Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zdravlje

28. 08. 2017. 09:49   >>  15:36

CISTE NA JAJNICIMA! Većina žena ih je bar jednom imala, a evo kako ih prepoznati i lečiti

Gotova svaka žena je bar jednom imala cistu na jajnicima. One su dobroćudne pojave, ispunjene tečnošću i obavijene kapsulom sastavljenom od epitelnih stanica koje tu tečnost luče. U najboljem slučaju, mogu same pući i nestati, a ponekad je potrebna i intervencija lekara.

Postoje funkcionalne i nefunkcionalne ciste. Ove prve nastaju kada ne dođe do ovulacije i najčešće rastu od 3 do 6 centimetara. Nefunckionalne se formiraju kada tkivo koje inače normalno oblaže unutrašnjost materice raste izvan nje.

Kako prepoznati ciste na jajnicima?

Prvo, one su bezopasne, ali takođe mogu ugroziti reproduktivno zdravlje žena. Najviše problema stvaraju endometriotične ciste. One mogu poremetiti ovulaciju, ako su proširene mogu napraviti dosta priraslica pa ne može doći do oplodnje jajne stanice.

Simptome ciste na jajniku žena neće osetiti dok cista ne naraste do 3 ili više centimetara.

"Onda se može dogoditi da žena ima pritisak na trbuhu, da ima bolove. Najveći problem je, ako je zbog ciste volumen jajnika povećan, kod nekih kretnji (vežbanja) mogu se zarotirati oko svoje ose, poremeti se cirkulacija jajnika i to je onda hitno stanje“, upozorava ginekolog dr Vladimir Kukura. 

Lečenje

Lečenju cista na jajnicima može se pristupiti na nekoliko načina. Može se dati hormonska terapija u drugome delu ciklusa kada u telu nedostaje progesterona, a opcija je i lečenje kontraceptivima.

"U slučaju da ciste dugo perzistiraju, rastu, postoji metoda pukcije ciste“, savetuje dr Kukura. 


Međutim, problem kod punkcije je što se cista može ponovno vratiti jer nije uništen epitel koji luči tečnost.

Ciste se mogu liječiti i hirurškim putem, u današnje vreme laparoskopski, no punkcija je najmanje invazivan postupak, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Pratite nas i na Viberu!

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari