Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Životne priče

15. 06. 2017. 10:15   >>  10:55

Objavljena „Neposlušna građanka“ Vlade Divljana

Neobjavljena pesma Vlade Divljana „Neposlušna građanka“ pojavila se kao animirani spot i vinilni singl, u izdanju promoterske kuće „Long plej“.

Autorska pesma Divljana (1958–2015), glavne kreativne snage kultnih „Idola“ i kasnije uticajnog kantautora, na ploči je zabeležena u dve verzije: na A strani se nalazi Neposlušna građanka u miksu Vojislava Aralice, za koju su animirani spot uradili Miloš Tomić i Marija Đorđević, dok se na B strani nalazi osnovna, demo verzija. građanka“

Divljan je još od jeseni 2014. godine najavljivao skori izlazak novog singla Neposlušna građanka, koji je „snimio sa grupom beogradskih muzičara“.

„Verovatno ću u skorije vreme, šta god to značilo, izbaciti novi singl. Nažalost, ne mogu mnogo više reći o tome, jer je to obavijeno velom tajne, ozbiljna misterija je u pitanju“, govorio je Divljan pred planirani koncert 1. novembra 2014. godine u Domu omladine Beograda, koji zbog bolesti, nažalost, nikad nije održao.

Preminuo je 4. marta 2015. godine.

Neposlušnu građanku su snimili i aranžman zajednički potpisuju Divljan (vokal i gitara) i bend za ovu priliku nazvan „Neposlušni“, koji su činili Bojana Vunturišević (vokal, sint), Petar Rudić (sempler), Milorad Ristić (bas), Goran Milošević (bubanj) i Džamal el Kisvani (saksofon).

Rudić objašnjava da je rad na Neposlušnoj građanki započet u Rovinju 2011. godine „uz dosnimavanje u beogradskom studiju 'Destilerija' za vreme Vladinih poseta Beogradu, sve do njegove bolesti 2013. godine“.

Vunturiševićeva i Rudić, tada članovi beogradskog benda „Svi na pod“, nekoliko dana pred polazak na odmor u Rovinj slučajno su saznali da će tamo biti i Divljan, pa su odlučili da ponesu nešto opreme sasvim dovoljne za beleženje potencijalnih ideja. Divljan i „Svi na pod“ su prethodno već bili sarađivali u singlu Zvuci ulice.

„Vlada je došao u naš iznajmljeni apartman i tada je počela priča o Neposlušnoj građanki. Kako smo bili na odmoru, nismo imali obzira prema kućnom redu, pa je našu sešku vlasnik apartmana prekinuo uz reči: 'Samo vi tamburajte, ali se ipak stišajte malo'. Bilo je leto u Rovinju, bio je 23. jul i bio je to dan kada nas je napustila Ejmi Vajnhaus“, priseća se Vunturiševićeva.

Spot za Neposlušnu građanku je nastao pretprošlog leta, tako što je Đorđevićeva slikala na staklu, odnosno na delu stare šoferšajbne nađene u dvorištu u Krašićima, naselju na moru, dok je Tomić seckao, cepao, mrdao i gužvao slike iz časopisa iz četrdesetih ili šezdesetih godina 20. veka, pronađenih u jednom već obijenom podrumu u Pragu, pre oko deset godina.

Đorđevićeva je nastojala da se sve kreće i pretvara jedno u drugo, prateći ritam, dok je Tomić birao romantične prizore koje je rastavljao na delove i pravio neočekivane spojeve. Spot je montirao Vlada Radovanović.

„Meni je lično ovo neka vrsta vraćanja duga jednom od mojih muzičkih heroja iz mladosti koga nikad nisam upoznao, i čini mi se da bi mu se spot svideo, da bi ga nasmejao...“, kaže Tomić.

Vinilna ploča Neposlušna građanka objavljena je u veličini longplejke, ali na 45 obrtaja, kako bi se postigle najbolje moguće audio-performanse. Dizajn omota ploče uradio je Aleksandar Zograf.

Izvor: RTS

Pratite nas i na Viberu!

 

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari