Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zdravlje

09. 08. 2017. 13:30   >>  12:21

Ovo nikako ne smete raditi ukoliko vas opeče meduza!

Uživanje na moru često mogu da pokvare meduze. Otrov iz ovih želatinastih morskih bića u kontaktu sa kožom izaziva bol sličan opekotini uz pojavu crvenila i otoka.

Prva pomoć u tom slučaju je da potpuno smireni izađete iz vode i nikako ne trljate ranu, jer ćete, ukoliko to uradite, potisnuti otrov dublje u kožu.

Da biste opekotinu od meduze uspešno sanirali sami sledeći korak je da povređeno mesto isperete morskom vodom, nikako slatkom, da bi se ostaci meduzinog otrova bolje isprali. Ukoliko na rani ima i meduzinih pipaka ne odstranjujte ih golim rukama ili peškirom. Upotrebite pincetu ili neki drugi sličan predmet.

Po dolasku sa plaže na ožareno mesto možete da stavljate kockice leda zamotane u peškir ili krpu da bi se smanjio otok. Od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom, što će da ublaži bol. U proverene alternativne metode ubrajaju se kantarionovo ulje i med koji pomažu brže zaceljivanje ožarenog dela kože.

U apoteci možete da potražite kremu koja u sebi sadrži analgetik i antihistaminik. Međutim, ako simptomi ne prestaju niti se ublažavaju posle nekoliko sati neophodna je pomoć lekara.

Inače, veličina meduze ne ukazuje na njenu otrovnost. Naime i opekotina od najsitnije meduze može da bude uzrok komplikacija.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: novosti

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari