Prva Srpska Televizija :: Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/rss.html Ovako ćete prepoznati da li imate salmonelu ili vas je uhvatio stomačni virus http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136731/ovako-cete-prepoznati-da-li-imate-salmonelu-ili-vas-je-uhvatio-stomacni-virus.html Jaja, meso, voće, povrće, mleko namirnice su na koje naročito moramo da obratimo u toku letnjih dana jer su potencijalni izvor zaraze. A kada dodje do dijareje, povraćanja i temperature da li možemo da razlikujemo da li je u pitanju virusna infekcija ili salmonela i kako kada do ovakvih tegoba dođe treba da se ponašamo i šta smemo da jedemo. Savet daje Nada Macura u Jutru sa Jovanom i Srđanom.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 09:17:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136731/ovako-cete-prepoznati-da-li-imate-salmonelu-ili-vas-je-uhvatio-stomacni-virus.html
NIJE JOGURT NITI KISELO MLEKO: Ovo je najbolji prirodni lek koji pomaže u lečenju OPEKOTINA od sunca! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136624/nije-jogurt-niti-kiselo-mleko-ovo-je-najbolji-prirodni-lek-koji-pomaze-u-lecenju-opekotina-od-sunca.html Letnji godišnji odmori su pred nama, pa ovih dana dermatolozi apeluju na umerno sunčanje i maksimalnu zaštitu kože od sunčevih zraka. Koliko god da se štitimo, desi se da često završimo sa opekotinama, najčešće na nosu, prsima i ramenima.

Važno je da se na vreme namažete, pre samog sunčanja i to sa visokim zaštitinim faktorom, pogotovo osobe sa belom puti. Međutim, ako vam se i desi da "zaradite“ opekotine, ne oslanjajte se na raznorazne losione posle sunčanja, već na samo jedan sastojak! Mleko!

Hladno mleko je pravi melen za opečenu kožu, jer ono ublažava bol i žarenje, a kako objašnjava američki dermatolog Jošui Zecner, oblozi od mleka pomažu u rashlađivanju kože i plikova.

"Oblozi na bazi mleka smanjuju upalu, jer mlečni proteini stvaraju zaštitni sloj, negujući oštećenu kožu”, rekao je dr Jošui za Daily Mail.

Mleko sadrži vitamine A i D, aminokiseline, mlečnu kiselinu, masti i proteine, i svi ti sastojci dobri su za kožu. Vitamini leče, a mlečna kiselina podstiče odstranjivanje mrtvih stanica iz tela, što posebno deluje na imuno sistem.

Potrebno je samo da sipate hladno mleko u činiju, pa u njega natopite komad tkanine ili peškir, i stavite na opekotine.

U ekstremnim slučajevima, savetujemo vam odlazak lekaru, jer svaka opekotina povećava rizik od raka kože.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 09:15:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136624/nije-jogurt-niti-kiselo-mleko-ovo-je-najbolji-prirodni-lek-koji-pomaze-u-lecenju-opekotina-od-sunca.html
Trovanje hranom u toku toplih dana je MNOGO češće! Epidemiolozi savetuju da svoj OMILJENI doručak ne jedete leti! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136627/trovanje-hranom-u-toku-toplih-dana-je-mnogo-cesce-epidemiolozi-savetuju-da-svoj-omiljeni-dorucak-ne-jedete-leti.html Mleveno meso, jaja, razni kremovi koji imaju termički neobrađena jaja u sebi potencijalni su izvor zaraze. Samo u toku maja meseca zabeleženo je 128 slučajeva trovanja hranom. Čega moramo da se čuvamo da ne bismo imali problema sa trovanjem savetuju epidemiolozi...

]]>
Wed, 20 Jun 2018 10:06:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136627/trovanje-hranom-u-toku-toplih-dana-je-mnogo-cesce-epidemiolozi-savetuju-da-svoj-omiljeni-dorucak-ne-jedete-leti.html
Često pijete ovaj lek, a ne znate da on izaziva gubitak sluha, povećan krvni pritisak i probleme sa bubrezima! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136669/cesto-pijete-ovaj-lek-a-ne-znate-da-on-izaziva-gubitak-sluha-povecan-krvni-pritisak-i-probleme-sa-bubrezima.html Pronađite alternativu.

American Journal of Epidemiology objavio je istraživanje koje ukazuje da lekovi protiv bolova kod žena mogu izazvati slabljenje čula sluha. Da li se to odnosi i na muškarce, autor studije dr Gari Kurhan još uvek ispituje, jer je u dosadašnjem istraživanju radio sa 55 000 žena, koje koriste lekove protiv bolova, a najčešće Ibuprofen i Acetaminofen.

Žene koje su koristile pomenute lekove duže od šest godina, između devet i 10 odsto je izgubilo sluh. One koje su koristile aspirin, nisu imale tih problema.

Takođe, studija pokazuje da se korišćenjem Ibuprofena povećava rizik od srčanog udara, hipertenzije i problema sa bubrezima. Problem nastaje onog trenutka kada sastojci leka utiču na stanice slušnog aparata ili na posledicu poremećenog krvnog pritiska ili količinu kiseonika u najosetljivijim delovima slušnog aparata.

Već odavno se za ovakve lekove u apotekama ne prilaže lekarski recept, što znači da se mora dodatno pripaziti i raspitati o nuspojavama njegovih sastojaka, savetuje express.hr.

]]>
Wed, 20 Jun 2018 09:41:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136669/cesto-pijete-ovaj-lek-a-ne-znate-da-on-izaziva-gubitak-sluha-povecan-krvni-pritisak-i-probleme-sa-bubrezima.html
Ukoliko ste srčani bolesnik i idete na more ovih saveta MORATE da se pridržavate! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136562/ukoliko-ste-srcani-bolesnik-i-idete-na-more-ovih-saveta-morate-da-se-pridrzavate.html Da li srčani bolesnici smeju da putuju avionom i idu na more? Ovo pitanje postavila je jedna gledateljka Nadi Macuri u Jutru sa Jovanom i Srđanom i poslušajte šta joj je doktorka posavetovala...

]]>
Tue, 19 Jun 2018 08:28:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136562/ukoliko-ste-srcani-bolesnik-i-idete-na-more-ovih-saveta-morate-da-se-pridrzavate.html
Nakon ugriza KRPELJA, devojčica (5) je ostala PARALIZOVANA i jedva je govorila! Njena mama sada ima poruku za sve... http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136514/nakon-ugriza-krpelja-devojcica-5-je-ostala-paralizovana-i-jedva-je-govorila-njena-mama-sada-ima-poruku-za-sve-.html Kejlin je petogodišnjakinja iz SAD koja se jednog jutra rano probudila kako bi se spremila za školu. Međutim, devojčica nije mogla da ustane iz kreveta.

Kada je to videla njena majka Džesika, odmah je pozvala doktora. Bilo je očigledno, Kejlin je postala paralizovana, a takođe je imala problema i sa govorom.

Lekari su joj ustanovili krpelja na temenu, čvrsto se državši za vlasi.

U bolnici su joj napravili analizu krvi i CT glave i zaključili da je krpelj uzrok paralize, preciznije neurotoksin, koji deluje poput anestetika, a nalazi se u slini krpelja.

“Dan pre smo došli kući i sve je bilo normalno. Okupala se i oprala kosu, krpelja na njoj nisam videla. Drugi dan ujutro stala je nogama na pod i odmah pala, ispričala je majka Džesika za MS News Now.

Lekari su smirili porodicu, objasnivši da će se kroz 24 sata sve vratiti u normalu, što se i desilo.

Džesika je objavila svoje iskustvo na Fejsbuku kako bi upozorila druge da ne shvataju krpelje olako te da dobro pregledaju svoju decu na kraju dana, posebno ako su bila negde u prirodi. 

Inače, krpelji umeju satima da hodaju po telu dok ne nađu pogodno mesto za ubod. Sama procedura probadanja kože traje desetak minuta, a žrtva to ne oseća upravo zbog neurotoksina u slini.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 14:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136514/nakon-ugriza-krpelja-devojcica-5-je-ostala-paralizovana-i-jedva-je-govorila-njena-mama-sada-ima-poruku-za-sve-.html
Žene vrlo često same POGORŠAVAJU SIMPTOME MENSTRUACIJE i to ovim aktivnostima! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136499/zene-vrlo-cesto-same-pogorsavaju-simptome-menstruacije-i-to-ovim-aktivnostima.html Neredovna menstruacija, grčevi, obilni odlivi, razdražljivost samo su neki od poteškoća koji prate menstrualni ciklus, ali su i pokazatelj da nešto sa našim organizmom nije u redu. Probleme sa menstruacijom mogu izazvati i neki potezi ili loše navike, kojih nismo svesne.

Zaboravili ste da popijete kontracepcijsku pilulu (više puta)

Najveći krivac za najgore simptome PMS-a jest promena u hormonalnoj ravnoteži. S obzirom na to da kontracepcijske pilule prvenstveno utiču na hormone, zaboravite li da popijete tri ili više pilula, to može dovesti do neredovnog krvarenja. Dobro je znati da sve metode kontracepcije (osim prezervativa) mogu uticati na menstrualni ciklus, pa se zato savetuje konsultovanje sa ginekologom koji će vam savetovati one koje najviše odgovaraju vašem organizmu.

Pod velikim ste stresom 

Stres ima gotovo isti učinak na organizam kao i pasivno pušenje, a može vam i poremetiti menstrualni ciklus. Kada smo pod stresom, telo ispušta hormon kortizol, a kada ste konstantno pod stresom, to može uzrokovati menstrualni ciklus, odnosno neredovite menstruacije ili čak njen izostanak. 

Imate neredovan san

Studija objavljena u časopisu Health Care Women International, u kojoj su se obrađivali podaci učinka neredovitog rasporeda spavanja kod medicinskih sestara koje rade u sve tri smene, pokazala je da neuredan san može izazvati nepravilnosti menstrualnog ciklusa. Preciznije, nedovoljno sna može produžiti trajanje menstruacije. 

Pijete velike količine kafe

Kada je reč o emocionalnim ''turbulencijama'', PMS može uzrokovati teskobu, napetost, nesanicu i razdražljivost. A ispijanje velikih količina kafe, te osećaje može još više pogoršati. 

Preterali ste s alkoholom

Stručnjaci upozoravaju da prevelike količine alkohola mogu pogoršati grčeve i produžiti njihovo trajanje.

Preterujete sa vežbanjem

Ako trenirate za maraton ili triatlon, svaka čast. Ali, imajte na umu da svakodnevna rigorozna fizička aktivnost i napor mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu. No to ne znači da onih dana u mesecu morate u potpunosti izbegavati vežbanje. Štoviše, 30 minuta lagane ili umerene aktivnosti dnevno može ublažiti simptome PMS-a, piše zadovoljna.hr.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 09:51:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136499/zene-vrlo-cesto-same-pogorsavaju-simptome-menstruacije-i-to-ovim-aktivnostima.html
Imate jak pritisak u glavi i zujanje u ušima? To uopšte ne mora da bude bezazleno! Treba da učinite sledeće... http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136475/imate-jak-pritisak-u-glavi-i-zujanje-u-usima-to-uopste-ne-mora-da-bude-bezazleno-treba-da-ucinite-sledece.html Postoje određeni simptomi koje nikako ne smemo da zanemarujemo, a ukoliko se ponavljaju obavezno moramo da posetimo lekara. Baš takav je slušaj i sa pritiskom u glavi i zujanjem u ušima. Šta treba da učinimo kada imamo ove simptome savetuje Nada Macura u Jutru sa Jovanom i Srđanom.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 08:31:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136475/imate-jak-pritisak-u-glavi-i-zujanje-u-usima-to-uopste-ne-mora-da-bude-bezazleno-treba-da-ucinite-sledece.html
Šta uzrokuje gastritis i koje namirnice posebno mogu da vam naškode! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136346/sta-uzrokuje-gastritis-i-koje-namirnice-posebno-mogu-da-vam-naskode.html U starijem životnom dobu mnogi, uglavnom zbog „jakih“ lekova za hronične bolesti, a često i zbog nepravilne ishrane, neprilagođene zdravstvenom stanju, imaju problem sa gastritisom.

To je, zapravo, upala želudačne sluzokože, koja može biti hronična ili akutna. Simptomi mogu da budu različiti. Većina bolesnika oseća pečenje i/ili žarenje u želucu, mučnine, nagon na povraćanje… Kod nekih je ovo stanje praćeno jakim bolovima, a kod nekih samo manjom ili većom nelagodnošću.

Kod starijih je gastritis najčešće rezultat korišćenja nesteroidnih protivupalnih lekova, recimo onih protiv reumatskih bolova, ali javlja se i posle infekcije bakterijom. Zato što ne moraju biti izraženi do praga netrpeljivosti, simptomi se često zanemaruju, bar u početku, a ne bi trebalo da bude tako.

Upala želudačne sluzokože nije stanje koje će proći samo od sebe, i ako se ne leči može da dovede, recimo, do stvaranja čira u želucu, ali i do karcinoma želuca.

Čak i kad postanu svesni da problem sa želucem više ne mogu da zanemaruju mnogi zaziru od odlaska lekaru, a razlog je procedura kojom se dijagnostikuje ova bolest, jer je neprijatna. Naime, dijagnoza se postavlja gastroskopskim pregledom. Jedino tako se određuje tačno mesto oštećenja sluznice. Gastroskopijom se pregledaju jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo. Prilikom ovog pregleda aparat u obliku tankog creva sa lampicom na vrhu, plasira se kroz usta u kojima je štitnik od mekane plastike pod kontrolom oka sve do kraja dvanaestopalačnog creva. Aparat zapravo proilazi istim putem kroz telo kao i hrana, ali kod pacijenata ova cevčica izaziva potpuno drugi osećaj, pa bi mnogi na svaki način da izbegnu ovaj pregled.

Hronični gastritis pojavljuje se zbog bakterija, konzumiranja previše alkohola, određenih lekova, hroničnog stresa, ali i neki problemi sa imunitetom mogu da dovedu do gastritisa. Zbog upale dolazi do promene u samom sastavu želuca, zbog čega oboleli već posle samo par zalogaja ima osećaj da je sit. Stanje se postepeno pogoršava, čak toliko da se mogu pojaviti predkancerozne promene.

Osim lekova, bakterijskih infekcija i nekih imunoloških bolesti kakva je, recimo Kronova, nezdrava ishrana je, takođe, često uzrok gastritisa. Među loše navike koje povećavaju rizik od gastritisa ubrajaju se stalno konzumiranje masne i slane hrane, pušenje, konzumiranje alkohola…

U lečenju se prvo primenjuje dijetetske režim ishrane, a zavisno od stanja bolesti i lekovi za smanjivanje želudačne kiseline. I pored toga, u nekim slučajevima bolest može da traje godinama, a za obolele je tad najvažnije da zdravom ishranom smanje intenzitet tegoba. Najvažnije je da se uspostavi ritam obroka, i da oni budu manji, a češći. Iako neki zbog tegoba izbegavaju da jedu, a drugi pokušavaju bol i nelagodu u želucu „da zatrpaju“ hranom, nijedna od dve krajnosti, upozoravaju lekari, nije dobra. I gladovanje, i prejedanje mogu da pogoršaju stanje, a u redovnoj ishrani, podeljenoj u pet-šest dnevnih obroka, trebalo bi da dosta namirnica bogatih probioticima kao što su jogurt i kefir, zatim belo pileće i ćureće meso, riba, pirinač…

ŠTA ŠKODI?

Gazirano: izbegavajte kafu, čajeve i gazirana pića, jer gasovi i kiselina koje sadrže u sebi mogu samo da pogoršaju gastritičko stanje. Kafu nikada ne pijte na prazan stomak, a ako baš ne možete bez jutarnje kafe pre nje pojedite bar malo hleba, najbolje koricu bez sredine, i nikako vruć hleb.

Začini: izbegavajte jaku previše začinjenu hranu jer tako zapravo izbegavate pogoršanje tegoba gastritisa. Od začina najviše može da vam škodi čili, paprika, kari…

Sirovo povrće: za gastritis je važno izbegavati hranu koja dodatno opterećuje ili iritira želudac. Hrana treba da bude lako svarljiva, dok crni i beli luk, paprika, paradajz kod nekih pogoršavaju tegobe. Preporučuje se bareno povrće blagog ukusa, nikako ono koje nadima i stvara osećaj težine u stomaku: krompir, zeleno povrće, kajsije, breskve, špargla, šargarepa, spanać…

Masna hrana: to se pre svega odnosi na način pripreme hrane, a kod obolelih od gastritisa podrazumeva izbegavanje pržene i pohovane hrane. Ne preporučuju se, takođe, ni namirnice pune transmasnih kiselina – margarin, krekeri, torte.

Mlečni proizvodi: važno je da se ograniči unos mleka i mlečnih proizvoda, a svakako bi trebalo izbegavati jake bele sireve, sve vrste kačkavalja, sladoled…

Izvor: Novosti

]]>
Sun, 17 Jun 2018 15:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136346/sta-uzrokuje-gastritis-i-koje-namirnice-posebno-mogu-da-vam-naskode.html
ZASLAĐIVAČI ILI ŠEĆER: Šta je zaista zdravije? http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136343/zasladjivaci-ili-secer-sta-je-zaista-zdravije.html Oni koji se šećera ne mogu odreći, u pokušaju da smanje njegov unos zbog potrebe mršavljenja ili čuvanja zdravlja, posegnuće za veštačkim zaslađivačima. Iako za razliku od pravog šećera veštački šećer nema kalorija ili ih imaju jako malo, pravo je pitanje kakav je njihov uticaj na naše zdravlje i jesu li oni ‘zdraviji’ od običnog, belog šećera?

Upotrebom veštačkih zaslađivača nećete preko noći smršati i oni nisu zamena za kvalitetnu dijetu.

O uticaju šećera na naše zdravlje ne treba mnogo pisati. Već i mala deca znaju kako previše slatkiša i šećera može uništiti zube, a česta i dugotrajna konzumacija može podstaći razvoj niza bolesti, kao što je i dijabetes tip 2.

Oni koji se šećera ne mogu odreći, u pokušaju da smanje njegov unos zbog potrebe mršavljenja ili čuvanja zdravlja, posegnuće za veštačkim zaslađivačima. Iako za razliku od pravog šećera veštački šećer nema kalorija ili ih imaju jako malo, pravo je pitanje kakav je njihov uticaj na naše zdravlje i jesu li oni ‘zdraviji’ od običnog, belog šećera?

Veliki broj različitih vrsta veštačkih zaslađivača nalazi se u nizu prehrambenih proizvoda, od hrane do pića. Svima njima misija je ista – imitirati šećer ukusom, a umanjiti njegove loše karakteristike. Neki zaslađivači kao što su saharin, sukraloza, acesulfam K i aspartam, jako su slatki čak i u malim dozama, što ih čini idealnim za upotrebu u nizu proizvoda koji se identifikuju kao da su bez šećera, poput raznih pića, slatkiša, guma za žvakanje i sl.

Ostali poput sorbitola i ksilitola (brezinog šećera) dobra su zamena u nizu proizvoda za one koji bi iz zdravstvenih razloga trebalo da izbegavaju šećer. Većinu ovih zamena dolazi i s nizom upozorenja, stoga ne čudi što će mnogi stručnjaci na pitanje da li treba da koristimo ove zamene za šećer, odgovoriti kako je reč o „ličnom izboru“.

Ograničavanje unosa šećera uvek je dobro, i može smanjiti rizik od razvoja gojaznosti, propadanja zuba i dijabetesa. Za primer koju količinu šećera svakodnevno unosite u sebe reći ćemo samo kako jedna limenka poznatog gaziranog pića sadrži oko devet kockica šećera, što je mnogo više od preporučene dnevne količine koju bi odrasla osoba trebalo da konzumira. Važno je znati da zbog upotrebe veštačkih zaslađivača nećete preko noći smršati i da oni nisu zamena za kvalitetnu dijetu i zdrav pristup ishrani.

Koliko je sintetički šećer zdrav?

Iako je većina zaslađivača sintetički proizvod, neki su napravljeni od prirodnih stvari, kao što je npr. zaslađivač na bazi stevije koji je napravljen od listova biljke. Sintetički proizvod ne znači i da je nužno reč o proizvodu koji nije zdrav. Kako bi kupcima olakšali odabir, na svakom prehrambenom proizvodu mora biti jasno naznačeno sadrže li zaslađivač sa niskim kalorijama. Ali sami zaslađivači ne garantuju mršavljenje, a celi proces biće uspešan jedino ako je usklađen s kompletnom ishranom i redovnim vežbanjem.

– Postoje studije koje pokazuju kako oni koji konzumiraju hranu s manje kalorija, kratkoročno i dugoročno, imaju tendenciju gubitka težine – rekla je dr Stejsi Lokijer.

Regulacija svakog veštalčkog zaslađivača strogo je određena pa tako njihovi proizvođači moraju pokazati dokaze da zaslađivač nema nikakvo štetno dejstvo. Između ostalog moraju dokazati da ne uzrokuje razvoj tumora, da ne uiče na reproduktivne organe, da se ishranom u organizmu ne pretvara u druge potencijalno nesigurne provode, da ne uzrokuje alergijske reakcije i sl.

Evropska agencija za sigurnost hrane određuje prihvatljivu dnevnu meru njihove konzumacije, što se smatra dovoljnom sigurnošću da ih možete uzimati svaki dan tokom vašeg života bez štetnih učinaka. O kakvim iznosima je reč pokazaćemo na sledećem primeru.

Odrasla osoba teška oko 70 kg može dnevno da popije 14 konzervi napitka bez šećera ili 40 čajnih kašika zaslađivača aspartamana u čaju ili kafi, i neće prekoračiti dnevni limit. Kod dece reč je o četiri limenke pića i 13 kašičica zaslađivača. Ali ako se pitate što je sa neugodnim nuspojavama, s obzirom na niz negativnih stvari koje se mogu čuti ili pročitati, čvrstih dokaza o štetnosti ipak nema, piše BBC.

Veštačke zaslađivače ne smeju da konzumiraju deca mlađa od tri godine, ali trudnice smeju. Osobe rođene s retkim genetskim poremećajem fenilketonurija treba da izbegavaju aspartam jer može biti štetan za njih. Ostali prosečno zdravi konzumenti veštačkih zaslađivača treba da znaju kako prevelika konzumacija može da uzrokuje nadutost i dijareju. Oboleli od dijabetesa će najčešće koristiti zamene za šećer, posebno zovin šećer.

Količina i uloga šećera u organizmu posebno je važna kod dijabetičara. Šećer je vrsta ugljenih hidrata i utiče na nivo glukoze u krvi, a smanjenje unosa šećera može pomoći u održavanju nivoa glukoze u krvi pod kontrolom. Ali i njihov odlazak na dijetu, ako je potreban, takođe ne bi u potpunosti trebao izbaciti šećer.

Izvor: Express.hr

]]>
Sat, 16 Jun 2018 11:06:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136343/zasladjivaci-ili-secer-sta-je-zaista-zdravije.html
Rešenje za nesanicu krije se u poslastici koju svi OBOŽAVAMO! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136372/resenje-za-nesanicu-krije-se-u-poslastici-koju-svi-obozavamo.html Ukoliko patite od nesanice ovaj lek će vam se JAKO dopasti. Evo na koji slatkiš možete slobodno da navalite i zaboravite na problem sa spavanjem!

]]>
Fri, 15 Jun 2018 14:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136372/resenje-za-nesanicu-krije-se-u-poslastici-koju-svi-obozavamo.html
Kada se dogode velike promene vremena i razlike u temperaturi ovako ćete najbolje sprečiti zdravstvene turbulencije http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136301/kada-se-dogode-velike-promene-vremena-i-razlike-u-temperaturi-ovako-cete-najbolje-spreciti-zdravstvene-turbulencije.html Hronični bolesnici najteže podnose svaku promenu vremena, pogotovu drastičnu kao što je ova sada. Samo pre dan i dva temperature su bile i do 15 stepeni više. Kako treba da se ponašamo kada se ovakve promene dogode savetuje Nada Macura u Jutru sa Jovanom i Srđanom.

]]>
Thu, 14 Jun 2018 08:26:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136301/kada-se-dogode-velike-promene-vremena-i-razlike-u-temperaturi-ovako-cete-najbolje-spreciti-zdravstvene-turbulencije.html
Ovako ćete najbolje pomoći osobi koja je kolabirala od vrućine! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136249/ovako-cete-najbolje-pomoci-osobi-koja-je-kolabirala-od-vrucine.html Kolabiranje je kriza svesti, kaže Nada Macura i dodaje da ljudi često kolabiraju kada je napolju jako toplo. Šta mi treba da učinimo ukoliko vidimo da je pored nas osoba kolabirala savetovala je Nada Macura ju Jutru sa Jovanom i Sršanom.

]]>
Wed, 13 Jun 2018 11:24:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136249/ovako-cete-najbolje-pomoci-osobi-koja-je-kolabirala-od-vrucine.html
Prekomerno korišćenje KREME ZA SUNČANJE izaziva nedostatak vitamina D i pojavu KOBNE BOLESTI? http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136235/prekomerno-koriscenje-kreme-za-suncanje-izaziva-nedostatak-vitamina-d-i-pojavu-kobne-bolesti.html Istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina D može izazvati razvoj karcinoma, a sada se postavlja pitanje da li kreme i sprejevi za sunčanje doprinose smanjenju ovog vitamina u našem organizmu.

Vitamin D pomaže telu da reguliše kalcijum koji je presudan za zdravlje kostiju, reguliše fosfat i sprečava maligna oboljenja. Kada je koža izložena zracima sunca, u telu se stvara vitamin D, ali mnogi ljudi strepe da bi mazanje kreme za sunčanje moglo da spreči stvaranje ovog neophodnog vitamina.

Dokazano je da ne treba dugo da budete izloženi sunčevim zracima kako biste obezbedili organizmu dovoljnu količinu vitamina D, piše lepaisrecna.rs.

Stručnjaci ističu da je dovoljno da na suncu provedete maksimalno 15 minuta, dva do tri puta nedeljno, kako biste imali dovoljnu količinu ovog vitamina. Svako sunčanje bez zaštite može povećati rizik od karcinoma kože, zato je neophodno da prilikom sunčanja nanesete kremu sa visokim faktorom zaštite.

]]>
Wed, 13 Jun 2018 14:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136235/prekomerno-koriscenje-kreme-za-suncanje-izaziva-nedostatak-vitamina-d-i-pojavu-kobne-bolesti.html
Rak ubija kada se umorite od života, stomak boli zbog besa, a dijabetes nastaje kad ste usamljeni http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136167/rak-ubija-kada-se-umorite-od-zivota-stomak-boli-zbog-besa-a-dijabetes-nastaje-kad-ste-usamljeni.html Bolesti su često sukob između ličnosti i duše, zato postoji čitav spisak zdravstvenih tegoba koje su povezane sa duševnim stanjem osobe. Spiritualisti tvrde da kada je duša u nesladu ili kada pati, tada pati i čitavo telo. Da biste poboljšali svoje zdravlje i odagnali neke zdravstvene tegobe, lečite svoju dušu

13 bolesti koje spiritualisti povezuju sa psihičkim stanjem pacijenata:

1. Prehlada se javlja kada osoba ne može da plače.

2. Bol u grlu se javlja kada osoba ne može da iskaže tugu.

3. Stomak boli kada bes ne uspeva da izađe napolje.

4. Dijabetes se pojavljuje kada osobu muči usamljenost.

5. Ljudi se goje kada ih tišti nezadovoljstvo.

6. Glavobolja vas muči kada rastu sumnje.

7. Srce „popušta“ kad je smisao života iscrpljen.

8. Pritisak u grudima se javlja kad ponos porobljava.

9. Krvni pritisak „raste“ kad vas strah zarobi.

10. Neuroze „parališu“ kada unutrašnje dete divlja.

11. Groznica se javlja kada telo eksploatiše granice imuniteta.

12. Kolena „bole“ kad se vaš ponos ne saginje.

13. Rak „ubija“ kada se osoba „umori“ od života.

Izvor: novosti.rs

]]>
Tue, 12 Jun 2018 16:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136167/rak-ubija-kada-se-umorite-od-zivota-stomak-boli-zbog-besa-a-dijabetes-nastaje-kad-ste-usamljeni.html
Koristite vaginalete, a ova pravila za korišenje vam nisu rekli, obavezna su! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136152/koristite-vaginalete-a-ova-pravila-za-korisenje-vam-nisu-rekli-obavezna-su.html Ginekolozi pacijentkinjama savetuju vaginalete za lečenje vaginalnih infekcija, a osim što se one stavljaju uveče pred spavanje, postoji još nekoliko pravila za korišćenje.

Pre stavljanja vaginaleta, morate oprati ruke ali i ceo intiman predeo. U trudnoći se savetuje oprez, jer vaginaletu treba staviti u vaginu maksimum pet centimetara od ulaza. 

Postoje vaginalete koje se koriste tokom menstruacije, isto se stavljaju uveče, ali se u tom slučaju ne preporučuje kupanje u vodi, kao što žene praktikuju sa tamponom. 

Mnoge žene prekinu lečenje prerano, čim osete boljitak, zato je najbolje da se vaginalete koriste jednokratno. Svakako je nužno držati se pravila o vremenu držanja vaginalete.

Tokom lečenja, seksualni odnos nije zabranjen, ali ginekolozi ga ipak ne preporučuju zbog neprijatnosti kod žena koje mogu izazvati upalu, piše zadovoljna.hr.

Pacijentkinje koje kupuju vaginalete "na svoju ruku", ginekolozi savetuju da se dobro informišu, pogotovo ako su prethodno imale alergijske reakcije. 


]]>
Tue, 12 Jun 2018 10:12:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136152/koristite-vaginalete-a-ova-pravila-za-korisenje-vam-nisu-rekli-obavezna-su.html
Kako i gde vas boli glava? To ukazuje na mnoge zdravstvene probleme http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136078/kako-i-gde-vas-boli-glava-to-ukazuje-na-mnoge-zdravstvene-probleme.html Ponekad su glavobolje bezopasne i posledica su možda neispavanosti, stresa, prevelike količine alkohola, dehidracije... Ali, zavisno gde i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Ako se munjevita glavobolja pojavljuje kao "iz vedra neba", a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi, to može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog začepljenja arterija u mozgu, što je opasno po život. 

Pojavljuje li se glavobolja rano ujutro, to svakako treba proveriti kod lekara jer može pokazivati kako se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom pritisku...

Po savet lekara treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promene vida, probave ili raspoloženja te pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, prenosi 24 sata.

]]>
Mon, 11 Jun 2018 09:42:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/136078/kako-i-gde-vas-boli-glava-to-ukazuje-na-mnoge-zdravstvene-probleme.html
Žene, ovo morate da znate ako dobijete menstruaciju na moru! http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/117106/zene-ovo-morate-da-znate-ako-dobijete-menstruaciju-na-moru-.html Iako ste do sada planirali odlazak na godišnji u skladu sa menstrualnim kalendarom, nekad se desi da vam ciklus porani ili okasni, pa često "dobijete" na moru. Ova strepnja implicira i pitanje da li se kupati u moru ili ne dok krvarenje traje.

Pratite nas i na Viberu!

Lekari objašnjavaju da se možete kupati, ali uz poštovanje sledećih pravila:

Nikako u hladnu vodu

Ukoliko ste dobili menstruaciju savet je da izbegavate kupanje u moru ukoliko je voda hladna. Žene su veoma osetljive tokom krvarenja i lakše možete da prehladite jajnike.

Kupanje i nakon izlaska iz mora

Ukoliko već ne možete da se suzdržite i morate da se bućnete u more, morate se okupati čim izađete iz vode. Osim toga, neophodno je i da tada promenite tampon i obavezno obučete suvi kupaći kostim. 

Vodite računa da sve ovo radite u higijenskim uslovima i sa čistim rukama, kako ne bi došlo do infekcije.

Sunčanje na ležaljkama

Tokom onih dana bilo bi poželjno da se sunčate na ležaljkama. Na taj način ćete sprečiti da vam pesak zađe tamo gde ne treba, piše zdravakrava.hr.

 

]]>
Sun, 10 Jun 2018 10:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/117106/zene-ovo-morate-da-znate-ako-dobijete-menstruaciju-na-moru-.html
STOMAK vam je često NADUT? Problem ćete rešiti ako POSLE OBROKA uradite sledeće... http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/116728/stomak-vam-je-cesto-nadut-problem-cete-resiti-ako-posle-obroka-uradite-sledece-.html Nadutost stomaka problem je koji muči veliki broj ljudi sa "lenjim" crevima. Neredovno obavljanje velike nužde praćeno neprijatnošću, problem je uzrokovan lošom i neredovnom ishranom, a evo šta bi trebalo činiti:

  • Pola sata pre jela popiti čaj od nane.
  • Posle obroka grickati semenke kima.
  • Uz jela od mesa i ribe jesti svezu salatu začinjenu limunovim sokom.
  • Masirati stomak nežnim pokretima u pravcu kazaljke na satu.
  • Nakon obroka staviti termofor s vrućom vodom na stomak. Šetati i raditi čučnjeve kako bi se pokrenula creva.
  • Piti čajeve ili tinkturu na bazi valerijane i matičnjaka za opuštanje nervnog sistema i organa za varenje.
  • Jesti dovoljno vlakana kako bi stolica bila redovna i da bi se sprečilo nadimanje stomaka i gasovi .
  • Ne uzrokuju iste namirnice nadimanje i gasove kod svih ljudi podjednako. Ipak, bolje je kloniti se pasulja, graška, kuvanog kupusa, brokolija i karfiola.
  • Jedite polako i dobro sažvaćite svaki zalogaj pre gutanja. Izbegavajte žvakaće gume i gazirane napitke.
  • Meso nemojte jesti s krompirom, voće nemojte mešati s drugom hranom, a desert poslužite bar sat vremena posle glavnog jela.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: zdravailepa.com

]]>
Sat, 9 Jun 2018 09:30:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/116728/stomak-vam-je-cesto-nadut-problem-cete-resiti-ako-posle-obroka-uradite-sledece-.html
Šest loših navika zbog koji se grudi opuštaju http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/135997/sest-losih-navika-zbog-koji-se-grudi-opustaju.html Bilo da imate male, velike, zategnute ili opuštene, grudi tokom godina mogu u velikoj meri da promene oblik, pa i samu veličinu.

Doktor Dirk Kremer sa klinike Harley Street Aesthetics iz Engleske, otkrio je da na opuštanje grudi najviše utiču genetika i starenje, piše Super žena.

– Kako starimo, naša koža gubi elastičnost i blistavost, pa gravitacija odrađuje svoje – grudi padaju ka dole – ističe Kremer.

Ali nisu godine naš jedini neprijatelj, već trudnoća, gojaznost, naglo gubljenje kilograma I drugi faktori koji mogu da utiču na njihovo opuštanje.

Takođe postoje i određene loše navike koje veliki broj žena svakodnevno prave, a doktor je izdvojio šest najgorih:

1. Spavanje na stomaku

Iako je mnogima ovo najudobnija poza za spavanje, doktor Kremer tvrdi da je zapravo najgora za vaše grudi, zato što su one pritisnute na dušeku satima.

Takođe, po grudi nije dobro ni da spavate na boku, jer ovaj položaj izaziva istezanje ligamenata na grudima – jedino ako spavate sa jastukom ispod grudi koji služi kao podrška. Najbolje je da spavate na leđima, savetuje cenjeni lekar.

2. Vežbe visokog inteziteta

Kada je reč o vežbanju, doktor Kremer priznaje da mnogi imaju podeljena mišljenja.

Neki stručnjaci tvrde da pokreti grudi, kao na primer kada trčite mogu da uzrokuju gubitak kolagena na grudima. Bez obzira koje vežbe radite, važno je da nosite opremu dobrog kvaliteta, posebno sportski grudnjak.

3. Ne skidate grudnjak

Da li nositi grudnjak sve vreme ili ne, pitanje je o kome se godinama raspravlja.

Doktor Kremer kaže:

– Prema studijama francuskih naučnika, podrška grudnjaka zapravo slabi mišiće grudi, utičući da one padaju.

Sa druge strane, on smatra da nošenje grudnjaka može da sprečiti opuštanje koje nastaje s godinama. Najbolje bi bilo da ga nosite sve vreme, a „kad god ste u prilici da ga skinite, to uradite.“

4. Preskačete stavljenje kreme za sunčanje

Izloženost UV zracima bez zaštitne kreme za sunčanje može da dovede do stvaranja bora i ima isti efekat na grudi – gubitak kolagena i oštećenje kože.

5. Promena težine

Naglo gojenje ili mršavljenje je loša za celokupan organizam, pa jednako i na grudi.

Svaki put kada dobijete i gubite kilograme, tkivo grudi postaje sve slabije, a vremenom i opuštenije.

6. Pušenje

Takođe jedna od loših navika koja utiče loše po celokupno zdravlje, ali ako vam treba još jedan razlog da prestanete da pušite, razmislite o svojim grudima.

– Svaka cigara utiče na starenje, tako što smanjuje snabdevanje krvi na površinu kože – zaključuje Kremer.

]]>
Fri, 8 Jun 2018 14:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/135997/sest-losih-navika-zbog-koji-se-grudi-opustaju.html