Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zdravlje

18. 12. 2018. 13:00   >>  11:41

"Lomite" prste i "pucketate" vratom? Evo zbog čega bi trebalo da prestanete sa tom navikom...

Koliko često vam padne na pamet u toku dana da stisnete svoje prste palcem, kao da ih lomite? Ako vam "lomljenje" prstiju pruža osećaj olakšanja, niste jedini. Onaj zvuk pucketanja koji čujete je zapravo pucanje balončića gasa, koji se nakupe u mekom tkivu oko zglobova.

Navika koju verovatno radite godinama, svakako nije dobra odluka za vaše zglobove. Iako je uvreženo mišljenje da to uzrokuje artritis, lekar Aleks Foksman s Instituta Beverli Hils to poriče, ali tvrdi da postoji druga opasnost.

Nekoliko studija pokazalo je da ljudi koji to konstantno rade imaju manje snage u rukama, koje im zbog toga i češće otiču. Ako je "lomljenje" praćeno bolom, uzrok toga može biti neotkrivena povreda.

Neka istraživanja pokazala su da osobe koje rade ovo s prstima imaju i drugačiju boju kože, kao i da su posledice ove navike i naticanje ligamenata, objašnjava lekarka Pamela Arsov.

Ali, "pucketanjem" vratom, pomerate jedan pršljen iznad i jedan ispod onog koji je zablokiran, dok blokirani pršljen i dalje "zapinje", pa zbog toga želite da ponovite pucketanje. 

Istovremeno, dugoročno ponavljanje ovakvih radnji može da prouzrokuje istezanje tetiva i slabljenje funkcije, što onemogućava pravilno držanje glave i to može dovesti do stavranja bola, ali i drugih zdravstvenih problema.

Izvor: Večernji list

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari