Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zdravlje

08. 06. 2017. 09:53   >>  10:02

Šta zapravo znači kada vam krvare desni? Shvatite to ozbiljno

Koliko puta vam se desilo da ujutro dok perete zube zapazite krv u lavabou. Da, reč je o vašim desnima, a ako vam se to često dešava, vreme je da se javite lekaru.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, većina stanovništva doživi ovakve probleme u toku života, a zanemarivanje može dovesti do paradentopatije, bolesti koja može izazvati gubitak zuba.

Ovo su neki od najčešćih uzročnka:

Upala desni

Gingivitis jeste stepen upale desni koja je uznapredovala. Treba ga razlikovati od krvarenja koje može nastati i bez upalnog procesa. Najčešći uzročnik je loša oralna higijena pa se upala može rešiti temeljnim čišćenjem zuba četkicom i koncem. Ukoliko se ni tada ne vidi poboljšanje odmah se javite lekaru.

Pratite nas i na Viberu!

Lekovi

Pojedini medikamenti takođe mogu uticati na pojavu krvarenja, jer njihov sastav pre svega sprečava koagulaciju odnosno stvaranje ugruška, piše dnevno.rs.

Trudnoća

Krvarenje desni tokom trudnoće je izuzetno česta pojava, jer hormonske promene utiču na stvaranje zubnog plaka, odnosno velikog broja bakterija povezanih u mukopolisaharidni matriks. Ovakva pojava ali i otoci mogu nestati mehanički, upotrebom četkice, ali i posle porođaja.

Nova četkica ili konac

Ako ste propustili da operete zube pa ste ih zatim temeljnije oprali i očistili koncem, možete nastati krvarenje ali samo u nekom kraćem periodu. Osim toga, korišćenje čvršće četkice takođe može imati isti efekat.

 

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari