Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zdravlje

11. 09. 2017. 11:00   >>  09:58

Čuveni virus koji napada bebe, navodno može lečiti rak mozga kod odraslih

Virus kao lek?

Američki stručnjaci tvrde da čuveni "zika“ virus, koji inače može uzrokovati oštećenja mozga kod beba, zapravo ima potencijal da koristi u lečenju raka mozga kod odraslih. 

Zika virus se do sad smatrao globalnom zdravstvenom pretnjom, a ne lekom. Poslednje istraživanje pokazuje da virus može selektivno da zarazi i ubije kancerogene ćelije koje je teško ubiti na mozgu odraslih osoba.

Injekcije sa Zika virusom davane su odraslim miševima koji su imali agresivne tumore i moždane ćelije su ostale netaknute. Sada se čeka na testiranje na ljudima, ali naučnici veruju da bi se Zika virus mogao ubrizgati u mozak u isto vreme kada se radi operacija uklanjanja tumora koji ubija.

Ova metoda testirana je na ljudskim ćelijama u laboratoriji i bila je uspešna. Postoje različite vrsta raka mozga, a najčešći je glioblastom koji je ujedno i najteži za lečenje. Brzo rastu i šire se mozgom zbog čega je teško videti gde se završava zaraženi deo, a gde je zdravo tkivo. Radioterapija, hemioterapija i operacije nisu dovoljne za njegovo uklanjanje.

Ali, poslednje istraživanje na živim miševima i doniranom ljudskom tkivu mozga pokazala su da terapija Zika virusom može ubiti ćelije raka koje su otporne na sve dosadašnje tretmane i lekove. Bitno je istaći da je, prema mišljenju naučnika, ova metoda bezopasna za ostatka mozga odraslog čoveka, piše dnevno.rs.

Naučnici trenutno rade na modifikovanju virusa kako bi bio prilagođeniji ljudima. Nadaju se da će testiranja na ljudima početi za 18 meseci.

Pratite nas i na Viberu!

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari