Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Životne priče

19. 06. 2017. 11:50   >>  11:36

Andre Agasi, posrnuli šampion: Od sigurne propasti spasila ga je ljubav!

Novi trener Novaka Đokovića bio je na ivici da ga upamte kao šampiona koji je postao narkoman, iščupao se iz te priče i sada je uzoran porodični čovek. Upravo je njegova supruga Štefi Graf imala najvažniju ulogu u započinjanju saradnje sa našim teniserom.

Navijači Novaka Đokovića odahnuli su prvih dana maja kad su saznali da će njegov novi trener biti američka teniska legenda Andre Agasi (47). Nije tajna, Noletovi fanovi želeli su da u njegovom boksu vide bilo koga – samo ne Pepea Imaza, simpatičnog Španca koji se bavi “lajf koučingom”, i na čijoj majici piše “Ljubav i mir”. On je označen kao “krivac” za Đokovićeve slabije igre poslednjih meseci, pa im je Agasi došao kao pravi melem. Sve dok se nisu podrobnije upoznali sa njegovim životnim putevima i stranputicama.

– Nikada nisam voleo tenis kao drugi igrači. Kad malo bolje razmislim, često sam ga i mrzeo. Postojali su periodi kad mi je bilo muka na pomisao da ponovo moram na teren da udaram tu lopticu. Takođe sam živeo u stalnom strahu od svog nezgodnog temperamenta kao i od oca nasilnika – napisao je u autobiografiji “Open” bivši šampion čiji je otac iranskog porekla.

Ali to je još blaga šala prema onom što u ovoj knjizi sledi:

– Kao junior progutao sam tabletu, verujem da je to bio “spid”. Otac mi ju je dao. Uzeo sam je i osećao se dobro, ali ne i mnogo drugačije nego pre toga. A kristalni metamfetamin sam probao 1997, kad mi je forma bila u padu i kad sam sumnjao u svoj brak sa Bruk Šilds. U tome su me otkrili zvaničnici Svetske teniske federacije, međutim, uspeo sam da ih ubedim da se to dogodilo slučajno i oprostili su mi. Dok sam jednom te godine sedeo u kući, moj pomoćnik Slim stavio je malu količinu belog praha na sto. Napravio je liniju i ušmrkao je. Potom još jednu, za mene. Opustio sam se na kauču i razmišljao o granici koju sam upravo prešao.

Novak Đoković u jednom intervjuu 2010. rekao:

– To je vrlo osetljiva tema. Kad sam ovo pročitao, razočarao sam se u čoveka koji je bio veliki šampion. Moje mišljenje nije za javnost.

– Sedeo sam, u krilu držao notes, i pisao pismo ATP. Pismo je bilo puno laži, protkano ponekim istinama. Napisao sam da je Slim, kojeg sam nešto pre toga otpustio, poznati narkoman i da često sebi stavlja “spid” u sokove, što je i bilo istina. Tvrdio sam da sam slučajno popio njegov sok i tako, ne znajući, progutao drogu. Zatražio sam razumevanje i milost i potpisao pismo. Osećao sam se osramoćeno. Obećao sam sebi da je to moja poslednja laž – napisao je Agasi u autobiografskoj knjizi.
I bila je.

RUŠENJE TABUA

Andre je okončao karijeru 2006. sa osam osvojenih grend slem titula, olimpijskim zlatom i 101 nedeljom provedenom na prvom mestu svetske liste. Odmah se posvetio filantropskom radu i besplatnoj školi za decu koja potiču iz siromašnih porodica.

Nekad poznat kao teniski vunderkind sa idiotskom frizurom, nervčik u šortsu od džinsa, postao je ozbiljan porodični čovek. Verovao je da je pronašao pravu osobu za sebe još ranih devedesetih godina prošlog veka, kad se ozbiljno zabavljao sa 28 godina starijom pevačicom i glumicom Barbrom Strajsend.

– Zagrljaji s njom bili su kao da vas prekrije vrela lava – govorio je. – Ali naša ljubav rušila je tabue, to je bila zabranjena ljubav – dodao je Andre, koji je 1993. raskinuo sa Barbrom.

Četiri godine kasnije oženio se glumicom Bruk Šilds, i bio je silno ljubomoran kako na njene uloge, tako i na partnere.

– Kad sam gostovala u seriji “Prijatelji”, trebalo je da zavedem Džoija. U jednom trenutku, prema scenariju, ja mu poližem prst, ali na snimanju je bio i Andre, koji je pobesneo i rekao da je zbog mene ispao budala. Čim je stigao kući, histerično je porazbijao redom sve trofeje koje je osvojio, uključujući i one sa Vimbldona i US Opena – napisala je Bruk Šilds u svojoj knjizi “Prava priča o meni i majci”, dodajući da joj je trebalo tri godine da nabavi kopije razbijenih trofeja.

Pratite nas i na Viberu!

Par je bio u braku od 1997. do 1999. Posle razvoda Agasi je pao na svetskoj listi i bio na ivici da postane narkoman. Spas mu je stigao iz Nemačke, u obliku najbolje svetske teniserke Štefi Graf. Upoznali su se 1999, a venčali 2001 – samo četiri dana pre nego što je Štefi donela na svet njihovog sina Džejdena, koji se rodio šest nedelja pre termina. Dve godine kasnije dobili su i kćerku Džez Elu. Važe za jedan od najskladnijih poznatih parova.

I upravo sa Štefi Graf krug se zatvara. Baš kao što je Pepe Imaz bio “uljez” u očima svih Đokovićevih obožavalaca, tako je i Štefi bila osoba koju su mnogi na ovim našim prostorima bez ikakvog razloga prezirali, naročito posle 30. aprila 1993, kad ju je umno poremećeni Nemac Ginter Parhe ubo nožem u leđa jugoslovensku teniserku Moniku Seleš. Parhe je rekao da je to uradio da bi pomogao Grafovoj, koju je obožavao, da od Selešove preotme mesto broj 1 na svetskoj listi.

A ta ista Štefi Graf je zapravo najveći “krivac” što je njen suprug Andre Agasi postao Đokovićev trener! Da nje nije bilo – ništa od saradnje dva asa.

– Novak me je pozvao ali prvo sam ga odbio. Međutim, Štefi mi je rekla: “Moraš da budeš trener Đokovića, volećeš to” – bio je iskren Agasi.

Izvor: Gloria

 

 

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari