Prva Srpska Televizija :: Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/rss.html Jedva izdržavate dan, nemate snage ni za šta? Ovo su razlozi! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/80252/jedva-izdrzavate-dan-nemate-snage-ni-za-sta-ovo-su-razlozi.html Ukoliko se stalno osećate iscrpljeno i jedva izdržavate dan, to je znak da nešto ne radite dobro. Možda u nastavku članka pronađete razlog za svakodnevni umor:


1. Ne vežbate dovoljno ili ne vežbate uopšte.

2. Ne pijete dovoljno vode.

3. Imate nedostatak gvožđa u organizmu.

4. Težite da vam sve bude u životu perfektno.

5. Ne doručkujete.

6. Jedete brzu hranu.

7. Ne umete nikome da kažete "ne".

8. Kada treba da se odmarate, vi radite.

9. Radni sto i kancelarija su vam u neredu.

10. Pijete vino pre spavanja.

11. Pijete nekoliko kafa u toku dana.

Pratite nas i na Viberu!

Sve su ovo razlozi zbog kojih možete da imate manjak energije u organizmu, te da se osećate umorno i iscrpljeno. Bilo bi dobro da promenite ove loše navike i da počnete više da brinete o sebi i svom načinu života.

Izvor: ljepota.ba

]]>
Mon, 16 Oct 2017 14:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/80252/jedva-izdrzavate-dan-nemate-snage-ni-za-sta-ovo-su-razlozi.html
Kada bi vaše grudi progovorile, evo šta bi želele da znate... http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123106/kada-bi-vase-grudi-progovorile-evo-sta-bi-zelele-da-znate.html Ovih osam stvari morate znati!

Grudi su prilično jasne i jednostavne. One vas obaveštavaju kada je nova menstruacija na putu. Signaliziraju kada je hladno, a naravno i obavljaju svoju ulogu kada treba privući partnera. Ali koliko god da ste bliske sa svojim „dragim devojkama“, verovatno postoji nekoliko stvari koje ne znate o njima. I zbog toga im sada dajemo reč, a evo šta bi one želele da vam kažu.

„Mi menjamo veličinu“
Promena i tok hormona tokom ciklusa izazivaju rast žlezdi u grudima kako bi se pripremile za moguću trudnoću. To može dovesti do oticanja i osetljivosti. U stvari, estrogen je razlog zbog kojeg uzimanje kontraceptivne pilule nekada može imati rast grudi kao „sporedno (željeno) dejstvo“. Oralni kontraceptivi sa većom dozom estrogena mogu izazvati zadržavanje tečnosti u grudima i stimulisati rast ćelija u njima, kaže dr Harold Karlson, šef endokrinologije i metabolizma u Stunbruk medicinskoj školi u Americi. Kontraceptivi nisu jedini lekovi koji imaju taj efekat. I neki antipsihotici (koji se često propisuju osobama sa bipolarnim poremećajem) ili čak neki lekovi za gorušicu podižu nivo hormona prolaktina koji može izazvati osetljivost i rast grudi i čak proizvodnju mleka. Ako vam se tako nešto događa i nije vam prijatno, posavetujte se sa lekarom o lekovima koji smanjuju nivo prolaktina. Hormonska spirala takođe može imati nekoliko sporednih dejstava jer sadrži progesteron kao aktivni sastojak.

Kada pričamo o veličini, veće nije uvek i bolje. Nekada su žene u četrdesetim tražile operacije smanjenja grudi, ali se poslednjih godina broj tinejdžerki i devojaka u dvadesetim koje žele manje grudi udvostručio. Milenijalke ne žele da se odreknu plesa ili sporta ili da prolaze kroz svoje dvadesete i tridesete sa bolom u leđima i vratu. Isto tako ne žele da troše novac na posebno izrađene i skupe brusthaltere.

„Mi nismo identične iako smo par“
Bez obzira kolike su vam grudi, kod dve trećine žena njihov par grudi nije identičan. Mnoge od njih imaju levu dojku veću. A ako vaše simetrične grudi odjednom ne budu više identične idite kod lekara jer se može raditi o nekoj infekciji ili nečemu ozbiljnijem.

„Mi nismo tempirane bombe“
Da, rak dojke je previše čest. Jedna od 8 žena tokom svog života oboli od raka dojke, ali to nije razlog za paniku. Mnoge žene su preterano zabrinute za rak dojke, čak i one mlađe od 35 godina. Ali mamografija nije preporučljiva za žene bez povišenog rizika pre 40. godine (lekar može dati drugačije preporuke ženama koje imaju predispoziciju zbog porodične istorije bolesti).

„Volimo da nas opipavate“
Korisno je da žene znaju kako njihove grudi izgledaju i kakvu strukturu imaju.

Zbog toga je dobro da jednom mesečno opipate svoje grudi temeljno. S obzirom na to da se grudi menjaju tokom ciklusa, dobro je da to obavljate svakog meseca u isto vreme. Na taj način lako ćete uočiti ako dođe do promena. Obratite pažnju na čvoriće, izrasline ili zadebljanja. Budite obazrivi i ako uočite neku promenu na koži poput promene u boji ili iscetka iz dojki. Sve u šta sumnjate proverite kod doktora, ali nemojte da paničite. Većina žena ima benigne izrasline i čvoriće u nekom momentu u životu.

„Potrebno nam je malo više podrške”
Prema istraživanjima, između 64 i 85 posto žena kupuje pogrešnu veličinu brusthaltera. Dobar brusthalter prekriva celo tkivo grudi i ne dozvoljava nekim delovima da ostanu nepodržani. Kako biste našli idealan brusthalter, morate saznati koji je oblik korena vaših grudi - deo grudi koji se pripaja uz grudni koš. Ako je vaš koren grudi uzan, može se desiti da većina brusthaltera koji se prodaju u velikim radnjama neće odgovarati vašim dojkama. To često dovodi do neudobnosti brusthaltera jer vas žice ispod korpi mogu bosti i žuljati. Kako biste otkrili oblik korena grudi, stanite ispred ogledala. Potrebno je da obeležite nekoliko tačaka na grudima i izmerite svoj oblik. Nabavite flomaster ili marker koji se lako pere i obeležite tačkama krajnju unutrašnju, najvišu, najnižu i krajnju spoljnu tačku oko grudi. Povežite te tačke linijom. Ako linija ima oblik latiničnog slova „U“, onda imate uzani koren dojke, a ako linije čine nešto što podseća na Nike znak štikliranja, onda je vaš koren širi.

„Osetljive smo na sunce“
Nošenje majica sa velikim izrazom izlaže vaše grudi UV zračenju - u bilo koje doba godine. Možete pokazati svoj dekolte, ali ga zaštitite od zračenja kremom. Koža na grudima je osetljivija nego na nekim drugim delovima jer nije toliko bila izložena suncu kao recimo ruke ili lice. Dešava se da zbog nedostatka nege i pod uticajem sunca koža na grudima izgleda mnogo starije nego koža lica. Koristite tokom dana kremu sa zaštitnim faktorom, a pred spavanje mažite svoje grudi hidrirajućom kremom.

„Volimo da se igrate nama“
Tretirajte svoje grudi kao dodatni klitoris. Jedna od najsnažnijih erogenih zona kod žena su grudi. Neke srećne dame uspevaju da dožive orgazam i samo od igranja grudima (takozvani nipplegasm… da, to postoji!) Tražite od svog dragog da im posveti posebnu pažnju. Stimulacijom bradavica šalje se signal istom delu ženskog mozga kao i kod stimulacije klitorisa, vagine i cerviksa. Razlog se može naći u evoluciji jer se isti receptori oksitocina nalaze i oko mlečnih žlezda i u mišićima materice. Stoga njihova stimulacija može dovesti do želje za razmnožavanjem i širenjem vrste, objašnjava psiholog Beri R. Komsaruk, jedan od autora Vodiča kroz orgazme.

„I mi nekada planemo“
Sedenje u znojavoj sportskoj opremi i brusthalteru može iritirati kožu na grudima. Ovaj predeo kože sadrži mnogo lojnih žlezda i zbog toga je skloniji ekcemu i stvaranju akni. Kako biste sačuvali lep izgled dekoltea, tuširajte se odmah posle treniranja koristeći sredstva poput benzoil-peroksid gela na osetljivim delovima. Posle toga nanesite kremu koja sprečava stvaranje akni. Ako imate neku bubuljicu koja se nedeljama ne sasušuje i ne nestaje ili osip oko bradavica, proverite to kod lekara.

U svakom slučaju, kada ste saslušale i još bolje upoznale svoje „dve saputnice“, uz ovih nekoliko saveta nastavite dalje i uživajte u svojim zdravim, lepim i negovanim grudima.

Izvor: cosmopolitan.rs

]]>
Sun, 15 Oct 2017 10:04:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123106/kada-bi-vase-grudi-progovorile-evo-sta-bi-zelele-da-znate.html
Četiri opasna načina kako se možemo zaraziti polnim bolestima BEZ SEKSA http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123108/cetiri-opasna-nacina-kako-se-mozemo-zaraziti-polnim-bolestima-bez-seksa.html Bez presedana, svi smo izloženi ovim opasnostima!

Ove svakodnevne stvari deluju potpuno bezopasno, ali su zapravo izvor bakterija i glavni prenosioci raznih virusa pa bi trebalo voditi računa o tome kako ih koristimo i nikako da ih delimo s okolino, piše Cosmopolitan.hr.

Ovo su 4 glavna prenosioca virusa:

Balzami za usne
Balzami za usne, grožđane masti, ruževi, ali i cigarete su nešto što isključivo treba da koristiti samo vi i nikako da ih pozajmnjujete od drugih ili drugima.

Vlažni peškiri
Seksualno prenosive bolesti zapravo su bakterije i virusi i lako se množe na vlažnim predmetima, a peškir je svakako jedan od njih. Baš poput balzama, uvek se pobrinite da uz sebe imate svoj peškir nećete deliti ni sa kim. Postoji velika opasnost od zaraze trihomonijazom koja je sve samo ne ugodna vaginalna bolest.

Solarijum
Osim što narušavaju zdravlje kože, ova mesta idealno su tlo za polno prenosive bolesti. Ako ste mislile da će UV zračenje u solarijumu uništiti sve bakterije, prevarile ste se. HPV virus će sasvim sigurno preživeti, a prenosi se kontaktom kože na kožu ili preko zaraženog objekta. Donji veš u solarijumu neće vas previše zaštititi jer virus humanog papiloma može živeti i na prstima i drugim delovima tijela. Ako baš nikako ne možete bez solarijuma, birajte isključivo one salone koji su provereni, čisti i vode računa o higijeni i merama opreza.

Žileti
Koliko god bile u frci s nedostatkom vlastitog, a pred nosom vam stoji žilet vaše sestre ili cimerke - ne posežite za njim! Tokom brijanja, na koži se stvaraju sitna oštećenja i posekotine koje predstavljaju otvorena vrata za viruse! Putem krvi koja se zadržala na površini žileta brijača koji ste upravo pozajmili od druge osobe lako možete u svoj krvotok preneti seksualno prenosivu bolest poput hepatitisa B.

]]>
Sat, 14 Oct 2017 10:16:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123108/cetiri-opasna-nacina-kako-se-mozemo-zaraziti-polnim-bolestima-bez-seksa.html
Doktorka Anđeline Džoli otkrila SAVETE kojima svaka žena može SPREČITI RAK DOJKE! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123214/doktorka-andjeline-dzoli-otkrila-savete-kojima-svaka-zena-moze-spreciti-rak-dojke-.html Pošto je oktobar mesec borbe protiv raka dojke, vreme je da napomenemo koje preventivne mere možetete primeniti kako biste izbegli rak dojke. Ako pak i otkrijete da bolujete, potrebno je da reagujete na vreme, kako bi se postigao pozitivan ishod.

Anđelina Džoli je 2013. godine otkrila da planira da napravi dvostruku mazektomiju odmah nakon što je saznala da ima 87 odsto šanse da oboli od raka dojke, što je podstako i druge žene da razmisle.

Doktorka koja je lečila Anđelinu Džoli, Kristi Fank, objasnila je da prevencija počinje zapravo pravilnom i zdravom ishranom.

“Dijeta, ishrana, fizička aktivnost, gojaznost, alcohol… Na sve to možemo uticati”, savetovala je Kristi i dodala nekoliko jednostavnih saveta o prevenciji raka dojke.  

Svaki dan jedi kupusasto povrće

U njih se ubrajaju brokoli, karfion, spanać, kupus, čijim se konzumiranjem razbijaju stanice raka, zahvaljujući enzimu mirozinazi.

Jedite bobičasto voće

Jagode, borovnice, maline i kupine bogate su antioksidansima i fitonutrijentima. “Bore se protiv slobodnih radikala i zapravo “tjeraju” stanice raka da počine samoubistvo”, opisala je na vrlo zanimljiv način.

Više kurkume

Glavni sastojak kurkume je kurkumin koji takođe inducira samouništenje najtvrdokornijih stanica raka.

Jedite pečurke 

Šampinjoni, kaže Fank, odličan su izvor hranjivih sastojaka poput aminokiselina i vitamina.

Konzumirate više soje

Lekari godinama upozoravaju na štetnost soje, kaže Funk, no nove studije su pokazale da soja ima anti-estrogen koji se koristi u lečenju raka dojke. Jedite tofu, edamame i sojino mleko.

Koristite obični sapun

Ako koristite antibakterijske, bacite ih u smeće jer oni povećavaju unos toksina u organizam.

Birajte organsku hranu 

Dr Fank napominje da bi trebalo više da unosite organske hrane i to što češće imate priliku.

Redovno usisavajte i čistite prostor u kojem živite

Na ovaj način smanjujte količinu toksina u vazduhu.

Neka vam dom bude pun biljaka

Biljke pročišćavaju zrak od štetnih maerija pa ih je dobro staviti u svaku prostoriju, piše net.ht. 

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Fri, 13 Oct 2017 15:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123214/doktorka-andjeline-dzoli-otkrila-savete-kojima-svaka-zena-moze-spreciti-rak-dojke-.html
Najveća zabluda o menstruaciji u koju veruje čak 95 odsto žena http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123107/najveca-zabluda-o-menstruaciji-u-koju-veruje-cak-95-odsto-zena.html Da li ste i vi među njima?

Američka psihološkinja Marta Meklintok 1971. godine objavila je prvu studiju o menstrualnoj sinhronizaciji.

Pratite nas i na Viberu!

Iza tog pojma skriva se usklađivanje menstrualnih ciklusa među ženama koje puno vremena provode zajedno. Meklintok i njen tim istraživali su žene koje zajedno žive u studentskim domovima i ustanovili da su nakon nekoliko meseci ispitanice počele da dobijaju menstruaciju u isto vreme.

Sinhronizaciju su pripisali feromonima i drugim faktorima poput mesečevih mijena. Mnoge žene tada su potvrdile hipotezu stručnjaka o usklađivanju ciklusa, a procenjuje se da i danas 95 posto pripadnica lepšeg pola veruje u nju.

Međutim, od objave spomenute studije vršeno je mnogo novih istraživanja na istu temu i ni jedno od njih nije potvrdilo navode prvog istraživanja. Prema kritičkom osvrtu na studiju Marte Meklintok iz 2013. godine, ne postoji nijedan naučni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinhronizaciju niti uticaj feromona ili mena na usklađivanje ciklusa.

Stručnjaci eventualnu pojavu usklađivanja pripisuju čistoj slučajnosti ili običnoj matematici jer je logično da se ciklusi pre ili kasnije "preklope" tokom određenog vremenskog razdoblja. Bez obzira na to što nauka uporno pobija ovu hipotezu, žene širom sveta i dalje tvrde da menstrualna sinhronizacija i te kako postoji.

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Fri, 13 Oct 2017 10:10:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123107/najveca-zabluda-o-menstruaciji-u-koju-veruje-cak-95-odsto-zena.html
Šest stvari na koje mesečno trošite mnogo novca, ali ima načina da prestanete! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123111/sest-stvari-na-koje-mesecno-trosite-mnogo-novca-ali-ima-nacina-da-prestanete.html Verovali ili ne, ali ponekad finansijska situacija ne zavisi samo od toga koliko mesečno zarađujete, već i i od toga koliko ste finansijski disciplinovani.

Znamo da ćete pomisliti kako ne možete stalno da štedite i sebi uskraćujete male slatke sitnice, ali zapravo smo ciljali na nepotrebne troškove kojih se sigurno možete odreći. U toku meseca potrošite najmanje par hiljada na stvari bez kojih zaista možete srećno da živite. Ne verujete nam? Hajde da pogledamo listu stvari na kojima zaista možete uštedeti.

Ispijanje kafe na javnim mestima

Ne možete da se probudite bez šolje jake kafe? Naravno, ne možemo ni mi! Ali da li možete da pregurate dan, a da ne popijete kafu u onom slatkom kafiću gde će vam taj čarobni napitak naplatiti skoro pa kao doručak? Proverite svoje mesečne troškove i sigurno ćete primetiti da par hiljada dajete samo na ispijanje kafe u kafićima. Umesto što ćete svaki ili svaki drugi dan ostavljati na novac vlasnicima barova, pozovite svoje prijateljice u svoj dom na topli napitak. Napravite finu atmosferu, pustite muziku, potrudite se da se i vi i one osećate kao u najlepšoj kafeteriji u gradu. Verujemo da će doživljaj biti skoro pa isti, a vama će budžet biti veći i moći ćete vremenom sebi da priuštite neke stvari za koje ste uvek govorili da će biti vremena da ih kupite.

Teretana i ostali gym programi

Biti aktivan i ulagati u zdravlje svog tela je uvek dobra investicija, ali samo pod uslovom da ste stvarno odgovorni i da ste redovni na treninzima. Ukoliko ste jedna od osoba koja od uplaćenih 12 treninga poseti 5 i to samo zato što je platitla pa da ne propadne članarina, odmah ćemo da vam reći da gubite vreme i trošite novac bezveze. Ako zaista želite da zategnete telo i poboljšate kondiciju, to možete uraditi i u udobnosti svog doma. Zahvaljujući internetu i velikom broju tutorijala na Jutjubu, sada možete vežbati od trbušnog plesa do napornih HIT treninga. Sve što vam je potrebno je prostirka za vežbanje, udobne helanke i patike i upornost. Istrčite jedan ili dva kruga oko zgrade, kuće, parka, izdvojite bar 10 minuta dnevno za vežbe i bićete u odličnoj kondiciji, a sačuvaćete par hiljada mesečno.

Pratite nas i na Viberu!

Ručak na poslu

"Bila sam previše zauzeta da bih bilo šta spremila za ručak" ili "Danas je petak mogu da se častim nezdravim velikim obrokom" su rečenice koje nikako ne smeju da prerastu u vašu svakodnevnu mantru. Ukoliko više puta nedeljno trošite novac na ručak dok ste na poslu, na kraju meseca doćićete do računice da vi zapravo radite da biste ostavljali novac na radnom mestu. Naravno da ne morate svaki dan da nosite handmade obroke na posao, ali kad god imate vremena trebalo bi. Osim što ćete uštedeti sigurno par hiljada, pripremljeni obroci su zdraviji od kupovnih koji se najčešće svode na brzu ili prženu hranu. Izdvojite sat vremena dnevno kako biste napravili sebi zdrav obrok koji ćete nositi sa sobom.

Računi za telefon

Još jedna bitna stavka na kojoj mesečno možete mnogo uštedeti je vaš mobilni telefon. S obzirom na to da nam je u današnjem vremenu život nezamisliv bez brze, pametne stvarčice u kojoj su nam sakrivene najdraže fotografije, uspomene, brojevi telefona, logično je da i ne obraćamo mnogo pažnje koliko zapravo trošimo na njega. Pogledajte svoj budžet i razmislite koliko bi bilo idealno da plaćate svoj telefon mesečno. Pronađite paket koji vam najviše odgovarai koji zadovoljava vaše potrebe. U svakom slučaju, sve dok ste na mestu gde ima besplatan WiFi vaš telefon može raditi odlično, zato razmislite da li vam je zaista potrebno toliko mobilnog interneta, ako ga već kod kuće ne koristie. Ili da li su vam potrebni neograničeni minuti, ako preko Vajbera i Skajpa obavljate većinu svojih komunikacija.

Trendi garderoba

Kako nam dolazi novo godišnje doba prvo što poželimo je da osvežimo orman novim i trendi krpicama i nekad ne razmišljamo da li će se određeni komadi nositi jedne sezone ili ćemo moći da iskoristimo i narednih godina. Umesto što ćete potrošiti tone novca na trenutne trendi komade u bojama koje će samo te godine biti aktuelne, razmislite šta vam zaista treba. Uvek je pametnije uložiti u večite i kvalitetne komade, a u zavisnosti od toga koliko vam budžet dozvoljava kupite sebi neku trendi stvar koja će upotpuniti stajling. Zapamtite da niste celebrity dive i ne mora sve što je moderno ove sezone da bude na vama.

Prevoz

Imati auto, koristiti ga svakodnevno i održavati je zaista jedna investicija koja zahteva poseban budžet i ukoliko još uvek niste spremni da izdvojite određeni novac bolje je da odložite kupovinu istog. Isto tako, taksi kao najbrza alternativa takođe nije najbolje rešenje, jer će vas zapravo ova vrsta prevoza najviše koštati, a osim što ćete skratiti put nikakve druge koristi nećete imati. Iako se autobus nameće kao najjeftinija moguća varijanta, nismo srećni ni ako stalno moramo da koristimo usluge javnog prevoza, a dobro svi znamo zbog čega. Najbolja varijanta je da kombinujete, a ako je lepo vreme iskoristite priliku da što više šetate. Osim što je mnogo bolja varijanta od busa, a mnogo zdravija nego da provedete ceo dan u kolima i mnogo isplativija od taksija, šetnja je i sjajan način da zategnete noge i doprinesete svom duhu i telu.

Izvor: cosmopolitan.rs

]]>
Thu, 12 Oct 2017 09:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123111/sest-stvari-na-koje-mesecno-trosite-mnogo-novca-ali-ima-nacina-da-prestanete.html
Nema sramote! Ovih 11 tajni MORATE da podelite sa svojim ginekologom http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123016/nema-sramote-ovih-11-tajni-morate-da-podelite-sa-svojim-ginekologom.html Čak iako ste imali samo jednom nestaštićeni SEKS, vaš doktor to mora da zna!

Postoje neke stvari koje biste jedva rekli i najboljoj drugarici, a kamoli svom ginekologu. Međutim, istina je da su oni zaista sve videli i sve čuli.

Pratite nas i na Viberu!

Pored toga, postoje neke stvari koje mogu biti jako bitne kada se radi o vašem reproduktivnom zdravlju, iako vam je neprijatno da ih kažete, piše sajt Yumama. Evo 11 stvari koje definitivno treba da kažete svom ginekologu:

Koliko ste seksualnih partnera imali.
Recite to svom ginekologu, čak iako vas nije pitao. Neće vas osuđivati, a ta informacija je vrlo značajna s medicinskog stanovišta, ističe ginekolog Alisa Dvek, koautorka knjige "V kao vagina". Što više informacija date svom ginekologu, dobićete bolji tretman, samo vama prilagođen, tvrdi ona.

Da ste imali nezaštićeni seks. Čak iako je to bilo samo jednom.
Niste koristili kondom, u međuvremenu ste uredno dobili menstruaciju, a niste ni primetili nikakve znake polno prenosivih bolesti. Mislite da je sada sve u redu, zar ne? Ne baš.

Neke polno prenosive bolesti poput hlamidije često nemaju nikakve simptome, dok drugi HPV virusi mogu da budu pritajeni godinama. Vaša je odgovornost da obavestite lekara ako postoji bilo kakav rizik od njih, nakon što ste imali nezaštićeni seks.

Da ne možete da doživite orgazam.
Razmislite - ako ne idete kod seksualnog terapeuta, ko drugi bi mogao da vam pomogne oko problema sa seksualnom disfunkcijom?

"Ako imate problem sa postizanjem orgazma ginekolozi uglavnom mogu da vam pomognu. Možda je to znak nekog drugog zdravstvenog problema, pa će biti potreban uput za specijalistu", zaključuje Dvek.

Da ponekad krvarite posle odnosa.
Ako se to desilo samo jednom, nakon grubljeg seksa, verovatno ne morate da trčite do doktora, kaže Dvek. Ali ako se to ponavlja, onda recite ginekologu.

Krvarenje posle seksa može značiti infekciju, nedovoljnu vlažnost vagine ili prekancerozni cervikalni problem. Bolje je da budete zdravi nego da vam bude neprijatno.

Ako vam je menstruacija čudna u poslednje vreme.
Iako ste sigurni da niste trudni, promene u ciklusu su nešto što definitivno treba da kažete svom doktoru. Ako vam je menstruacija obilnija ili znatno umanjena nego inače, može to biti rezultat mnogih stvari, na primer hormonskih promena, ciste ili infekcije.

Ako osećate bol tokom seksa.
Ne sramite se jer vam ginekolog može pomoći. Moguće je da je vaš polni organ preuzak ili ima poteškoće s vaginalnom lubrikacijom (vlaženjem), kaže ginekolog Meri Džejn Minkin, klinički profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta "JejL". Ovo nije problem koji se javlja samo kod starijih žena, jer mnoge mlade devojke se susreću sa ovim tegobama. Bol tokom odnosa može biti nuspojava ukoliko uzimate kontraceptivne pilule, tako da spomenite to ginekologu. Može samo da poboljša vaš seksualni život.

Koje lekove i suplemente koristite.
Ovo je izuzetno važno, zbog mnogo stvari. Bilo da tek počinjete da pijete kontracepciju, pokušavate da zatrudnite ili zakazujete operaciju, upozorava dr Dvek. Čak i biljni suplementi mogu imati kontraindikacije, pa recite ginekologu šta tačno uzimate.

Ako ste žrtva seksualnog zlostavljanja.
Bilo da tražite nekoga sa kim možete da pričate, brinete od polnim bolestima ili tražite pomoć, ginekolog će vas uputiti. Ovo je jako bitno posebno kod žena koje nemaju odabranog doktora, jer samo on može da vas redovno prati.

"Mnogi pacijenti ne znaju da njihov ginekolog može da im pomogne", kaže Dvek.

Ako ste primetili čudan miris.
Ovo je uglavnom znak infekcije ili pH neravnoteže, što vaš ginekolog može da izleči. Ono što je dr Dvek spomenula jeste da to može uzrokovati i delić tampona koji je ostao u vašem telu. Manje promene u mirisu u periodima oko menstruacije su normalne, ali ako primetite nešto potpuno drugačije zovite ginekologa.

Svoje misli o trudnoći i plodnosti.
Ovo ne možete samo usputno reći jer ako planirate trudnoću sledeće godine definitivno vam treba ozbiljan razgovor sa doktorom. Pružiće vam medicinske savete koje inače ne bi spominjali pri redovnoj kontroli. Čak iako ne planirate trudnoću baš sada dobro je da popričate na temu plodnosti. Ginekolog vam može preporučiti zdrave navike kako biste bili plodni i rešiti bilo koje nedoumice.

"Moj posao je da žene ne zatrudne kada to ne žele i da zatrudne onda kada su to planirale", kaže Minkin.

Ako imate poremećen san i menstruaciju.
Ako ste u ranim četrdesetim, ovo može biti znak perimenopauze, kaže Minikin. Iako se retko simptomi pojavljuju tako rano, nije isključeno da su zadesili upravo vas. Ginekolog može da odredi uzrok.

Izvor: cosmopolitan.rs

]]>
Wed, 11 Oct 2017 10:46:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123016/nema-sramote-ovih-11-tajni-morate-da-podelite-sa-svojim-ginekologom.html
Điđi Hadid otkrila tajnu svoje besprekorne figure, a potreban je samo papirić... http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123013/djidji-hadid-otkrila-tajnu-svoje-besprekorne-figure-a-potreban-je-samo-papiric.html Samo jedna vežba vam je potrebna za opasno dobru zadnjicu! Toliko je jednostavna da možete odmah početi da je radite...

Jedna od najatraktivnjih modela današnjice, Điđi Hadid, odlučila je da otkrije jednostavan trik kako održava svoju liniju, i to kada je kod kuće.

Pratite nas i na Viberu!

Pre revija i javnih nastupa, poznata mankeneka ima jedan pomalo neobičan trik, koji očito pali.

Evo o čemu se radi, objasnila je:

“U svoju kuhinju stavila sam samolepljivi papirić i kad god sam prošla pored njega, morala sam da uradim 15 čučnjeva, koje inače mrzim, jer su teški i moraš ih napraviti puno, kako bi postigao rezultate”, otkrila je lepa plavuša.

Pored toga, lepotica je istakla da to nije jedini način na koji je postigla zavidnu liniju, ali ga svrstava u grupu najomiljenijih. Zašto? Iz jednostavnog razloga!

Posle napornog dana, boravak u kuhinju nam služi kako bismo se opustili, popili šolju čaja, omiljenu salatu ili prelistali omiljeni lifestyle magazin, a ove čučnjeve i te kako možete raditi i kada sebe počastite omiljenim parčetom čokoladne torte a da vas posle toga ne grize savet.

Izvor: štikla i patika

]]>
Wed, 11 Oct 2017 13:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/123013/djidji-hadid-otkrila-tajnu-svoje-besprekorne-figure-a-potreban-je-samo-papiric.html
Ako ste stalno umorni eliminišite neke od ovih 14 navika! Nećete verovati šta vas najviše iscrpljuje! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/122953/ako-ste-stalno-umorni-eliminisite-neke-od-ovih-14-navika-necete-verovati-sta-vas-najvise-iscrpljuje.html Umor nije rezultat samo nespavanja – podstiče ga i alkohol pre spavanja, perfekcionizam, dramatizovanje, loša hrana kao i previše popijenih kafa u danu

Evo zbog čega se veoma često osećate umorno i iscrpljeno.

1. Previše sedite

Odlaganje vežbanja “za sutra” kako biste se danas odmorili je kontraproduktivno i može vas još više umoriti, pokazala je studija američkog Univerziteta Džordžija. Prema njoj, ljudi koji sede dok rade i vežbaju barem 20 minuta tri puta nedeljno, već nakon šest nedelja imaju više energije i manje su umorni, piše Time.

Pratite nas i na Viberu!

2. Pijete premalo vode

Čak i blaga dehidracija od oko dva posto ima uticaj na telesne funkcije i stvara osećaj premorenosti. Nedostatak vode uzrokuje smanjenje volumena krvi, pa krv postaje gušća. Zbog toga srce kuca sporije i smanjuje se brzina kojom kiseonik dolazi do ćelija u organizmu.

3. Niske vrednosti gvožđa u organizmu

Posledice manjka gvožđa u krvi su lupanje srca, nedostatak vazduha, ali i hroničan umor. Anemija je znatno češća kod žena nego kod muškaraca, a uzrok je premali unos gvožđa u ishrani. To naročito dolazi do izražaja u toplijim mesecima. Zeleno lisnato povrće, cvekla, susam, meso i jaja odličan su prirodan način nadoknađivanja gvožđa.

4. Perfekcionista ste

Iako je želja za savršenstvom neostvariva, ona se može primetiti kod sve većeg broja pojedinaca. Zbog toga ti ljudi osećaju stalan pritisak da zadovolje svoja i tuđa očekivanja, rade teže i duže nego što je potrebno, a najčešće za to nisu nagrađeni. To rezultira osećajem frustracije, ali i hroničnog umora, objašnjavaju psiholozi.

5. Ne doručkujete

Ne kaže se bez razloga da je doručak najvažniji obrok u danu, jer upravo on daje energiju za pokretanje metabolizma. Brojne studije pokazuju da su ljudi koji ne doručkuju skloniji hroničnom umoru. Idealan doručak za početak dana punog energije jeste doručak sa žitaricama i svežim voćem.

6. Volite dramu

Ako ste tip koji od “muve pravi slona”, čest umor ne treba da vas čudi. Takvi ljudi stalno troše svoje rezerve energije nepotrebnim uzrujavanjem, a hormon stresa kortizol ih istovremeni drži i budnima i umara. Odlazak u prirodu, stvaranje rutine odlaska u krevet i vežba koja uključuje meditaciju poput joge smanjiće osećaj umora.

7. Previše ste pred ekranima

Blještavo svetlo tableta i laptopa ometa bioritam organizma koji određuje najbolje vreme za spavanje i ustajanje. Stručnjaci tvrde kako je sve češće korišćenje tehnologije značajno doprinielo rastu obolelih od nesanice, ali i sindroma hroničnog umora.

8. Obožavate slatko

Namirnice pune šećera, soli i masnoća koje nemaju veliku nutritivnu vrednost najveći su neprijatelj energije. Naglo podižu nivo šećera u krvi, ali podjednako naglo one i padaju te za sobom ostavljaju osećaj pospanosti. Žitarice i proteini najbolje su namirnice za održavanje nivoa šećera u krvi stabilnima.

9. Previše ugađate drugima, a premalo sebi

Ljudi koji su skloni ugađanju drugima zanemaruju svoje potrebe i troše ekstremnu energiju. Što je još gore, to ih tokom vremena čini ogorčenima i ljutima, ali iz začaranog kruga ugađanja teško izlaze. Zbog toga na sebe preuzimaju većinu prijateljskih, poslovnih i porodičnih obaveza, a kad napokon dođe vreme za odmor, od umora i unutrašnje teskobe ne mogu zaspati.

10. Živite u haosu

Neuredno radno okruženje, kao i razbacane stvari u domu čest su okidač osećaja umora. Oni ograničavaju fokusiranost i sposobnot mozga da prima nove informacije, a istovremeno demotiviše. Studija Instituta Princeton pokazuje da su ljudi s urednim stolom produktivniji i osećaju više energije.

11. Kafa vas umara

Iako kofein razbuđuje, sve više od tri šoljice na dan učiniće vas umornijima nego što bi trebalo da budete. Kofein blokira adenozin, nusprodukt aktivnih ćelija koji stvaraju osećaj pospanosti. Ispijanje kafe čak i šest sati pre odlaska u krevet umanjiće kvalitet sna, pa ćete se probuditi umorniji.

12. Non-stop ste dostupni

Proveravanje mailova, telefonski razgovori s kolegama, pa čak i sam razgovor s partnerom o poslu mogu sprečiti uživanje u samom odmoru, a time i opuštanje. Studije pokazuju da je ljudima u proseku potrebno minimalno 14 dana opuštanja u komadu kako bi se odmorili od posla, jer se u suprotnom smanjuje produktivnost.

13. Alkohol

Iako vam jedna čaša vina, piva ili drugog omiljenog alkoholnog napitka mogu pomoći da lakše zaspete, oni sabotiraju kvalitet sna. Duboke faze REM sna su kraće, a upravo su one ključne za osećaj energije i odmornosti, smatraju neurolozi.

14. Nemate naviku spavanja

Ako jedva čekate subotu i nedelju kako biste se zabavili s prijateljima i članovima porodice, pa vikendom obavezno ostajete duže budni, teško je očekivati da ćete u ponedeljak biti odmorni. Nije važno čak ni ako duže spavate, jer ljudski mozak funkcioniše tako da mu je potrebna rutina u spavanju – kao što je odlazak u krevet i buđenje u otprilike isto vreme.

Izvor: novosti

]]>
Tue, 10 Oct 2017 09:59:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/122953/ako-ste-stalno-umorni-eliminisite-neke-od-ovih-14-navika-necete-verovati-sta-vas-najvise-iscrpljuje.html
Za 15 minuta rešite se svih bolova u telu uz pomoć prstiju http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/109184/za-15-minuta-resite-se-svih-bolova-u-telu-uz-pomoc-prstiju-.html Ovo je jedna zanimljiva i jednostavna metoda harmonizacije čitavog tela. Ako potrošite samo 15 minuta dnevno, rešićete se mnogih tegoba u organizmu.

Džin sin džicu je drevni oblik japanske umetnosti isceljenja, koja pomaže balansiranju emocija, zahvaljujući stimulaciji tačaka na rukama.

Pratite nas i na Viberu!

Osnova ovog učenja zasniva se na sledećem principu – svaki prst na ruci povezan je sa određenim organom kojem odgovara i određena emocija.

Ako treba da delujete na neki organ, uhvatite prst drugom rukom i držite ga 3-5 minuta. Za to vreme duboko dišite. Takođe, možete uraditi opštu harmonizaciju vašeg tela, tako što ćete to uraditi sa svakim prstom na ruci.

Evo kako su organi povezani sa prstima šake:

PALAC

Organi: želudac i slezina.
Emocije: anksioznost, depresija i zabrinutost
Fizički simptomi: bolovi u stomaku, problemi sa kožom, glavobolja, nervoza.

KAŽIPRST

Organi: bubrezi i bešika
Emocije: razočaranje, strah i konfuzija.
Fizički simptomi: bolovi u mišićima, leđima, zubobolja, probavne smetnje.

SREDNJI PRST

Organi: jetra i žučna kesa.
Emocije: neodlučnost, bes, razdražljivost.
Fizički simptomi: problemi sa cirkulacijom krvi, menstrualni bolovi, problemi sa vidom, umor, frontalna glavobolja, migrena.

DOMALI PRST

Organi: pluća i debelo crevo.
Emocije: negativnost, tuga, strah od odbacivanja, žalost.
Fizički simptomi: zujanje u ušima, respiratorni problemi, astma, kožne bolesti, problemi sa varenjem

MALI PRST

Organi: srce i tanko crevo
Emocije: briga, anksioznost, nervoza, odsustvo samopoštovanja
Fizički simptomi: bolesti srca, bol u grlu, nadimanje stomaka, problemi sa kostima.

Izvor: uspesnazena.com/ web-tribune.com

]]>
Mon, 9 Oct 2017 10:03:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/109184/za-15-minuta-resite-se-svih-bolova-u-telu-uz-pomoc-prstiju-.html
Od seksomnije pate mnogi, a evo o čemu je tačno reč! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/122723/od-seksomnije-pate-mnogi-a-evo-o-cemu-je-tacno-rec.html Da li vam je ovaj poremećaj možda poznat?

Seksomnija je stvarna i ne tako ugodna. Uzrokovana je psihičkim stanjima, ali i alkoholom, drogama ili samo spavanjem u novom i nepoznatom prostoru. Ljudi koji imaju problema s ovim poremećajem nisu ni svesni i zato bi trebalo da ovu stvar napomenu svakom novom partneru.

Svoju su priču za Glamour ispričali ljudi koji imaju seksomniju, a mišljenje su dali i stručnjaci.

Stvarna iskustva

Grejs i njen tadašnji partner imali su problema u njihovoj petogodišnjoj vezi. Između njih često nije bilo fizičke intimnosti, sve dok se nisu počeli da vode ljubav tokom sna.

Kad bi osetila njegov dodir, Grejs bi počela sanjati da spava s nekim drugim. Ujutro bi se probudili i nejasno se sećali seksa.

Elizabet i njen partner su takođe imali seks tokom spavanja.

“Znali smo da nam je veza pri kraju, ali smo i dalje živeli zajedno. I dalje smo sve to želeli, samo ne nužno jedan sa drugim. S obzirom da smo svakodnevno delili krevet, to se desilo nesvesno”, izjavila je Elizabet. Shvatila je da se nešto dogodilo tokom noći samo jer bi se nekad probudila usred seksa. Ovo je doživela i sa drugim partnerom.

Kako dolazi do seksomnije?

Radi se o poremećaju sna sličnom hodanju u snu, ali umesto hodanja, ljudi se seksaju ili masturbiraju. Jedno istraživanje pokazalo je kako 11 odsto muškaraca i četiri odsto žena pate od ovog poremećaja. A ova brojka je verojatno i veća, kako misli V. Kristofer Vinter, zadužen za neurologiju i medicinu spavanja. On kaže kako su uzrok seksomnije tablete za spavanje, ali i droga, alkohol, problemi sa spavanjem i spavanje u novom prostoru.

Kao što priče ove dve žene i pokazuju, uzrok poremećaja može biti i psihološke prirode – ostvarivanje želja koje se ne mogu ispuniti u stvarnom životu. Neki ‘bolesnici’ su čak i nasilni dok spavaju i zahtevaju seks pa se seksomnija može zameniti i silovanjem.

Kako reagovati?

Neki pokušavaju lepim rečima dobiti što žele. Grejs, na primer, nije osetila nikakvo nasilje i nagovaranje na seks jer su i ona i partner spavali. Bila je to automatska radnja, pojašnjava ona. A slično iskustvo ima i Elizabet koja objašnjava da bi bila prestravljena da se ovo dogodilo s nepoznatom osobom.

“Ljudi koji imaju normalnu vezu već znaju kako da se ponašaju sa partnerom koji pati od seksomnije. Oni možda mogu otkriti što je tačno okidač koji ih pokreće i mogu ga ukloniti”, rekla je seksološkinja Loren Brim.

Postoji i medicinska pomoć za ovo stanje, a uvek je tu i opcija spavanja u odvojenim krevetima. Postoji niz načina za rešavanje problema.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: Glamour/net.hr

 

]]>
Sun, 8 Oct 2017 16:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/122723/od-seksomnije-pate-mnogi-a-evo-o-cemu-je-tacno-rec.html
Vrebaju sa svih strana: Mislite da umete da se zaštiite od bakterija, a zapravo... http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/90928/vrebaju-sa-svih-strana-mislite-da-umete-da-se-zastiite-od-bakterija-a-zapravo.html Ako nosite antibakterijske maramice svuda sa sobom, ubrusom se hvatate za ručke u javnom toaletu i izbegavate javni prevoz, nećete se zaštititi od virusa, bakterija i drugih mikroba, tvrde naučnici.

Većina ovih navika je maltene beskorisna, jer se najopasnije bakterije prenose na sasvim drugi način.

Pratite nas i na Viberu!

Činjenica je da se svuda oko nas nalaze milioni mikroorganizama koji mogu da prenesu neke od sezonskih bolesti, infekcije disajnih puteva i crevne zaraze, ali nikad u potpunosti ne možemo da napravimo barijeru i da se od njih zaštitimo. Čak ni onda kada okrenemo glavu dok drugi kija.

Nedavnim istraživanjem američkog Centra za kontrolu bolesti ustanovljeno je da su automatski pištolji za istakanje benzina na benzinskim stanicama najprljavije javne površine prepune raznih bakterija i virusa. Na njima je čak pronađen virus gripa.

Sledeći na listi su poštanski sandučići, držači pokretnih stepenica u šoping-centrima i dugmad na bankomatu. I u liftu se nalazi mnoštvo bakterija. Studija Univerziteta u Arizoni pokazala je da u liftu ima 40 puta više bakterija nego u javnom toaletu.

U potrazi za štetnim bakterija ne morate da idete dalje od svog radnog mesta. Prošlogodišnje britansko istraživanje je pokazalo da su mnoge tastature "bogate" mikrobima, a neke na sebi imaju četiri puta više štetnih bakterija nego daske za ve-ce.

Istraživači su pokušali da objasne da su neke od najčešćih higijenskih navika koje primenjujemo u tom smislu nedovoljne, i da je najsigurniji način odbrane od virusa i bakterija što češće pranje ruku sapunom i vodom.

PREKRIVANJE DASKE ZA VE-CE ŠOLJU

Virusi HIV-a i herpesa su veoma osetljivi i ne mogu da prežive van ljudskog tela, na primer na ve-ce šolji. Naravno, to ne znači da treba da sedate na ve-ce dasku javnog toaleta, ali nije ni velika šansa da na ovaj način zaradite neku od ovih infekcija. Na dasci za ve-ce šolju mogu da se nađu ešerihija koli i streptokoke, ali one u organizam mogu da dospeju samo ako ih rukama dodirnete, i zatim, neopranim rukama dohvatite usta, nos ili oči. Sve dok dobro perete ruke posle upotrebe toaleta, nema bojazni od zaraze.

Mikrobi u toaletu

Čak i ako izbegavate rukom da pustite vodu iz vodokotlića ili na bideu, i dalje ćete rukom morati da otvorite vrata od toaleta. Jer, onaj koji je pre vas pustio vodu, kasnije je dotakao i slavinu i kvaku na vratima toaleta. Dakle, u jednom trenutku ćete svakako doći u kontakt sa mikrobima.

Kvake

Kvake u javim toaletima i javnom prevozu su leglo bakterija. Jedan naučnik, genetičar je nadavno utvrdio da je jedan dodir ručke u javnom prevozu isto kao i da smo se rukovali sa 10.000 ljudi! Međutim, znatno opasnije su bakterije koje se prenose rukovanjem, jer se na njima mogu naći opasne bakterije poput ešerihije koli, dok na drškama na javnim mestima obitavaju znatno manje opasne bakterije i mikroorganizmi. Još ako se posle rukovanja obrišete maramicom i vratite je u džep ili torbu, još više rizikujete da se potencijalne bakterije nađu na novčaniku, telefonu, ključevima, koje ćete kasnije sigurno da dodirnete.

Antibakterijski gelovi

Tečnosti, maramice i gelovi za dezinfekciju ne mogu da ubiju sve žive mikrobe, tačnije ništa više nego sapun i voda. Norovirus, na primer, patogen koji se uglavnom prenosi preko zaražene hrane i izaziva dijareju, kao i bakterija klostridijum dificile, koja je još opasnija i može da dovede do smrtonosnog kolitisa, imuni su na sve antibakterijske preparate.

Zadržavanje daha

Male su šanse da zaustavljanjem udisanja vazduha dok onaj pored vas kija ili kašlje, sprečite viruse i bakterije da se zadrže na nosu ili ustima. Bakterije se prilikom kijanja ili kašljanja izbacuju velikom brzinom u vazduh. Čestice prilikom kijanja izleću brzinom od 321 kilometar na čas, dok se pri kašljanju one šire brzinom od 80 kilometara na sat. To što ste zatvorili usta i zadržali vazduh ne znači da se one neće zalepiti na lice, a to je dovoljno da se čestice kasnije nađu u organizmu.

Izbegavanje javnog prevoza

Na svakoj javnoj površini se nalazi mnoštvo bakterija, i nemoguće je da sve stvari oko sebe držimo sterilnim, jer, štaviše, te bakterije nam trebaju za život. Tim američkih genetičara ispitivao je koliko se bakterija nalazi u njujorškom metrou. Ispostavilo se da su izolovali više od 600 različitih vrsta mikroba (većina su bili nepoznati, ali mnogi potpuno bezopasni po zdravlje). Dokazano je da je svakodnevno izlaganje patogenima iz okoline (onima koji se nalaze na koži, u crevima, na telu životinja i insekata) - poželjno, naročito ako smo u kontaktu sa njima od malih nogu, jer se tako stvara imunitet na njih u kasnijem dobu.

KOJI MOKROORGANIZMI VREBAJU U JAVNOM TOALETU

Rotavirus

Stafilokoka

Šigela

Norovirus

Ešerihija koli

Salmonela

Hepatitis A virus

Klasičan virus prehlade

KOLIKO SU PRLJAVI JAVNI TOALETI

Lavabo

Lavaboi su najveća legla bakterija i klica, delom zahvaljujući prisustvu vode jer se većina mikroba najlakše zadržava i razmnožava na vlažnim mestima. Na lavaboima u javnim toaletima mogu da se nađu fekalne bakterije i salmonela.

WC šolja

Bakterije se na VC školjki zadržavaju prilikom svakog puštanja vode, a neke od njih mogu da opstanu u spoljnoj sredini čak 17 dana. Iako se misli da je VC daska najprljavije mesto u toaletu, ona je isuviše suva da bi se na njoj razmnožavale bakterije.

Držači tečnog sapuna

Držači antibakterijskih tečnosti i sapuna su najviše kontaminirani fekalnim bakterijama. Oni koji ih koriste svakodnevno se izlažu gotovo milionu različitih bakterija.

Ručka na vodokotliću

Ovo je veoma zagađeno mesto jer većina ljudi pušta vodu pre nego što opere ruke posle korišćenja toaleta. Pogotovu u muškim toaletima gde mnogi nogom puštaju vodu na bideu.

Sušači ruku

Topao vazduh iz ovih uređaja još više razbacuje bakterije, pa na rukama onih koji ih koriste može da se nađe dvostruko više bakterija.

Papirni ubrusi

Brisanje papirom posle pranja ruku smanjuje broj mikroorganizama za čak 75 odsto.

* Veće su šanse da se zarazite u ženskom toaletu iz dva razloga:

- žene češće dovode decu koja donose još više bakterija

- žene se duže zadržavaju u toaletu i dodiruju više površina na kojima se nalaze bakterije

ČISTE RUKE - MANJE KLICA

U toaletima gde postoji automatsko puštanje vode u vc šolji i na slavini, i papirni ubrusi za brisanje ruku, značajno se smanjuje rizik da se zakače mnogobrojni mikroorganizmi.

ŠTA IZBEGAVATI

Javne toalete na autobuskim stanicama i aerodromima jer je tamo cirkulacija ljudi najveća.

KAKO SE ZAŠTITITI OD ZARAZE

* Perite ruke sapunom i vodom. Polovina ljudi ne pere ruke sapunom posle korišćenja javnog toaleta.

* Koristite toalete sa automatskim puštanjem vode u vc šolji i na slavini, i brišite ruke papirnim ubrusima.

* Izbegavajte dodirivanje uređaja za sušenje ruku

Izvor: novosti

]]>
Wed, 4 Oct 2017 12:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/90928/vrebaju-sa-svih-strana-mislite-da-umete-da-se-zastiite-od-bakterija-a-zapravo.html
Koja hrana pospešuje hrkanje?! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/104754/koja-hrana-pospesuje-hrkanje.html Svako ko je u društvu ljudi koji hrču, zabraniće im da je prekomerno unose...

Ako se noću često budite zbog hrkanja, manje solite hranu, savetuju naučnici klinike Porto Alegre u Brazilu.

Po njihovom mišljenju preteran unos soli dovodi do povećanja nivoa tečnosti u organizmu, zbog čega, kada ležimo ili spavamo dolazi do sužavanja disajnih puteva i otežanog disanja, pa samim tim i do hrkanja.

Pratite nas i na Viberu!

Do ovog zaključka su došli u istraživanju u kojem je jedna grupa ispitanika svakodnevno pila diuretičke lekove i poštovala režim ishrane sa smanjenim unosom soli, dok druga nije. Medikamenti za izbacivanje tečnosti i propisani režim ishrane su uvedeni da bi se smanjio nivo soli u organizmu i izbacio višak vode.

Tom prilikom su ustanovili da se izuzetno opasna apnea u kojoj prestaje disanje javlja zbog dnevnog umora, hipertenzije, srčanih problema, ali i dužine vrata! Što je vrat duži rizik za nastanak ovog neprijatnog stanja je veći, ističu brazilski stručnjaci, uz napomenu da treba obratiti pažnju i na gojaznost, alkoholizam, pušenje.

Izvor: novosti

]]>
Mon, 2 Oct 2017 09:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/104754/koja-hrana-pospesuje-hrkanje.html
Šta grudi otkrivaju o zdravlju i na šta posebno morate obratiti pažnju! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/74810/sta-grudi-otkrivaju-o-zdravlju-i-na-sta-posebno-morate-obratiti-paznju.html Dojke koje rastu, smanjuju se, bolovi, gustina - samo su neke od pojava sa kojima se tokom života susreću sve žene.

Velike i male, šiljate ili oble, s ružičastim bradavicama ili smeđim i u svakom slučaju lepe, grudi otkrivaju mnogo toga o zdravlju. I pritom ne mislimo na rak dojke. Kontrola je svakako obvezna. Ali vaše grudi mogu da otkriju mnogo više.

Pratite nas i na Viberu!

Rastuće grudi

Ako grudi rastu, to je najčešće zbog gojenja, s obzirom na to da su uglavnom građene od masnog tkiva. Drugi razlozi mogu da budu trudnoća, jer se mlečni kanali šire kako bi se pripremili za dojenje. Takođe, ovoj pojavi doprinose i pilule za kontracepciju i menstrualni ciklus, s obzirom da reaguju na promene nivoa estrogena i progesterona u krvi. U svakom slučaju, nema preteranog razloga za zabrinutost. Osim što ćete morati da nabavite novi grudnjak.

Smanjuju se

Osim mršavljenja, glavni razlog je opadanje nivoa estrogena, bilo zbog prestanka korišćenja pilule ili skorašnje menopauze. Ako smanjivanje ne možete da pripišete nekom od ovih uzroka, naročito ako je propraćeno gubljenjem kose, pojavom akni i dlačica na licu, testirajte se na sindrom policističnih jajnika. Sindrom karakteriše rast testosterona. A možda jednostavno pijete previše kafe – britanska studija je pokazala da tri kafe dnevno mogu da smanje mlečne kanale.

Menjaju oblik

DNK određuje oblik, ali on se menja tokom vremena.

"Oblik i izgled zavise od doba, rađanja i dojenja", ističe hirurg Danijel Mejman koji je specijalizovao grudi. Zbog starenja i dojenja, vezivno tkivo puca, a kožagubi elastičnost, pa gravitacija postaje neprijatelj. Najvažniji je kvalitetan, odgovarajući grudnjak. Osim toga teške dijete i jo-jo zbog oscilacija u težini rastežu kožu. Doktor Mejman savetuje i i vežbe koje ojačavaju mišiće grudi, pa one deluju čvršće i živahnije.

Kvržice

Tokom menstrualnog ciklusa, grudi mogu da dobiju kvržice jer se benigne ciste pune tečnošću.

"Kod žena koju imaju menstruaciju, takve fibrocistične promene su deo normalne građe grudi", ističe ginekolog Loren Strajher. Takve kvržice se najčešće pojavljuju sa strane grudi, blizu pazuha ili bradavica. Mogu da budu osetljive, čak i bolne na dodir, naročito pre menstruacije. Ali, i dalje upozorava da su kontrole obvezne, naročito ako se prvi put pojavljuju ili ako ste u menopauzi.

Velike grudi

Iako su neke studije povezale veće grudi s većim rizikom od raka dojke, nedovoljno je dokaza za zabrinutost. Odnosno, obdarenije žene bi trebalo da se plaše raka dojke, ali podjednako kao i dame sa grudima drugih veličina.

Gustina

Gotovo polovina žena ima guste grudi, odnosno više vezivnog tkiva i žlezdi. Najveći problem je to što je kod takvih grudi teže uočiti tumore na mamogramu. Osim toga, neke studije su pokazale da su takve žene pod povećanim rizikom od karcinoma. Osim što bi trebalo da se savetuju s lekarima o drugim testovima, poput ultrazvuka ili magnetne rezonance, žene s gustim grudima bi trebalo da budu naročito predane redovnom samopregledu, ističe doktor Mejman, i da se jave doktoru čim primete nešto neobično.

Bolovi

Mnogo toga može da boli u grudima, a većina uzroka je bezazlena.

"Bol u obema dojkama je česta zbog hormonskih promena i previše kofeina", ističe Strajher. Drugi uzroci su loš grudnjak, PMS, blagi udarci u grudi, pa čak i intenzivna vežba ili nošenje torbice preko samo jednog ramena.

Uvučene bradavice

Potpuno su normalne ako ih imate čitavog života. Ali, ako odjednom primetite da su uvučene, hitno se javite doktoru. Odmah.

"Rak dojke je jedan od uzroka uvlačenja grudi", ističe Strajher. Dodaje da, ipak,proverite da nije tek trenutni problem, na primer zbog sportskog grudnjaka u kojem ste spavali.

Izvor: zenskikutak.rs

]]>
Sun, 1 Oct 2017 09:56:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/74810/sta-grudi-otkrivaju-o-zdravlju-i-na-sta-posebno-morate-obratiti-paznju.html
U kojim situacijama ne bi trebalo da nosite gaćice? http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/122426/u-kojim-situacijama-ne-bi-trebalo-da-nosite-gacice.html Sigurno ste ovo do sada već čuli, ali se niste usuđivali da učinite.

Kada je jako vruće, vi se znojite, pa vam se među nogama stvara idealna situacija za gljivice i bakterije, jer one baš razmnožavaju u vlažnim uslovima i u nedostatku kiseonika.

To je zapravo jedan od glavnih razloga da na plaži odmah promenite vlažne gaćice, a ne da čekate se osuše dok se sunčate. Isto važi i za oznojene bokserice nakon vežbanja.

Lekari savetuju da bi tokom letnjih vrućina najbolje bilo da spavate bez donjeg veša. Verujemo da će se vaš partner posebno obradovati. 

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: cosmopolitan.hr

]]>
Sat, 30 Sep 2017 14:40:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/122426/u-kojim-situacijama-ne-bi-trebalo-da-nosite-gacice.html
"Visite" na telefonu po ceo dan? Onda 100 posto imate FOMO! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/122574/visite-na-telefonu-po-ceo-dan-onda-100-posto-imate-fomo.html Ne brinite, samo ste anksiozni.

]]>
Fri, 29 Sep 2017 09:26:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/122574/visite-na-telefonu-po-ceo-dan-onda-100-posto-imate-fomo.html
Igra vam kapak? Ovo su mogući razlozi... http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/104812/igra-vam-kapak-ovo-su-moguci-razlozi.html Igranje oka može da bude bezazleno, ali može da ukazuje i na neke ozbiljne zdravstvene probleme. Proverite na šta sve kapak može da vas upozori.

Pijete previše kofeina

Kofein je, kao što znamo, stimulans, i nakon konzumiranja značajno povećava brzinu otkucaja srca i metabolizam, a uz to i zagreva mišiće.

Pratite nas i na Viberu!

"Verovatno kofein najčešće stimuliše očni kapak jer je najpodložniji tome", kaže očni hirurg Brajan Bokser Vačler. Ne postoji neka određena količina kofeina nakon koje kapak počinje da se trza, ali ako vam se to često dešava, krenite da postepeno smanjujete unetu količinu.

Pod stresom ste

Naše telo na stres reaguje na mnogo načina, a treperenje kapka je jedno od njih.

"To je znak da ste pod velikim stresom i da vam je telo na granici pucanja", tvrdi optometar Hana Ječeskel. Zbog toga je bitno identifikovati uzroke stresa i baviti se relaksirajućim aktivnostima poput joge.

Imate alergije

Alergija ispušta histamin u vaš sistem, a zbog njega vaše telo reaguje na različite načine, od kojih je igranje oka prilično često, kao i nadutost i svrab u predelu oka. U takvim slučajevima mogu da pomognu kapi za oči na bazi histamina koje će smiriti oko.

Ne spavate dovoljno

Kapci su najosetljiviji mišići tela i nešto što vama deluje kao sitnica njima mnogo smeta - recimo nedovoljna količina vremena koju provodite zatvorenih očiju. Zato pokušajte da produžite vreme spavanja, i trebalo bi da vam se kapak dovede u red.

Treba da promenite dioptriju

Ako vam kapak igra dok čitate ili ste na internetu, možda je vreme da proverite da li vam treba dioptrija, ili da promenite postojeću, jer je velika verovatnoća da vam se kapci trzaju jer im je teško da se fokusiraju.

Tumor

Ovo je veoma neuobičajen scenario, ali ponekada je to razlog. Ako vam kapak već duže vreme igra, a vi nikako ne možete da pronađete uzrok, ne bi bilo loše da istražite i tu opciju. Ukoliko postoji neka sumnja, dobićete uput za neuro-oftamologa koji će proceniti situaciju.

Izvor: zena.blic

]]>
Fri, 29 Sep 2017 19:15:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/104812/igra-vam-kapak-ovo-su-moguci-razlozi.html
Istraživanje potvrdilo: Koji to KUĆNI POSLOVI smanjuju RIZIK od SMRTI? http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/122528/istrazivanje-potvrdilo-koji-to-kucni-poslovi-smanjuju-rizik-od-smrti-.html Ako do sada niste bili skloni spremanju svog doma, verovatno će vas ovo mišljenje naučnika ubediti u suprotno.

U izveštaju Univerziteta "Mekmaster" u Kanadi, navodi se da čišćenje kuće samo pola sata pet puta nedeljno smanjuje rizik od smrti za 28 odsto i rizik od srčanih bolesti za 20 odsto. 

Što više posla obavljate, to je bolje za vaše zdravlje. Ukoliko ste aktivni 750 minuta nedeljno, smanjujete šansu od prerane smrti za 40 odsto. 

Istraživači se nadaju da će njihov izveštaj ohrabriti ljude da se pokrenu čak i ako nemaju pristup teretani. 

U istraživanju je učestvovalo 130.000 ljudi koji su praćeni sedam godina. Učesnici su stari između 35 i 70 godina i žive u 17 različitih zemalja. Svaki od učesnika je dao podatke o svom socioekonomskom statusu, životnim navikama, zdravstvenoj istoriji, porodičnoj istoriji o kardiovaskularnim bolestima, težini, visini, merama kukova i struka i visinu pritiska. 

Ispunili su i upitnik o tipovima fizičkih aktivnosti kojima se bave. Utvrđeno je da bi osam odsto smrti bilo sprečeno, a procenat obolelih od srčanih oboljenja bi opao za pet odsto kada bi svako imao 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno. 

Ukoliko niste tip koji voli da čisti, onda možete i da prošetate do posla ili počnete da vežbate, piše dnevno.rs.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Thu, 28 Sep 2017 09:58:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/122528/istrazivanje-potvrdilo-koji-to-kucni-poslovi-smanjuju-rizik-od-smrti-.html
Kako da se zaštitite od prehlade http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/103361/kako-da-se-zastitite-od-prehlade.html Sa zahlađenjem je "otvorena" sezona respiratornih infekcija koje uglavnom pogađaju osobe slabijeg imunog sistema

Zato je ovih dana neophodno da "poradite" na njegovom ojačanju kako biste izbegli curenje nosa, povišenu temperaturu, bolove u grlu i ostale neprijatne simptome prehlade.

Pratite nas i na Viberu!

Stoprocentna zaštita od virusa i bakterija ne postoji, ali promena nekih navika i raznovrsnija ishrana mogu da pomognu da ih izbegnemo bar na neko vreme.

U ovom periodu važno je da uzimamo što više žitarica, voća i povrća bogatog vitaminom C, kao što su citrusi, kupus, paprika - savetuje doktorka Katarina Mitić, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević". - Kako bismo izbegli pojavu respiratornih infekcija, neophodno je i da što češće provetravamo prostorije u kojima boravimo. Lagana fizička aktivnost, dovoljno uzimanje tečnosti, kao i zdrav san, takođe mogu da pomognu imunom sistemu da ojača i izbegne pojavu bolesti.

Kako se virusi ne bi širili trebalo bi redovno da čistite i dezinfikujete površine koje različiti broj ljudi često dodiruje, kao što su brave, rukohvati na stolicama, radni stolovi i slično. Kao dobra preventiva pomaže i uzimanje biljnih čajeva, od nane, kamilice, majčine dušice i to sa medom i limunom. Topla isparenja iz ovog napitka pomažu nosu da efikasnije izbacuje bacile, dok med deluje antibakterijski na ceo organizam.

Važno je i da često perete ruke, ali i da ih posle toga dobro osušite, jer je vlaga pogodna za razvoj raznih bakterija. I mobilni telefonu mogu da budu prenosici virusa i bacila pa povedite računa i o tome da ih redovno čistite.

Izvor: novosti

]]>
Wed, 27 Sep 2017 10:33:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/103361/kako-da-se-zastitite-od-prehlade.html
Ovo su simptomi SRČANOG UDARA! Ne ignorišite ih i sprečite ga dok ne bude kasno! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/122398/ovo-su-simptomi-srcanog-udara-ne-ignorisite-ih-i-sprecite-ga-dok-ne-bude-kasno.html Uvek je važno da pratite signale koje vam šalje vase telo, pogotovo kada je reč o kobnim bolestima, poput srčanog udara.

Srčani udar nije iznenada, već se može predvideti, a simptomi se javljaju nedeljama pre.

Muči vas nesanica i stalno osećate umor

To može da predstavlja upozorenje da se koronarna arterija suzila u velikoj meri. Smanjen dotok krvi u srce dovodi do povećanog rada srčane pumpe, što čini da se osećamo malaksalo i premorenom, a pritom da ne možemo ni da zaspimo.

Otežano disanje

Ova pojava je sklonija ženskoj populaciji. Poenta je u tome što respiratorni i kardiovaskularni sistem zavise jedan od drugog, pa tako kad srce prima manje krvi, samim tim pluća imaju i manje kiseonika. Otuda kratak dah.

Mišićna slabost i neprijatan osećaj u grudima

Pošto imamo manji protok krvi, manjak kiseonika, pa samim tim je i cirkulacija krvi sve lošija. Mišići u tim uslovima ne mogu da se kontrahuju. Što se koronarna arterija više sužava, protok krvi postaje neravnomeran, a sve se to manifestuje u žiganju u predelu grudi. Kasnije nastaju probadanja, bolovi...

Ako dođete u situaciju da osetite sve navedene simptome, savetujemo vam da se odmah obratite lekaru, kako biste sprečili koban ishod!

]]>
Tue, 26 Sep 2017 15:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/122398/ovo-su-simptomi-srcanog-udara-ne-ignorisite-ih-i-sprecite-ga-dok-ne-bude-kasno.html