Prva Srpska Televizija :: Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/rss.html Danas je Aranđelovdan: Arhanđel Mihailo je "živi svetac" i danas silazi među ljude - spremite žito i učinite neko dobro delo http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/125095/danas-je-arandjelovdan-arhandjel-mihailo-je-zivi-svetac-i-danas-silazi-medju-ljude---spremite-zito-i-ucinite-neko-dobro-delo.html Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog". Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni, prvi, a "angelos" znači vesnik, anđeo.

Verovanje kaže da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju - kao putnik ili prosjak. Arhanđel Mihailo je, prema verovanju, "živi svetac".

Crkva procenjuje da je Aranđelovdan kao slava, po broju vernika na drugom mestu, posle Svetog Nikole.

Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što, kad su sveci delili uloge, Arhanđel Mihailo dobi jesenje i zimsko vreme. Vreme zime i zimske teškoće. Govori se da u ovo vreme Arhanđel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima

Ovaj dan ustanovljen je kao praznik Arhangela Mihaila u vreme Silvestera Prvog Rimskog (314-335) i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog (326). Izabran je novembar, jer se zna da je Bog stvarao svet na ovaj dan u martu, a kako ima devet činova anđelskih, počasni deveti mesec od marta do novembra posvećen je Arhangelu Mihailu. Arhangel Mihailo je prvi među Anđelima, i vojvoda anđelske, nebeske vojske. Njegovo ime na jevrejskom znači ravan Bogu.

Mnoga su narodna verovanja ο ovom Anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu - nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Arhangel Mihailo je predstavljen kako uj ruci drži koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palmovu grančicu. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: akvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća! U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se verje da samo on može oterati vukove.

Prema narodnoj poeziji car Dušan slavio je je svetog arhangela Mihajla tako što je uvek dočekivao goste stojeći, dok mu je anđeo stajao na ramenu.  Jedne godine, da li od umora, ili nemara, on se prevari pa sede, a anđeo se naljuti, udari ga po krilu, i odlete. Predanje kaže da je car nakon toga mesecima pokušavao da se umilostivi arhangelu Mihailu

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne sprema se žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

Sveti arhangel Mihailo, prisutan ne samo u hrišćanstvu već i u svim religijama, obeležen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC.

U nekim krajevima arhanđela Gavrila slave čobani i zovu ga volujski svetac. Od ovog dana, pa sve do Ćirilovdana, 28. jula, nastaje period koji se u narodu zove Gorešnjaci - najtopliji dani u toku godine, vreme kada vladaju velike vrućine.

Čak iako ne verujete u ove običaje i smatrate ih bapskim pričama, potrudite se da danas učinite neko dobro delo makar ono bilo i simbolično. Videćete, neće vas koštati skoro ništa, a osećaćete se kao da ste promenili svet. I biće bolje i vama i drugima!

Izvor: Blic, Telegraf, Dnevno.rs

 

]]>
Wed, 21 Nov 2018 08:02:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/125095/danas-je-arandjelovdan-arhandjel-mihailo-je-zivi-svetac-i-danas-silazi-medju-ljude---spremite-zito-i-ucinite-neko-dobro-delo.html
Ovo još niste videli: Napunili kadu novcem, pa je odneli u tržni centar kako bi kupili smartfon! (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144487/ovo-jos-niste-videli-napunili-kadu-novcem-pa-je-odneli-u-trzni-centar-kako-bi-kupili-smartfon-video.html Ekipa šaljivdžija i jutjubera iz Rusije, odlučila se na jedan nadasve neobičan šoping. Naime, oni su napunili kupatilsku kadu kovanicama u iznosu od 100.000 rubalja, a potom teret od 350 kilograma odneli u jedan šoping mol kako bi kupili mobilni telefon. Šta se dalje dešavalo, pogledajte u prilogu!

]]>
Tue, 20 Nov 2018 09:26:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144487/ovo-jos-niste-videli-napunili-kadu-novcem-pa-je-odneli-u-trzni-centar-kako-bi-kupili-smartfon-video.html
Spisateljica osuđena na 10 godina zatvora zbog romana! Nije smela da piše o gej seksu... http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144465/spisateljica-osudjena-na-10-godina-zatvora-zbog-romana-nije-smela-da-pise-o-gej-seksu.html Jedna žena osuđena je na 10 godina zatvora jer je napisala roman sa sirovim prizorima seksa među homoseksualcima. Kineska spisateljica na internetu je objavila hiljade homoerotskih dela, ali se presuda smatra strogom čak i za Kinu, prenosi "Global Times".

Autorka čiji je pseudonim Tianyi, privukla je pažnju vlasti nakon što je jedna od njenih knjiga, koja opisuje seksualni odnos između profesora i njegovog studenta, "Gongzhan", stekla veliku popularnost, kada je prošle godine objavljena na internetu. 

Uz "Gongzhan", Tianyi je objavila oko 7000 "pornografskih" knjiga, većinom povezanih s homoseksualnošću, koje su joj omogućile da utaji 18.930 evra "ilegalnog profita", po policiji Vuhua, grada u pokrajini Anhui.

Podnela je žalbu na presudu donesenu 31. oktobra, preneli su lokalni mediji. 

Kaznu koju je dobila oštro su kritikovali na kineskoj "microblog" stranici "Weibo", gde je veliki broj korisnika istakao da je kazna podjednako teška kao i za zločine poput silovanja za koje se može dobiti od tri do deset godina zatvora.

Homoerotski romani nisu retki u Kini i lako su dostupni onlajn. No, kazneno gonjene preti onima koji iz proizvodnje ili distribucije izvuku zaradu veću od 6.300 evra.

Takva tema teško može da se probije do pozorišta ili filma. Čak je zabranjena na televiziji i na "streaming" platformama iako je homoseksualnost prestala službeno da se smatra zločinom 1997. godine, a mentalnim oboljenjem 2001.

Izvor: Index.hr/Hina

]]>
Mon, 19 Nov 2018 16:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144465/spisateljica-osudjena-na-10-godina-zatvora-zbog-romana-nije-smela-da-pise-o-gej-seksu.html
Dragi iz Niša ima 92 godine i najstariji je majstor u Srbiji. Za harmonike koje popravlja, kaže da su eliksir mladosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144406/dragi-iz-nisa-ima-92-godine-i-najstariji-je-majstor-u-srbiji-za-harmonike-koje-popravlja-kaze-da-su-eliksir-mladosti.html Prve prave profesionalne harmonike stigle su u Jugoslaviju još šezdesetih godina, a čovek čije inicijale one nose, živi u Nišu. Ima 92 godine i svako bi pomislio da je odavno prestao sa radom, međutim, Dragutin Miljković i dan danas u svojoj radionici provodi po desetak sati dnevno i popravlja harmonike muzičarima iz različitih krajeva sveta.

]]>
Sun, 18 Nov 2018 11:11:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144406/dragi-iz-nisa-ima-92-godine-i-najstariji-je-majstor-u-srbiji-za-harmonike-koje-popravlja-kaze-da-su-eliksir-mladosti.html
Bonton širom sveta - Znate li gde ne smete da ostavite prazan tanjir, gde morate da delite hranu, a gde ne smete da koristite viljuške? http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144262/bonton-sirom-sveta---znate-li-gde-ne-smete-da-ostavite-prazan-tanjir-gde-morate-da-delite-hranu-a-gde-ne-smete-da-koristite-viljuske.html Koliko zemalja, toliko i pravila bontona vezanih za hranu. Dobro obratite pažnju, ako se nađete u nekoj od ovih država, dobro je da znate šta nikako ne smete da radite.

Prazan tanjir u Kini - nikako!

Ako vas neko ugosti u Kini, nemojte ostavljati prazan tanjir na stolu. To se smatra načinom da domaćinu saopštite da nije pripremio dovoljno hrane i da ste još gladni.

Viljuške u Tajandu - nema šanse!

U Tajlandu je zabranjeno korišćenje viljuški.

Italijani će se uvrediti ako im zatražite dodatni sir za picu

Pravila u Italiji kažu da nikada ne tražite dodatni sir za picu, kao ni dodatni parmezan za pastu. S obzirom da je ova zemlja majstor u pravljenju specijaliteta, treba verovati njenim kuvarima u proceni.

Postoji i jedno manje obavezno pravilo u ovoj zemlji. Tamo se kapućino nikada ne pije pre podneva, jer se smatra da može da šteti želucu. Ako radite drugačije, niko vam neće reći ništa loše, ali će znati da ste turista.

Poseban tanjir u Etiopiji - ne, ne, ne!

U Etiopiji je nekulturno uopšte jesti iz posebnog tanjira. Hrana se servira na ogromnoj porciji koja se postavlja na sredinu stola.

Još soli i Bibera? Nemojte to da tražite u Portugaliji

Kuvari u Portugaliji su majstori u spremanju slane i ljute hrane, pa im nikada nemojte tražiti još soli ili bibera. Oni koji su probali njihovu hranu, kažu da vam ovi začini neće ni trebati.

U Japanu pažljivo baratajte sa štapićima

Kada jedete u Japanu, štapiće nikada ne postavljajte uspravno u činiji. To je uvreda za šefa kuvara, a i običaj koji se primenjuje samo na sahranama. Umesto toga, kada pauzirate tokom obroka, postavite ih da stoje paralelno sa ivicom stola.

U ovoj azijskoj zemlji postoji i pravilo o vinu. Kada ga pijete, nikada nemojte puniti čašu. Zašto? Pravilo je da vino sipate osobi koja sedi prekoputa vas, a ona će vam uzvratiti istom merom. Odmerenost se traži i kada pijete sami.

Pola šolje čaja u znak dobrodošlice u Kazahstanu

U Kazahstanu će vam dobrodošlicu poželeti sa pola šoljice čaja. To je znak da domaćin želi da lagano pije čaj sa vama (koji se postepeno dosipa) i da želi da dugo razgovarate. Puna šolja čaja značila bi da želi da vas se otarasi što pre.

Vino naiskap u Džordžiji

Vino se u Džordžiji pije samo nakon zdravice i to "jednim gutljajem".

Izvor: zena.blic.rs

]]>
Sat, 17 Nov 2018 14:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144262/bonton-sirom-sveta---znate-li-gde-ne-smete-da-ostavite-prazan-tanjir-gde-morate-da-delite-hranu-a-gde-ne-smete-da-koristite-viljuske.html
Odselite se od roditelja, vozačku u ruke i pravac u život! Evo šta sve treba da znate pre tridesete godine http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143740/odselite-se-od-roditelja-vozacku-u-ruke-i-pravac-u-zivot-evo-sta-sve-treba-da-znate-pre-tridesete-godine.html Nakon tridesete, sve tek počinje. Konačno stičete osećaj samosvesti i nezavisnosti, shvatate šta želite da postignete i dobijete od života. Da biste ispunili želje i dostigli maksimum u svim sferama svog života, treblo bi da naučite određene stvari.

Ovih 15 stvari svako bi trebalo da uradi do 30. godine.

1. Nađite posao koji vam donosi zadovoljstvo

Kad završimo fakultet, počinjemo da eksperimentišemo: menjamo radna mesta i kolektive, platu, pa čak i zanimanja. Međutim, do 30. godine je veoma važno pronaći pravi posao – onaj koji vam pričinjava zadovoljstvo. Samo na poslu koji vam donosi zadovoljstvo, nastojaćete da se razvijete i ostvarite uspeh u karijeri.

2. Naučite da spremate svoj specijalitet

Bilo da mrzite kuvanje ili znate napamet sve recepte Gordona Remzija, morate imati jelo koje ćete pripremati bolje od svih. Predjelo, glavno jelo ili desert – izaberite sami. Vežbajte, ne bojte se da dodate nešto svoje i dovedete tu veštinu do savršenstva. Kad budete imali važne goste, sa sopstvenim specijalitetom ćete biti sigurni da nemate razloga da pocrvenite.

3. Shvatite ko su vam pravi prijatelji

U mladosti smo stalno okruženi ljudima, lako stvaramo nova poznanstva i pogrešno verujemo da su nam sve to prijatelji. Tokom godina se cela ta gomila osipa, ali istinski prijatelji ostaju uz nas – oni koji dođu da nam pomognu kad smo bolesni i iskreno se raduju našim uspesima. Cenite ljude koje je proverilo vreme i nemojte biti bliski sa svima.

4. Prestanite da svima pričate pojedinosti iz vašeg ličnog života

Upamtite: da biste održali čvrstu vezu, nemojte da o problemima sa svojim partnerom pričate na svakom koraku. Ukoliko vam je stvarno prekipelo i zaista želite da nekome otvorite dušu, zakažite sastanak sa psihologom. Profesionalac će vas nepristrasno saslušati, pomoći će vam da analizirate svoje postupke, kao i ponašanje vašeg partnera. Zahvaljujući tome ćete dobiti priliku da sagledate sebe – ne samo iz perspektive žrtve, već i da uočite sopstvene nedostatke i, kao rezultat toga, pronađete pravi put.

5. Postavite prioritete

Stalno smo u žurbi – pokušavamo da obavimo mnogo poslova i postignemo što više. Vremenom shvatimo da smo se rasipali na sitnice, a zapostavljali važne stvari. Obično se u životu pamte trenuci putovanja i vreme provedeno sa svojom porodicom, a ne kako ste sedeli u kancelariji u petak uveče. Važno je naučiti kako da postavite prioritete i što češće radite ono što zaista želite.

6. Pronađite vreme i novac za odmor

Nedostatak odmora dovodi do duševne i fizičke iscrpljenosti i smanjuje ukupnu radnu sposobnost. Zato je bolje da novac ne potrošite na najnoviji model mobilnog telefona, već na zasluženi odmor. Nakon dobrog odmora, ponovo ćete napuniti baterije i biti spremni da uradite više. Postavite sebi pravilo da 20% plate ostavljate samo za odmor.

7. Dobijte vozačku dozvolu

Dobijanjem vozačke dozvole se pripremate za akciju. Kad steknete vozačku dozvolu, počećete da razmišljate o kupovini automobila i povećanju vlastitog prihoda, u skladu s tim. Kad imate vozačku dozvolu, lakše putujete: možete da iznajmite automobil i obiđete mnogo više zanimljivih mesta.

8. Obezbedite dodatni prihod

Sa 30 godina, potrudite se da imate dodatni izvor prihoda: frilens, honorarni posao, pasivni prihod ili lični biznis. Čak i ako radite u najstabilnijoj kompaniji, nikad ne znate šta se sutra može dogoditi. Zato je važno da osigurate rezervni izvor prihoda, tako da uvek iz kritične situacije izađete kao pobednik.

9. Odselite se od roditelja

Zgodno je živeti sa roditeljima: uvek je očišćeno, a u frižideru šerpa sa ukusnim domaćim jelom. Bez obzira na to, pre ili kasnije se treba odseliti od roditelja, a bolje je to učiniti do tridesete. Tako ćete naučiti da planirate svoj budžet – pazite na troškove stanovanja, hrane i raznih sitnih stvari, poput deterdženata – i naučićete da budete odgovorni.

10. Naučite da se razumete u alkoholna pića

U mladosti kupujemo najjeftiniji alkohol, uopšte ne razmišljajući o njegovom kvalitetu i uticaju na organizam. Kasnije počinjemo da obraćamo pažnju na ukus i kako piće naglašava određena jela. Kada naučite da se razumete u alkohol, moći ćete da u punoj meri uživate u kombinaciji pića i hrane, bez štete po zdravlje, jer ćete umeti da izaberete kvalitetan proizvod.

11. Naučite da govorite tačno bar jedan strani jezik

Posao u mnogim kompanijama zahteva bar osnovno znanje engleskog jezika. On vam je takođe neophodan da biste kupili karte i mirno putovali po svetu. Naučite makar jedan strani jezik, na kome možete da izrazite svoje misli. Ne zaboravite da održavate to znanje.

12. Naučite da govorite pred publikom

Mnogim odraslim ljudima je neprijatno kad treba da podnesu izveštaj, brane svoje gledište ili čak da samo razgovaraju s nepoznatom osobom. Naučite da prevaziđete sopstvene strahove. Ljude koji ne pokazuju nervozu, ne trzaju se i u govoru ne koriste poštapalice, svi slušaju i smatraju autoritetima. Kad naučite da lepo govorite, oslobodićete se nesigurnosti i moći ćete uspešno da predstavite projekat, ubedite šefa da zaslužujete povišicu, pa čak i da privatne sukobe rešite u svoju korist.

13. Pronađite svoj stil

Odrasla osoba treba da ima lični stil, u kome se oseća prijatno. Kada izaberete svoj imidž, više nećete imati večni problem šta da obučete, jer ćete birati stvari koje naglašavaju vašu individualnost i harmonično se uklapaju u ostatak vaše garderobe. Upamtite da nas na prvom sastanku procenjuju po izgledu i zato je važno da on doprinese vašoj samouverenosti.

14. Ponovno čitajte klasičnu literaturu

Klasična dela smo čitali u školi, ali zbog mladosti nismo bili u stanju da shvatimo sva njihova duboka značenja. Nemojte biti lenji i ponovo pročitajte čuvene romane. Verujte, shvatićete ih sasvim drugačije – sad primećujete satiru, skrivena značenja, pa čak i njihovu aktuelnost. Šta više, time podižete svoj kulturni nivo i bogatite rečnik, što će vam dobro doći u svakom razgovoru.

15. Budite u dobroj formi

Do određenog životnog doba, možemo sebi dopustiti da ne vežbamo. Na figuru neće uticati čak ni ako jedemo grickalice kasno noću. Međutim, vremenom opada tonus mišića, a metabolizam usporava.

Zato, ako nećete da sa 50 godina sedite na klupi pred kućom, stvorite dobru naviku da redovno vežbate. U vaš nedeljni raspored morate da uvrstite fizičku aktivnost, koja će vam pomoći da ostanete u formi – da održite opštu aktivnost i zdravlje.

Izvor: Femina

]]>
Sat, 17 Nov 2018 13:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143740/odselite-se-od-roditelja-vozacku-u-ruke-i-pravac-u-zivot-evo-sta-sve-treba-da-znate-pre-tridesete-godine.html
Danas je Đurđic: Nemojte ništa da dajete iz kuće http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/124834/danas-je-djurdjic-nemojte-nista-da-dajete-iz-kuce.html Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju uspomenu na prenos moštiju Svetog Georgija i obnovu hrama gde je položeno njegovo telo.

Sveti Georgije ili Sveti Đorđe je bio velikomučenik i borac za hrišćastvo, koji je česta krsna slava kod Srba. Na današnji dan pravoslavni vernici se prisećaju prenosa njegovih moštiju iz Nikomidije u grad Lida Palestinska.

Ovaj svetac se u našem narodu slavi dva puta godišnje, kao Đurđic 16. novembra i 6. maja, kao Đurđevdan, kada se obeležava dan njegove smrti.

Praznik Svetog Đorđa obeležava se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i kao jedna od najčešćih slava pravoslavnih Srba.

Na ikonama se najčešće predstavlja na konju, kako ubija aždahu, dok se na ikonama za praznik Đurđic prikazuje bez konja, u stojećem stavu, sa kopljem ili mačem u ruci.

Dani od Đurđica do Svetog Mrate (24. novembra) nazivaju se Mratinci ili Vučiji dani jer je sveti Mrata zaštitnik vukova. Prema predanju, u tim danima svetac nadgleda kako ko radi, zatim naredi vukovima da kazne onoga ko nije bio vredan, a domaćina koji ne ide u crkvu i ne poštuje Svetog Mratu, najviše kažnjava jer mu pošalje hromog vuka, poznatog kao kriveljan.

U danima od 16. do 24. novembra ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Žene ne rade ručne poslove, a veruje se i da bi krojači i obućari trebalo da odmaraju.

Kod starijih ljudi postoji verovanje da ako je vreme za Mratince maglovito i zima će biti maglovita i promenljiva, a ako je vedro, zima će biti jaka.

U crkvenom kalendaru Đurđevdan je obeležen crvenim slovom, a iako Đurđic nije, smatra se da je od velikog značaja za pravoslavnu crkvu.

Izvor: Žena.Blic

 

]]>
Fri, 16 Nov 2018 08:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/124834/danas-je-djurdjic-nemojte-nista-da-dajete-iz-kuce.html
Od sutra počinju VUČJI DANI! Verovanje je jasno: Domaćinima koji budu grešni ne piše se dobro! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144288/od-sutra-pocinju-vucji-dani-verovanje-je-jasno-domacinima-koji-budu-gresni-ne-pise-se-dobro.html Pravoslavna crkva i njeni vernici 16. novembra proslavljaju veliki praznik - Đurđic, a Đurđic znači i početak Vučjih dana tokom kojih treba ispoštovati običaje...

Dani od Đurđica do Svetoga Mrate nazivaju se MRATINCI ili VUČIJI DANI jer je sveti Mrata zaštitnik vukova. On u ove dane gleda ko kako radi, zatim drži većanje sa vukovima i određuje im koji će na koju stranu da navali. Domaćinu koji najviše greši u ove dane, ne ide u crkvu i ne poštuje svetog Mratu, u kuću i torove na zimu će doći hromi vuk, zvani "kriveljan", koji je najopasniji i koga niko ne može da spreči u njegovoj nameri.

U selima zapadne Srbije u ove dane se klalo crno pile ili mlad crni petao. Klao se ćuteći u ranu zoru na kućnom pragu. Prethodno se piletu ili pevcu zaveže crnim koncem kljun da ne pišti, da ne bude nikakvog glasa. Odsečena pileća glava vezivala se crvenim koncem o verige, pa se sa njom bajalo u vreme dolaska vukova.

Hercegovci su klali crno jare. Odranu kožu su zakopavali u zemlju, a glavu pobijali na vrh tora. U ove dane niko ne lovi vukove, jer bi to donelo veliku nesreću.

Narodna priča govori o čoveku koji je sekao drva u šumi, kad ga presretoše vukovi, predvođeni najvećim, hromim vukom, koji upita seljaka da li slavi svetog Mratu. Seljak se uplaši i slaga da slavi. Vukovi se nato pokupiše i nestadoše. Čovek zaboravi na drva, otrča pravo kod popa i javi mu da uzima Mratu za prislavu. Od te godine vuci ne zalaze u njegov tor.

U vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće. Sanduci se zaklope i ne diraju, ne prede se vuna, ništa se ne pere. Krojači i obućari planduju i ne prihvataju se alata, a žene ne rade ručne radove. Srbi iz Bosne daju mlađariji pileće koske i upredenu vunicu sa svinjskom dlakom da to bace na vučije puteve i vučja mesta.

Stariji svet misli da ako Mratinci padnu u mlade dane, biće sigurno oštra zima. Ako je maglovito - zima će biti maglovita i promenljiva. U slučaju vedrih dana - zima će biti mrazovita i ljuta.

Na slavama se morate služiti ali zato kod kuće odmarajte želudac. Evo recepta za jedno starinsko jelo, koje stomaku pomaže.

Krompir se oljušti i ceo obari. U posebnoj posudi izdinsta se sitno seckan praziluk, rendana šargarepa, jedan koren celera. Obareni krompir se stavi u vatrostalnu posudu, ranije u zemljanu tepsiju, a zatim se preko njega nalije dinstano povrće tako da se krompir ne vidi. Preko svega se stavi nekoliko kašika ajvara i doda biber po ukusu. Peče se u umereno zagrejanoj pećnici desetak minuta. Pre služenja može se dodati sitno seckan beli luk i peršun.

Izvor: Srbija DanasPolitikaMondo

]]>
Thu, 15 Nov 2018 15:30:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144288/od-sutra-pocinju-vucji-dani-verovanje-je-jasno-domacinima-koji-budu-gresni-ne-pise-se-dobro.html
Ne idu na slavu jer nemaju 50 evra za poklon! Znate li šta se nosi domaćinima za slavu? http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144257/ne-idu-na-slavu-jer-nemaju-50-evra-za-poklon-znate-li-sta-se-nosi-domacinima-za-slavu.html Sve češće može da se čuje da ljudi izbegavaju da idu kod svojih prijatelja na slavu jer za to nemaju novca. Porodičan praznik za koji se najbliži okupljaju da ga obeleže prerastao je ne samo u prejedanje već i u nešto skupo! Čini se da smo zaboravili šta se nosi domaćinima za slavu, a Gorica Popović nas je na to podsetila u "Jutru sa Jovanom i Srđanom" i ovi darovi su sasvim dovoljni!

]]>
Thu, 15 Nov 2018 14:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144257/ne-idu-na-slavu-jer-nemaju-50-evra-za-poklon-znate-li-sta-se-nosi-domacinima-za-slavu.html
Bahati malteški pop: Dok on maše okupljenima, deca kanapom vuku njegov skupoceni Porše http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144200/bahati-malteski-pop-dok-on-mase-okupljenima-deca-kanapom-vuku-njegov-skupoceni-porse.html Malteški sveštenik Džon Sultan (47) izazvao je negodovanje jer je ulicama mesta Zebug "paradirao" u Poršeu, dok je automobil konopcem vuklo oko 50 dece. On je rekao da "to nije za njega problem" te da određeni komentari na njegov račun "nisu na mestu", prenosi Tajms of Malta.

Sveštenik je dodao i da "šta god rekli, to se uvek izvuče iz konteksta".

Na amaterskom snimku koji se pojavio u javnosti vidi se sveštenik kako stoji u poršeu i maše ljudima, dok ga konopcem vuku deca.

Izvor: Tanjug

]]>
Wed, 14 Nov 2018 14:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144200/bahati-malteski-pop-dok-on-mase-okupljenima-deca-kanapom-vuku-njegov-skupoceni-porse.html
Beograde, spremi se! Stiže panoramski točak od 85m, roler koster, akvarijum, gondola... http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144191/beograde-spremi-se-stize-panoramski-tocak-od-85m-roler-koster-akvarijum-gondola.html Beograd kao Beč, ali možda i više od toga! Otkrivamo vam destinaciju na kojoj će se nalaziti panoramski točak veći od onog u Beču, zgrada akvarijuma, roler koster...

]]>
Wed, 14 Nov 2018 11:11:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144191/beograde-spremi-se-stize-panoramski-tocak-od-85m-roler-koster-akvarijum-gondola.html
Pojavile su se cipele od „ljudske kože“: Da li biste ih nosili? http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144184/pojavile-su-se-cipele-od-ljudske-koze-da-li-biste-ih-nosili.html Kada se pojavila vest da su izrađene cipele od ljudske kože, javnost je ostala u šoku. Ljudi su pomislili da je i takva bizarnost moguća, pošto u Britaniji postoji kompanija koja navodno pravi novčanike i kaiševe od ljudske kože. Oni na svom sajtu tvrde da su ovi proizvodi namenjeni isključivo probirljivim kupcima.

Kako izgledaju cipele od „ljudske kože“, kakvim marketinškim trikovima se služe trgovci, i dokle seže ljudska bizarnost u dizajnerskim rešenjima, saznajte u videu koji sledi.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 13:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144184/pojavile-su-se-cipele-od-ljudske-koze-da-li-biste-ih-nosili.html
Danas su Sveti Vrači, slava lekara: Pročitajte molitvu za ozdravljenje, mnogi veruju da posle nje prestaje bol... http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/105556/danas-su-sveti-vraci-slava-lekara-procitajte-molitvu-za-ozdravljenje-mnogi-veruju-da-posle-nje-prestaje-bol.html Srpska pravoslavna crkva 14. novembra obeležava praznik posvećen Svetim besrebrenicima Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači.

Sveti Kozma i Damjan su rođeni u Aziji. Vaspitani su u hrišćanskom duhu i u mladosti su izučili lekarske veštine.Ljude su lečili besplatno i ubrzo su proglašeni besrebrenicima, jer za lečenje nisu uzimali nikakvu nadoknadu, strogo poštujući Hristovu zapovest „Badava primiste, badava dajite“ (Mt. 10, 8).

Toliko su bili oprezni u besplatnom lečenju da se jednom prilikom Kozma naljutio na Damjana što je od jedne bolesnice uzeo tri jajeta, a on je to uradio jer ga je ona prethodno zaklela Svetom Trojicom.

Posle smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Sveti Vračevi su krsna slava mnogih srpskih rodova i esnafa, pre svega lekara. Praznik je uvek 14. novembra, a u crkvenom kalendaru obeležen je crnim slovom.

Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Postoji i verovanje da danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

Molitvom svetim Vračima obratite se za zdravlje svojih najmilijih, onih koji su bolesni i za svoje zdravlje:

"K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja.

Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo.

A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova."

Izvor: Vestinet, Opanak

]]>
Wed, 14 Nov 2018 08:44:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/105556/danas-su-sveti-vraci-slava-lekara-procitajte-molitvu-za-ozdravljenje-mnogi-veruju-da-posle-nje-prestaje-bol.html
Tehnike za manipulaciju: Uz ove trikove lako ćete dobiti sve što poželite! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143746/tehnike-za-manipulaciju-uz-ove-trikove-lako-cete-dobiti-sve-sto-pozelite.html Postoji mnogo psiholoških trikova i tehnika, o kojima je napisano puno knjiga i održano dosta predavanja. Mnoge od njih zaista pomažu stručnjacima da neprimetno manipulišu ljudima ili da sami izbegnu tuđi uticaj. Ali kakvim se trikovima najčešće služe obični smrtnici?

Predstavljamo vam neke od odgovora koje smo pronašli na forumima Redit, gde ljudi iz različitih profesija dele psihološke tehnike, koje zaista rade.

♦ Muškarcu nikad ne govorite "Zar ne bi mogao…", zato što će to pitanje shvatiti kao teoretsko. Na primer, ne treba postaviti pitanje "Zar ne bi mogao da nazoveš komšije?", jer bi odgovor "da" značio "Da, teoretski bih to mogao da učinim". Zato je bolje preformulisati takav skriveni zahtev u "Molim te, nazovi komšije".

♦ Ako želite da nekome bude nezgodno ili neprijatno, za vreme razgovora povremeno pogledajte u centar njegovog čela.

♦ Ukoliko vaš sagovornik izbegava pitanje ili zbog nečega ne daje odgovor, samo napravite pauzu u razgovoru, nastavljajući da ga gledate u oči. Pauza u razgovoru će mu biti neprijatna i nastaviće da govori. Možda će čak i detaljnije otkriti ono što želite da znate ili će reći istinu (ako je lagao), vjerujući da su vaše ćutanje i uporan pogled znak da vam je sve postalo jasno.

♦ Ako želite da s nekim uspostavite dobar odnos (na primer, u kancelariji), obratite se toj osobi s molbom da vam nešto ispriča ili objasni, čak i ako znate odgovor. To će poboljšati njegov stav prema vama.

♦ Dok postavljate pitanje, malo klimnite glavom. Skoro sigurno ćete dobiti potvrdan odgovor. Budite oprezni, ovu tehniku najčešće koriste ugostiteljski radnici, da bi gosti naručivali više i birali skuplja jela.

♦ Kad je čovek koncentrisan na nešto što radi (na primer, ozbiljan telefonski razgovor), ukoliko posegnete rukom, on će vam dati ono što u tom trenutku drži u rukama. Možda se kasnije neće toga ni sećati. Primanje radi obrnuto, možete mu nešto dati, a on to neće ni primetiti.

♦ Dovoljno je samo da sagovorniku kažete da nešto nije u njegovoj moći i nije sposoban da to uradi, pa će dati sve od sebe da dokaže suprotno.

♦ Ako s vremena na vreme klimate glavom tokom razgovora, sagovornik će postati podložniji vašim rečima, čak i ne shvatajući zašto se to dešava.

♦ Ako ste generalno zadovoljni ponudom neke osobe, ali želite da dobijete malo više, napravite pomalo razočaran izgled. Na primer, to može da pomogne kod visoke cene ili male plate.

♦ U trenutku kad vam zvoni budilnik, treba da se na sekundu naglo podignete, stisnete pesnice i viknete "Da!", kao da ste fudbaler koji je upravo postigao gol. Deluje čudno, ali to će vas odmah ispuniti energijom i lako ćete ustati iz kreveta.

♦ Ako se stalno brinete da li ste zaključali vrata i isključili peglu, dok to radite izgovorite naglas neku apsurdnu frazu (svaki dan izaberite neku drugu). Na primer, kažite "Zeleni zec i isključite peglu", "Kraba autokrata i zaključajte vrata". Kad se budete zapitali jeste li zaključali vrata, setićete se da ste tom prilikom izgovorili tu čudnu frazu i umirićete se.

♦ Kad neko pokušava da vas svim silama uvuče u veliku raspravu ili skandal, samo mu recite nešto prijatno. To će ga zbilja razbesneti.

♦ Ako radite u timu i imate vrlo lenjog saradnika, nemojte mu davati zadatak rečima "Uradi to". Zamenite to sa "Počni s ovim". Tako će psihološki delovati da ima manje posla, a treba početi od malog. Zatim, kada to bude uradio, recite "Dobro, nastavi". Verovatno će u ovom slučaju uspešno obaviti zadatak, jer će mu se činiti da nije ostalo puno posla.

♦ Kad govorite u javnosti, uvek nosite sa sobom bocu vode. Kad shvatite da ne znate šta treba da kažete, samo uzmite nekoliko gutljaja i niko neće primetiti da u stvari pravite pauzu jer ste ostali bez teksta.

♦ Ako neko zuri u vas dok ste u javnom prevozu, počnite da gledate u njegove cipele. Budite uporni. Verujte, to će ga izbezumiti.

♦ Ako se veoma uzbudite svaki put kad vidite nekog od svojih poznanika, na kraju će i ta osoba početi da se nesvesno uzbuđuje kada vas sretne.

♦ Kada nekome imate šta da zamerite, ali ne želite da ga direktno optužite za to, govorite indirektno. Na primer, izjavu "Niste zatvorili prozor", možete zameniti sa "Prozor je ostao otvoren".

♦ Ako ste loše spavali, čvrsto recite svom mozgu "Spavao sam dobro". Zvuči čudno, ali ako ste zaista sigurni u svoje reči, one će sto posto delovati.

♦ Ljudi najbolje pamte ono što se dogodi na početku i na kraju dana. Sve što se dešava između te dve tačke pamti se maglovito. Zbog toga, zakažite razgovor za posao vrlo rano ili vrlo kasno, da vas poslodavac dobro upamti i ne pomeša sa nizom drugih kandidata.

Koristite li i vi neke tajne psihološke trikove?

Izvor: Femina

]]>
Mon, 12 Nov 2018 15:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143746/tehnike-za-manipulaciju-uz-ove-trikove-lako-cete-dobiti-sve-sto-pozelite.html
Za njim lude klinci širom regiona: Dex Rock je Jutjub zvezda, a evo kako živi http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144054/za-njim-lude-klinci-sirom-regiona-dex-rock-je-jutjub-zvezda-a-evo-kako-zivi.html Mladi Dejan Dražić ima samo 18 godina i majstor je za video igre. Jedan je od najuticajnijih Jutjubera u Srbiji, a šesti na Balkanu. Na društvenim mrežama ima oko milion pratilaca, a danas je konačno bio naš gost.

]]>
Mon, 12 Nov 2018 11:35:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/144054/za-njim-lude-klinci-sirom-regiona-dex-rock-je-jutjub-zvezda-a-evo-kako-zivi.html
Trikovi koje ćete obožavati - Naslonite dlan i nacrtajte klincima omiljene junake! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143722/trikovi-koje-cete-obozavati---naslonite-dlan-i-nacrtajte-klincima-omiljene-junake.html Voleli biste da znate da imate talenta i da možete klincima da nacrtate baš sve što zamisle? Postoje mali trikovi sa šakom koji će od vas načiniti prave umetnike. Evo kako da mališanima nacrtate sve što požele...

]]>
Sun, 11 Nov 2018 17:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143722/trikovi-koje-cete-obozavati---naslonite-dlan-i-nacrtajte-klincima-omiljene-junake.html
Zloglasni zatvor iz kog nema povratka: Zatvorenici samo sat vremena mogu da vide nebo, plaču, vrište, lupaju glavom o zid http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143636/zloglasni-zatvor-iz-kog-nema-povratka-zatvorenici-samo-sat-vremena-mogu-da-vide-nebo-placu-vriste-lupaju-glavom-o-zid.html "Tamo leže oni koji imaju i po nekoliko doživotnih kazni. Treba živeti s tim između četiri hladna betonska zida", kaže bivši direktor zatvora "ADX" u Americi i otkriva u kakvim uslovim zatvorenici žive...

Najčuvaniji zatvor u SAD-u nalazi se u u Florensu u Koloradu. Zatvorenici se smatraju najnasilnijim i smešteni brojni opasni teroristi. Mnogi od njih već su bili zatvoreni, ubijali su zatvorsko osoblje ili posetioce.

Takozvani "ADX" ima dvanaest visokih tornjeva s kojih zatvorenike 24 sata dnevno nadziru patrole pod teškim naoružanjem.

U njemu su, između ostalih, smešteni Ramzi Jousef, koji je planirao bombardovanje njujorškog Svetskog trgovinskog centra još 1993. godine, Zakarijas Mousaoui, pripadnik Al Kaide i saučesnik u pripremama za teroristički napad na Svetski trgovinski centar 11. septembra, i Džokhar Čarnaev (21), koji je s bratom aktivirao dve bombe na završnici bostonskog maratona 2013. godine. Od posledica eksplozije poginule su tri, a povređene su 264 osobe. Osuđen je na smrtnu kaznu, a u ADX-u čeka izvršenje.

"ADX je nešto što traje do kraja života. I, prema mom mišljenju, to je mnogo gore od smrti ", priča Robert Hud, bivši čuvar zloglasnog zatvora.

Četristo zatvorenika dane provodi svako u svojoj malenoj betonskoj ćeliji. Obroke dobijaju kroz male otvore u vratima. Krevet je od betona, a uz njega imaju tanak dušek i ćebe.

U ćeliji imaju jedan prozorčić, ali zatvorenici kroz njega ne mogu da vide ništa osim zgrada. Imaju betonski sto i stolicu koji ne mogu da se pomeraju.

U nekim ćelijama imaju radio prijemnike i crno-bele televizore na kojima mogu da prate verski, obrazovni ili program od opšteg interesa. Pisma i razgovori se nadgledaju sve vreme, a zatvorenici mogu nakon nekog vremena da dobiju zatvorske poslove, kao što su čišćenje toaleta.

Samo sat vremena dnevno mogu da vide nebo. Tada napuštaju svoju ćeliju i imaju zavezane noge, ruke i lance oko stomaka. Rekreacija u kavezu na otvorenom omogućena im je u tom satu, ali i ona se odvija u malenom prostoru.

Zatvorenici ne mogu međusobno da se vide ni da komuniciraju. Oni najgori smešteni su u H delu koji je pod posebnim merama sigurnosti. Njima je strogo ograničena sva komunikacija sa spoljnim svetom, a smeju da ih posete samo advokati i najbliži članovi porodice.

