Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zdravlje

21. 04. 2018. 09:00   >>  23:55

Znojite se noću? To može biti znak ozbiljnih bolesti

Prvo proverite da li ste obukli deblju pidžamu za spavanje. Ako to nije slučaj, često znojenje tokom sna može biti uzrokovano nepravilnim disanjem, vraćanjem kiseline u želudac, bakterijskim upalama ili pak nekim ozbiljnim bolestima.

Ljudi koji boluju od određenih bolesti, kao što je dijabetes, pogotovo ako se leče hipoglikemičkim sredstvima, tabletama i insulinom, mogu se probuditi usred noći sa simptomima naglog pada šećera u krvi.

Znojenje je jedan od simptoma hipoglikemije, zbog čega bi trebalo odmah da pojedete nešto slatko. I perimenopauza i menopauza mogu biti uzroci zašto se žene znoje noći.

Takođe, može biti reč o idiopatskoj hiperhifrozi, poremećaju žlezda kod kog se javlja preterano lučenje znoja, koje može izazvati konuzmiranje jakih lekova i antidepresiva.

Noćno znojenje mogu izazvati i infekcije – od obične viroze, gripa, do bakterijskih upala grla ili pluća. Setite se šta su nas bake savetovale kada smo bili mali – kada legnemo, dobro da se pokrijemo da bismo se oznojili i tako iz tela izbacili sve "otrove". U slučaju da imate temperaturu, nikako ne bi trebalo da se još više utopljavanje, već da je skidate, navode lekari.

Ako se noćno kupanje ponavlja, a ne radi se o tome da vam je samo pretoplo, savetujemo vam da odete kod lekara. Bilo bi dobro da uradite detaljne preglede – provera krvnog pritiska, EKG i spirometriju, zato što mogu biti sledeće bolesti:

- srce - Noćno znojenje može biti znak problema sa srcem, pogotovo ako spavate na niskom uzglavlju jer tako srcu treba više energije. Često se javljaju i problemi sa disanjem. Studija iz 2014. pokazala je da žene srednje dobi koje se znoje noću mogu imati povećani rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pogotovo uz povišen krvni pritisak i dijabetes.

- štitna žlezda - Previše aktivna štitnjača i tokom dana može izazvati prekomerno znojenje. Posavetujte se sa lekarom, jer ako patite od hipertireoze odgovarajuća hormonalna terapija često značajno pomaže da se rešite tog neugodnog simptoma.

- maligne bolesti – Od limfoma i leukemije, pa sve do tumora. Ako uz pojačano znojenje noću primetite i povećanje limfnih čvorova, neobjašnjivi umor tokom dana ili iznenadni gubitak težine, možda noćno znojenje nema bezazleni uzrok, piše 24sata.hr.

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari