Prva Srpska Televizija :: Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/rss.html Putin dolazi, Srbija ga čeka: Suveniri sa njegovim likom su spremni, pesme napisane http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147822/putin-dolazi-srbija-ga-ceka-suveniri-sa-njegovim-likom-su-spremni-pesme-napisane.html Istraživanje pokazuje da je Vladimir Putin omiljeni svetski lider u Srbiji. Posebno ga vole žene i mladi, a uoči njegovog dolaska narod hvata prava putinomanija. Pojavili su se i suveniri sa njegovim likom.. Exploziv je pronašao i najveće obožavaoce ruskog predsednika.

]]>
Thu, 17 Jan 2019 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147822/putin-dolazi-srbija-ga-ceka-suveniri-sa-njegovim-likom-su-spremni-pesme-napisane.html
Meštani sela Putinovo spremni da dočekaju Putina: Tu je putinovača, suvo meso... http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147662/mestani-sela-putinovo-spremni-da-docekaju-putina-tu-je-putinovaca-suvo-meso.html Put do Putinovog je trenutno zavejan. Sneg i mraz su kao u Rusij pa kažu da je time prvi uslov za posetu Vladimira Vladimiroviča Putina ispunjen. Meštani sada očekuje i ruskog i srpskog predsednika, i garantuju im bezbednost. A kako su se spremili za doček pogledajte!

]]>
Tue, 15 Jan 2019 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147662/mestani-sela-putinovo-spremni-da-docekaju-putina-tu-je-putinovaca-suvo-meso.html
Krenuli su u Kanadu trbuhom za kruhom: Nisu nezadovoljni, iako ima dosta da se radi, i mora da se zapne http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147622/krenuli-su-u-kanadu-trbuhom-za-kruhom-nisu-nezadovoljni-iako-ima-dosta-da-se-radi-i-mora-da-se-zapne.html Proteklih meseci u našem serijalu Exloziva "Odliv mozgova" saznali ste gde i zašto ljudi odlaze iz Srbije. Jedna od najpoželjnih zemalja je Kanada. Prema nekim procenama, naša dijaspora tamo broji 180 hiljada ljudi. Ekipa EXploziva zaputila se preko okeana da proveri kako žive i kako su se snašli.

]]>
Mon, 14 Jan 2019 15:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147622/krenuli-su-u-kanadu-trbuhom-za-kruhom-nisu-nezadovoljni-iako-ima-dosta-da-se-radi-i-mora-da-se-zapne.html
I ovaj podvig zaslužuje naslovne strane: Miloš je goloruk skočio na napadača sa automatskom puškom http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147587/i-ovaj-podvig-zasluzuje-naslovne-strane-milos-je-goloruk-skocio-na-napadaca-sa-automatskom-puskom.html Večernje novosti svake godine dodeljuju priznanje za najplemenitiji podvig godine. Među herojima je i mladi policajac Miloš Milošević iz Aleksinca koji je skočio na napadača u toku pucnjave da bi zaštitio kolege i građane. Bilans njegovog podviga su sedam prostrelnih rana, otvoreni prelomi obe potkolenice i 20 rana od rikošeta... Posle mnogo meseci Miloš se oseća bolje i planira ponovo je da se vrati na posao. Pogledajte priču ovog hrabrog momka!

]]>
Mon, 14 Jan 2019 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147587/i-ovaj-podvig-zasluzuje-naslovne-strane-milos-je-goloruk-skocio-na-napadaca-sa-automatskom-puskom.html
Najfatalnija žena zlatnog doba Holivuda: Tri ljubavi koje su obeležile život Ave Gardner! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147359/najfatalnija-zena-zlatnog-doba-holivuda-tri-ljubavi-koje-su-obelezile-zivot-ave-gardner-.html Ava Gardner je sinonim za najplodnije zlatno doba Holivuda, jedna od najlepših žena sveta svih vremena i izuzetno talentovana glumica koja je upamćena kao jedna od 25 najboljih u 20. veku.

Rođena u siromašnoj američkoj porodici, nije mogla ni da sluti da je pred njom uspešna filmska karijera, ali sve se promenilo kada je njene fotografije slučajno zapazila filmska kompanija Metro Goldvin Majer. Fotografije je napravio suprug njene sestre Beatris i izložio ih u izlogu jednog studija na Petoj aveniji.

Sledio je ubrzani put prema zvezdanom nebu

"Bosonga kontesa", "Noć iguane", "Mogambo" i filmovi nastali prema književnim delima Ernesta Hemingveja "Snegovi Kilimandžara" i "Sunce se ponovo rađa", obezbedili su joj status filmske dive, pristup najglamuroznijim zabavama, naslovnicama najboljih časopisa, modnim dizajnerima, skupom nakitu i svemu što je mogla da poželi.

Prvog dana u Holivudu upoznala budućeg supruga

Međutim, njena slika na filmskom platnu bila je potpuno drugačija od one u privatnom životu.

Još kao devojka, tokom svog prvog dana u Holivudu upoznala je filmskog glumca Mikija Runija, jednog od najvećih glumaca svih vremena koji je prvu ulogu ostvario 1927, a poslednju 2008, zbog čega je upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

Par je ubrzo počeo da izlazi na večere, ali Ava nije bila svesna njegove popularnosti. On je pak navodno bio opčinjen njome i na kraju svakog izlaska ju je molio da se uda za njega. Ona bi svaki put odbila, baš kao što je odbijala da stupi s njim u polne odnose. On ju je ipak upoznavao s holivudskim imenima, učio je bontonu i uskoro su postali nerazdvojni. Stupili su u brak koji je potrajao samo godinu dana. Vernost nije bila prioritet u njihovoj vezi, a Ava se često osećala zapostavljenom, svesna toga da mu je samo trofej. Ipak, dogovorili su se da jedno o drugome neće u javnosti iznositi "prljavi veš".

Nakon razvoda potpuno se posvetila samo karijeri, ali ljubavni život ju je odveo u ruke još jednog muškarca koji nije znao istinski da se obaveže, glumca i džez muzičara Artija Šaua. Ava je postala njegova četvrta od ukupno osam supruga. Brak je potrajao svega godinu dana, a baš kao i njegove prethodne supruge, nakon razvoda ga je i Ava opisala kao emocionalnog zlostavljača koji se uvek smatrao superiornijim od nje. Naime, kako je Ava odrastala na farmi, nije završila prestižne škole. To je Šauu izuzetno smetalo pa joj je često spremao liste knjiga koje obavezno mora da pročita, nabijao joj na nos izostanak diplome i često je ponižavao u javnosti.

Ljubav života pronašla u Sinatri

Nakon propalog braka sudbina ju je opet spojila s Frenkom Sinatrom, kojeg je upoznala nekoliko godina ranije. Upravo je on bio njena najveća i nikada prežaljena ljubav. Iako su se upoznali kada su oboje još bili u braku, Sinatra je navodno rekao da će je jednom oženiti. Bio je na glasu kao veliki ženskaroš koji je suprugu prevario nebrojeno puta, ali nikada nije ni pomišljao na to da napusti svoju porodicu. Sve do susreta s Avom. Magija među njima bila je gotovo opipljiva pa su svega nekoliko meseci nakon Sinatrinog razvoda, u vreme kada je i Ava bila razvedena, stupili pred oltar. Baš svaki dan braka dobijala je telegram u kom joj je govorio koliko je voli.

Iako se na početku sve činilo kao u najlepšoj bajci, problemi nisu izostali. U brojnim intervjuima njihovih porodičnih prijatelja može se pročitati da su bili zavisni jedno od drug i da su istovremeno previše slični da bi brak mogao da opstane. Naime, ni jedno u braku nije bilo verno, a ono što je navodno presudilo bila su dva Avina pobačaja, kao i činjenica da je s godinama ona postala veća zvezda. Navodno ga je neko vreme i izdržavala, s čime se on teško mirio.

Iako je nakon razvoda imala brojne druge veze, poput onih s Ernestom Hemingvejem i Hauardom Hjuzom i drugima, Frenk je zauvek ostao deo njenog života. Za svaki rođendan Ava bi primila buket cveća i tako 33 godine zaredom, sve do smrti od teške upale pluća. Sinatra je plaćao i njene bolničke račune jer je pre smrti ostala bez gotovo čitavog bogatstva. Prema rečima Frenkove ćerke, nakon saznanja za Avinu smrt, Frenk je vrištao na sav glas i pao u stanje šoka od čega se nikada nije potpuno oporavio.

Uprkos izuzetnoj lepoti i talentu, Avu su privatni problemi nagnali u okrilje alkohola. Ipak, pamtimo je ne po tome nego po jednim od najboljih uloga ikada ostvarenima u Holivudu, profesionalnom ponašanju na filmskim setovima i sposobnosti da se zauzme za sebe kada je to bilo potrebno. Jer, kako je i sama govorila, bolje biti sam nego u lošem braku.

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Sun, 13 Jan 2019 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147359/najfatalnija-zena-zlatnog-doba-holivuda-tri-ljubavi-koje-su-obelezile-zivot-ave-gardner-.html
Za nju je čuo ceo svet! Irena Ivić: "Bila sam jako uplašena i nisam mogla da verujem!" http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147552/za-nju-je-cuo-ceo-svet-irena-ivic-bila-sam-jako-uplasena-i-nisam-mogla-da-verujem-.html Irena Ivić, Srpkinja koja živi u Milvokiju, posle svog podviga postala je globalna heroina. Pre nego što je krenula na posao, Irena nam je u Jutru sa Natašom poželela "dobro jutro" i ispričala kako se osećala u trenutku kada je zaustavila autobus i stala da spasi dete. Ispričala nam je kako je stigla do Amerike, da li žali što je napustila Prokuplje i kako danas teče njen život.

Kako nam je ispričala, bila je jako uplašena i nije mogla da veruje da je neko mogao da ostavi malo dete, samo u peleni i bodiju, da bosonogo tumara ulicama po hladnoći.

]]>
Sat, 12 Jan 2019 11:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147552/za-nju-je-cuo-ceo-svet-irena-ivic-bila-sam-jako-uplasena-i-nisam-mogla-da-verujem-.html
Pod zaštićenim identitetom progovorila ćerka komandanta Aušvica: "Moj tata je bio najfiniji čovek na svetu” http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147362/pod-zasticenim-identitetom-progovorila-cerka-komandanta-ausvica-moj-tata-je-bio-najfiniji-covek-na-svetu.html Osamdesetpetogodišnja Bridžit živi skromno u svojoj kući u Americi. Svake večeri i dalje spava pod budnim okom svog voljenog oca - fotografija Rudolfa Hesa visi iznad njenog kreveta!

Bridžit Hes živi povučeno u Severnoj Virdžiniji. Sada je u penziji, a radila je u jednom modnom salonu u Vašingtonu više od 30 godina. Otkada joj je dijagnostikovan rak vreme provodi obilazeći lekare u potrazi za lekom. Svako ko je vidi na putu do bolnice, pomislio bi da je reč o najobičnijoj baki na svetu.

Ipak, Bridžit ima jednu tajnu – ona je ćerka Rudolfa Hesa, komandanta Aušvica, i dobar deo svog detinjstva je provela upravo u ovom nacističkom logoru smrti!

Bridžit živi skromno u svojoj kući u Americi. Svake večeri i dalje spava pod budnim okom svog voljenog oca – fotografija Rudolfa Hesa visi iznad njenog kreveta.

– On je bio najfiniji čovek na svetu. Bio je veoma nežan i dobar prema nama – seća se Bridžit.

Taj “najfiniji čovek na svetu” izgradio je Aušvic, usavršio gasne komore i pretvorio stare vojne barake u Poljskoj u mašinu za ubijanje sposobnu da izbriše živote 2.000 ljudi po satu. Do kraja Drugog svetskog rata, ovde je ubijeno 1,1 miliona Jevreja, oko 20.000 Roma i desetine hiljada poljskih i ruskih političkih zatvorenika. Kao takav, Bridžitin otac je jedan od najvećih masovnih ubica u istoriji!

- On je morao to da uradi, pretili su mu. A on je bio samo jedan u nizu SS-ovaca, bilo je drugih koji bi to uradili da je on odbio - ubeđena je Bridžit koja se oca seća po zajedničkim ručkovima, čitanju "Ivice i Marice" i kako se sa njom i njenom braćom i sestrama igra u bašti.

Rajski život u predvorju pakla

Bridžit toga tada možda nije bila svesna, ali ipak danas zna – njihova igra i druženje dešavali su se u sred Aušvica gde je porodica Hes od 1940. do 1944. godine živela. Sa gornjeg sprata, mogli su da vide barake u kojima su živeli zarobljenici i krematorijum u kom su ubijani. Ono što je Bridžitina majka opisala kao “raj” bio je pakao za milione ljudi.

Ipak, ne za porodicu Hes! Imali su kuvare, dadilje, baštovane, sobarice… svi ovi ljudi bili su zatvorenici režima kome je služio Bridžitin otac, piše Vašingtonpost.

Kuća je bila nameštena i dekorisana stvarima oduzetim od onih koji su svakodnevno upućivani u gasnu komoru. U bašti, Bridžita se igrala na toboganu i u velikoj replici aviona koju su izgradili zatvorenici.

Bio je to život u luksuzu na svega nekoliko koraka od najvećeg horora ikada viđenog u istoriji čovečanstva.

Pokušaj bekstva i suđenje u Nirnbergu

Kako se kraj rata bližio, Rudolf Hes je sa porodicom pobegao na sever. Bridžit je ostala sa majkom, dok joj je otac promenio identitet i sakrio se na jednoj farmi nedaleko od danske granice.

Njihov plan da u pravom trenutku pobegnu u Južnu Ameriku poremećen je kada je njihovo sklonište otkriveno 1946. godine. Hes je bio prva osoba iz nacističkog vrha koja je priznala postojanje genocida u Aušvicu. Svedočio je u Ninberškom procesu, a onda je obešen pored krematorijuma u Aušvicu.

Komandanta Aušvica Rudolfa Hesa (na nemačkom Rudolf Höß) ne treba mešati sa istoimenim Rudolfom Hesom (na nemačkom Rudolf Heß) Hitlerovim zamenikom poznatim po tome što je hteo da sklopi mir sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Bridžitina porodica je posle rata živela teško. Ona se posle udaje preselila u Ameriku. O svom poreklu nije pričala nikome i za njenu priču do pre nekoliko godina nisu znali ni njeni unučići. Ako bi je neko pitao za oca, rekla bi mu da je “umro u ratu”.

Međutim, Bridžiti je 85. i pre nekoliko godina rešila je da je vreme da ispriča svoja sećanja. Zbog toga je verovatno i pristala na razgovor sa Tomasom Hardingom, a koji je preneo Vašington post.

Ironično, Harding je potomak Hansa Aleksandra, nemačkog Jevrejina koji je uhvatio Rudolfa Hesa. O tome je izdao i knjigu u koju je uključio i razgovor sa Bridžitom.

Iako kaže da se ne oseća odgovornom ni za šta (i zašto bi, ona je bila samo devojčica uhvaćena u vihor istorijskih događaja koje nije razumela i za koje nije bila kriva) Bridžit je pristala na razgovor, ali samo ako njeno venčano prezime i podaci koji bi otkrili njen identitet, ne budu otkriveni.

Izvor: dnevno.rs

]]>
Sat, 12 Jan 2019 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147362/pod-zasticenim-identitetom-progovorila-cerka-komandanta-ausvica-moj-tata-je-bio-najfiniji-covek-na-svetu.html
Apelovao je da se pomogne, pokretao lavinu dobrih dela... Sada da predstavimmo i njega, tihog heroja http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147515/apelovao-je-da-se-pomogne-pokretao-lavinu-dobrih-dela-sada-da-predstavimmo-i-njega-tihog-heroja.html Darko je sportski novinar, ali i tihi heroj koji ne piše da bi pisao, već da bi pisanjem pomogao da se prikupe sredstva za one kojima su neophodna. Svojim naslovima i tekstovima dizao je Srbiju na noge, pokretao je na dobra dela. I uspeo je.

Exploziv nam priča o tihom heroju Darku!

]]>
Fri, 11 Jan 2019 15:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147515/apelovao-je-da-se-pomogne-pokretao-lavinu-dobrih-dela-sada-da-predstavimmo-i-njega-tihog-heroja.html
Zarađuje u inostranstvu, a pare troši u Srbiji. Evo kako mu je to pošlo za rukom... http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147494/zaradjuje-u-inostranstvu-a-pare-trosi-u-srbiji-evo-kako-mu-je-to-poslo-za-rukom.html On je umetnik, njegova umetnost nije uobičajena. On je pirograf. U Srbiji ljudi i nisu mnogo zainteresovani za njegova umetnička dela, ali su stranci oduševljeni i samo naručuju. Pogledajte kako izgleda ono što Ivan Đurić, nekada fizioterapeut, a danas pirograf naslika...

]]>
Fri, 11 Jan 2019 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147494/zaradjuje-u-inostranstvu-a-pare-trosi-u-srbiji-evo-kako-mu-je-to-poslo-za-rukom.html
Srpkinja spasila bosonogo dete u Americi i postala HEROINA http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147496/srpkinja-spasila-bosonogo-dete-u-americi-i-postala-heroina.html Dete je bosonogo bilo na ulici, a Irena Ivić je zaustavila autobus i uradila nešto što je oduševilo ceo svet!

]]>
Fri, 11 Jan 2019 10:10:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147496/srpkinja-spasila-bosonogo-dete-u-americi-i-postala-heroina.html
I to je moguće: Političar otišao u štalu, a u njegovu fotelju seo zamenik http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147437/i-to-je-moguce-politicar-otisao-u-stalu-a-u-njegovu-fotelju-seo-zamenik.html Pred kamerama Exploziva sve je moguće! Uspeli smo da jednog političara koji svoju fotelju čuva već 17 godina odvedemo u štalu, a kako se tamo snašao i šta je za to vreme na njegovom mestu radio njegov zamenik pogledajte u narednim minutima.

]]>
Thu, 10 Jan 2019 14:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147437/i-to-je-moguce-politicar-otisao-u-stalu-a-u-njegovu-fotelju-seo-zamenik.html
Tri godine bez Dejvida Bouvija: Živeti i umreti umetnički http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147428/tri-godine-bez-dejvida-bouvija-ziveti-i-umreti-umetnicki.html Malo je vesti koje su potresle svet kao što je bila ona od 10. januara 2016. godine, da je posle 18 meseci borbe sa rakom preminuo slavni britanski muzičar Dejvid Bouvi.

I baš kao što je od svog života napravio umetnost, isto je uradio i sa smrću - dan pre 69. rođendana i tri dana pre smrti objavio je spot za pesmu Lazarus. Budući da skoro niko nije znao za njegovu bolest, malo ko je shvatio da je u pitanju svojevrsno opraštanje od fanova, porodice, prijatelja i života.

Predvideo je sopstvenu smrt (ili vaskrsenje) i, opet, neke nove trendove. To je najavio poslednjim, 26. po redu albumom Blackstar i spotom za pesmu Lazarus koja odiše odlaskom, smrću, a počinje stihovima: "Pogledaj gore, ja sam na nebu".

Podsetićemo se samo nekih činjenica vezanih za Bouvijev život.

Kada je imao 15 godina, lagao je druga Džordža Andervuda da mu je devojka otkazala dogovoreni sastanak, zbog čega ga je Džordž udario. Dejvidu je tada, da ne bi izgubio vid, trajno proširena zenica na levom oku, koja je i promenila boju, a njegova reakcija na sve to, upućena Džordžu, bile su riječi: Hvala ti! Ovaj (ne)srećni događaj je samo upotpunio njegov kasniji izgled i imidž nekoga ko kao da nije sa planete Zemlje.

Sa 18 godina je promeniio ime - Dejvid Džouns postao je Dejvid Bouvi.

Posle mnogih singlova, 1969. godine izdaje prvi album Man Of Words, Man Of Music, koji nije dostigao veći uspeh, što nije bio slučaj sa pesmom objavljenom kao singl Space Oddity, koja postaje hit u Velikoj Britaniji. U ovoj numeri se pojavljuje Major Tom, jedan od Dejvidovih alter ega. Imao je nekoliko raznih alter ega, od kojih je najpoznatiji Zigi Stardast.Mnogi su smatrali da je Bouvi bio za 70-e ono što su Bitlsi bili za 60-e: muzička raskrsnica i neka vrsta ogledala.

Za Dejvida Bouvija 70-e su bile izgubljene godine u kojima sebe i opisuje kao „groznog pesimistu“ i izražava se kroz albume The Man Who Sold the World (1971) i Hunky Dory (1971) u kojem već nagoveštava želju za promenom. Tada i farba kosu u crveno i izdaje The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972), ključni album u kome, inspirisan Vorholom i Ničeom, priča nekoliko priča povezanih istom temom, sa elementima SF-a i sage o rok zvezdi.

Zigi je nestao sa scene nakon godinu dana. Pregazilo ga je vreme.

Sledeći album Diamond Dogs (1974) inspirisan je buntovničkom anarhijom i modelom sive policijske države, temama iz knjiga Paklena pomorandža Endžija Bardžisa i 1984 Džordža Orvela.

Seli se u Ameriku 1974. godine, a 1975. izdaje album Young Americans na kome preovladava filadelfijski soul. Veliki američki hit postaje pesma koju snima sa Džonom Lenonom Fame.

Film Čovek koji je pao na zemlju, kultnog engleskog reditelja Nikolasa Rega iz 1976. godine, filmskoj publici prvi put je predstavio Devida Bouvija na velikom platnu u ulozi vanzemaljca zalutalog na Zemlju.

Zavisnost od droge pokušava da izleči slikanjem i selidbom u Berlin (1977), gdje se susreće sa elektronskom muzikom i počinje saradnju sa Brajanom Inom, multimedijalnim umetnikom koji je imao veliki uticaj na art-rok produkciju, postpank, elektro pop, nju ejdž, tehno…

Tada nastaju tri albuma na kojima Eno radi: Low, Heroes i Lodger.Posvećuje se pozorištu i filmu, radi sa grupom Queen na temi Under Pressure i 1983. izdaje Let’s Dance.

Sa Mikom Džegerom snima Dancing In The Street.

Sa novoosnovanom grupom Tin Machine, izdaje dva albuma na kojima preovladava zvuk gitare, nakon kojih opet sam eksperimentiše sa elektro-fankom, džezom, hard-rokom…

1992. godine, ženi se supermodelom Iman Abdulmajid i počinje da živi kako je on to nazvao stvarnim životom.


Rođenje kćerke Aleksandrije donosi novu radost i nove albume: Heathen, na kome meša stari i novi zvuk i Reality (2003).

Nakon srčanog udara 2004. godine sledi oporavak, a na muzičkoj sceni samo dva dueta, sa Ališom Kiz i Dejvidom Gilmorom.

Svoju slabost i pripremu za kraj puta pokazuje 2013. albumom The Next Day.

Biseksualnost je reč koja se često nalazila uz njegovo ime, što on nije ni krio.

Kremiran je tajno.

Pored kćerke ima i sina iz prvog braka.

Izvor: cdm.me, kultivisise.rs

]]>
Thu, 10 Jan 2019 12:30:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147428/tri-godine-bez-dejvida-bouvija-ziveti-i-umreti-umetnicki.html
Životna priča Elvisa Prislija: Ostavio poznatu glumicu zbog Prisile, ali nikad je nije preboleo! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147356/zivotna-prica-elvisa-prislija-ostavio-poznatu-glumicu-zbog-prisile-ali-nikad-je-nije-preboleo.html Kralj rokenrola imao je buran ljubavni život koji je opisan i u knjizi "Being Elvis" Roja Konolija.

Elvis Prisli, neprežaljeni kralj roka, rođen je 8. januara 1935. godine američkoj državi Misisipi. Legendarni muzičar preminuo je 1977. godine, iznenada, u 43. godini života.

Interesovanje za njegovu muziku ni danas ne jenjava, baš kao interesovanje javnosti za detalje njegovog privatnog života.

Najviše pažnje izazivaju njegove ljubavne veze od kojih je najpoznatija ona s Prisilom. Ali ne i najvažnija, ako se pitaju njegovi najbliži prijatelji.

Oni i danas tvrde da je ljubav njegovog života En Margaret. Slavnu švedsku glumicu Elvis je upoznao 1963. godine na pres konferenciji. Filmski studio MGM tada je novinarima predstavio zvezde svog budućeg filma "Viva Las Vegas".

Tada 28-godišnjem Elvisu to je bio 14. film, a 21-godišnja En Margaret je bila zvezda u usponu koja je iza sebe imala tek tri filmska ostvarenja i zapaženu ulogu u filmu "Bye Bye Birdie".

Iz MGM-a bili su uvereni da je upoznavanje Elvisa i Ann-Margaret sjajna ideja.

Uskoro se uspostavilo da su bili u pravu.

"Na pozornici studija nije bilo ničega osim klavira, Elvisa i mene. U pozadini su stajali njegovi momci i posmatrali svog šefa. To je ubrzo postao očekivan ritual na koji sam se navikla", rekla je glumica.

Nakon upoznavanja, snimili su pesme za film i onda otputovali na snimanje u Las Vegas.

"Sigurna sam da su producenti znali kako će film biti dobar ako hemija između Lakija i Rasti bude dobra. U početku bismo vam Elvis i ja verovatno rekli da je jedina vatra između nas bila ona koja je nastajala zbog vrelog pustinjskog sunca, ali ostali su odmah primetili iskre. Doživljavali smo muziku na isti način. Ona je u nama stvarala strast. Bio je to jedan čudan, smešan, inspirirajuć i divan osećaj. Gledali bismo jedno drugo u pokretnu i kao da smo bili slike jedno drugog. Kada bi Elvis zamahnuo rukom i moja bi poletela napred. Kada je njegovo rame palo i ja sam bila dole s njim. Kada se vrteo i ja sam već pravila okret svojim petama", rekla je En Margaret.

Ovakva emotivna, muzička i plesna sinhronizovanost i simbioza razlog je zbog koje su je mnogi nazivali "ženskim Elvisom". Upravo su ta poređenja kasnije zasmetala Kralju koji nije navikao da bude u senci, čak ni kada tu senku stvara žena koju voli.

Glumica je priznala da su oboje imali veliki ego, a kolika je bila Elvisova veličina najbolje pokazuje anegdota sa snimanja filma "Viva Las Vegas".

Mnogima se tada žalio da reditelj Džordž Sidnej favorizuje En Margaret i pokušava da ga iseče i iz filma, a svom menadžeru Kolonerlu Parkeru rekao je i da nju snimaju iz boljih uglova.

Parker je odmah urgirao i podsetio čelnike studija da je ovo Elvisov film. Nije se obazirao na objašnjenje MGM-a kako će više scena s En privući širu publiku i iskoristio je svu svoju moć kako bi iz filma izbacio dva od tri dueta koje su Elvis i En snimili. U finalnoj verziji, Kralj je imao šest samostalnih muzičkih brojeva, a En samo dva. Međutim, i to je bilo dovoljno da se ljudi širom sveta zaljube u njen talenat.

Elvisova profesionalna ljubomora ipak nije uticala na njihov privatni odnos koji se ubrzo pretvorio u strastvenu ljubavnu priču.

Nije to bila samo afera. On je zaista bio zaljubljen u nju, priznao je Lamar Fink, član takozvane mafije iz Memfisa, grupe Elvisovih prijatelja, rođaka i zaposlenih koji su bili njegova stalna pratnja.

"Činila je njegov život lakšim jer ga je razumela i nije od njega ništa zahtevala. Razumela je čak i njegovu potrebu da stalno budemo uz njega. Prisila nije bila takva", prisetio se Elvisov rođak Bili Smit.

"Ann je iskreno volela ljude i volela je svakog od nas. Nije nas gledala kao nekakvu pretnju. Poštovala nas je. Sjajno smo se zabavljali s njom. Imala je fantastičan smisao za humor", kazao je jedan član Elvisove ekipe.

Iako su svima delovali kao par iz snova, njihova veza nije opstala.

"Postojali su drugi faktori u njegovom životu i razumela sam to. Oduvek je bio iskren prema meni. Znali smo da našoj vezi mora doći kraj i da Elvis mora ispuniti svoju obavezu, rekla je En.

Njegova obaveza bio je brak s Prisilom. Upoznao ju je 1959. godine na jednom partiju u nemačkom gradu Bad Nauheimu gde je služio vojsku. Prisila je tada imala 14 godina i njeni roditelji u početku nisu želeli da se viđa sa slavnim rokerom. Kada se Elvis vratio u SAD, kontakt s Prisilom održavao je putem telefona. Na kraju je uspeo da nagovori njene roditelje da joj dozvole da dođe kod njega, a oni su na to pristali pod uslovom da joj Elvis osigura povratnu avionsku kartu za 1. razred i stalnu pratnju.

Početkom 1963. godine dozvolili su joj da se konačno preseli u Memfis. Prema njihovom dogovoru, morala je da pohađa katoličku školu za devojke i živi s Elvisovim ocem i maćehom u kući odvojenoj od njegovog imanja Graceland sve dok ne završi maturu. Deo dogovora uključivao je još jednu obavezu – Elvis će morati da oženi Prisilu. Kada je obećao da će to učiniti, roditelji su pristali da se ipak preseli u Graceland.

Prisila je znala da nije jedina žena u Elvisovom životu, ali kako je sama priznala, bojala se jedino En Margaret. Kada su u jednom trenutku mediji počeli pisati o Elvisovoj navodnoj veridbi s En, u napadu besa bacila je vazu na Elvisa.

Povikala sam: "Mrzim je! 'Elvis me tada zgrabio i bacio na krevet i rekao idi do vraga. Nisam znao da će ovo izmaći kontroli. Želim ženu koja će razumeti da se ovakve stvari mogu dogoditi. Hoćeš li ti biti ta žena ili nećeš?' Kasnije mi je rekao da je njihova veza gotova. I bila je. Ali prijateljstvo je potrajalo sve do njegove smrti, zapisala je Prisila u svojoj knjizi "Elvis i ja".

Elvis i Prisila stali su na ludi kamen se 1. maja 1967. godine u Las Vegasu, a samo nedelju dana kasnije En Margaret je u istom gradu rekla sudbonosno "da" glumcu Rodžeru Smitu s kojim je bila u braku 50 godina, sve do njegove smrti 2017. godine.

"Da je Elvis ostao s En Margaret, njegova životna priča završila bi se drugačije, rekao je Marti Lejker", jedan od Elvisovih venčanih kumova.

Elvis i En jedno drugome bili su potpora i tokom borbe protiv zavisnosti. Ona je svoju na kraju pobedila, ali Elvis nije. Uoči nastupa 15. avgusta 1977. godine u garderobi hotela Hilton prvi put u 10 godina nije je dočekao telegram i buket od Elvisa. Sledeće jutro primila je tužan poziv iz Gracelanda s vešću da je Elvis preminuo.

Od svih filmskih zvezda s kojima je Elvis sarađivao tokom svoje karijere, jedino je En Margaret došla na njegovu sahranu. U Gracelandu ju je dočekao Elvisov otac Vernon Presli koji ju je odmah po dolasku zagrlio i u suzama šapnuo: Toliko se ponosio tobom.

Za razliku od Prisile koja je do najsitnijih detalja u mnogo navrata opisala svoj život s Elvisom i odala razne tajne koje joj je muzičar poverio, slavna švedska glumica do danas se suzdržala od komentisanja njihove intimne veze i raznih medijskih nagađanja o njegovom životu:

"Verovao mi je. Ne želim da izdam to poverenje ni danas kada ga više nema".

Izvor: zadovoljna.hr

]]>
Wed, 9 Jan 2019 16:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147356/zivotna-prica-elvisa-prislija-ostavio-poznatu-glumicu-zbog-prisile-ali-nikad-je-nije-preboleo.html
Šta sve morate da ispunite da biste usvojili dete:„Ne biramo usvojiteljima decu, nego deci tražimo roditelje“ http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147344/sta-sve-morate-da-ispunite-da-biste-usvojili-detene-biramo-usvojiteljima-decu-nego-deci-trazimo-roditelje.html U Srbiji oko 250 dece čeka na usvajanje, a oko 750 porodica prijavilo se da nekome pruži dom. Exploziv je istraživao zašto su kontrole dugotrajne, procedura komplikovana, koje dete ostaje u Srbiji, a koje šalju u inostranstvo.

]]>
Wed, 9 Jan 2019 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147344/sta-sve-morate-da-ispunite-da-biste-usvojili-detene-biramo-usvojiteljima-decu-nego-deci-trazimo-roditelje.html
Exploziv i Prva pomogli malom Srećku da Božić dočeka u toplom domu http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147295/exploziv-i-prva-pomogli-malom-srecku-da-bozic-doceka-u-toplom-domu.html Tomislav Sarić ostao je bez supruge, a njegov mali sin Srećko bez majke pre šest meseci. Njih dvojica sa dedom živeli su u kući koja se urušavala. Exploziv i Prva odlučili su da im pomognu. Topao dom sačekao ih je pred Božić.

]]>
Tue, 8 Jan 2019 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147295/exploziv-i-prva-pomogli-malom-srecku-da-bozic-doceka-u-toplom-domu.html
Nikola Tesla: Čovek koji je promenio svet, a umro bez prebijene pare http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147089/nikola-tesla-covek-koji-je-promenio-svet-a-umro-bez-prebijene-pare.html I dan danas se narodi bore da dokažu čiji je on. Da li je iz Hrvatske ili je Srbin, a možda je i Amerikanac. Verovatno je sve to po malo. Rođen je u Hrvatskoj u srpskoj porodici, a život je proveo u Americi. Njegovi izumi i dan danas privlače ogromnu pažnju. Na današnji dan 1943. godine umro je Nikola Tesla, naučnik kojim se ponosimo.

Tesla je poreklom Srbin, rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, mestu koje je pripadalo tadašnjem Austrijskom carstvu, a danas je na tlu Hrvatske. Studirao je elektrotehniku u Gracu i Pragu. Godine 1884. odlazi u Sjedinjene Američke Države gde kratko sarađuje s Tomasom Edisonom pre nego što im se putevi razilaze.

Nekoliko patenata, uključujući vlasništvo nad motorom za naizmeničnu struju, prodao je Džordžu Vestinghausu. Pronalasci su mu doneli znatnu količinu novca, čiju je većinu iskoristio na finansiranje sopstvenih, kako uspešnih tako i neuspešnih, projekata. Godine 1895. Tesla i Vestinghaus su na Nijagarinim vodopadima izgradili prvu hidroelektranu na svetu.

Početkom 20. veka Tesla otvara laboratoriju pod nazivom Vordenklif na Long Ajlandu i tamo sprovodi neke od svojih najambicioznijih eksperimenata. Njegovi najznačajniji izumi su: polifazni sistem sa provodnicima koji prenose naizmeničnu struju, obrtno magnetsko polje, sinhroni motor, asinhroni motor i Teslin transformator.

Umro je 7. januara 1943. godine u Njujorku gde je živeo skoro 60 godina. Ali pronalasci koje je za sobom ostavio žive i dan danas.

O Teslinom životu i slavnim delima postoji nekoliko knjiga i filmova, među kojima su dokumentarni filmovi Nikola Tesla, genije koji je upalio svet i Tajna Nikole Tesle. Kristofer Nolan je takođe napravio film o Tesli pod nazivom Prestiž, a godine 1994. u Njujorku je ugao 40. ulice i 6. avenije, gde se nalazila Teslina laboratorija, dobio naziv Ugao Nikole Tesle.

Zanimljivosti o Nikoli Tesli
S jedne strane, Tesla je bio veoma uspešan pronalazač, a s druge je pokazivao mnoga asocijalna ponašanja i nije imao nijednu zabeleženu ljubavnu vezu. Svoj život je završio siromašan i sam. S godinama je postajao sve ekscentričnije prirode, pa je tako nagomilao čudna ponašanja koja prate njegovu briljantnost. Bio je neka vrsta „ludog naučnika“.

Evo nekih zanimljivosti o njemu:

1. Veoma se starao o čovekovoj sredini.
Kako kaže Džejn Alkorn, profesor u penziji i predsednik Teslinog naučnog centra u Vordenklifu, Tesla je bio veoma zabrinut zbog činjenice da ljudi prebrzo troše prirodna bogatstva planete Zemlje, a želeo je i da se uveri da koristimo obnovljive resurse. Dakle, Tesla je istraživao načine na koje može da proširi prirodnu energiju na zemlji i nebu. Stvorio je veštačko osvetljenje u svojoj laboratoriji i ispitivao moguće razlike električne struje na Zemlji i na visokim objektima.

2. Umro je kao humanitarac bez prebijene pare.
„Tesla je uradio šta je uradio za dobrobit čovečanstva, pokušavajući da omogući ljudima bolji život“, kaže Alkorn. „Novčana dobit ga nikada nije zanimala, a loša strana toga je da nikada nije imao dovoljno novca da uradi ono što je hteo.“ Među prijateljima je imao poznate ličnosti, kao što su pisac Mark Tven i francuska glumica Sara Bernar, ali finansijski nije dobro stajao. Edison i Vestinghaus su novčano bili mnogo uspešniji ljudi, što delimično objašnjava snagu njihovog zaveštanja.

3. Retko je spavao i imao je opsesivno-kompulsivni poremećaj.
Tvrdio je da mu je potrebno samo dva sata sna noću, iako je povremeno dremao preko dana. Gnušao se nakita i okruglih predmeta, kosu nikada nije dirao, bio je opsednut brojem 3, a escajg i posuđe je, pre nego što bi ih upotrebio, glancao do savršenstva koristeći 18 salveta.

4. Predvideo je današnje pametne telefone, i to 1909. godine!
Pokušavajući da svoju ideju o malom uređaju koji bi primao telegrame i šifrovane poruke sprovede u delo, Tesla je projektovao prvi prenosni toranj i podigao ga na Long Ajlandu u Njujorku zajedno sa svojom laboratorijom. Osnovna namena tornja Vordenklif, nazvanog po investitoru Džejmsu Vordenu, bila je bežična veza preko Atlantskog okeana, ali ovaj toranj nikada nije bio funkcionalan, pa je stoga i srušen 1917. godine.

5. Imao je fotografsko pamćenje.
Tesla je imao sposobnost da čita knjige ili časopise i da ih istovremeno upamti. Sve podatke koje bi pročitao koristio je kao da u sebi ima biblioteku koja mu je uvek na raspolaganju. Kao rezultat toga, Tesla je retko pravio crteže svojih izuma, već je radio prema slikama u svojoj glavi.

6. Biseri su ga izluđivali.
Tesla nije mogao da podnese bisere u tolikoj meri da je odbijao da razgovara sa ženama koje su ih nosile. Jednom prilikom kada je njegova sekretarica stavila biserni nakit, dao joj je slobodan dan. Takođe je imao istančan ukus za stil i estetiku i smatrao je da ako čovek hoće da bude uspešan, mora da izgleda uspešno. Svako veče je za vreme večere nosio bele rukavice i ponosio se svojim „kicoškim odevanjem“.

Izvor: srednjeskole.edukacija.rs

]]>
Mon, 7 Jan 2019 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147089/nikola-tesla-covek-koji-je-promenio-svet-a-umro-bez-prebijene-pare.html
Mir Božji, Hristos se rodi! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/89275/mir-bozji-hristos-se-rodi.html Najradosniji događaj u hrišćanskom svetu, praznik rođenja Isusa Hrista, obeležava se danas u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Božić je, tumači crkva, najradosniji i svenarodni porodični praznik, jer tada je u Vitlejemu judejskom rođen Isus Hristos, po hrišćanskom verovanju Spasitelj sveta. Njegovim rođenjem započela je i hrišćanska era.
Božić za pravoslavne Srbe, rusku, jermensku crkvu, Svetu goru i jedan deo koptske crkve, počinje tačno u ponoć između 6. i 7. januara, oglašavanjem crkvenih zvona, pojanjem božićnih pesama i prvim bogosluženjem. Jer, to je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, kao i roditelja, što objašnjava smisao verskih obreda i prelepih narodnih običaja čiji je osnovni cilj uznošenje molitvi Bogu da sačuva i uveća porodicu i imetak domaćina.

Od Božića, pa do Bogojavljenja (19. januara) ljudi se pozdravljaju rečima "Hristos se rodi" i otpozdravljaju "Vaistinu se rodi".Roždestvo Hristovo nije se, međutim, praznovalo u prva tri veka naše ere.

Prva proslava o kojoj postoji zapis bila je u Rimu 354. godine kada je, kako navode teolozi, Božić odvojen iz do tada zajedničkog praznovanja Bogojavljenja.
Mada je u crkvenim knjigama zapisano gotovo sve o rođenju Isusa Hrista, tokom vekova u nauci su se javljali oni koji su to osporavali. Ali, bilo je i "zvezdočataca" koji su, proučavajući kretanje nebeskih tela, dokazali da se u vreme Isusovog rođenja zaista nešto čudesno desilo na nebu, da su se planete poređale u jednu liniju i da je Zvezda Vitlejemska koja je, po predanju, najavila Isusovo rođenje, zaista svetlela.
PREDANjE O ROĐENJU SINA BOŽJEG

Kad se ispuni devet meseci od bezgrešnog začeća i vesti koju je arhangel Gavrilo javio Devi Mariji u Nazaretu, govoreći: "Raduj se, blagodatnaja, začećeš i rodićeš sina", po zemlji judejskoj nastalo je veliko komešanje stanovništva, jer je bilo naređeno da se popiše sav narod u Rimskoj imperiji, tako što će svako da ode u rodno mesto i tamo se upiše u knjige carske.
Zato i drvodelja Josif krenu sa bremenitom Marijom u Vitlejem. Tamo se sleglo mnoštvo naroda, oni nisu mogli da nađu konačište, te se uputiše u pećinu, gde su pastiri sklanjali stada. Tu se, u noći između subote i nedelje 25. decembra (po julijanskom kalendaru, koji je ustanovljen 46. godine pre Hrista), porodila Bogorodica, "bez bola, kao što je i začela bez greha".
Povila je sina u lanene pelene, poklonila mu se kao Bogu i položila ga u jasle na slami. Bogomladencu se zatim poklonio Josif, a zatim i pastiri koje su o božanskom roždestvu obavestili anđeli, pevajući: "Slava na visini Bogu i na Zemlji mir, među ljudima dobra volja".
POREKLO ISUSOVOG IMENA
Ime Isus, po tumačenju teologa, izvodi se iz jevrejske reči Jošua, koja znači spasitelj, a Hristos  znači pomazani (pomazanik) i označava lice Bogom određeno za poseban zadatak.

Prvi dan Božića je uvek 7. januara. Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima, puca se iz pušaka i prangijai objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja.

Domaćin i svi ukućani oblače najsvečanije odelo, i odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju. Posle službe ucrkvi se prima nafora i prvo se ona uzima na Božić. Ljudi se pozdravljaju rečima: “Hristos se rodi!” i otpozdravljaju: “Vaistinu se rodi!”

Valja napomenuti da se ovako pozdravlja i govori sve od Božića do Bogojavljenja. Kada domaćin dođe kući izcrkve, pozdravi sve ukućane sa ovim radosnim božićnim pozdravom, i oni mu otpozdrave ljubeći se međusobno ičestitajući jedni drugima praznik.

Položajnik

Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi specijalni gost, koji se obično dogovori sa domaćinom, a može biti i nekislučajni namernik, i on se posebno dočekuje u kući, i zove se položajnik.

Položajnik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta. Otvara vrata našporetu ili peći, ranije na ognjištu, džara vatru i govori zdravicu:

“Koliko varnica, toliko srećica, Koliko varnicatoliko parica (novca) Koliko varnica toliko u toru ovaca, Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, Koliko varnica,toliko gusaka i piladi, A najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj”.

Položajnik simbolički predstavlja one Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu napoklonjenje. Domaćica posle toga posluži položajnika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovek, koji na Božić, i za celu narednu godinu donosi sreću u kuću.

Česnica

Rano ujutro na Božić, domaćica zamesi testo od kojeg peče pogaču, koja se zove česnica. U nju se stavlja zlatni,srebrni ili obični novčić, odozgo se bode grančicom badnjaka, i ta česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić.Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto gde je već postavljen Božićni ručak. Domaćin od pečenice za Božićseče najpre levu plećku, glavu i deo od rebara. Kada svi stanu za sto, domaćin zapali sveću, uzima kadionicu,okadi ikone, kandilo i sve prisutne, preda nekom mlađem kadionicu koji kadi celu kuću. Ukoliko neko zna pevabožićni tropar, a ako ne, čita se “Oče naš” naglas. Kad se molitva završi pristupa se lomljenju česnice. Česnica seokreće kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi. Ona se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana Onaj kodobije deo česnice u kojoj je novčić, po narodnom verovanju, biće srećan cele te godine. Kada se završi lomljenječesnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sedaju za trpezu.

Božićna pečenica

Prema narodnim običajima, jedna vrsta žrtve koja se prinosi Bogu i vuče korene iz vremena verovanja prehrišćanstva, a pominje se i u starozavetnim knjigama. Poreklo je sigurno iz vremena mnogoboštva, a Crkva je ovaj običaj prihvatila i blagoslovila, sa obrazloženjem da posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jaka i mrsna hrana dobro dođe.

Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još priprema pečenu ćurku, gusku ili kokoš. 

Božić u urbanoj sredini

Postavlja se pitanje kako slaviti Božić danas, u izmenjenim uslovima života, naročito u urbanim sredinama, gdenema ni vatre ni ognjišta, šume, drveća i gde je nemoguće na visoke spratove podizati veliko drvo i slamu. Srbi suB ožić, isto kao i krsnu slavu, slavili u teškom ratnim uslovima u rovu, na straži, na frontu, tim pre ga je lakše slavitiu svetlim, prostranim, toplim i komfornim stanovima, u gradskim sredinama Umesto velikog drveta u crkvi se uzme osvećena grančica badnjaka i slame.

Izvor: Južna Srbija, Narodni.net

 

 

 

]]>
Mon, 7 Jan 2019 08:30:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/89275/mir-bozji-hristos-se-rodi.html
Porodila se žena koja je već 10 godina u komi! Tvrdnja osoblja je šokantna! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147230/porodila-se-zena-koja-je-vec-10-godina-u-komi-tvrdnja-osoblja-je-sokantna.html Policija je pokrenula istragu zbog tvrdnji da se žena iz Feniksa u Arizoni koja je već 10 godina u komi porodila. Više saznajte u prilogu iz vesti.

]]>
Sun, 6 Jan 2019 11:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147230/porodila-se-zena-koja-je-vec-10-godina-u-komi-tvrdnja-osoblja-je-sokantna.html
Tajna ćerka Klinta Istvuda: Majka je dala na usvajanje, oca upoznala nakon 34 godine http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147164/tajna-cerka-klinta-istvuda-majka-je-dala-na-usvajanje-oca-upoznala-nakon-34-godine.html Priču o njegovoj tajnoj ćerki prvi put je otkrio Patrik Mekgiligan, koji je pisao biografiju Klinta Istvuda.

Da joj je otac glumačka legenda Klint Istvud danas 64-godišnja Lori Mari saznala je pre nekih 30 godina, kada je krenula u potragu za svojim biološkim roditeljima. Naime, njena majka ju je, kao bebu, dala na usvajanje, a slavni glumac nije ni znao da ona postoji.

Baš kao da je reč o nekom scenariju za filmski hit, Lori Mari je uspela da stupi u kontakt sa slavnim 88-godišnjim oskarovcem, a sve nakon toga postalo je idealno - otac i ćerka su se neverovatno zbližili, zajedno uživaju igrajući golf, a često i zajedno odlaze na porodične odmore.

Lori Mari se pojavila zajedno sa svojih sedmoro mlađih braće i sestara na premijeri najnovijeg filma Klinta Istvuda, "The Mule", u Los Anđelesu, a okupljenim fotografima se, kada su joj zatražili ime kako bi je potpisali ispod fotografije, predstavila kao Lori Istvud.

Priču o njegovoj tajnoj ćerki prvi put je otkrio Patrik Mekgiligan, koji je pisao biografiju Klinta Istvuda. Upravo on je rekao kako je majka Lori Mari imala vezu sa slavnim glumcem u doba kada je on bio veren sa kasnije prvom suprugom Megi Džonson. Veza je okončana, a nedugo nakon toga je dotična dama, čiji identitet nije otkriven, saznala da je trudna. Nakon što je rodila Lori, dala ju je na usvajanje bračnom paru iz Sijetla.

"Sve to dogodilo se pre nekih 30 godina, a Lori je zaista želela da sazna ko su njeni biološki roditelji, stoga je angažovala profesionalce da joj pomognu u potrazi. Kada su napokon pronašli krštenicu, njena biološka majka je u rubriku otac napisala - Klint Istvud. On, kako se kasnije saznalo, nije ni znao da mu je ljubavnica bila trudna", otkrio je izvor blizak porodici, ali detalje o tome kako je Lori stupila u kontakt sa svojim ocem nije precizirao.

Ipak, saznalo se kako njena biološka majka nije želela da ima nikakav kontakt s njom, što je Lori šokiralo. S druge strane, vest da mu je ona tajna ćerka iznenađeni Klint Istvud prihvatio je i više nego dobro.

A da su se zaista zbližili i pokušavaju da nadoknade sve propuštene godine, vidljivo je već na fotografijama iz 2004. godine, kada je na dodeli Oskara Lori snimljena u limuzini zajedno s očevom drugom suprugom Dinom, ali i na crvenom tepihu, gde je čvrsto držala za ruku njegovu majku, svoju baku Rut Vud.

Iako su se odmah pojavile spekulacije kako Lori zapravo želi da iskoristi slavu i novac svog poznatog oca, to je odmah demantovano na najbolji mogući način - time da njegova najstarija ćerka apsolutno ništa ne želi da priča o Klintu Istvudu i porodičnim vezama. Ona svoj privatni život čuva od interesa javnosti, a čak su i stanovnici gradića Lejkvud, gde živi s porodicom, tu informaciju skrivali od medija.

"Svi u Lejkvudu znaju da joj je Klint Istvud otac, i to znaju već dvadesetak godina, iako ona o tome nikada nije pričala. Nikada se ne predstavljala kao Lori Istvud", otkrio je izvor dodavši kako su i njena deca, Lovel Tomas IV i Kelsi, upoznali svog dedu, no time se nikome ne hvale.

"Sve što mogu da kažem je da je on divan otac mojoj majci, ali i prema meni i našoj porodici", komentarisao je kratko Lovel Tomas IV, Istvudov unuk. Sama Lori danas je poprilično imućna, ali ne zahvaljujući svom ocu, već suprugu Lovelu Tomasu III Mariju.

Osim velikog imanja u Lejkvudu, poseduju golf teren u Kaliforniji, ali i kuću na havajskom ostrvu Mauiu, gde su Klint Istvud i njegova bivša supruga Dina često zajedno s porodicom odmarali.

Izvor: tportal.hr

]]>
Sun, 6 Jan 2019 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147164/tajna-cerka-klinta-istvuda-majka-je-dala-na-usvajanje-oca-upoznala-nakon-34-godine.html
Kristijan Bejl bračnu sreću našao sa Srpkinjom zbog koje je odbacio porodicu http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147167/kristijan-bejl-bracnu-srecu-nasao-sa-srpkinjom-zbog-koje-je-odbacio-porodicu.html Holivudski glumac Kristijan Bejl već 18 godina je u braku sa Sandrom Blažić, američkom agentkinjom srpskih korena. Sandra, čije je pravo ime Srboslava, dete je srpskih emigranata koji su krajem šezdesetih godina otišli u Ameriku i koja mu je vratila veru u ljubav i brak.

Zbog loših odnosa u svojoj porodici u kojoj nijedan brak nije uspeo, Kristijan se zaklinjao da se nikada neće oženiti.

"Nikad nisam planirao da se oženim. U mojoj porodici svi su razvedeni pa nisam imao zdravo mišljenje o braku", rekao je pre fatalnog susreta sa Sibi.

Ona je bila asistentkinja Vinoni Rajder. Usledila je kratka romansa, posle koje su se Sibi i Kristijan venčali tajno u Las Vegasu 2000. godine.

Par ima dvoje dece, 13-godišnju ćerku Emelin i 4-godišnjeg sina Džozefa.

Iako je glumac pronašao ljubav svog života, njegova porodica nije bila srećna njegovim izbor.

Svađa sa sestrom i majkom je toliko eskalirala da ih je Kristijan jednog dana izbacio iz hotelske sobe i odrekao ih se zbog Sibi. On je tada nekoliko sati proveo u pritvoru u londonskoj policij.

"Ne znam šta mu je bilo te večeri. Urlao je bez razloga na nas, a njegova supruga Sandra koju sam srela nekoliko puta je to sve ćutke posmatrala. Kristijan nam mnogo nedostaje, ali on ne odgovara na naše pozive, mejlove i rođendanske čestitke. Čak je i nekoliko puta promenio broj telefona da mi ne bismo mogli da stupimo u kontakt sa njim. Na Guglu tražim njegove slike kako bih videla kako je“, rekla je nakon svega njegova majka.

"Moja supruga je veoma jaka žena. Ona je neverovatno snažna i otresita i ne trpi bilo kakve gluposti i zato je volim. Moje ponašanje kod kuće zavisi od toga koju ulogu trenutno igram, ali Sibi se to sviđa i misli da je to zaista kul. Možete to posmatrati na dva načina. S jedne strane, neko bi rekao: 'Jadna žena, naterana je da se nosi sa tim', a opet možete i da joj zavidite i kažete: 'Kakva srećnica, u isto vreme može da bude sa toliko različitih muškaraca'", izjavio je Kristijan Bejl.

Za glumca kažu da je nezgodne, prgave naravi i da Sibi nije lako dok pokušava da pronađe načine da smiri svog supruga.

Sandra i Kristijan decu uče da govore srpski jezik, a svakog Uskrsa idu u Crkvu Svetog Ilije u Los Anđelesu.

Izvor: superzena.b92.net

]]>
Sat, 5 Jan 2019 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/147167/kristijan-bejl-bracnu-srecu-nasao-sa-srpkinjom-zbog-koje-je-odbacio-porodicu.html