Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zdravlje

13. 10. 2017. 10:10   >>  09:41

Najveća zabluda o menstruaciji u koju veruje čak 95 odsto žena

Da li ste i vi među njima?

Američka psihološkinja Marta Meklintok 1971. godine objavila je prvu studiju o menstrualnoj sinhronizaciji.

Pratite nas i na Viberu!

Iza tog pojma skriva se usklađivanje menstrualnih ciklusa među ženama koje puno vremena provode zajedno. Meklintok i njen tim istraživali su žene koje zajedno žive u studentskim domovima i ustanovili da su nakon nekoliko meseci ispitanice počele da dobijaju menstruaciju u isto vreme.

Sinhronizaciju su pripisali feromonima i drugim faktorima poput mesečevih mijena. Mnoge žene tada su potvrdile hipotezu stručnjaka o usklađivanju ciklusa, a procenjuje se da i danas 95 posto pripadnica lepšeg pola veruje u nju.

Međutim, od objave spomenute studije vršeno je mnogo novih istraživanja na istu temu i ni jedno od njih nije potvrdilo navode prvog istraživanja. Prema kritičkom osvrtu na studiju Marte Meklintok iz 2013. godine, ne postoji nijedan naučni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinhronizaciju niti uticaj feromona ili mena na usklađivanje ciklusa.

Stručnjaci eventualnu pojavu usklađivanja pripisuju čistoj slučajnosti ili običnoj matematici jer je logično da se ciklusi pre ili kasnije "preklope" tokom određenog vremenskog razdoblja. Bez obzira na to što nauka uporno pobija ovu hipotezu, žene širom sveta i dalje tvrde da menstrualna sinhronizacija i te kako postoji.

Izvor: Zadovoljna.hr

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari