji su njeni čitataoci smatrali zanimljivim.

Jednom je stavila post u kojem je pisalo: "Moj suprug i ja smo oboje u drugom i poslednjem braku, verujte mi. Zakleli smo se jedno drugome, pre nego što smo rekli da, da se nikada nećemo rastati. Ne isključujem, ističem, da se mogu desiti tragične sumnjive nesreće ili pucanja."

Na kraju posta stoji: "Volim način na koji me zasmejava kad sam veoma ljuta i kako, kada najmanje očekujem, može reći perfektnu stvar. Ali, ipak oprez, padnem li ikada s visoke zgrade, istražujte, istražujte, istražujte", napisala je tada autorka.

Izvor: miror, b92.net

]]>
Tue, 18 Sep 2018 16:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141082/pisala-je-o-tome-kako-ubiti-muza-a-onda-zavrsila-iza-resetaka-osumnjicena-da-je-ubila-svog-supruga-danijela.html
Češka obećana zemlja: Šta mogu da očekuju, čemu da se nadaju naši radnici? http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141048/ceska-obecana-zemlja-sta-mogu-da-ocekuju-cemu-da-se-nadaju-nasi-radnici.html Češka ekonomija postala je jedna od najstabilnijih u Evropi - imaju najmanje nezaposlenih u čitavoj EU, prosečne plate oko 1250 evra, te su nadmašili Grčku i Portugal. Ipak, veliki problem je nedostatak radne snage. Od ovog meseca, makar na papiru, velike olakšice za zapošljavanje dobili su naši radnici. U Srbiji se to pročulo i puni autobusi, orne radne snage koja traga za boljim životom, odlaze u ovu zemlju. Da li je Češka raj za radnike? Šta kažu Česi, a šta naši koji su pristignli tražeći bolji život, standard...

]]>
Tue, 18 Sep 2018 11:45:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/141048/ceska-obecana-zemlja-sta-mogu-da-ocekuju-cemu-da-se-nadaju-nasi-radnici.html
Predosetio je smrt svog unuka: Tri noći uzastopno snio je deda Rade isti san http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140979/predosetio-je-smrt-svog-unuka-tri-noci-uzastopno-snio-je-deda-rade-isti-san.html Rat u Bosni i Hercegovini odneo je mnoge živote. Ubijeno je mnogo dece. Dece nisu stasala za pušku ali mnoge od njih niko nije mogao sprečiti. Takav je bio Aleksandar Masleša, najmlađi poginuli borac Trebinjske brigade. Pre manje od godinu dana on je dobio svoj spomenik ispred sportskog centra koji nosi njegovo ime. Eksploziv otkriva kakav je čudan san sanjao njegov deda, a ispostavio se kao tačan.​

]]>
Mon, 17 Sep 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140979/predosetio-je-smrt-svog-unuka-tri-noci-uzastopno-snio-je-deda-rade-isti-san.html
Svetozar je očistio divlju deponiju i zbog toga je kažnjen: Kaže da je za Dunav i komšije spreman da ide na robiju http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140773/svetozar-je-ocistio-divlju-deponiju-i-zbog-toga-je-kaznjen-kaze-da-je-za-dunav-i-komsije-spreman-da-ide-na-robiju.html Na molbu sugrađana Svetozar je uklonio deo divlje deponije, đubrište, ali je zbog toga kažnjen sa 26 000 dinara. “Deponija je mogla da izazove požar nesluđenih razmera”, priča Svetozar i objašnjava da je kažnjen zato što mu je istekla dozvola za sakupljanje I trasport otpada.

“Ja sam znao da kršim zakon, ali moj Dunav i komšije su iznad svih zakona ovog sveta, pa neka me šalju ponovo na robiju. Za moje komšije ja ću da robijam”, kaže on.
Ipak, kaznu nije platio, građani su ga nagradili.

]]>
Sun, 16 Sep 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140773/svetozar-je-ocistio-divlju-deponiju-i-zbog-toga-je-kaznjen-kaze-da-je-za-dunav-i-komsije-spreman-da-ide-na-robiju.html
Samoubistvo jedne mladosti: Sonja Savić http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/121841/samoubistvo-jedne-mladosti-sonja-savic.html “Moj život je potpuno uništen i razoren. Ovde, ako nemaš debelu zaleđinu, ovo je rodovska zajednica – nema opstanka”.

Hrabra

Bila je…hrabra. Potpuno drugačija od svojih savremenika. Danas, osam godina nakon njene smrti i dalje je sinonim za bunt, urbanost, inteligenciju i ekscentričnost.

Sonja je rođena 15. septembra 1961. godine u Čačku. Gluma ju je oduvek privlačila, a čini se da i nije bilo moguće da se bavi drugim poslom i da to ne bude ovaj, u kom je bila jedinstvena. Sonjin talenat je zapažen odmah, bila je izrazito osobena i govorili su da to šta ona radi nije samo gluma. Ona je glumu živela.

Debitovala je u filmu ”Leptirov oblak” sa 16 godina, a nakon toga uloge su se samo nizale.

Kada govorimo o Sonji Savić, nije moguće izdvojiti njene najvažnije uloge. Svaka njena uloga bila je zapažena, imala je jedinstven promukao glas, mimiku, pokrete i ponašanje. Čak i ako biste gledali film u kom Sonja ima jednu scenu od dva minuta, na kraju biste ipak bili pod utiskom ”urbane devojke”.

”Kako je propao rokenrol”, ” Šampita”, ”Život je lep”, ”Žurka”, ”Jug jugoistok”,” Vratiće se rode”, ”Una”, ”Virtualna stvarnost” samo su neki od njenih glumačkih ostvarenja. Dobitnica je Zlatne arene, a nagradu Carica Teodora dobila je za najbolju žensku ulogu u filmu ” Živeti kao sav normalan svet’’.

Samostalna

Sonja je bila aktivna i kao rediteljka – ”Čekajući Godoa”, ”Plej”, ”Šarlo te gleda”. Bila je izuzetno cenjena među kolegama, koji i danas tvrde da je umetnost njenim odlaskom izgubila mnogo, nepovratno i neponovljivo.

‘’Ako me voliš, započni sutrašnje predavanje sa tri reči koje će imati početna slova mog imena.” Ušao je u amfiteatar i rekao: U Našoj Avangardi..” Poslala mu je poljubac.

Jedina

Una–jedina, sama. Uloga koja neverovatno podseća na nju, jedinstvenu- Sonju. U ovom filmskom ostvarenju Sonja i Rade Šerbedžija, izvanredan glumački duo, igraju mladu studentkinju novinarstva- Unu i uglednog profesora Mišela Babića koji su najpre u poslovnom odnosu, potom poznanici, a na kraju ovaj film dobija i erotsku notu, kada se Una Vojvodić i profesor prepuštaju, bez pardona, svojim osećajima.

I u ovom filmu, Sonja je fatalna. Dosledna sebi. Cinična, bezobrazna, beskrajno šarmantna i direktna.

”Kada sam je prvi put video, sat mi je stao”, rekao je profesor Mišel za svoj susret sa Unom.

Koliko li je njena pojava zaista morala pleniti, koliko snažno, da kada je ugledate vreme i sve oko vas stane i svede se na samo jednu tačku i postojanje- Unu?

Sonjin privatni život obeležila je borba protiv…svega. Možda i protiv same sebe. Mrzela je ljudsku glupost, neukus, kič, dosadu, nepravdu i pružala je otpor nemisleći na posledice.

Zaljubljena

Njen život obeležila je i ljubav. Maštala je o životu sa džez muzičarem Vlajkom Lalićem. U njega se zaljubila još kao petnaestogodišnjakinja, a razdvojila ih je njegova rana smrt, kada se utopio na jedrenju.

”Dok sam bila mlada, često sam zamišljala kako ću imati brak i porodicu sa čovekom koga beskrajno volim i kome ću se potpuno posvetiti. Imala sam veliku ljubav. Otkako je on otišao iz mog života, kada sam imala dvadeset devet godina, sebe smatram udovicom.”

Vlajko Lalić je bio i ostao njena jedina ljubav.

Nerazumevanje na koje je nailazila vodilo ju je ka samodestrukciji. Rekla bih da je to zapravo bio njen beg od stvarnosti kojoj nije pripadala. Njena shvatanja bila su mnogo ispred ostalih. Ta njena borba i pobuna je išla ipak samo na njenu štetu, jer nikada nije dobila ništa sem loših reakcija i odbijanja.

Sonja je svojom snagom mogla da okrene svet, no, čini se da je, ipak, živela u pogrešnom.

Izvor: Solidarnost.rs, Impulsportal

]]>
Sat, 15 Sep 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/121841/samoubistvo-jedne-mladosti-sonja-savic.html
Novi detalji o drami u Mrčajevcima: Sumnjalo se da je Jasmina u ljubavnoj vezi sa stricem, a onda je stigao i izveštaj lekara specijaliste... http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140917/novi-detalji-o-drami-u-mrcajevcima-sumnjalo-se-da-je-jasmina-u-ljubavnoj-vezi-sa-stricem-a-onda-je-stigao-i-izvestaj-lekara-specijaliste.html Posle sedam dana drame u Mrčajevcima, zbog navodnog incesta između 19-godišnje Jasmine i njenog strica, inače bivšeg sveštenika, navodno je stigao izveštaj doktora specijaliste u kojem piše da je devojka nevina. Ovom informacijom, skinuta je sumnja da je bilo obljube, ali se Jasmina i dalje nalazi u Sigurnoj kući. Njeni roditelji silno žele da je vrate porodičnom domu, a na neka pitanja i dalje čekaju odgovore..

]]>
Fri, 14 Sep 2018 16:02:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140917/novi-detalji-o-drami-u-mrcajevcima-sumnjalo-se-da-je-jasmina-u-ljubavnoj-vezi-sa-stricem-a-onda-je-stigao-i-izvestaj-lekara-specijaliste.html
Selo Mrčajevci opevano u pesmi, sada je u žiži interesovanja javnosti zbog navodne ljubavne veze između devojke i njenog strica, bivšeg popa: Exploziv je bio na licu mesta http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140866/selo-mrcajevci-opevano-u-pesmi-sada-je-u-zizi-interesovanja-javnosti-zbog-navodne-ljubavne-veze-izmedju-devojke-i-njenog-strica-bivseg-popa-exploziv-je-bio-na-licu-mesta.html U Mrčajevcima već deset dana traje drama. Komšije protestuju, roditelji ne spavaju, sestre žele svoju Jasminu nazad. Stric, bivši sveštenik uzeo ju je navodno pod zaštitu od rođenih roditelja. Jedni sumnjaju da su u emotivnoj vezi, a roditelji da je ucenjuje zbog ličnih interesa.​ Šta kažu roditelji, komšije, organi pravosuđa, pogledajte u prilogu koji je snimila ekipa Exploziva.

]]>
Fri, 14 Sep 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140866/selo-mrcajevci-opevano-u-pesmi-sada-je-u-zizi-interesovanja-javnosti-zbog-navodne-ljubavne-veze-izmedju-devojke-i-njenog-strica-bivseg-popa-exploziv-je-bio-na-licu-mesta.html
Čovek sa mentalnim smetnjama ubijen je na najsuroviji način... Budite roditelji svojoj deci pre nego što bude kasno! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140813/covek-sa-mentalnim-smetnjama-ubijen-je-na-najsuroviji-nacin-budite-roditelji-svojoj-deci-pre-nego-sto-bude-kasno-.html Emisija Exploziv istraživala je brutalan slučaj maloletničke delinkvencije koji je potresao Srbiju. Živoslav Miletić, čovek koji usled mentalnih smetnji nije umeo da se bori za život, vezan je za drvo i ubijen na najsuroviji način.

Način na koji Živoslav ubijen govori u prilog tome da se našom decom niko ne bavi, da njihovi zločini postaju sve brutalniji a krivična dela sve teža. Zašto je maloletnička delinkvencija u porastu, šta je sa porodicom, šta je sa institucijama, jer, ubica se ne postaje preko noći, niti se čovek kao takav rađa.

Upozoravamo da ovi snimci mogu biti uznemirujući. 

]]>
Thu, 13 Sep 2018 12:26:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140813/covek-sa-mentalnim-smetnjama-ubijen-je-na-najsuroviji-nacin-budite-roditelji-svojoj-deci-pre-nego-sto-bude-kasno-.html
Glumci serije "Istine i laži" apeluju za pomoć malom Dušanu (4) koji pati od najagresivnijeg oblika tumora! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140810/glumci-serije-istine-i-lazi-apeluju-za-pomoc-malom-dusanu-4-koji-pati-od-najagresivnijeg-oblika-tumora.html Mali Dušan Todorović rođen je 21. juna 2014. godine u Beogradu, a lekari su mu sa dve godine analizom krvne slike primetili pad hemoglobina. Pedijatar u Domu zdravlja u Svilajncu napipao strano telo u trbuhu, zbog čega je u Beogradu poslat na dalje pretrage. Tada je Dušanu dijagnostifikovan najagresivniji oblik tumora - neoblasma. Prva operativna intervencija je realizovana u eksperimentalnoj klinici „Sent Jude“ u Memfisu (SAD), nakon koje se lečenje nastavilo u Srbiji gde je urađena transplatacija koštane srži na Institutu za majku i dete u Beogradu. Međutim, usled recidiva malom Dušanu je ponovo potrebna pomoć. Cena novog tretmana u istoj bolnici u Memfisu je 191.312,81 evra, zbog čega su glumci serije "Istine i laži" pozvali sve humane ljude da se priključe ovoj akciji.

Dušanu Todoroviću možemo pomoći slanjem SMS poruke na 5757 (potrebno je uneti proizvoljni karakter) i uplatama na:

dinarski račun: 205-999-98

devizni račun 0070800039876 otvoren kod Komercijalne banke.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 11:11:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140810/glumci-serije-istine-i-lazi-apeluju-za-pomoc-malom-dusanu-4-koji-pati-od-najagresivnijeg-oblika-tumora.html
Oskarovka konačno otkrila tajnu koju je godinama skrivala: Očuh me je zlostavljao http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140767/oskarovka-konacno-otkrila-tajnu-koju-je-godinama-skrivala-ocuh-me-je-zlostavljao.html Oskarovka Sali Filds (71) ceo život je provela pod svetlima reflektora i u žiži javnosti, ali je nekako svih ovih godina uspela vešto da sakrije jedan deo svog života.

Nekoliko šokantnih činjenica o svom životu Sali je otkrila u memoarima "U delovima" koji će se uskoro naći pred čitaocima. U memoarima je Sali pisala i o zlostavljanju koje je trpela godinama od svog očuha ali i o tajnom abortusu koji je imala u 17. godini, a obavila ga u Meksiku.

"Bilo bi mnogo lakše da sam osetila bar samo jednu stvar, da je Džoko bio okrutan i zastrašujuć. Ali nije", napisala je oskarovka u memoarima, čije delove je objavio The New York Times.

Prema pisanju tog medija, Mahoni bi uveče dok njena majka nije bila u kući, pozvao mladu Sali u spavaću sobu.

"Tada sam znala", napisala je ona, navodi Times.

"U istom trenutku bih se osetila kao bespomoćno dete, a nisam bila. Moćno. To je bila moć. Želela sam da budem dete", dodala je.

U knjizi je ostalo nejasno kada je zlostavljanje počelo, ali se navodi da je prestalo kada je Sali imala 14 godina. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1968. godine, njana majka se razvela od Mahonija.

Sali je svojoj majci otkrila da ju je Mahoni zlostavljao tek mnogo godina kasnije, tačnije 2012. godine, kada je imala 66 godina.

U knjizi je opisala i trenutak kada se probudila i na sebi osetila tekstopisca Džimija Veba, sa kojim je prethodno pušila marihuanu. Sali je u knjizi napisala da je on bio toliko naduvan da nije znao gde se nalazi.

Džimija su mediji pitali o ovom događaju, a on je rekao da ne može da komentariše nešto što još nije pročitao tvrdeći da do knjige nisu uspeli da dođu ni njegovi advokati.

"Bili mo mladi, uspešni, pušili smo travu, zabavljali se i imali seks", rekao je Džimi medijima.

"Imam samo lepa sećanja o tom vremenu koje sam proveo sa Sali. Mnogo je poštujem i nisam u svojoj knjizi hteo da pišem o tom vremenu kada smo uživali u drogi i seksu", dodao je.

U knjizi se pominje i nedavno preminuli glumac Bert Renolds za kojeg je napisala da su imali veoma "komplikovan odnos". Opisala ga je kao nekoga ko "stalno nešto vaga", ali i da je veoma harizmatičan i da nije mogao da je prihvati onakvu kakva jeste.

Pisala je i o tome da je tokom snimanja filmova "Bandit" i "Smoki" koristio razne tablete, pa i valijum.

Izvor: b92.net

]]>
Wed, 12 Sep 2018 15:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140767/oskarovka-konacno-otkrila-tajnu-koju-je-godinama-skrivala-ocuh-me-je-zlostavljao.html
Bivša dilerka: Danas počneš da diluješ, a za tri dana te okrene 30 ljudi najmanje http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140765/bivsa-dilerka-danas-pocnes-da-dilujes-a-za-tri-dana-te-okrene-30-ljudi-najmanje.html Bivša narkomanka I dilerka zaštićenog identiteta, inače devojka iz ugledne beogradske porodice, priča ekskluzivno za Exploziv o dilerima. Kaže da postoje ljudi za koje nikada ne biste rekli da su dileri, koji imaju 60, 70 godina, ili klinci koji imaju bebi fejs…

Dilera ima svuda, kaže sagovornica, a viđa ih čak i autobusu, gde takođe imaju razrađenu kombinaciju. Ima ih ispred policije, crkve...Kako je ona počela da diluje, kako prepoznaje ljude kojima će prodati drogu, ispričala je u svojoj ispovesti.

]]>
Wed, 12 Sep 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140765/bivsa-dilerka-danas-pocnes-da-dilujes-a-za-tri-dana-te-okrene-30-ljudi-najmanje.html
Bilo je veselo na proslavi razvoda braka Nišlijke Jelene! Možda i bolje nego na venčanju! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140704/bilo-je-veselo-na-proslavi-razvoda-braka-nislijke-jelene-mozda-i-bolje-nego-na-vencanju.html Sve više se čuje da žene proslavljaju razvod braka kao onaj drugi „najsrećniji dan u životu“ kad su rekle „da“. Nišlijka Jelena Rupar ispričala je Explozivu svoju bračnu i ljubavnu priču, objasnila zašto se razvela i kako je taj dan proslavila sa svojim najbližim drugarima.

]]>
Tue, 11 Sep 2018 13:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140704/bilo-je-veselo-na-proslavi-razvoda-braka-nislijke-jelene-mozda-i-bolje-nego-na-vencanju.html
Naslednica ruske carske porodice princeza Olga Romanov otkriva detalje iz svog interesantnog života http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140676/naslednica-ruske-carske-porodice-princeza-olga-romanov-otkriva-detalje-iz-svog-interesantnog-zivota.html "Rođena sam u Engleskoj. Moj otac je bio nećak Nikolaja II i dobio me sa 54 godine, a majka je imala 42. Nisam išla ni u školu, mnogo su pazili na mene, ali nisam imala nikad nikakvih problema u Engleskoj", rekla je princeza Olga Romanov u emisiji "Jutro sa Jovanom i Srđanom". Povod za njen boravak u Beogradu je promocija autobiografije "Bosonoga princeza"

Sada princeza Olga živi na selu u Velikoj Britaniji, za koje kaže da je od maja do oktobra prelepo, ali od oktobra do maja da je hladno kao na severu Evrope.

Ona je ispričala Jovanu i Srđanu svoju životnu priču i dodala da povremeno čuje nove detalje iz života Romanovih.

Pogledajte, zanimljivo je!

]]>
Tue, 11 Sep 2018 09:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/140676/naslednica-ruske-carske-porodice-princeza-olga-romanov-otkriva-detalje-iz-svog-interesantnog-zivota.html