Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zdravlje

29. 10. 2017. 10:39   >>  10:36

Kakve veze imaju zubi, maslac, sirevi, salama...

Kad je reč o dentalnom zdravlju, uz zubni konac i pastu za zube, jako je važno voditi računa i o namirnicama koje regenerišu zube, smatra australijski stomatolog Stiven Lin.

Avokado je dobar za kožu, proteini za izgradnju mišića, a za zdravlje zuba osim svakodnevne upotrebe konca za zube i njihova obaveznog pranja dvaput dnevno, treba voditi računa i o namirnicama koje unosimo u organizam, upozorio je Lin, otkrivši da su na spisku namirnica koje čuvaju dentalno zdravlje maslac, salama i sirevi.

Na svojoj internet stranici piše da brojni pacijenti koji redovno, dva ili više puta dnevno peru zube i koriste konac, češće završe na zubarskom stolu s karijesima od onih koji ne vode tako pažljivo brigu o higijeni zuba.

Pratite nas i na Viberu!

Tvrdi da to zavisi o namirnicama koje unosimo u organizam.

"Zubi su vitalni, živi organi i zahtevaju pravilnu ishranu kako bi se regenerisali i održali odgovarajuću količinu cakline i zubne kosti ili dentina. Bez pravilne prehrane oni će se boriti da ostanu celi i neoštećeni", kaže stomatolog.

Ako konzumirate puno vitamina i minerala zubi će se regenerisati prirodnim putem i biće čvrsti i zdravi. No, ako zdravi nutrijenti izostanu, bakterije i kiseline iz usne šupljine sprečiće taj prirodni proces i uticati na brže propadanje zuba.

"Ne uzrokuje karijese samo konzumacija šećera, već nedostatak nutrijenata koji jačaju zub. Loša ishrana, nažalost prevladava u modernoj zapadnjačkoj kulturi", kazao je on.

Da bi zubi bili zdravi u organizam treba unositi puno vitamina topljivih u masnoći, a to su A, D, K2 i E vitamin.

Vitamin A naći ćete u junećoj jetri, ribi, mjeku i jajima, vitamin D u masnim ribama, pečurkama, punomasnim mlečnim proizvodima. Vitamina K2 ima puno u mekanim sirevima, jajima, maslacu i salami, a vitamina E u spanaću, brokoliju i orasima.

Za zdrave zube preporučuje i konzumiranje čvrstih namirnica, jer utiču na mišiće vilice i podstiču žvakanje i lučenje sline, a slina štiti zube i smanjuje kiselost u ustima. Primer takve hrane je celer. Ne samo da zahteva dodatno žvakanje, već je i namirnica koja masira desni i čisti prostor između zuba.

Izvor: n1

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari