Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zdravlje

14. 06. 2017. 09:55   >>  16:36

Mirisi koji nas čine srećnim: Udahnite ih punim plućima i to svakog dana

Ovi mirisi bude lepe uspomene i svaki udah donosi sreću!

Ako vas miris kreme za sunčanje podseća na dane provedene na plaži i tropska zadovoljstva, ako vas svečana aroma bora podseća na zimske praznike, ako volite miris sveže isečene trave - niste jedini. Ovi mirisi usrećuju čoveka, piše Newsweek.

Bor

Istraživanje je pokazalo da svečana aroma bora, koja nas često podseća na zimske praznike, pomaže u umanjivanju stresa. Studija koju je sproveo Univetzitet u Kjotu ispitivala je japanski običaj šetnje kroz borovu šumu, takozvanu "šumsku kupku" ili šinrin joku na japanskom, a rezultati su pokazali da anksioznost, depresivnost i nervoza skoro potpuno nestaju u naradnim danima nakon šetnje.

Limunasto voće

Ako vam je potrebno nešto da vas podigne, a niste raspoloženi za kafu, probajte sa mirisom limunastog voća, odnosno bilo koje vrste citrusa. Citrusi su bogati vitaminom C, koji čak i preko mirisa dobro utiče na energiju i budnost individue. Studije su pokzale da miris limuna umanjuje stres i pojačava pozitivne emocije.

Krema za sunčanje

Ako vas miris kreme za sunčanje podseća na dane provedene na plaži i tropska zadovoljstva, niste jedini. Pozitivan efekat ovog mirisa povezan je sa asocijacijom upravo na odmore i vreme bez stresa, kada smo bitno opušteniji i srećniji nego inače.

Sveže isečena trava

Ako do sada niste bili skloni da šišanju travnjaka, mogli bi da probate. Australijski naučnici otrkili su da sveže isečena trava ispušta hemikaliju koja opušta i čak izaziva osećaj zadovoljstva.

Lavanda i jasmin

Ako ste ljubitel ruža, razmislite da svojoj dragoj nekada poklonite lavandu ili jasmin za promenu.

Lavanda ima izuzetno umirujuće dejstvo i pomaže pri nesanici, dok jasmin poboljšava raspoloženje.

Ruzmarin

Ruzmarin je od davnina poznat po pozitivnom uticaju na mentalne funkcije. Moderne studije su dokazale da je sposobnost pamćenja kompleksnih zadataka i problema bolja kod onih koji us bili izloženi ruzmarinu, kako mirisu, tako i u ishrani. Naučnici smatraju da će im ova biljka pomoći u pronalaženju leka za amneziju.

Pepermint

Ulje iz malog lista poznato je po sposobnosti da nam podigne raspoloženje i stimuliše kako um, tako i telo. Istraživanja su pokazala da sportisti koji udišu pepermint ostvaruju bolje rezultate, preteno usled pozitivnog uticaja ovog mirisa na disanje.

Bebi puder

Ukoliko volite miris bebi pudera, možda je to jer ono stimuliše vaš mozak na nostalgične asocijacije. Eksperti tvrde da nas bejbi puder podseća na detinjstvo, ili ako smo roditelji, na sreću koju smo osećali kada smo dobili decu ili dok su još bila mala.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: Newsweek

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari