Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Životne priče

24. 08. 2017. 10:04   >>  10:16

Bolan život Eve Ras: Otac otišao sa muškarcem, a ćerku je izgubila na najtužniji način

„Posle samo dve nedelje sa mojom majkom, otac je shvatio da ga žene ne privlače i razišli su se. Upoznala sam ga tek sa 23 godine, on je tada živeo s čovekom u Segedinu. Ali morala sam da prekinem da se viđam s njim jer mi je majka pretila da će se obesiti“, priča glumica...

Život srpske glumice tretko je težak i pun neobjašnjivih situacija. Evino detinjstvo i mladost obeleženo je seksualnim opredeljenjem njenog tate.

- Moja majka je bila u braku i imala je dete kad je upoznala mog oca, ali se na prvi pogled zaljubila u njega, kao i on u nju, iako je ona imala 25, a on 18 godina. Počeli su da žive zajedno, ali ne zadugo. Posle samo dve nedelje moj otac je shvatio da ga žene ne privlače u seksualnom smislu, iako je voleo moju majku. Zbog toga su se razišli - kaže glumica u ispovesti za Kurir Stars.

Kao devojčica nije bila svesna situacije, niti joj je majka govorila o očevoj odluci, koja je svima promenila život. Tako je bilo sve do Evine 23. godine, kad ga je konačno upoznala.

- Tada sam već bila udata za Rasa, zajedno smo odlazili kod mog oca. On je u to vreme živeo s čovekom koji je bio njegov emotivni partner i bili su veoma lep par. U Segedinu su svi znali za to, ali nisu imali nikakvih problema. Ja sam bila ponosna na svog oca, bila sam očarana odnosom koji je imao sa svojim partnerom. Ništa mi nije bilo čudno u tome, naprotiv. Drago mi je bilo što je njemu lepo. Ali morala sam 1965. da prekinem da se viđam s njim, jer mi je majka rekla da će se obesiti u dnevnoj sobi ako nastavim komunikaciju s ocem. Onda je on meni rekao: „Nećemo da rizikujemo i da nagađamo da li će ona to uraditi ili neće.“ I više nije hteo da se viđa sa mnom, iako sam ja pokušavala više puta. On je smrtno voleo moju majku iako je bio gej. Kada je ona umrla u septembru 1986, on je neprestano pio, sve dok nije umro u novembru iste godine, a nikad alkohol pre toga nije okusio. On je patio zbog toga što nije mogao da ostvari ljubav s njom, a moja majka je bila ogorčena što nije mogao da joj bude partner.

Kao objašnjenje za svoju bliskost sa starletama navodi to što su glumice godinama smatrane za pošast u društvu, pa ih zato sada podržava.

- Znate, moj otac je bio veoma ljut što sam postala glumica. Govorio mi je da mu je žao što nisam živela s njim jer mi on ne bi to dopustio. U to vreme se na glumice gledalo sa zgražavanjem, tako je bilo sve do devedesetih godina. Mi smo tretirane baš kao što sad tretiraju starlete, bile smo obeležene. Zato ja sad volim starlete jer sam dugo bila u njihovoj koži i razumem ih.

„Nisam otvorila kovčeg, ćerka mi je živa!“

Udala se za slavnog slikara Radomira Stevića Rasa, sa kojim je i 1964. godine osnovala Teatar nacionalne drame, gde su se izvodila dela isključivo domaćih pisaca. Sa filmom Dušana Makavejeva “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” 1967. godine stekla je svetsku slavu i njena karijera kreće uzlaznom putanjom.

I dok je na poslovnom planu nizala samo uspehe, na privatnom planu doživela je dve tragedije od kojih se nikada nije oporavila.

Naime, 1982. godine njen suprug preminuo je iznenada od srčanog udara.

"Ušao je u kuću, skinuo mantil i pao mrtav, bez bolovanja, bez ikakvog predznaka da će da umre", rekla je nedavno Eva.

Ona i dan-danas žali za njim, a otkako je preminuo nije imala partnera, niti je na to pomislila.

"Svih ovih godina verna sam Radomiru Steviću Rasu, a verna sam mu jer sam ga volela i ljubav ne može da prestane zato što je on umro. Moja ljubav prema njemu trajaće do moje smrti", rekla je slavna glumica.

Međutim, da tragedija ne dolazi sama, pokazuje i prerana smrt Radomirove i njene ćerke Krune Ras, koja je pod nerazjašnjenim okolnostima preminula u Parizu.

"Moja ćerka Kruna umrla je u  24. godini u Parizu 1993. godine. Bila je tamo na studijama. Pričalo se svašta o uzrocima njene smrti, ali ništa nisam htela da demantujem. Ono što niko ne može da porekne jeste da je Kruna Ras bila najmlađa srpska spisateljica koja je od sedme do dvanaeste godine objavila tri književna remek-dela", pričala je o svojoj jedinici Eva.

Da ove porodične tragedije glumica nikada neće prežaliti, pokazuje i to što crninu od tada nije skinula. Ova proslavljena umetnica crnu odeću skida samo jednom godišnje, i to na jevresjski praznik Roš hašanu, kada odlazi u sinagogu u beloj haljini jer je u suštini jevrejske vere da bela boja komunicira sa Svevišnjim i njome se izražava kajanje za grehe.

Glumica, spisateljica i slikarka je nastavila da radi, dobijala je brojne nagrade, a 2002. obolela je od raka materice, od kog se izlečila.

"Otkako sam izgubila svoju porodicu jedva čekam da umrem. Plašim se da na onom svetu neću stići svoje voljene jer uprkos bolesti toliko dugo živim posle njih, a ne znam u kom su delu vasione", rekla je Eva.

- Ras je bio genijalac, a Kruna je nasledila to od njega. Ja sam pored njih dvoje bila čist kreten. Nikada neću zaboraviti kada je Kruna imala svega tri ili četiri godine, stalno smo odlazile u Pionirski park, gde je često bio i Ivo Andrić. Mada je bio već star čovek, nije mu bilo teško da ljulja moju Krunu i da se igra s njom, voleo je decu. Onda je ona njemu jednom rekla: „Ovo je moja mama“, a Ivo joj je odgovorio da me poznaje i nasmejao se. 

Glumica čak veruje da je njena ćerka i dalje živa.

- Sumnjam da je moja Kruna umrla. Kada su dopremili njeno telo iz Pariza, savetovali su me da je bolje da ne otvaramo sanduk i ja sam to poslušala. Zato sada verujem da je ona živa i da će se pojaviti odnekud i Kruna i Ras, pa da opet budemo zajedno srećni. Valjda je normalno nadati se takvim stvarima ako ste nekoga mnogo voleli. Ja stalno tražim puteve koji bi me odveli ka njima.

2 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari