Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zdravlje

02. 08. 2017. 14:30   >>  12:29

“Dobar” holesterol – najveća zabluda savremene medicine?

U medicini se već godinama smatra da “loš” holesterol (LDL) doprinosi začepljenju arterija i povećanju rizika od nastanka srčanih bolesti, dok “dobar” (HDL) to sprečava. Najnovija studija, međutim, kaže drugačije.

Ispostavilo se da je holesterol mnogo složeniji nego što su naučnici do sada mislili, i da visok nivo “dobrog” holesterola možda nije tako efikasan, prenosi Biznis insajder.

U istraživanju sprovedenom 2012. godine, naučnici su ispitivali osobe koje prirodno imaju vidok nivo “dobrog” holesterola.

Prateći prethodno navedenu logiku, ove osobe bi trebalo da imaju najmanje šanse za oboljevanje od srčanih bolesti, ali su rezultati pokazali da se ne razlikuju od osoba sa normalnim nivoom HDL holesterola.

Lekari su takođe u drugim, nezavisnim istraživanjima, pokušali lekovima da poveaćaju nivo “dobrog” holesterola kod ispitanika, ali se pokazalo da ovaj postupak nije uspeo da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dok visok nivo HDL holesterola svakako ukazuje na to da je vaše srce zdravo, nova saznanja mogla bi da imaju veliki uticaj na to kako trenutno tretiramo ovaj oblik lipida.

Izvor: b92.net

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari