Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Životne priče

27. 08. 2017. 09:51   >>  09:54

Upoznajte devojku za koju Harvard veruje da je novi Anjštajn

Samo posebni imaju tu sreću da budu upoređeni sa Stivenom Hokingom ili Albertom Anjštajnom. Među takvim retkim osobama našla se Sabrina Gonzales Pasterski.

Dvadesettrogodišnja Sabrina je do sada postigla više nego što većina želi tokom celog svog života. Kada je imala svega 14 godina, konstruisala je sopstveni avion sa jednim motorom – sama.

Zatim je preletela jezero Mičigen i time postala najmađa osoba koja je ikada upravljala svojim avionom.

Ceo poduhvat trajao je dve godine, a ona je svoje iskustvo podelila na Jutjubu.

Diplomirala je na Akademiji za nauku i matematiku u Ilinoisu 2010. godine i upisala se na prestižni Institut za tehnologiju u Masačusetsu.

Prvobitno je čekala da bude primljena, ali kada su profesori Alen Hagerti i Erl Murman videli njen video nisu imali sumnje.

"Ostali smo zapanjeni kada smo odgledali snimak. Njen potencijal je izvan svih granica", ističe Hagerti.

Nakon tri godine na Institutu ona je već postigla najviše ocene. Trenutno radi na doktoratu na Harvardu. Njena zainteresovanost za avione preusmerena je na fiziku. Rešena je da ispita crne rupe i kako gravitacija utiče na prostor i vreme, zbog čega je mnogi povezuju sa Hokingom i Ajnštajnom, piše Indy100.

Naročito želi da se posveti proučavanju kvantne gravitacije, gde će pokušati da objasni fenomen gravitacije u kontekstu kvantne mehanike. Ako se njeno istraživanje pokaže uspešnim, otkrića u toj oblasti znatno bi promenila način na koji razumemo svemir.

"Budite optimisti u svojim željama. Dok smo mali, govorimo mnogo stvari koje bismo želeli kada odrastemo. Smatram da je jako bitno ne izgubiti te snove iz vida“, rekla je u jednom intervjuu.

Pasterski je privukla i pažnju najvećih umova NASA-e. Takođe, osnivač Amazona Džef Bezos joj je obećao posao kad god bude spremna i voljna.

Sav svoj rad ova devojka objavljuje na sajtu Physics Girl.

Izvor: B92

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari