Prva Srpska Televizija :: Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/rss.html Manekenka na pisti dojila bebu, a evo kako je publika reagovala! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/138006/manekenka-na-pisti-dojila-bebu-a-evo-kako-je-publika-reagovala.html "Ne mogu da verujem da sam na naslovnim stranama sa svojom devojčicom zbog nečega što radim svaki dan"

"Ne mogu da verujem da sam na naslovnim stranama sa svojom devojčicom zbog nečega što radim svaki dan. Zahvalna sam što možda mogu da doprinesem da se dojenje prihvati kao nešto normalno i da mogu da pokažem drugim ženama da sve to mogu da rade", poručila je Martin.

Ona je rekla da je njena ideja i poruka bila da je ona majka i da hrani dete hodajući.

"Prošle večeri bilo je još žena koje su zaslužile da budu na naslovnim stranama. Sve smo mi sposobne za multitasking", rekla je za Yahoo, a prenosi Superžena.

Ova manekenka bila je u društvu posebnih žena, kao što su dvadesetdvogodišnja paraolimpijka u snow boardingu Bren Hackabi, žena koja se priključila vojsci i jednu koja se izlečila od raka.

Martin je izabrana u 16 finaliskinja koje su nosile reviju, a komentari su skoro svi pozitivni i ukazuju na to da upravo tako izgleda život savremenih žena.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/138006/manekenka-na-pisti-dojila-bebu-a-evo-kako-je-publika-reagovala.html
Kad su ovce za medalju, onda je red da imaju i fejsbuk profil http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137956/kad-su-ovce-za-medalju-onda-je-red-da-imaju-i-fejsbuk-profil-.html Slavica Mirković je nekada bila šef veleprodaje u jednoj firmi, a sada se posvetila stočarstvu i kaže da je lakše raditi sa ovcama nego sa ljudima.. Njene ovce su posebna vrsta, prave su buce imaju bar 120 kilograma. Za takve brojke stigla su i priznanja i pehari. Ipak, Slavica na moderan način pristupa svom poslu. Ona je otvorila posebnu fejsbuk stranicu svojim ovcama i svojoj farmi i to joj mnogo pomaže u radu.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137956/kad-su-ovce-za-medalju-onda-je-red-da-imaju-i-fejsbuk-profil-.html
BRAVO SRBIJO Maloj Teodori smo spasili život! Ona je sada kod kuće i ima jednu poruku sa sve nas http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137936/bravo-srbijo-maloj-teodori-smo-spasili-zivot-ona-je-sada-kod-kuce-i-ima-jednu-poruku-sa-sve-nas.html Za samo pet dana prikupljen je novac za lečenje male Teodora Vranješević. Iako se isprva činilo da će novca biti i više nego što je potrebno, pred samu operaciju Teodorino stanje se pogršalo. Na svu sreću, na kraju je sve prošlo kako treba. Ekipa Prve televizije bila je u domu Vranješevića i razgovarali smo sa Teodorom i njenim roditeljima...

]]>
Tue, 17 Jul 2018 08:52:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137936/bravo-srbijo-maloj-teodori-smo-spasili-zivot-ona-je-sada-kod-kuce-i-ima-jednu-poruku-sa-sve-nas.html
Jedna obična prodavnica je žila kucavica sela: Kažu kada je ne bi bilo, ne bi bilo ni života! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137746/jedna-obicna-prodavnica-je-zila-kucavica-sela-kazu-kada-je-ne-bi-bilo-ne-bi-bilo-ni-zivota.html U jednom prodavnici i ispred nje dešavaju se najbitnije stvari u ovom selu. Sreću se meštani, oni koji su preostali, druže se, razgovaraju, svađaju, i šta bi drugo nego da uz razgovor popiju pivce. "Seoska prodavnica je život jednog sela. Ako je nemate, nema ni života“, kaže jedan od njih. A koliko je živopisna seoska prodavnica, uverite se sami.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137746/jedna-obicna-prodavnica-je-zila-kucavica-sela-kazu-kada-je-ne-bi-bilo-ne-bi-bilo-ni-zivota.html
Kao dete je čuvao koze među vukovima na Velebitu, a danas se bori za zlato na Svetskom prvenstvu! (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137860/kao-dete-je-cuvao-koze-medju-vukovima-na-velebitu-a-danas-se-bori-za-zlato-na-svetskom-prvenstvu-video.html Danas je jedan od najboljih fudbalera na svetu, a da njegov put do uspeha nije bio ni najmanje lak svedoči ovaj video...

Luka Modrić danas je jedan od najboljih fudbalera na svetu, a njegova životna priča zainteresovala je medije i fudbalske fanove širom sveta koji pokušavaju da iskopaju što više detalja o najboljem hrvatskom fudbaleru u istoriji. Internetom se proširio video objavljen prošle jeseni na Jutjubu, a na kojoj je uhvaćen petogodišnji Luka Modrić kako čuva koze na Velebitu.

Materijal je snimio Pavle Balenović pre 28 godina na Velebitu u zadarskom zaleđu, dok je snimao dokumentarac o vukovima, a tamo je u to vreme s porodicom živeo petogodišnji Luka.

Video pogledajte OVDE. Modrić se pojavljuje nekoliko sekundi nakon drugog minuta.

Autor Pavle Balenović detaljno je opisao događaj, a njegov komentar videa izmeđuostalog je naveo:

"...Grga koji je, nakon školovanja, ostao kod kuće nastavivši tradicionalni način života na planini, često mi se pridružio lutanjima divljinom. Spomenuo je slučajeve kada su im koze i ovce nestajale preko noći. Uhvaćene od vukova. Dole južno na samom starom putu nalazila se kuća Modrića (Jasenice). Jedne sam večeri sreo Stipu. Zbog čestog gubitka svetla dok smo razgovarali, zbog labavih, žičanih kontakata na akumulatoru koji je koristio u sobi, dao sam mu svoju lampu za akumulator. Taj mali poklon bio je dovoljan za početak našeg prijateljstva. Godinu dana kasnije snimili smo scene za moj dokumentarni film o vukovima. Ideja je bila rekonstruisati česte napade na stoku držanu na planini od leta do prvog snega. Odavno je čovek u tim krajevima zauzeo stanište vuka i oterao mu njegov prirodni plen. Da bi preživeo, vuk je počeo da otima ljudsku imovinu, stoku koja je tamo bila uzgajana u priličnom broju. Uprkos svemu nije bilo rata između vuka i čoveka. Očekivalo se da treba ostaviti nešto i za vukove. Ali to je stvorenje ipak smatrano štetočinom, što je uzrokovalo istrebljenje na mnogim područjima. Moja je namera bila da doprinesem boljem razumevanju vukova i promeni negativnog stava prema njima. Činilo se da i Stipe misli isto. Tako smo organizovali i snimili planiranu epizodu. Životinjama koje su se koristile tokom snimanja nije nanesena nikakva bol.

Porodica Modrić, bili su pristojni i dobri ljudi. Posetio sam ih kad god bih odlazio da snimam divlje životinje, prirodu i život u planinama. Tako sam snimio i prijatelja i njegovog sina koji su prikupljali stado koza, zatvarajući tor i neke planirane scene za film. Ubrzo nakon 1990. godine rat je uništio njihov dom. Sve se odjednom promenilo i više ih nisam video. Otišli su kao i mnogi ljudi iz tog kraja. I onda sam tek pre samo nekoliko godina dobio informacije o tome ko je mali dečak koji je pomagao ocu u mojoj epizodi.

Taj dečak postao je poznati hrvatski fudbalski igrač Luka Modrić. Čitao sam kako je ostvario svoj dečački san. Ovaj snimak nije video (snimljene 1989. -1990.) jer je sada prvi put objavljen...

Luka Modrić, koji je najranije detinjstvo proveo u staništu vukova i sve mlađe generacije nakon njega moraju biti ponosni na tu činjenicu", navodi autor.

Izvor: Index.hr

]]>
Sun, 15 Jul 2018 07:50:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137860/kao-dete-je-cuvao-koze-medju-vukovima-na-velebitu-a-danas-se-bori-za-zlato-na-svetskom-prvenstvu-video.html
Teška životna priča slavnog fudbalera! Sad kad je poznat, roditelji bi ponovo da budu u kontaktu s njim http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137755/teska-zivotna-prica-slavnog-fudbalera-sad-kad-je-poznat-roditelji-bi-ponovo-da-budu-u-kontaktu-s-njim.html Sada kada je slavan i bogat, biološki roditelji Delea Alija na sve načine pokušavaju da stupe u kontakt sa njim, iako nisu bili uz njega kada mu je to bilo najpotrebnije

Na fotografiji koju je engleski reprezentativac Dele Ali (22) objavio nakon pobede nad Švedskom naizgled je sve uobičajeno: pored njega njegovi roditelji, Alan, Sali, brat Hari i devojka Rubi. Ali ipak nije sve kako se čini. Naime, ne radi se o njegovim pravim roditeljima već ljudima koji su ga usvojili nakon što mu je majka alkoholičarka otežavala treniranje fudbala, piše Daily Mail.

Engleskog fudbalera kao tinejdžera je nezvanično usvojila porodica Hikford. Sam Dele retko komentariše svoju porodičnu situaciju, kaže tek da je vrlo "komplikovana".

Njegova biološka majka Deniz živi u Milton Kejnsu, a otac Keni u Hjustonu u Teksasu. Ali Dele već neko vreme ne živi ni s majkom ni s ocem, već s porodiciom koju je sam odabrao i koja ga je uvek podržavala na njegovom putu do vrha svetskog fudbala.

Pre dve godine čak je izbacio prezime Ali jer s njim naprosto nije mogao da se poistoveti, pa mu na dresu sada piše samo Dele.

Rođen je 1996. u porodici Engleskinje Deniz i nigerijskog biznismena Kehinde "Kenija" Alija. Par se ubzo rastao, a Keni je preselio u SAD.

Deniz je već imala dve ćerke iz dve prethodne veze, a sedam godina nakon Deleovog rođenja, dobila je još jednog sina s četvrtim partnerom. Ali i ta veza je ubrzo propala.

U intervjuu koji je dao 2016. Dele o svom mlađem bratu priča s neskrivenom ljubavlju i kaže da je on uvek bio "njegov mali privezak". Ali kad govori o ostatku porodice, jednostavno kaže da je ta situacija prilično komplikovana.

U jednom trenutku se s ocem preselio u Nigeriju. Njegova majka kaže da je to bilo kad je imao pet godina, ali otac Keni tvrdi da mu je bilo devet godina. Bilo kako bilo, mali Dele je već rano pokazao veliki talenat u baratanju loptom. S 11 godina živeo je ponovo u Engleskoj i svaki slobodni trenutak provodio igrajući fudbal na ulici.

"U blizini je bio jedan parking gde sam se igrao s prijateljima. Postavili smo bicikle tako da su služili kao stative. Mislim da se to još uvek može prepoznati u mojoj igri danas. Na Jutjubu sam gledao razne trikove s loptom i kasnije ih uvežbavao", kaže Dele.

U klubu City Colts i kasnije MK Donsu, njegov talenat je primetio trener Majk Dav.

"Imao je vrlo teško detinjstvo i te formativne godine bile su presudne za njegovu otpornost. Zbog toga uopšte nema straha. Ništa ga ne brine", kaže Dav.

Najbolji školski prijatelj bio mu je Hari Hikford, a povezala ih je ljubav prema fudbalu. Ali Deleova majka upala je u probleme. Počela je previše da pije i situacija u njihovom domu postala je prilično haotična. Često nije mogao da dođe na treninge.

Kad mu je bilo 13 godina, pojavilo se rešenje: preselio se u dom Hikfordovih, nekih desetak kilometara od njegove kuće. U početku je tri dana nedeljno odlazio kod Hikfordovih na čaj, a nakon nekog vremena je počeo tamo i da spava. Živeo je tamo pet dana nedeljno, a majku je posećivao vikendima, ali i to se ubrzo proredilo, pa je kući dolazio tek jednom mesečno ili ređe.

Deniz, koja sada radi kao čistačica, kaže da je odluka da ga pusti da živi s Hikfodovima za nju bila veoma bolna, ali, pokazalo se, ispravna.

"Morala sam da ga pustim kako bi imao bolju budućnost. Srce mi se slamalo, ali to je bila prava odluka", rekla je Deniz.

"Znala sam da može da ispuni svoj san o igranju fudbala jedino ako bude živeo s drugom porodicom. Bilo mi je jako teško da pustim sina, ali ispalo je da je to za njega bio spas. Sva deca u Daleovoj okolini su pušila, svađala se i krala, pa sam se bojala da će povući i njega.

Dale se s tim slaže.

"Već kao vrlo mali, upao sam u loše društvo. Fudbal je bio sjajan način da sve to ostavim iza sebe. Imao sam sreće što sam upoznao ljude koji su mi pomogli u najtežim trenucima i pomogli mi da izrastem u osobu kakva sam danas."

Svoje biološke roditelje nije video otkako je potpisao za Totenhem 2015. godine.

Daleova majka Deniz prošle nedelje se požalila medijima da je jako boli taj jaz između njih, da redovno prati sve utakmice prvenstva, ali da su svi njeni pokušaji da stupi u kontakt sa sinom odbijeni.

I Daleov otac je došao iz SAD-a kako bi video sina, ali ni on nije uspeo.

"Jako me boli to što ne mogu ni da ga vidim, ni da razgovaram s njim. Dale je navodno rekao svojoj sestri da me nikad nije bilo dok je odrastao, ali ja to svejedno ne mogu da razumem. Živeo je sa mnom godinama i uvek sam bio tu za njega i u emocionalnom i u finansijskom smislu."

Dale je ipak ostao u kontaktu sa svojim polusestrama, Barbarom i Beki. Svojoj porodici je uvek finansijski pomagao, ali u jednom trenutku je osetio da mora da prekine sve veze.

U međuvremenu je postao još povezaniji s Hikfordovima. Sve donedavno živeli su zajedno u predgrađu Milton Kejnsa, a kad je zabio svoj prvi međunarodni gol u prijateljskoj utakmici protiv Francuske, Hikfordovi su ga odveli na sladoled.

Hari Hikford, kog Dele zove bratom, sada je njegov menadžer. Njih dvojica čak i žive zajedno u 2,25 miliona vrednoj kući u Hertfordširu.

Harijev otac Alan, u međuvremenu je postao direktor firme "Dele Alli Promotions Limited" koja brine o Deleovoj zaradi od raznih sponzorstava. 2017. godina kompanija je zaradila više od milion funti, a godinu dana ranije oko 250.000.

Dele poseduje 50 odsto deonica kompanije, a Alan i Sali po 25 odsto. Ali Alan osim te kompanije, uspešno vodi još četiri nevezane za fudbal.

Iako se zvanično usvajanje nikad nije dogodilo, Dele Hikfordove smatra svojim roditeljima. Mark Robinson, menadžer bivšeg Deleovog kluba MK Dons, kazao je da su Alan i Sali fenomenalni i da sjajno vode i podržavaju mladog Delea.

U poslednje vreme priča se o Deleovom prelasku u Real Madrid koji je navodno za njega ponudio 50 miliona funti.

Dele je u međuvremenu postao tipični fudbaler: voli video igrice, vozi skupoceni Bentli i izlazi s manekenkom Rubi Me (23).

Kao i mnogi drugi sportisti, vrlo je sujeveran. I dalje nosi iste štitnike koje je nosio kad mu je bilo 11 godina, a kad obuva kopačke, uvek prvo obuje desnu.

Čelnik MK Donsa, Pit Vinklmen, kaže da je jako ponosam na Delea.

"Kad pogledate kako je težak život imao i kakvu je snagu uspeo da pronađe, iskreno verujem da bez fudbala ništa od toga ne bi bilo moguće. Sva zasluga pripada Deleu. On je taj koji je iskoristio sve šanse."

I Dele se slaže s tim: "Još kao mali sam naučio da ništa nije zagarantovano. Uspeo sam u nameri da mi fudbal bude posao, ali za sve u životu se treba boriti."

Izvor: jutarnji.hr

]]>
Sat, 14 Jul 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137755/teska-zivotna-prica-slavnog-fudbalera-sad-kad-je-poznat-roditelji-bi-ponovo-da-budu-u-kontaktu-s-njim.html
Majka je objavila šokantne fotografije kako bi sve roditelje upozorila na jednu obavezu! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137828/majka-je-objavila-sokantne-fotografije-kako-bi-sve-roditelje-upozorila-na-jednu-obavezu.html Njene savete bi trebalo ozbiljno shvatiti! Pogledajte zbog čega.

Jedna mama iz Jorkšira, objavila je sinovljenu šokantnu fotografiju i objasnila svim roditeljima zašto je obavezno da deca nose kacigu tokom vožnje bicikle, piše Storytrender.com, a prenosi Blic.

Viki Rejli je objavom ove fotografije uputila apel roditeljima širom sveta. Njen sin Džek (13) pao je jednog dana sa bicikla i umalo je umro u rukama policajke koja ga je pronašla na ulici u blizini njegove kuće.

Dečak se vozio sa prijateljima kada je u jednom trenutku pao, udario glavu i pao u nesvest. Prilikom te nesreće, Džek je doživeo ozbiljnu fakturu lobanje, samo zato što nije nosio kacigu.

Karen Stanton, koja je policajka već 16 godina, bila je van dežurstva u šetnji sa svojom 10-godišnjom ćerkom kada je ugledala stravičnu scenu na putu. Odmah je pritrčala u pomoć dečaku i bila uz njega sve dok nisu stigle policija i Hitna pomoć.

- Kada mi je suprug rekao da moram da dođem kući, znala sam da je nešto ozbiljno. Kako sam se približavala kući tako je bilo sve više i više ljudi, puno policijskih automobila i vozila Hitne pomoći, pa čak i helikopter. A onda sam ugledala Džeka. Bio je na nosilima, prekriven krvlju. Mislila sam da sam ga izgubila. U tom trenutku mislila sam da će srce da mi se raspukne na milion komada - rekla je Viki za "Stori treneder".

Pošto mu je život bio ugrožen, helikopterom je prevezen u bolnicu. Imao je operaciju za operacijom, ali uspeo je da se izbori.

- Kada mi je lekar pokazao rengenske snimke, nisam mogla da verujem i pomisila sam "Bože, kako je on ovo preživeo". Džek je mamim veliki borac. Iako je on dobro, vreme će pokazati da li je ova povreda ostavila neke posledice. Ipak sam srećna. Moglo je da bude mnogo gore. Da mogu da vratim vreme, on ne bi skidao kacigu, ali... U ovom trenutku ne znam da li bih pustila ijedno dete da vozi bicikl, ali ono što znam, sigurno bi bili zaštićeni - dodala je ona.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 16:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137828/majka-je-objavila-sokantne-fotografije-kako-bi-sve-roditelje-upozorila-na-jednu-obavezu.html
Nečista krv mora se ukloniti iz tela da bi ono bilo zdravo, suština je hidžame, alternativnog načina lečenja http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137805/necista-krv-mora-se-ukloniti-iz-tela-da-bi-ono-bilo-zdravo-sustina-je-hidzame-alternativnog-nacina-lecenja.html Poboljšava krvotok, stimuliše rad jetre, slezine, leči bolesti probarnom sistema, odlična je preventiva moždanog udara. Hidžama je lek koji su anđeli preporučili, kažu oni koji je primenjuju. Sama hidžama znači izbacivanje nečistog iz tela, nečiste krvi, čestica između kostiju i kože. Sve to što se tu sakupi onemogućava noramalan rad organizma kaže sagovornik Exploziva Hadis Dazdarević, al-hadžam. Kako se sprovodi hidžama, pogledajte u prilogu.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137805/necista-krv-mora-se-ukloniti-iz-tela-da-bi-ono-bilo-zdravo-sustina-je-hidzame-alternativnog-nacina-lecenja.html
Proveramo jednu od ulcinjskih legendi vezanu za čuvenog pisca „Don Kihota“ Servantesa http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137743/proveramo-jednu-od-ulcinjskih-legendi-vezanu-za-cuvenog-pisca-don-kihota-servantesa.html Prema lokalnoj priči grada Ulcinja, Servantes, čuveni pisac romana „Don Kihota“ robovao je u baš u ovom gradu. Ekipa Exploziva proverava ovu legendu i ispreda zanimljivu priču o gradu i piscu koju sigurno niste znali.

]]>
Thu, 12 Jul 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137743/proveramo-jednu-od-ulcinjskih-legendi-vezanu-za-cuvenog-pisca-don-kihota-servantesa.html
Danas je PETROVDAN: Jedno narodno verovanje posebno važi za devojke! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137736/danas-je-petrovdan-jedno-narodno-verovanje-posebno-vazi-za-devojke.html Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja.

Petrovdan se smatrao kalendarskom granicom u godini, kao jedan od ključnih datuma letnjeg ciklusa praznika, i često se povezuje s Ivanjdanom. Obeležava promene u prirodi koje donose sledeće godišnje doba i hladnije vreme, piše Žena.blic.

Sveti apostol Petar je bio ribar koji je prvi izrazio svoju veru u Hrista i njegovo učenje, pripovedao je i stvorio neka od prvih uporišta nove vere. U narodu se veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) i da on ima ključeve od raja.

Sveti apostol Pavle je bio farisej, ali kada je upoznao Hristovo učenje, prihvatio ga je i postao jedan od njegovih najvećih propovednika i teologa. Obojicu je u Rimu pogubio car Neron.