Zatvorenici su tokom posete udaljeni od posetilaca staklenim prozorom i komuniciraju putem telefona.

Pre nekoliko godina protiv Kancelarije za zatvore pokrenuta je tužba u kojoj je stajalo kako godine provedene u ovako teškoj izolaciji uzrokuju nestanak bilo kakvih društvenih sposobnosti kod zatvorenika.

Obrazložili su da mnogi zatvorenici u "ADX-u" konstantno plaču, vrište i lupaju glavom o zidove svojih ćelija.

"Neki se seku žiletima, naoštrenim kostima od kokoši ili bilo čim drugim što im može poslužiti. Neki gutaju sve te opasne predmete, kao i delove televizora, radija… Zatvorenici imaju zamišljene razgovore s glasovima koje čuju u glavi. Neki razmazuju vlastiti izmet po zidovima ćelije ili izmetom gađaju čuvare", pisalo je u tužbi.

Otkako je zatvor otvoren 1994. godine šest zatvorenika je počinilo samoubistvo, većina njih vešanjem o čaršave.

"U tom besmislu u kom ne rade ništa i ništa ne čitaju naravno da postaju paranoični i pomalo ludi. Osim toga, skoro svi imaju po nekoliko doživotnih kazni. Trebate živeti s tim između četiri hladna betonska zida", ispričao je bivši direktor za CNN.

Izvor: 100posto.hr

]]>
Sat, 10 Nov 2018 17:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143636/zloglasni-zatvor-iz-kog-nema-povratka-zatvorenici-samo-sat-vremena-mogu-da-vide-nebo-placu-vriste-lupaju-glavom-o-zid.html
Inteligentni ljudi su manje društveni – evo i zbog čega! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143692/inteligentni-ljudi-su-manje-drustveni--evo-i-zbog-cega.html Da li ste ikada sanjali o tome da budete pustinjak? Možda bi više voleli da živite u kolibi na osami nego u užurbanom gradu ili imate običaj da se skrivate kad vam neko neočekivano pozvoni na vrata? Ako je vaš odgovor poptvrdan na ova pitanja, imamo dobre vesti. Niste nedruštveni. U stvari, možda ste u biti samo genije.

Prema NCBI studiji, visoko inteligentni ljudi imaju tendenciju da se povezuju s manjim brojem ljudi i ređe traže socijalnu interakciju.

Zanimljivo je da se njihovo životno zadovoljstvo povećava kada odluče da žive po ovoj strategiji.

Prema vodećim istraživačima, Satošiju Kanazavi i Normanu Liu, za one koji traže sreću, "pustinjačka" strategija može biti rešenje – posebno za ljude koji su vrlo inteligentni.

Kroz temeljna istraživanja, ti evolucijski psiholozi su utvrdili da su ljudska bića srećnija kada žive u manje naseljenim područjima.

Takođe, otkrili su da se sreća povećava kada je veći procenat socijalnih interakcija s našim najbližima od socijalnih interakcija sa strancima ili poznanicima.

Zato i ne čudi što su učesnici studije pokazali veći stepen sreće kad su imali češće socijalne interakcije – osim jedne grupe. Kod većine inteligentnih ljudi, taj učinak nije bio samo smanjen, već je bio aktivno obrnut.

U stvari, kao što su istraživači objasnili, "inteligentniji pojedinci doživljavaju manje zadovoljstva u životu kada se često druže s prijateljima".

Kerol Graham, koja proučava ekonomiju sreće, predstavila je taj učinak u članku objavljenom u Vašington Postu.

"Rezultati sugerišu (i to ne čudi) da oni s više inteligencije i sposobnosti da je koriste, verovatno će utrošiti manje vremena na druženja, jer su usredsređeni na neki drugi dugoročni cilj."

Drugim rečima, čudaci koji govore da imaju pametnijeg posla nego "visiti s prijateljima", ustvari imaju pravo.

U tumačenju rezultata ove studije, evolucijski psiholozi otkrili su veliko značenje ove dinamike u odnosu na "teoriju Savana".

Ova teorija govori da nalazimo sreću u istim stvarima u kojima bi i naši preci uživali. U savani, gustina populacije bi bila niska i međuljudska interakcija bila bi izuzetno važna za opstanak.

Rezultati ove studije, iako na kraju idu u prilog ovoj teoriji, ukazuju na to da je većina visoko inteligentnih ljudskih bića nadmašila potrebe ove socijalne interakcije.

Umesto toga, oni počinju da favorizuju aktivnosti koje su više na intelektualnoj i ekonomskoj bazi i koje promovišu naš napredak u savremenom svetu.

Interakcija nam je manje potrebna, nego što je to bio slučaj sa našim predacima, pa je onim najrazvijenijim pojedincima ona prestala da bude prioritet.

Dakle, sledeći put kada odlučite da ostanete kod kuće, nemojte se osećati kao čudak. Osećajte se pametno. Vi ste evolucijski revolucionar. 

Izvor: Atma.hr

]]>
Sat, 10 Nov 2018 13:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143692/inteligentni-ljudi-su-manje-drustveni--evo-i-zbog-cega.html
Ovih PET misterija čovečanstva i dalje INTRIGIRAJU http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143959/ovih-pet-misterija-covecanstva-i-dalje-intrigiraju.html Uprkos činjenici da su ljudi naučno obradili većinu aspekata naših života, ipak postoje neke činjenice koje još uvek ne možemo da razjasnimo i pronađemo odgovarajući odgovor na ta pitanja. Predstavljamo vam pet najvećih misterija, koje nas i dalje intrigiraju.

Izgubljeni grad

Atlantida je jedna od najstarijih i najvećih misterija na Zemlji. Još od drevnih vremena, ljudi su se trudili da lociraju Atlantidu, za koju se veruje da je potopljena u cunamiju nakon zemljotresa. Grčki filozof Platon opisivao je Atlantidu kao ostrvo koje se nalazilo blizu Gibraltara i kao dom najveće civilizacije na planeti.

Prema predajama, Atlantidu su nastanjivali najlepši ljudi, na njoj se nalazi Posejdonov hram i ceo grad je bio optočen zlatom. Do dana današnjeg niko još nije uspeo da locira Atlantidu i pronađe njeno bogatstvo. Nedavno se pojavila nova teorija, prema kojoj je neistraženo Oko Sahare zapravo izgubljeni grad Atlantida.

Mumije

Ustvari, ovo nisu mumije nego savršeno očuvana tela koja su pronađena u brojnim katakombama širom severne Evrope. Uprkos tome što se ljudska tela raspadaju nakon smrti, ova tela se zbog specifičnosti prostora nisu raspala, već su ostala savršeno očuvane kože i unutrašnjih organa.

Hiljade tih tela datira još iz gvozdenog doba i na mnogima od njih se nalaze tragovi ubistava, zbog čega se naslućuje da se radilo u ubijanju ljudi za potrebe nekog paganskog rituala. Ipak, još uvek ne postoje dokazi zašto su tela tako bačena i zašto su pronađena širom Nemačke, Irske, Velike Britanije i drugih severnih država Evrope.

Džek Trbosek

Najozloglašeniji ubica svih vremena kome se ni dan-danas ne zna pravi identitet. Reč je o serijskom ubici koji je harao Londonom između avgusta i novembra 1888. godine i koji je odgovoran za brutalna ubistva najmanje pet prostitutki. Tokom godina, pojavile su se brojne teorije o tome ko bi mogao da bude taj ozloglašeni ubica, raspravljalo se čak i o članovima kraljevske porodice, ali do danas nije poznato ko je on bio.

Stounhendž

O ovom spomeniku napisani su radovi i brojne knjige, ali niko još uvek nije uspeo da razjasni njegovu funkciju. Stounhendž se nalazi u dolini Salisburi u Viltširu u Engleskoj, a sastavljen je od nekolicine kamenih blokova, od kojih je svaki težak šest tona. 

Arheolozi su istraživanjima došli do zaključka da ovaj spomenik nastao oko 2.500 do 3.000 godina pre Hrista i pretpostavlja se da ga je podigla neka neolitska kultura. I to je sve što se o njemu zna. Njegova namena i značenje još uvek su enigma. Postoje brojne teorije, ali nijedna još nema čvrst dokaz. Najčešće prihvaćena teorija jeste da je Stounhendž svojevrsno groblje, što je potvrđeno nalazom nekoliko grobova u njegovoj blizini koji datiraju iz istog razdoblja.

Kralj Artur

Kralj Artur, mač u kamenu, čarobnjak Merlin i vitezovi okruglog stola, deo su legende o moćnom vladaru koji je pobedio Saksonce i stvorio carstvo Engleske, Irske, Islanda, Norveške i Francuske. No, o njemu ne postoji nijedan čvrst dokaz. Sve se temelji na legendi koja se pripovedala među vojničkim trupama kako bi im podigla moral i osim te legende, ništa drugo.

Nijedan dokaz o maču, Merlinu, vitezovima. I uprkos nedostatku dokaza o njegovom postojanju, osim legende, još uvek postoji mnogo istoričara koji smatraju da je kralj Artur postojao i da samo treba da prođe malo vremena kako bi se pronašli dokazi o njegovom postojanju.

Izvor: Punkufer.hr

]]>
Fri, 9 Nov 2018 16:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143959/ovih-pet-misterija-covecanstva-i-dalje-intrigiraju.html
Numerolozi tvrde: Bliži nam se najmoćniji dan u poslednjih 100 godina, ovako ćete ga najbolje iskoristiti! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143900/numerolozi-tvrde-blizi-nam-se-najmocniji-dan-u-poslednjih-100-godina-ovako-cete-ga-najbolje-iskoristiti.html Ovaj novembar krije dan koji se nije ponovio poslednjih 100 godina i nosi sa sobom nešto veoma važno...

Jedanaesti dan jedanaestog meseca vibraciski je svakako snažan, a kako se nalazimo u godini broja 11 (2+1+8), ovaj 11. novembar biće najmoćniji dan koji je svanuo u poslednjih 100 godina. 1111 ili 11/11 poseduje poseban duhovni značaj, jer se veruje da je to broj duhovnog buđenja i moćnih novih početaka. Kada često vidite 11:11 na satu ili kada ste privučeni brojem 1111, to često ukazuje na nadolazeću promenu ili buđenje koje se pojavljuje na horizontu.

Anđeli, duhovni vodiči i Svemir takođe koriste brojeve kao način povezivanja i komuniciranja s vama. 1111 obično koriste božanska bića kako bi vam pomogla da odaberete pravi smer i kako bi vam osvetleli put koji je pred vama. U numerologiji, broj jedan označava nove početke, kako navodi Mystical raven, ali kada postoji niz, poput 11. novembar (11.11), to stvara snažnu energiju za dan koji nam omogućava da se svi probudimo za novi potencijal. Iz tog razloga, 11. novembra pravo je vreme da promenite svoj život, postavite namere ili dublje kopate kako biste otkrili istinu! Nova buđenja, nove informacije i novi nivoi prosvetljenja – sve je to moguće na ovaj dan zbog ove energije.

Univerzalnu godinu broja 11 poslednji put smo doživela 2009, a pre toga 1910, tako da više od 99 odsto svetske populacije iskusi jednu ili dve Univerzalne godine vibracije broja 11 tokom svog života. U numerologiji broj 11 je "glavni broj", što znači da ima intenzivnu/visoku vibracijsku frekvenciju i da deluje unutar eteričnih, magičnih i transcendentalnih područja stvaranja. Glavni brojevi poseduju veliki potencijal za učenje i rast i mogu doneti velike promene u vaš život. Broj 11 je, takođe, najintuitivniji broj i jasan je kanal koji vodi prema podsvesti. To je broj vođstva, moći i duhovnih istina.

Reč "Shambhala" može biti od velike pomoći za vreme prihvatanja većeg potencijala naše Univerzalne godine broja 11. Ovo je sanskrtska reč koja grubo prevedena znači "mesto mira, spokoja i sreće". Kažu da svako od nas ima slobodu u srcima/umovima da odabere i iskusi Raj ovde na Zemlji, mestu Shambhale. Imamo mogućnost da živimo život u kojem smo ljubazni prema drugima, u kojem živimo u skladu sa Zemljom i služimo nečem većem od nas. Naša univerzalna godina broja 11 je poziv na buđenje, poziv da se prisetimo Shambhale, da se prisetimo kako se svet lepo oseća kad doživljavamo svoje živote kroz naša srca i kako kad odlučimo da stvorimo Shambhalu u svemu što radimo - budimo najbolje u sebi i podstičemo druge da rade isto.

Ako osećate da vam je život usporen, ako se osećate bolesno i umorno od iste stare stvari, 11. novembar sigurno će vam doneti malo svežeg vazduha. Da biste iskoristili energiju 11. novembra u svoju korist, morate je aktivirati! Morate otvoriti srce energiji i poželeti dobrodošlicu vibracijama novih početaka.

Izvor: Kurir

]]>
Thu, 8 Nov 2018 15:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/143900/numerolozi-tvrde-blizi-nam-se-najmocniji-dan-u-poslednjih-100-godina-ovako-cete-ga-najbolje-iskoristiti.html