Prva Srpska Televizija :: Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/rss.html Ova pijaca ima najbogatiju ponudu ribe, ali zašto je najopasnija i najnebezbednija? http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/131112/ova-pijaca-ima-najbogatiju-ponudu-ribe-ali-zasto-je-najopasnija-i-najnebezbednija.html Snimak otkriva kakva atmosfera vlada tokom jednog radnog dana...

Reč je o pijaci Meklong, nadomak Bangkoka u Tajlandu, a opasna je jer kroz nju s vremena na vreme prođe voz! 

Na ovoj pijaci ćete proći najbogatiju ponudu ribe i morskih plodova, ali u svom asortimanu imaju i proizvode, kao i ostale pijace.

Interesantno je to što se na ovom prostoru prvo nastanila pijaca, pa tek onda izgradnja železnice i puštanje voza u saobraćaj. Umesto da se sklone, prodavci se ne odriču svojih tezgi i posla. 

Danas postoji signalni zvuk koji ih upozorava na to da će voz proći u roku od tri minuta. Oni tada počinju užurbano da sklanjaju sve što se nalazi nadomak šina.

“Nema vremena za razgovor. Morate odmah sve da sklonite, kako voz ne bi uništio robu”, kaže jedan od prodavaca.

U snimku koji sledi možete pogledati koja atmosfera vlada na ovoj pijaci:

]]>
Sat, 17 Mar 2018 13:41:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/131112/ova-pijaca-ima-najbogatiju-ponudu-ribe-ali-zasto-je-najopasnija-i-najnebezbednija.html
Sećate se ovog klipa? Pre godinu dana je bio globalna senzacija, a kako danas žive junaci snimka? http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/131110/secate-se-ovog-klipa-pre-godinu-dana-je-bio-globalna-senzacija-a-kako-danas-zive-junaci-snimka.html Sigurno pamtite sada već čuveni video snimak na kome ocu, tokom intervjua uživo za BBC, u sobu upadaju deca, dok on neometano nastavlja svoje izlaganje. U pitanju je profesor Robert Keli, koji je zahvaljujući svojoj deci slučajno postao globalna senzacija, iako je tog dana trebalo da govori o vrlo ozbiljnoj temi opozivanja južnokorejskog predsednika. Međutim, deca su 'tati ukrala šou', a Keli kaže da ga i dan-danas na ulici zaustavljaju kako bi se fotografisali sa njim.

“Potpuni stranci žele selfi ili autogram. Policajac u Južnoj Koreji me je zaustavio da se fotografiše sa mnom, a jedan par iz Bruklina je bio toliko oduševljen snimkom, da su želeli da na osnovu njega naprave crtani film”, objašnjava profesor.

Simpatični snimak mu je pomogao i u karijeri, te ga danas više kontaktiraju na temu korejske politike, i to iz celog sveta. Hiljade roditelja mu je poručilo putem poruka da su prepoznali sebe u tom snimku.

“Dobio sam mnogo poruka roditelja koji su imali slično iskustvo sa decom, a neki su se zaključavali u kupatilo tokom intervjua da ih deca ne bi ometala. Te reakcije roditelja su bile veoma pozitivne i iskreno sam dirnut njima”, rekao je Keli.

Bilo je, međutim, i negativnih poruka, a među prvima od jednog neonaciste koji ga je nazvao ‘izdajnikom rase’ zbog njegove supruge Jung-a Kim koja je Korejka. Bio je svestan prvog utiska publike koja je pretpostavila da je žena na snimku dadilja, ali priznaje da ga to nije pogodilo.

Na kraju se osvrnuo i na popularno mišljenje da tokom intervjua nije nosio pantalone i da zbog toga nije ustao da skloni decu iz sobe, piše cdm.me.

“Nosio sam pantalone, ali nisam ustao jer šou mora da se nastavi. Da sam ustao i izašao iz kadra, bilo kakva doza profesionalizma bi nestala. Nadao sam se da će u tih 45 sekundi BBC-jev novinar Džejms Menendez jednostavno nastaviti intervju i da će me spasiti. Zbog toga sam ostao da sedim”, kaže na kraju profesor Keli.

]]>
Sat, 17 Mar 2018 13:31:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/131110/secate-se-ovog-klipa-pre-godinu-dana-je-bio-globalna-senzacija-a-kako-danas-zive-junaci-snimka.html
DA VAS TAKSISTI NE PREVARE! Ovo je sve što treba da znate kada uđete u taksi http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/131177/da-vas-taksisti-ne-prevare-ovo-je-sve-sto-treba-da-znate-kada-udjete-u-taksi.html Počela je kontrola taksi prevoznika širom Beograda, a saobraćajni inspektori naišli su na mnogobrojne probleme.

Beograđane voze taksisti sa taksi dozvolama iz drugih gradova, u neispravnim vozilima, često služeći se nelegalnim metodama. Baždarenje taksimetra, kao i ugovaranje cene pre nego što je putnik seo u auto, samo su neke od uočenih nepravilnosti, pišu "Večernje novosti".

Da bi rešili ovaj gorući problem i pomogli sugrađanima da razlikuju regularne od "divljih" prevoznika.

Sekretarijat za inspekcijske poslove izdao je uputstvo:

- Ako se taksi usluga naručuje telefonom ili putem SMS, trebalo bi pozvati jedno od registrovanih taksi udruženja.

- Pre vožnje bi trebalo da se uverite da li vozilo ima registorvanu oznaku: BG… TX i krovnu oznaku poznatog taksi udruženja, koja mora biti neoštećena, jasno vidljiva i čitka.

- Na taksimetru bi trebalo da piše "start", a posle uključivanja sprava bi trebalo da pokaže iznos od 170 dinara, koji važi za sve tri tarife.

- Taksimetar mora da radi ujednačeno. Svako ubrzavanje rada taksimetra ukazuje na nameru vozača da naplati veći iznos. U tom slučaju putnik treba da ukaže na uočenu nepravilnost i da kaže vozaču da će ga prijaviti Saobraćajnoj inspekciji.

- Obavezno je i uzimanje računa pre izlaska iz vozila, koji bi trebalo da je jasno ispisan i overen pečatom taksi prevoznika.

- Za korisnike taksi usluge sa aerodroma, vozači samostalo utvrđuju trasu i nemaju obavezu uključivanja taksimetra, jer tu uslugu naplaćuju prema potvrdi o fiskalnoj ceni prevoza, koja se dobija na taksi-pultu na aerodromu.

- Ne preporučuje se vožnja ukoliko taski vozač nudi nagodbu o ceni usluge i bez uključivanja taksimetra.

Cene su sledeće:

- Za tarifu jedan, cena vožnje po kilometru iznosi 65 dinara, radnim danima od 6 do 22 časa.

- Za tarifu dva, koja se obračunava od 22 do 6 sati ujutru, nedeljom i u dane državnih praznika, cena vožnje po kilometru je 85 dinara.

- Tarifa tri primenjuje se van obeleženih tačaka gradskog područja, a kilometar košta 130 dinara.

- Cena prtljaga uračunata je u cenu vožnje po kilometru.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 17:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/131177/da-vas-taksisti-ne-prevare-ovo-je-sve-sto-treba-da-znate-kada-udjete-u-taksi.html
Vrata se SLUČAJNO otvorila! Tri tone zlata ispale iz AVIONA! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/131148/vrata-se-slucajno-otvorila-tri-tone-zlata-ispale-iz-aviona.html Teretni avion koji je prenosio dragocene metale imao je veoma zanimljivu nesreću. Pogledajte fotografije...

Vrata na ruskom teretnom avionu An-12 koji je prevozio dragocene metale slučajno su se otvorila pri poletanju sa aerodroma u Jakutsku na dalekom istoku zemlje i po pisti se rasulo oko tri tone zlata, piše ruska novinska agencija Tass, a prenosi N1.

U toku je istraga oko ovog incidenta.

Avion An-12 aviokompanije Nimbus poleteo je iz Jakutska za Krasnojarsk sa 9,3 tone zlata i drugih dragocenih metala, prema saopštenju državnog Istražnog odbora.

Prema preliminarnim informacijama, pronađeno je 172 poluga težine 3,4 tone, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te oblasti i dodalo da je deo tereta ispao zato što vrata nisu bila dobro pričvrćena, prenosi Tass.

Avion je bezbedno sleteo na aerodromu Magan, 12 kilometara od Jakutska.

U avionu je bilo pet članova posade i niko nije povređen.

Slike objavljene preko društvenih mreža pokazuju zlatne poluge rasute po pisti, prenosi agencija AP.

Izvor: N1

]]>
Fri, 16 Mar 2018 08:48:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/131148/vrata-se-slucajno-otvorila-tri-tone-zlata-ispale-iz-aviona.html
Niko nije 100 posto strejt! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/131088/niko-nije-100-posto-strejt.html Iako izričita seksualna orijentacija definiše muškarce i žene decenijama, nova studija pokazuje da ne postoji striktna definicija seksualnosti.

Studija koja je objavljena u žurnalu socijalne psihologije sugeriše da ne postoje „strejt“ žena ili muškarac, piše B92.net.

Istraživači su izvršili eksperiment tako što su muškarcima i ženama pokazivali različite vrste pornografskog materijala.

Psihološki odgovor pokazuje da je žene podjednako uzbuđivao seks između muškarca i žene, ali i dve žene.

Sličan fenomen primećen je i kod muškaraca.

“Pokazali smo strejt muškarcima slike žena koje masturbijraju, odreagovali su normalno. Ali kada smo im pokazivali muškarce koji maturbiraju oni su se podjednako uzbudili. Sada smo uspeli da dokažemo da ni muškarci nisu strejt, homoseksualci ili bi“, kaže Rič Savin-Vilijams, jedan od vođa studije sa Kornel Univerziteta.

Kako kaže, ideja o biseksualnosti je norma koja je više prihvaćena kada su žene u pitanju, ali i muškarci se bore sa ovom patrijahalnom stigmom. Što se žena tiče, do sada je nekoliko studija dokazalo da su po prirodi biseksualne.

Izvor: B92.net

]]>
Thu, 15 Mar 2018 14:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/131088/niko-nije-100-posto-strejt.html
MIslili ste da na Vračaru nema poljoprivrednika? Ima ih samo ih ne vidite... sede po kafićima http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130916/mislili-ste-da-na-vracaru-nema-poljoprivrednika-ima-ih-samo-ih-ne-vidite-sede-po-kaficima.html Da li više verujete brojkama ili rođenim očima? Prema podacima kojima raspolaže Sekretarijat za upravu grada Beograda, u beogradskoj opštini Vračar ima više onih koji rade u poljoprivrednom sektoru nego u Obrenovcu ili u Grockoj. Kako je to moguće? Šta o tome kažu prodavci sa Kalenića, građani sa beogradskih ulica i oni koji sede po vračarskim kafićima?

]]>
Tue, 13 Mar 2018 12:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130916/mislili-ste-da-na-vracaru-nema-poljoprivrednika-ima-ih-samo-ih-ne-vidite-sede-po-kaficima.html
Pronašao 40000 evra, dobio 50, a ni toliko nije želeo http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130849/pronasao-40000-evra-dobio-50-a-ni-toliko-nije-zeleo.html Šta biste učinili kada biste na aerodromu videli zaboravljeni ranac? Verovatno isto što i radnik aerodroma Siniša Dabić, otvorili biste ga. Ali, šta biste uradili kada biste videli da u njoj, pored laptopa, ima i 40000 evra?

Siniša Dabić radnik Aerodroma Nikola Tesla bio je, reklo bi se, srećne ruke i pronašao je 40000 evra. Međutim, kako kaže ni jednog trenutka nije razmišljao šta bi trebalo u toj situaciji da uradi. Pozvao je policiju.

Ko je izgubio novac i šta je Siniša uradio sa dobijenih 50 evra pogledajte u prilogu emisije "Jutro sa Jovanom i Srđanom".

]]>
Mon, 12 Mar 2018 11:10:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130849/pronasao-40000-evra-dobio-50-a-ni-toliko-nije-zeleo.html
Odbacite ove navike, crpe energiju i ne donose ništa pozitivno http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130841/odbacite-ove-navike-crpe-energiju-i-ne-donose-nista-pozitivno.html Jedan od najefikasnijih načina da povećate svoju produktivnosti jeste da se rešite navika koje vam crpe energiju.

Ovih deset navika trebalo bi da se nađu na "listi za odstrel":

Brinete o stvarima na koje ne možete uticati

Brigom oko stvari na koje ne možete uticati nećete postići baš ništa. Ne možete uticati na odluke Vlade ili na nesrećne događaje. Sve što možete je odlučiti kako dalje.

Teško je osloboditi se konstantnog "kvocanja" vašeg uma, ali ako prihvatite stvari koje se događaju, uštedećete mnogo energije i mentalnog prostora.

Perfekcionista ste

Ne može, i neće, sve uvek biti savršeno. To je neizbežno.

Nemojte biti opsednuti savršenstvom. Izaberite bitke koje ćete voditi. Imaćete više energije i biti motivisaniji.

Brinete tuđe brige

Ljudi će se uvek žaliti na nešto. Ako se uhvatite u mrežu brige o stvarima za koje vas zapravo nije briga, iscrpićete se.

Zamorno je slušati negativne ljude. Izbegavajte situacije u kojima to morate. Ne dajte da vas uvuku u svoje žalopojke i prepirke za koje ne marite.

Pomažete ljudima koji ne žele pomoć

Neko koga volite možda prolazi kroz teško razdoblje. Važno da im date podršku. Ali i da shvatite kako ih ne možete promeniti.

Iscrpljujuće je biti podrška nekome u teškim situacijima. Ako ste već odlučili da pomognete, to je vaše pravo. Ali, u situacijama u kojima ne možete pomoći, i ljudi ne žele vašu pomoć, apsurdno je raditi to.

Poklanjate previše pažnje onom što drugi ljudi govore i rade

Reči i dela drugih ljudi mogu nas "srušiti". Iako ponekad iz ponašanja drugih možemo naučiti vrednu lekciju, u većini slučajeva jednostavno gubimo vreme tražeći u njemu nešto čega nema.

Male stvari često su nevažne. Ako baš morate znati što je neko mislio - pitajte ga.

Provodite vreme s ljudima koji vas iscrpljuju

Okružite se ljudima koji vas podižu i koji će vas prihvatiti onakvima kakvi jeste.

Radite posao u kojem ne uživate

Naravno da neće svaki dan na poslu biti bajkovit. Ali, ako nikako ne uživate u poslu, a ne radite ništa da promenite situaciju, imate problem.

Na poslu provodite 40 sati nedeljno. Često i više od toga.

Osam sati dnevno raditi nešto što vas iscrpljuje izrazito je neproduktivno.

Preskačete vežbanje

Lako je ostati u krevetu pola sata duže umesto obaviti jutarnju fiskulturu. Ali, time pogoršavate stvari.

Vežbanjem podižete endorfine koji vas čine srećnijima i zdravijima.

Razmišljate o nesretnim događajima iz prošlosti

Zakačiti se za prošlost zaista nije teško. Ali, neprestano razmišljanje o prošlosti samo će vam oduzeti motivaciju da nešto preduzmete sad.

Ne znate reći 'Ne'

Svi imamo potrebu da ugodimo ljudima oko sebe. Zato je tako teško reći "Ne". Ponekad, ipak, moramo izaći iz naše ugodne zone.

Ako ne govorite ne, moglo bi vam se dogoditi da budete odgovorni za mnogo toga za što ne želite biti odgovorni.

Naučite reći 'Ne'.

Izvor: N1

]]>
Mon, 12 Mar 2018 14:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130841/odbacite-ove-navike-crpe-energiju-i-ne-donose-nista-pozitivno.html
Trikovi kojima nas ugostitelji teraju da trošimo više nego što smo planirali! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/121146/trikovi-kojima-nas-ugostitelji-teraju-da-trosimo-vise-nego-sto-smo-planirali.html Uz mudro osmišljen jelovnik gosti naručuju i troše više nego što su nameravali na ulasku u restoran. Psiholozi takođe tvrde da ovde ne radi o hipnozi niti podvalama, već o malim grafičkim trikovima i kreativnom pristupu.

Pratite nas i na Viberu!

Bitna je boja

Zelena poručuje sveže i organski uzgojeno, a narandžasto podstiče apetit. Žuta je razigrana i vrckava, a na tamnoj podlozi se vidi čak i kada je osvetljenje slabije, pa se često koristi za jela koja se jedu uveče. Crvena predstavlja akciju, poručujući podsvesti da se samo jednom živi i zašto ne bismo potrošili više.

Zlatni trougao

Kada uzete jelovnik ur uke, pogled kreće od sredine, pa se zatim penje u gornji desni ugao, a zatim u levi. Poznavatelji taj fenomen nazivaju „zlatnim trouglom“, a ugostitelji ga vešto koriste tako da na te delove menija stavljaju najskuplja jela.

Jela na vrhu

Istraživanja su pokazala da gosti najčešće naručuju ona jela na vrhu kolone, stranice, odeljka... Zato, ugostitelji na ta mesta stavljaju ona jela za koja misle da su nepravedno zapostavljena ili žele da povećaju njihovu prodaju.

Strah od blama

Više je onih koji naručuju vino jer ih je strah da ne pogreše, nego onih istinskih poznavatelja. Ugostitelji to znaju pa zato u karti pića pored naziva vina u opisu stavljaju npr. lagano i lepršave belo ili suvo vino.

Funkcionalna belina

Na stranicama sa mnogo slova, ljudsko oko traži prazninu ne bi li se odmorilo, a ugostitelji baš u tom predelu menija stavljaju najisplativija i najskuplja jela. 

Izvor: punkufer.hr

]]>
Sun, 11 Mar 2018 12:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/121146/trikovi-kojima-nas-ugostitelji-teraju-da-trosimo-vise-nego-sto-smo-planirali.html
Kome biste prvom priskočili u pomoć? Iz vašeg odgovora se kriju se i vaše tajne! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/123157/kome-biste-prvom-priskocili-u-pomoc-iz-vaseg-odgovora-se-kriju-se-i-vase-tajne.html Dobro pogledajte ovu sliku pa donesite odluku kome ćete prvo pomoći. Tu je baka koja bi da pređe ulicu, čovek sa pokvarenim automobilom, žena natovarena kesama i jedna izgubljena mačka. Dakle, kome je vaša pomoć preko potreba? Evo šta vaš odgovor otkriva o vama:

BAKA

Ako ste se odlučili za baku, vi ste izuzetno moralna osoba sa tradicionalnim sistemom vrednosti. Racionalni ste i pre svake odluke dobro razmislite. Ipak, zbog tako čvrstog sistema moralnih načela koji su vam usađeni, teško podnosite svakodnevne nepravde.

MACA

Vi ste tip osobe koja se lakše zbliži sa životinjama nego sa ljudima. Verujete da su životinje iskrene i potpuno bespomoćne, dok ljudi uglavnom imaju masku iza koje kriju izdajničke namere. Život vidite kao niz patnji, i vrlo retko uspevate da stavite ružičaste naočare i malo vedrije pogledate na svet oko sebe.

ČOVEK SA AUTOMOBILOM

Ako ste rešili da prvo pomognete njemu, vrlo ste ozbiljni i odgovorni. Uvek ste raspoloženi da pomognete drugima ukoliko im je pomoć neophodna. Marljiv ste radnik i omiljeni među prijateljima jer uvek mogu da se oslone na vas. Stvoreni ste za lidera.

ŽENA SA KESAMA

Ako ste se odlučili za nju, vi ste jedna od retkih osoba koje zaista uživaju u pomaganju drugima, ne očekujući ništa zauzvrat. Volite kada možete nekome da uskočite u pomoć i volite kada znate da ste drugima potrebni. Obožavate i pažnju koju dobijate nakon učinjenog dobrog dela, objašnjava kakodane.info.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Sun, 11 Mar 2018 17:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/123157/kome-biste-prvom-priskocili-u-pomoc-iz-vaseg-odgovora-se-kriju-se-i-vase-tajne.html
Četiri navike koje otkrivamo TEK kada s nekim počnemo da živimo http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/123281/cetiri-navike-koje-otkrivamo-tek-kada-s-nekim-pocnemo-da-zivimo.html Znate onu poslovicu: Dok sa nekim ne pojedete kilo soli...

Pratite nas i na Viberu!

Kažu da zapravo ne poznaješ osobu dok ne živiš s njom, a upravo je useljenje u zajednički stan prvi korak prema raskidu za mnoge parove. Ipak, na većinu se ovih stvari lako je navići se, čak i ako je potrebno vremena da se to dogodi, piše N1.

(Ne)higijenske navike

Svako od nas radi nešto što se drugoj osobi čini jednostavno nezamislivo kad je u pitanju higijena. Žene se često šokiraju time što prosečni muškarac smatra redovnim tuširanjem, a muškarci muku muče s identifikovanjem svih proizvoda koji su ženi potrebni da bi izgledala "prirodno".

Način na koji spavamo

Povremeno deljenje kreveta je jedno, a stalno buđenje i spavanje pored osobe nešto sasvim drugo. Istraživanja pokazuju da većini ljudi treba vremena kako bi se opustili i počeli da spavaju pored druge osobe, baš onako kako spavaju i sami, zato nije čudno da se tek nakon useljenja počnu otkrivati sve sitne iritantne navike koje neko ima dok spava. Trzanje, hrkanje, mesečarenje i slično su samo neke od njih.

Shvatanje ličnog prostora

Lični prostor je vrlo zanimljiva kategorija - nekima treba puno, nekima manje, a neki uopšte ne shvataju šta on znači. Ovo je jedan od većih problema kod početka zajedničkog života, jer ako postoji nesrazmjera u potrebama i shvatanju ličnog prostora, svađe su neizbežne.

Čudni hobiji i navike

Svi možemo jako dobro sakriti svoje male, čudne hobije i navike kad živimo sami, ali jednom kad s nekim delimo životni prostor, pitanje je vremena kad će sve isplivati na površinu. Neke od ovih stvari mogu biti slatke i simpatične, a neke odvesti pravo u raskid.

]]>
Sat, 10 Mar 2018 16:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/123281/cetiri-navike-koje-otkrivamo-tek-kada-s-nekim-pocnemo-da-zivimo.html
Test ličnosti otkriva kako vas drugi ljudi vide http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/109454/test-licnosti-otkriva-kako-vas-drugi-ljudi-vide.html Saznajte kako vas drugi vide, a neće vam to reći. Odgovorite iskreno sami sebi na sledeća pitanja, saberite bodove i procenite sebe.

1. Kad se osećate najbolje?

a. Ujutro (2 boda)
b. Posle podne i preveče (4 boda)
c. Kasno uveče (6 bodova)

2. Kad hodate, hodate...

a. Dosta brzo, dugim koracima (6 bodova)
b. Relativno brzo, sitnim koracima (4 boda)
c. Ne baš brzo, uspravne glave, gledajući ispred sebe (7 bodova)
d. Ne baš brzo, sagnute glave (2 boda)
e. Vrlo polako (1 bod)

3. Kad pričate sa ljudima...

a. Stojite prekrštenih ruku (4 boda)
b. Imate sklopljene ruke (2 boda)
c. Jednu ili obe ruke držite na bokovima (5 bodova)
d. Dodirujete ili gurkate osobu sa kojom razgovarate (7 bodova)
e. Igrate se sa svojim uhom, dodirujete bradu ili uvijate kosu (6 bodova)

4. Kad se odmarate, sedite...

a. Savijenih kolena, noge su opuštene jedna uz drugu (4 boda)
b. Prekrštenih nogu (6 bodova)
c. Ravno ispruženih nogu (2 boda)
d. Na jednoj nozi savijenoj ispod vas (1 bod)

5. Kad vas nešto zaista zabavlja, reagujte...

a. Glasnim smehom (6 bodova)
b. Smehom, ali ne glasnim (4 boda)
c. Tihim smejuckanjem (3 boda)
d. Sramežljivim smeškom (2 boda)

6. Kad idete na neko društveno okupljanje...

a. Glasni ste pri dolasku, tako da vas svako uoči (6 bodova)
b. Dolazite nezapaženo i gledate uokolo u potraži za poznatim ljudima (4 boda)
c. Potpuno ste neprimetni i pokušavate da vas se ne zapazi (2 boda)

7. Jako ste se udubili u nešto, vrlo ste zaposleni i neko vas prekida...

a. Srećni ste zbog prekida (6 bodova)
b. Krajnje ste iznervirani zbog toga (2 boda)
c. Negde ste između te dve krajnosti (4 boda)

8. Koja vam je boja najdraža?

a. Crvena ili narandžasta (6 bodova)
b. Crna (7 bodova)
c. Žuta ili svetloplava (5 bodova)
d. Zelena (4 boda)
e. Tamnoplava ili ljubičasta (3 boda)
f. Bela (2 boda)
g. Smeđa ili siva (1 bod)

9. Kad ste uveče u krevetu, nekoliko trenutaka pre nego što ćete zaspati...

a. Ispruženi ste na leđima (7 bodova)
b. Ispruženi ste potrbuške (6 bodova)
c. Lagano ste se savili na boku (4 boda)
d. Glavu ste oslonili na jednu ruku (2 boda)
e. Glava vam je ispod pokrivača (1 bod)

10. Često sanjate da...

a. Padate (4 boda)
b. Se tučete ili borite (2 boda)
c. Nešto ili nekoga tražite (3 boda)
d. Da letite ili lebdite (5 bodova)
e. Uglavnom ne sanjate (6 bodova)
f. Snovi su vam uvek prijatni (1 bod)

Sada saberite bodove i pogledajte rezultat na sledećoj stranici.

 

Više od 60 bodova: Dominantnost
Drugi vas vide kao osobu sa kojojm treba "pažljivo postupati", kao pomalo arogantnu, egocentričnu i veoma dominantnu osobu.
Neki vam se dive i žele biti poput vas, ali vam ne veruju uvek i oklevaju stupiti sa vama u neki dublji odnos.

51 do 60 bodova: Temperamentnost
Drugi vas vide kao uzbudljivu osobu, eksplozivnog temperamenta, impulsivnu, kao prirodnog vođu koji brzo donosi odluke, iako ne uvek ispravne.
Smatraju vas hrabrim, avanturistički nastrojenim, kao nekoga ko će se uvek usuditi pokušati i ko uživa u avanturi.
Uživaju biti u vašem društvu zbog uzbudljivosti kojom zračite.

41 do 50 bodova: Praktičnost
Drugi vas vide kao direktnu, živahnu, šarmantnu, zabavnu, praktičnu i uvek zanimljivu osobu koja je uvek u centru pažnje, ali koja je dovoljno uravnotežena da joj to ne udari u glavu. Takođe vas smatraju ljubaznom, obzirnom osobom punom razumevanja koja će uvek razveseliti i pomoći.

31 do 40 bodova: Odanost
Drugi vas vide kao razumnu, opreznu, brižnu osobu, pametnu, talentovanu, ali skromnu.
Niste osoba koja prebrzo sklapa prijateljstva, ali ste veoma odani onima koji postanu vašim prijateljima i za uzvrat očekujete istu odanost.
Oni koji vas stvarno upoznaju, shvataju da je potrebno zaista puno da se vaša vera u prijatelja pokoleba, ali vam isto tako treba puno da zaboravite, ako se to zaista i dogodi.

21 do 30 bodova: Opreznost
Prijatelji vas smatraju savesnom i pedantnom osobom.
Vide vas kao vrlo opreznu, veoma brižnu osobu, kao nekoga ko lagano i istrajno radi.
Zaista bi ih iznenadilo da iznenada reagujete impulsivno, budući da očekuju od vas da sve ispitujete pažljivo iz svakog ugla i tek onda odustanete.
Smatraju da je razlog tome vaša oprezna priroda.

Manje od 21 bod: Neodlučnost
Ljudi vas smatraju sramežljivom, nervoznom, neodlučnom osobom, za koju se potrebno brinuti, koja uvek želi da neko drugi donese odluku i koja se ne želi ni u šta mešati.
Vi ste za njih večno uznemirena osoba koja samo vidi nepostojeće probleme.
Neki ljudi vas smatraju dosadnima. Samo oni koji vas dobro poznaju znaju da to niste.

Izvor: Opušteno

]]>
Sat, 10 Mar 2018 15:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/109454/test-licnosti-otkriva-kako-vas-drugi-ljudi-vide.html
Izmerite dužinu DLANA i saznajte šta ona otkriva o vama! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/123626/izmerite-duzinu-dlana-i-saznajte-sta-ona-otkriva-o-vama.html Dužina dlana može otkriti mnogo toga o karakteru, talentu, sklonostima. Izmerite svoj dlan prema uputsvima u nastavku i saznajte štošta o sebi što dosad niste znali.

Levi dlan stavite na podlakticu, palac postavite u visini lakta, a srednji prst prema drugom dlanu. Ako vam srednji prst dolazi do zgloba, to znači da imate velike dlanove.

Pratite nas i na Viberu!

Ako je situacija obrnuta, prst ne doseže do zgloba, dlanovi su vam mali.

Osobe koje imaju duge dlanove pravi su perfekcionisti, dobro koncentrirani na detalje. Ako pripadate ovoj grupi, budite pažljivi jer perfekcionizam iscrpljuje, pa se u nekom trenutku može odraziti na vaš svakodnevno funkcionisanje.

Svi računaju na vas kao na dobrog radnika koji svaki zadatak besprekorno obavlja. Pritom ste osjetljivi na kritike, impulsivni ste i često znate preterati.

Dobro se slažete s drugim ljudima, čak ponekad sebe zanemarujete. Osobe koje imaju male dlanove vrlo su sklone avanturi. Uživaju u riziku, vrlo su sposobni u rešavanju i najtežih problema.

Ako pripadate ovoj grupi, dramatični trenuci vas pokreću, pa se mnogo bolje snalazite u kritičnim situacijama. Dobro vas je imati u društvu.

]]>
Fri, 9 Mar 2018 17:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/123626/izmerite-duzinu-dlana-i-saznajte-sta-ona-otkriva-o-vama.html
Duško Radović objasnio šta je 8. mart: Praznik laži lili praznik ljubavi, kako se kojoj ženi zalomilo http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130751/dusko-radovic-objasnio-sta-je-8-mart-praznik-lazi-lili-praznik-ljubavi-kako-se-kojoj-zeni-zalomilo.html Duško Radović, pesnik, pisac, novinar, urednik i aforističar u svojoj emisiji “Beograde, dobro jutro” na talasima Radija “Studio B” pred slušaoce je svakog jutra servirao najlepše bisere među aforizmima. Nekog davnog Osmog marta komentarisao je Dan žena.

Danas je Osmi mart, praznik sažaljenja, praznik laži ili praznik ljubavi i poštovanja – kako se već kojoj ženi zalomilo“, opisao je ovaj međunarodni praznik veliki Duško Radović.

Veliki broj svojih aforizama Duško Radović je posvetio upravo lepšem polu, ali i muško – ženskim odnosima. Evo nekih od najsimpatičnijih:

* Udvarajte se malo svojoj ženi – kao da vam nije žena, kao da vas ne voli, kao da ima nekog drugog, kao da može da bira. A žena nije nezahvalna. Na tu pažnuju ona će odgovoriti sa mnogo dobrote – kao da vas voli, kao da nema drugog, kao da ne može da bira.

* Žena je kao zima, ima dobre i loše strane. Dobre strane joj se vide, a loše osećaju.

* Žena treba da je žena non-stop. Jer se nikad ne zna kad muževi mogu postati muškarci.

* Mnoge žene mogle bi mnogo i lepo da vole, ali nemaju koga. Svi se prave da su već voljeni, sramota ih je da priznaju da nisu.

* Žene vole da vole, a manje je važno koga će voleti. Muškarci vole da su voljeni, ali bi hteli da biraju ko će ih voleti.

* Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljiv detalj, sitan povod, a zatim sve rade same: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.

* Samo kukavice vole po nekoliko žena. Hrabri muškarci ne plaše se rizika da vole samo jednu ženu.

* Muškarci ne mrze žene onoliko koliko viču na njih, niti žene vole muškarce onoliko koliko ih slušaju i trpe.

* Muž je ime za onoga koji vas je nekada voleo. Žena je ime za onu koja je volela nekog drugog, a udala se za vas.

* Obratite pažnju na to kako vas žena od jutros tužno i žalosno gleda. Setite se šta je to što imaju sve druge žene, a samo vaša žena nema.

* Ne trčite za ženama da se ne sudarite sa onima koji od njih beže.

Izvor: dnevne.rs

]]>
Thu, 8 Mar 2018 17:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130751/dusko-radovic-objasnio-sta-je-8-mart-praznik-lazi-lili-praznik-ljubavi-kako-se-kojoj-zeni-zalomilo.html
Nove barbi lutke povodom Dana žena: Na listi 14 neverovatnih dama! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130713/nove-barbi-lutke-povodom-dana-zena-na-listi-14-neverovatnih-dama.html Robna marka Barbi povodom Međunarodnog dana žena pušta u prodaju 17 novih modela lutaka koje će oličavati inspirativne žene uzore sadašnjeg i prošlog vremena.

Među novim modelima biće i rediteljka, šampionka u snoubordu, matematičarka, poznate umetnice.

Iz programa "Širo" (Shero - heroina) je 14 figura, među kojima su Peti Dženkins rediteljka filma "Čudesna žena" (Wonder woman), Kloi Kim koja je osvojila zlatnu medalju na ovogodišnjoj Zimskoj olimpijadi sa 17 godina, Bindi Irvin, austrlijska aktivistkinja za očuvanje prirode.

Tu su i turska šampionka u jedrenju na dasci Kagla Kuba, britanska bokserska šampionka Nikola Adams, francuska kuvarica sa Mišelin zvedicama Elen Daroz, kineska šampionka u odbojci Hui Ruoki, italijanska fudbalerka Sara Gama, kineska glumica i filantrop Sjao Guan i druge.

Iz nove Barbi serije "Inspirativne žene" odaje se počast pilotu Ameiliji Erhart, kao i Fridi Kalo i Ketrin Džonson, matematičarki Nase koja je probila barijere rase i pola. Džonson koja sada ima 99 godina bila je predstavljena u nedavnom filmu "Hidden Figures" (Skrivene brojke).

Uz lutke priložene su i obrazovne informacije o doprinosu koje su te žene dale društvu.

Izvor: beta

]]>
Thu, 8 Mar 2018 10:04:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130713/nove-barbi-lutke-povodom-dana-zena-na-listi-14-neverovatnih-dama.html
Kad čujete koliko je dobro za naš mozak pisanje rukom, ostavićete mobilne i kompjutere! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130639/kad-cujete-koliko-je-dobro-za-nas-mozak-pisanje-rukom-ostavicete-mobilne-i-kompjutere.html Na univerzitetima Prinston i Los Anđeles sprovedeno je niz istraživanja kako bi otkrili uticaj papira i olovke, odnosno tastature, na naš mozak.

Ispostavilo se da pisanje olovkom, umesto kucanja na tastaturi, razvija mozak i pomaže mu da bolje razume gradivo.

Studenti koji su beleške pisali olovkom, bolje su pamtili i razumeli napisano, a pokazalo se i da su spremniji za prihvatanje novih ideja.

U drugoj studiji, sprovedenoj na Univerzitetu u Indijani, naučnici su skenirali mozgove dece koja su pisala i one koja su kuckala. Pokazalo se da su moždane aktivnosti jače kod dece koja su pisala rukom.

Psiholozi i neurolozi poručuju roditeljima da svojoj deci ograniče upotrebu tastatura, računara i pametnih telefona i da im u ruke daju olovke, bojice i četkice kako bi razvijali ne samo svoj mozak i kreativnost, nego i motoriku, piše RTL.

Izvor: N1/ RTL

]]>
Wed, 7 Mar 2018 13:30:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130639/kad-cujete-koliko-je-dobro-za-nas-mozak-pisanje-rukom-ostavicete-mobilne-i-kompjutere.html
Mesec u kom ste rođeni otkriva kakva budućnost vas čeka http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/127855/mesec-u-kom-ste-rodjeni-otkriva-kakva-buducnost-vas-ceka.html Mesec rođenja može da otkrije vaš karakter, mane i prednosti, ali i koji je posao idealan za vas.

Januar

Ako ste rođeni u januaru, onda ste veoma analitična, nezavisna osoba i rođeni vođa. Ali to nije sve, veoma ste kreativni, harizmatični, tvrdoglavi, ambiciozni i ozbiljni. Volite da učite i ljudi zbog toga vole da vas prate. Poznati ste po svojoj organizovanosti, urednosti, napornom radu i pameti. Znate kako da druge učinite srećnima jer obraćate pažnju na sitnice. Otporni ste na bolesti, ali imate problema sa prehladama.

Februar

Osobe rođene u ovom mesecu provešće dobar deo života u potrazi za posebnom osobom. Veoma vam je stalo do drugih i stvoreni ste da budete roditelj. Tihi ste, stidljivi, skromni, ponizni ali temperamentni. Volite svoju slobodu, zbog čega vas je lako povrediti. Imate problema sa snom i najverovatnije ćete se baviti, ili se već bavite poslom koji je povezan sa umetnošću.

Mart

Vi ste predodređeni za slavu i zaradićete puno novca. Međutim, skloni ste nevernosti i različitim oblicima zavisnosti. Veoma ste ljupki, strastveni i iskreni. Drugi vas smatraju osobom od poverenja, a obožavate putovanja, pažnju i sve stvari koje se odnose na uređenje doma.

April

Veoma ste tvrdoglavi, impulsivni i volite da naređujete. Ipak, posedujete prirodnu harizmu i okruženi ste prijateljima. Kreativni ste, inteligentni i dinamični.

Maj

Poštujete autoritete i vrlo cenite brak. Uživate da provodite vreme sami i gajite duboka osećanja. Volite da sanjate i imate odličnu maštu. Ali ovo nije sve, izuzetno ste atraktivni i volite da čitate i putujete.

Jun

Ako ste rođeni u julu, romantični ste, ali i ljubomorni. Odličan ste ljubavnik, nežni ste, kulturni, duhoviti i volite da pričate. Zbog ove poslednje osobine, skloni ste tračarenju.

Jul

Osobe rođene u ovom mesecu su iskrene, sarkastične, ekscentrične i tajnovite. Često imate promene raspoloženja i nemate nikakve probleme sa učenjem i sticanjem novih prijatelja.

Avgust

Izuzetno cenite brak, posedujete timski duh i inspirišete druge. Atraktivni ste, hrabri, velikodušni i obožavate da se šalite. Pritom, novac stiže do vas bez velikih problema i drugi zbog toga mogu biti ljubomorni. Talentovani ste za umetnost, muziku i odbrambene borilačke veštine, ali vam učenje i škola ne idu od ruke, cafe.ba.

Septembar

Vi ste inteligentni, fleksibilni, duhovni i pažljivi. Veoma ste mirni, obraćate pažnju na detalje, organizovani ste i inteligentni. Posedujete tendenciju da preterano analizirate određene situacije i dešava se da ponekada upadnete u nevolju. Međutim, umete da budete i prilično izbirljivi kada su veze u pitanju.

Oktobar

Osobe rođene u ovom znaku su rođene pod srećnom zvezdom, dobre su vođe i vole da ćaskaju. Međutim, vrlo lako vas je naljutiti i obožavate da sanjarite. Iskreni ste, pošteni i uvek imate svoje mišljenje.

Novembar

Vi ste empatični, pozitvni, jedinstveni i sve u svemu – briljantni. Postavljate primer za druge jer ste hrabri i velikodušni. Ali to nije sve, vredni ste, tvrdoglavi i romantični.

Decembar

Osobe rođene u ovom mesecu streme sigurnom životu, patriote su, darežljive i iskrene. Ne volite da se pretvarate pred drugima i mrzite ograničenja.

Pratite nas i na Viber-u!

]]>
Wed, 7 Mar 2018 09:54:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/127855/mesec-u-kom-ste-rodjeni-otkriva-kakva-buducnost-vas-ceka.html
Ispovest samohrane majke: Godišnje zarađuje 3 miliona dolara i to psovanjem http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130597/ispovest-samohrane-majke-godisnje-zaradjuje-3-miliona-dolara-i-to-psovanjem-.html Naučite nešto od nje...

Nakon što se razvela, Katrina Rut iz Brizbejna (Australija) je postala motivacioni trener i tako ostala sama sa dvoje dece i ogromnim dugom. Dugo nije znala kako da se 'izvuče' iz loše finansijske situacije, a kako kaže u tome su joj posle pomogle psovke. 

Vremenom je naučila da u svakom trenutku kaže ono što misli. Tu spadaju i prostote koje često izgovara pa i svoje klijente podstiče da učine isto!

Katrina danas zarađuje tri miliona dolara godišnje, zahvaljujući čemu je uspela da vrati dug od 150 hiljada dolara. Vozi skup automobil, oblači se u brendiranim radnjama čija je odeća vredna hiljade dolara. 

"Kada sam počela da psujem i pričam sve što mi je na srcu, postigla sam uspeh", objašnjava Katrina i dodaje:

"Odrasla sam u strogom hrišćanskom okruženju gde je bilo zabranjeno psovati. I ja do svoje tridesete nisam psovala, ali sam tada shvatila da moraš da kažeš sve što misliš".

Njen brutalno iskren pristup životu mnogima nije odgovarao, ali s obzirom na to da danas ima hiljade klijenata iz celog sveta, ne želi da povede računa o tome što psuje kao kočijaš.

Katrina veruje da i njene klijente čeka finansijska dobit ukoliko prate njene korake, čak i ako to znači da će na tom putu prekinuti neke veze sa ljudima.

"Stvari koje kažete neki mogu smatrati nepristojnim, ali je to dobro za posao. Biće verovatno prijatelja ili supružnika koji će reći da ste se promenili ili da to što govorite nije profesionalno, ali to privlači one ljude koji razmišljaju i rade isto što i vi, a sa takvim osobama je najbolje poslovati", objašnjava ona.

Dodaje i da 90 odsto njenih klijenata čine žene između 25 i 50 godina, najrazličitijih poslovnih struktura, od književnica do instruktorki pilatesa. Najviše radi preko interneta sa klijenima iz Australije i SAD, ali ima i mnogo radionica uživo.

Na kraju ima savet za sve koji žele da se oslobode i počnu da govore ono što i zaista misle, piše cdm.me.

"Većina ljudi živi pod maskom. Užasno ih plaši da kažu istinu. Ali to će vam se isplatiti kada naučite da budete ono što zaista jeste".

]]>
Tue, 6 Mar 2018 17:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130597/ispovest-samohrane-majke-godisnje-zaradjuje-3-miliona-dolara-i-to-psovanjem-.html
Pogledajte kako je Tito reagovao kada mu je vojnik PRIKLJEŠTIO RUKU (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130592/pogledajte-kako-je-tito-reagovao-kada-mu-je-vojnik-prikljestio-ruku-video.html Kada je Josip Broz Tito otišao u posetu tadašnjem švedskom premijeru Olafu Palmeu davne 1976, doživeo je nezgodu.

Pri izlasku iz automobila, vozač je nehotice zalupio vrata i tako mu priklještio ruku. Maršal je viknuo, vozač je shvatio šta je uradio i odmah ispravio stvar...

Uostalom pogledajte sami:

]]>
Tue, 6 Mar 2018 15:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130592/pogledajte-kako-je-tito-reagovao-kada-mu-je-vojnik-prikljestio-ruku-video.html
100 puta gledate isti film? Evo zbog čega to radite... http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130559/100-puta-gledate-isti-film-evo-zbog-cega-to-radite.html Ako vam se dogodilo da reprizu vaše omiljene serije gledate bez treptanja iako svaku rečenicu znate napamet, razlog može biti jednostavno činjenica da vam se to delo mnogo dopada.

Da li vam se dogodilo da se na televiziji vrti repriza vaše omiljene serije, a da je vi gledate bez treptanja iako svaku rečenicu znate napamet? Ili da posle napornog dana presrećni pustite film koji ste do sada gledali 100 puta?

Ne brinite, niste jedini. Razlog može biti jednostavno činjenica da vam se to delo mnogo dopada, ali u pozadini se kriju još neka objašnjenja.

* Kao što neki pribegavaju brzoj hrani kad im je teško, drugi se u trenucima tuge i melanholije, okreću poznatim junacima, scenama i predvidivom kraju što ima umirujući efekat u ovom svetu punom nepredvidivosti.

* Deo odgovora leži i u navici, mi smo bića rutine i mnoge stvari radimo automatski, pa tako ako vidimo epizodu omiljene serije na televiziji, automatski je pratimo jer smo to radili toliko puta pre toga.

* Po teoriji "status kvo", ljudi se drže ranijih odluka jer je cena donošenja novih mentalno iscrpljujuća. Prevedeno na ovaj primer, znamo da je ta serija smešna, da ćemo se uz nju zabaviti i opustiti, što ne znamo ako rizikujemo sa nekom novom. Poznato je dobro jer nam je manje energije potrebno da se uhvatimo u koštac sa njim.

* Gledajući određene serije, prisećamo se svog detinjstva, mladosti, trenutaka koje smo provodili sa osobama sa kojima smo ih pratili. Asociraju nas na neko drugo bezbrižnije vreme i drage ljude, pa ih zbog toga gledamo i nekoliko godina, pa i decenija nakon premijere.

Izvor: novosti

]]>
Tue, 6 Mar 2018 09:58:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/130559/100-puta-gledate-isti-film-evo-zbog-cega-to-radite.html