Sve devojke koje su 7. jula posadile žito danas gledaju kako je izraslo i, ako su izrasle klice koje su se savile kao prstenovi, ove godine će se sigurno udati.

Na Petrovdan se ne radi u polju i ne počinju se nikakvi teži fizički poslovi.

Ranije se verovalo da se do Petrovdana jabuke ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve. Taj običaj se vezuje za verovanje da na Petrovdan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu.

Zbog toga se na današnji dan u nekim krajevima Srbije nose jabuke na poklon prvim susedima, a neki ih nose i u crkvu na osvećenje. U nekim krajevima deca sa zapaljenim lilama idu od kuće do kuće i domaćini im dele darove.

Većina žena se prihvati i spremanja kolača sa jabukama. To nisu bilo koje jabuke, već posebna sorta koja dozreva oko ovog praznika i naziva se petrovača.

]]>
Thu, 12 Jul 2018 10:22:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137736/danas-je-petrovdan-jedno-narodno-verovanje-posebno-vazi-za-devojke.html
„Ne želim na abortus, ali suprug me tera pošto mi je treća ćerka“ http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137656/ne-zelim-na-abortus-ali-suprug-me-tera-posto-mi-je-treca-cerka.html Istraživanje je pokazalo je da su među ženama na severu Crne Gore česti abortusi ako utvrde da nose bebu ženskog pola. U patrijarhalnoj sredini, reč muškarca, muža je poslednja, a oni žele muškog potomka. To potkrepljuju i statistički podaci, a šta o tome svedoče sami građani, žena koja je želela zbog sopstvene bezbednosti da bude zaštićenog identiteta, ali i muški sagovornici Exploziva.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137656/ne-zelim-na-abortus-ali-suprug-me-tera-posto-mi-je-treca-cerka.html
Ivan Karadžić spasava decu iz pećine u Tajlandu: Još dva dana da se spasu preostali mališani! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137645/ivan-karadzic-spasava-decu-iz-pecine-u-tajlandu-jos-dva-dana-da-se-spasu-preostali-malisani.html Ivan Karadžić, spasilac naše gore list Ivan Karadžić učestvuje u spasavanju mališana zarobljenih u pećini u Tajlandu. Kako su spaseni mališani, da li oni koji su i dalje zarobljeni imaju dovoljno hrane i vode ali i šta naši spasioci kažu o ovoj situaciji poslušajte u prilogu iz Jutra sa Natašom.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 10:26:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137645/ivan-karadzic-spasava-decu-iz-pecine-u-tajlandu-jos-dva-dana-da-se-spasu-preostali-malisani.html
Dečak iz najtužnijeg Čaplinovog filma imao je još tužniju životnu priču (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137619/decak-iz-najtuznijeg-caplinovog-filma-imao-je-jos-tuzniju-zivotnu-pricu-video.html Mali Džeki Kugan imao je samo šest godina kad je postao zvezda nemog filma "Dečak" (The Kid) iz 1921. godine, glumeći uz legendarnog Čarlija Čaplina.

Čarli ga je otkrio dok je nastupao u "Orfeum teatru", jednom od najpoznatijih pozorišta u Los Anđelesu, i tada je počela njegova filmska karijera.

Nakon što se proslavio nastupajući uz veliku zvezdu, mali Džeki je zaradio čak četiri miliona dolara, ali od toga nije imao velike koristi. Novac su potrošili njegova majka i očuh, koji su njegovo bogatstvo rasipali na luksuzan život.

U novembru 1938. godine njegov bliski prijatelj Bruk Hart otet je i ubijen. Kad su njegovi ubice završile u zatvoru, ljutita rulja je provalila u njihovu ćeliju, linčovala ih i obesila u obližnjem parku. Džeki je, takođe, učestvovao u linču.

Samo godinu dana kasnije, u njegovom životu je usledila velika tragedija. Njegov otac i najbolji prijatelj Džunior Darkin, poginuli su u teškoj saobraćajnoj nesreći, u kojoj je Džeki bio jedini preživeli.

Kada je napunio 21 godinu, otkrio je da su njegova majka i očuh spiskali većinu novca koji je on zaradio, zbog čega je za finansijsku pomoć morao da moli Čarlija Čaplina.

Tada je odlučio da tuži rođenu majku i njenog supriga. Iako je dobio presudu, Kugan nije mnogo profitirao od nje. Kako je veliki deo novca već bio potrošen Džekiju je ostalo oko 126.000 dolara, što je u poređenju sa četiri miliona mala suma.

Ova pravna bitka je, međutim, privukla toliko pažnje, da je 1939. godine u Kaliforniji donet novi zakon da ciljem da zaštiti decu glumce. Taj zakon je obezbedio da 15 odsto zarade deteta glumca mora da se izdvaja na stranu, što je iznos koji deca mogu da koriste kada postanu punoletna. Taj pravni akt dobio je ime "Kuganov zakon".

Izvor: b92.net

]]>
Tue, 10 Jul 2018 08:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137619/decak-iz-najtuznijeg-caplinovog-filma-imao-je-jos-tuzniju-zivotnu-pricu-video.html
Ovaj deka je svoju voljenu ženu "poveo" na more, ali će vam priča ipak slomiti srce... http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137622/ovaj-deka-je-svoju-voljenu-zenu-poveo-na-more-ali-ce-vam-prica-ipak-slomiti-srce.html Fotografija je izazvala more reakcija na društvenim mrežama...

Snimak starijeg čoveka koji sedi na plaži u italijanskoj Gaeti pored uramljene fotografije svoje žene, objavio je na Fejsbuku vlasnik jednog restorana. "Razumem ga, i ja sam izgubio nekoga koga sam veoma voleo, teško je kad morate da nastavite život sami", napisao je u objavi na Fejsbuku Đorđo Mota, vlasnik obližnje picerije, a prenosi N1.

Kako je naveo, penzioner danima dolazi na obalu noseći uramljenu fotografiju svoje žene, naslanja je na zidić, a zatim plače jer ona više ne može da vidi i oseti more.

"Danima već dolazi ovaj divan čovek, sa najvećom svojom ljubavlju, video sam ga da plače i mislim da se takvi ljudi više ne rađaju. Veliki zagrljaj tom velikom čoveku", napisao je taj Italijan.

Fotografija je odmah podstakla brojne korisnike društvenih mreža da je podele i ostave komentar, saosećajući sa ovim čovekom.

]]>
Mon, 9 Jul 2018 15:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137622/ovaj-deka-je-svoju-voljenu-zenu-poveo-na-more-ali-ce-vam-prica-ipak-slomiti-srce.html
Izgleda kao mučenje, a on je zapravo uspostavio mentalnu kontrolu nad telom http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137606/izgleda-kao-mucenje-a-on-je-zapravo-uspostavio-mentalnu-kontrolu-nad-telom.html Da bi neko postao fakir potrebno je da pređe granice mogućeg. Običnim srmtnicima to što rade fakiri izgleda kao mučenje tela, a zapravo oni uspevaju da snagom svoga uma uspostave moć nad telom. Pogledajte šta sve može Basim da učini svom telu, poigravajući se staklom i vatrom.


POGLEDAJTE I : LEKOVITE BILJKE SA DIVČIBARA - KREPE DUŠU, LEČE TELO

]]>
Mon, 9 Jul 2018 14:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137606/izgleda-kao-mucenje-a-on-je-zapravo-uspostavio-mentalnu-kontrolu-nad-telom.html
Posle četiri godine Maja je prohodala: Ovo je njen trenutak, a ta sreća ganuće vas do suza! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137497/posle-cetiri-godine-maja-je-prohodala-ovo-je-njen-trenutak-a-ta-sreca-ganuce-vas-do-suza.html Korak po korak, koračamo, ne razmišljamo o hodanju, ide nam kao od šale. To nije bila Majina priča. Ona ima cerebralnu paralizu i do svoje četvrte godine nije mogla da hoda sama. Uprkos prognozama lekara, Maja je stala na svoje noge i načinila prve korake, a taj trenutak sreće podelili su njeni roditelji na društvenim mrežama. Želeli su da i drugi učestvuju u njihovoj sreći. Maja je ushićena, ona korača i dok maše ručicama isijavajući radost uzvikuje „Ja hodam!“

]]>
Sun, 8 Jul 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137497/posle-cetiri-godine-maja-je-prohodala-ovo-je-njen-trenutak-a-ta-sreca-ganuce-vas-do-suza.html
Ispovest majke gejmera: Od uspešnog ragbiste do zavisnika od igrica http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137459/ispovest-majke-gejmera-od-uspesnog-ragbiste-do-zavisnika-od-igrica.html Majka petnaestogodišnjeg zavisnika od kompjuterskih igrica otkriva kako je boriti se protiv ove, nedavno proglašene, mentalne bolesti od strane Svetske zdravstvene organizacije, a od koje je njen sin postao samo senka nekada srećnog dečaka.

Kendal Parmar iz Londona, inače ima još četvoro dece, a za Independet je ispričala kako to izgleda suočiti se sa ovom zavisnošću sina. On je, kaže, svakim danom postajao sve zavisniji od igranja igrica.

"Kada god bi bio budan, želeo je da igra igrice. Nije postojao spoljašnji svet za njega. Igrice su postale sve", objasnila je Parmar.

Ona je davala sve od sebe da spreči njegovo ponašanje, a često je, kako je dodala, konfiskovala njegove digitalne uređaje, krijući ih u svojoj spavaćoj sobi. Međutim, dečak bi postajao agresivan ukoliko ne bi mogao da pronađe svoj telefon ili kompjuter. Tada mu je, nažalost, popuštala.

Ono što Parmarovoj najteže pada je to što se njen sin potpuno izolovao od sveta, a inače je, ukazuje, oduvek bio veoma druželjubiv.

Više nije funkcionisao

"Postao je stranac u sopstvenoj kući. Mi smo nevidljivi za njega. Izgubili smo ga, iako znamo da je sve vreme fizički tu", istakla je Parmar.

Nakon tri godine čekanja dijagnoze, Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije potvrdila je njegovo stanje. Kako kaže Parmarova, vrhunac je bio kada je trebalo da bude hospitalizovan na nedelju dana, jer više nije mogao da funkcioniše.

Dečak, koji je bio uspešan ragbi i kriket igrač, dobio je terapiju nadoknađivanja vitamina D zbog konstantnog provođenja vremena u zatvorenom prostoru, piše Independent.

Izvor: superzena.b92.net

]]>
Sat, 7 Jul 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137459/ispovest-majke-gejmera-od-uspesnog-ragbiste-do-zavisnika-od-igrica.html
Meštani ga zovu i drvo smrti: Ne treba ga dirati iako rađa jabuke... uklete! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137522/mestani-ga-zovu-i-drvo-smrti-ne-treba-ga-dirati-iako-radja-jabuke-uklete.html Meštani sela Oparić u Srbiji tvrde da u nihovom ataru raste ukleto drvo jabuke koga se većina kloni. Čovek koji obrađuje njivu na zemlji gde je drvo, ispričao je neverovatne događaje koje je lično iskusio i nesreće koje je "izazvalo" drvo.

]]>
Fri, 6 Jul 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137522/mestani-ga-zovu-i-drvo-smrti-ne-treba-ga-dirati-iako-radja-jabuke-uklete.html
Kakav višestruki talenat: Svojim rukama podigao je imperiju, a bio je nekada uspešan košarkaš http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137447/kakav-visestruki-talenat-svojim-rukama-podigao-je-imperiju-a-bio-je-nekada-uspesan-kosarkas.html Željko Topalović je ime stekao kao košarkaš Jugoslavije, a danas se posvetio ugostiteljstvu, ali i stolarskom zanatu. Njegovih akcija se sećaju oni koji su pratili košarku 90-ih godina. Ipak, poslovi i zanati kojima se bavi danas umanjili Željkovo vešto baratanje loptom. Pogledajte šta sve danas radi Topalović, i kakvu poruku ima za sportiste koji završavaju karijeru.

]]>
Thu, 5 Jul 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137447/kakav-visestruki-talenat-svojim-rukama-podigao-je-imperiju-a-bio-je-nekada-uspesan-kosarkas.html
1000 kilometara nade: Marko trči da bi mala Teodora živela i poziva i vas da joj pomognete http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137415/1000-kilometara-nade-marko-trci-da-bi-mala-teodora-zivela-i-poziva-i-vas-da-joj-pomognete.html Trka Marka Nikolića nije obična. To je trka za život, i to ne njegov, nego male, petnaestomesečne Teodore Cvetanović iz Aleksinca kojoj je za lečenje neophodno 50 000 evra. Da bi prikupio sredstva Marko će pretrčati od Niša do Atine. Zašto se odlučio na ovaj humanitarni podvig i kako je isplanirao da ga izvede, pogledajte.

I se možete uključiti u akciju pomoći Teodori posredstvom sajta Budi human.

Kako da uplatite sredstva, saznajte OVDE

]]>
Wed, 4 Jul 2018 13:22:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/137415/1000-kilometara-nade-marko-trci-da-bi-mala-teodora-zivela-i-poziva-i-vas-da-joj-pomognete.html